Близнюкiвська районна рада

ЛОЗІВСЬКА ОДПІ ІНФОРМУЄ

Переглядів: 917

І. Інформація щодо діяльності Лозівської ОДПІ та органів ДФС України

У першому півріччі платниками  Лозівської  ОДПІ спрямовано  до бюджету

 понад 716 млн гривень

До зведеного бюджету впродовж січня-червня 2016 року платниками перераховано 716,2 млн гривень, що на 488,6 млн грн або втричі більше, ніж за відповідний період минулого року. Фактичні надходження перевищили планові показники на 130,2 млн. гривень.

Виконуюча обов’язки начальника Лозівської ОДПІ Наталія Москалець зазначає, що надходження до місцевих бюджетів також перевищують минулорічні у півтора рази. Так за 6 місіців 2016 року місцеві скарбниці отримали 173,7 млн.грн. проти 113,4 млн.грн у 2015 році. Приріст надходжень відповідно до очікуваного показника становить 33,3 млн гривень.

В розрізі бюджетів надійшло: місто Лозова – 80,7 млн.грн, Лозівськкий район – 26,4 млн.грн., м. Первомайський – 24,0 млн.грн., Первомайський район – 22,3млн.грн., Близнюківський р-н 20,2 млн.грн.

Нові правила отримання відомостей з Єдиного державного реєстру

З 17.06.2016року набрав чинності Порядок надання відомостей з Єдиного державного реєстру юросіб, підприємців та громадських формувань, затверджений наказом Мін`юсту від 10.06.2016 року  № 1657/5

Відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (ЄДР) надаються за допомогою програмних засобів ведення цього реєстру у паперовій або електронній формах, що мають однакову юридичну силу та містять обов'язкове посилання на ЄДР, крім документів, що містяться в реєстраційній справі та надаються у паперовій формі.

Зарплата в конвертах – це прямий шлях до злиденної старості

Заробітна плата, яка виплачується у «конвертах» - це лише тимчасове благо. Про майбутні наслідки таких трудових відносин ні працедавці, ні наймані працівники не замислюються.

Виплата заробітної плати у "конвертах" – тягар сучасності, який несе за собою багато негараздів як країні так і кожному з нас. Працівник, який отримує зарплату в "конверті", виявляється повністю беззахисним перед роботодавцем. Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне і доти, поки вважає за потрібне. Працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу.

Дуже важливо, щоб громадяни усвідомили, що їх згода отримувати зарплату "в конвертах" позбавляє їх соціального захисту. Неоформлений офіційно працівник ризикує залишитися без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії та здійсненні перерахунків пенсій у подальшому.

Ще гірше, коли майбутні пенсіонери втрачають право на призначення гідної пенсії, а нинішні - на перерахунок уже призначеної пенсії.

Як отримати інформацію щодо роботи АЦСК ІДД та порядку отримання посилених сертифікатів ключів

Детальну інформацію щодо режиму роботи, розміщення віддалених пунктів реєстрації користувачів АЦСК ІДД можна отримати на офіційному інформаційному ресурсі АЦСК ІДД (acskidd.gov.ua/головна /«Контакти»).
     Перелік документів, необхідних для отримання посилених сертифікатів ключів, наведено в розділі підготовка документів та реєстрація, розміщеного на офіційному інформаційному ресурсі АЦСК ІДД acskidd.gov.ua/головна/«Реєстрація користувачів».

ІІ. Інформація для бухгалтерів

З 1 липня 2016 року змінено декларацію з ПДВ

З 1 липня 2016 року  набрав чинності наказ Мінфіну від 25.05.2016р. №503, яким внесено зміни до податкової звітності з ПДВ, яка затверджена наказом Мінфіну від 28.01.2016р. № 21.

Оновлено редакцію Додатку 2 та Додатку 3 декларації з ПДВ.

У Додатку 2 сума від’ємного значення ПДВ, що зараховується до складу податкового кредиту наступного періоду відтепер розшифровується лише за періодами виникнення (місяць та рік). Відповідно, інформація стосовно постачальників та оплати за товари чи послуги або до Державного бюджету не відображається. Така інформація відтепер декларуватиметься в таблиці 2, яка з’явилася в оновленому Додатку 3. У разі формування від'ємного значення за рахунок ввезення товарів на митну територію України у графі 2 таблиці 2 зазначається власний індивідуальний податковий номер платника ПДВ. Якщо від’ємне значення виникло внаслідок отримання від нерезидента послуг, місце постачання яких визначено на митній території України там має бути зазначено умовний ІПН "500000000000".

Також змінено додаток 5, в якому вказуються розшифровки податкових зобов’язань та кредиту в розрізі контрагентів – виключено рядки "300000000000" та "500000000000" таблиці 1 та рядок "усього за основною ставкою та ставкою 7 %" таблиці 2.

У до додатку 9 до декларації відтепер включаються  дванадцять попередніх послідовних звітних (податкових) періодів сукупно,  без урахування поточного звітного періоду.

Редакційні зміни внесено до додатку 10 до декларації з ПДВ.

Якщо у день звільнення не виплатили зарплату: що мають знати працівник та роботодавець

Згідно Кодексу законів про працю роботодавець зобов'язаний у день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і виплатити всі суми, що йому належать.  Якщо працівник в день звільнення не працював, то виплату має бути проведено не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок (ст. 47 та 116 Кодексу законів про працю).

Статтею 117 Кодексу законів про працю передбачено відповідальність за затримку розрахунку при звільненні, а саме: у разі невиплати з вини працедавця належних звільненому працівникові сум, за відсутності спору про їх розмір підприємство, установа чи організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

Отож, якщо звільнений працівник оскаржив у суді затримку розрахунку при звільненні, дохід у вигляді суми середньої заробітної плати  на підставі рішення суду нараховується за весь час затримки по день фактичного розрахунку. Такий дохід оподатковується податковим агентом податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовим збором - 1,5 відсотка у місяці його фактичного нарахування з відображенням у формі № 1-ДФ за ознакою "127".

Відшкодування, нараховані працівникам за час затримки розрахунку при звільненні, не є базою нарахування єдиного внеску.

Подання Довідки про використані розрахункові книжки при виході з ладу РРО

Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані подавати до контролюючих органів звітність, пов’язану із застосуванням РРО та розрахункових книжок ( РК), не пізніше 15 числа наступного за звітним місяця у разі.

Використання книги обліку розрахункових операцій (книга ОРО)  передбачається, зокрема при виході з ладу РРО чи відключення електроенергії здійснення записів за обліком розрахункових квитанцій.

Законодавчо передбачено подання звітності за формою № ЗВР-1 щодо всіх книг ОРО, зареєстрованих на господарську одиницю, які ведуться разом із РК.

Звітність, пов’язана з використанням розрахункових квитанцій, подається у складі Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) (форма №ЗВР-1) та Довідки про використані розрахункові книжки до органу державної фіскальної служби за місцем реєстрації РК у терміни, визначені чинним законодавством.

Змінили реквізити спеціального рахунка – повідомте ДФС

Якщо у суб’єкта спецрежиму реквізити спеціального рахунку сільськогосподарського підприємства, на який підлягають зарахування суми ПДВ, змінились до граничного терміну подання звітності з ПДВ, то такому платнику податку необхідно до граничного терміну подання звітності з ПДВ подати до контролюючого органу нову звітну податкову декларацію з ПДВ з позначками «0121»,«0122»,«0123» із зазначенням у такій звітності нових реквізитів спеціального рахунку сільськогосподарського підприємства.

Якщо зміни реквізитів спеціального рахунку сільськогосподарського підприємства відбулися після граничного терміну подання звітності, то нові реквізити такого рахунку необхідно відобразити у податковій звітності з ПДВ з позначками «0121»,«0122»,«0123» за наступний звітний період. Уточнення реквізитів спеціального рахунку сільськогосподарського підприємства шляхом подання уточнюючого розрахунку не здійснюється.

 

Касовий чек на суму більше 200 гривень: коли платник ПДВ відображає у звітності

Підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту без отримання податкової накладної, є касові чеки, які містять суму отриманих товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального номера та податкового номера постачальника). При цьому загальна сума отриманих товарів/послуг не може перевищувати 200 гривень за день (без урахування податку).

У разі використання платниками для розрахунків із споживачами РРО касовий чек повинен містити дані про загальну суму коштів, що підлягає сплаті покупцем з урахуванням податку, та суму цього податку, що сплачується у складі загальної суми.

Оскільки, при відсутності податкової накладної, платник ПДВ не має права віднести до складу податкового кредиту ні всю суму ПДВ, ні її частину, вказану у касовому чеку, в якому загальна сума отриманих товарів/послуг перевищує 200 гривень, то відповідно такий чек у розділі ІІ податкової декларації з ПДВ не відображається.

 

Сплатити ЄСВ  можна виключно за себе

Платник ЄСВ зобов’язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок. У разі не своєчасно сплачених сум страхових внесків, платники ЄСВ зобов’язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нарахуванням пені  ( п.10 ст. 25 Закону № 2464.

Передача платниками ЄСВ своїх обов’язків з його сплати третім особам заборонена, крім випадків, передбачених законодавством.

Таким чином, юридична особа, фізична особа – підприємець або фізична особа не може сплатити грошове зобов’язання по ЄСВ за інших осіб.

 

Які документи слід зберігати при використанні РРО?

Суб’єкти господарювання зобов’язані:

- зберігати в господарській одиниці останню використану та поточну розрахункову книжку, що використовується на період виходу з ладу РРО, здійснення його ремонту або у разі його тимчасового, але не більше 72 годин, відключення електроенергії;

- у кінці робочого дня (зміни) друкувати на реєстраторі розрахункових операцій (за винятком автоматів з продажу товарів (послуг) фіскальні звітні чеки і забезпечувати їх зберігання в книгах обліку розрахункових операцій;

- забезпечувати відповідність сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, яка зазначена в денному звіті РРО, а у випадку використання розрахункової книжки – загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня;

- друкувати Х - звіти, Z - звіти та інші документи, що передбачені документацією на РРО, відповідно до законодавства;

- зберігати на місці проведення розрахунків реєстраційне посвідчення та останню довідку про опломбування РРО або їх копії.

 

Щодо порядку складання податкової накладної за щоденними підсумками операцій

Податкова накладна може бути складена за щоденними підсумками операцій (якщо податкова накладна не була складена на ці операції) у разі:    

- здійснення постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку), розрахунки за які проводяться через касу/реєстратори розрахункових операцій або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника);

-    виписки транспортних квитків, готельних рахунків або рахунків, які виставляються платнику податку за послуги зв'язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містять загальну суму платежу, суму податку та податковий номер постачальника (продавця), крім тих, форма яких встановлена міжнародними стандартами;

- надання платнику податку касових чеків, що містять суму поставлених товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального та податкового номерів постачальника).

У податковій накладній, яка складається за щоденними підсумками операцій у разі здійснення поставки товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником ПДВ), суми розрахунків за касовими чеками, надрукованими протягом дня, та суми ПДВ за такими розрахунками зазначаються загальною сумою, що відповідає фактичній сумі виторгу та сумі ПДВ, яка відображена у Z-звіті. 

У разі якщо до Z-звіту включено суму поставки платнику ПДВ, на таку операцію було складено окрему податкову накладну, така сума поставки та відповідно сума ПДВ до зведеної податкової накладної, складеної за щоденними підсумками операцій, не включається.      

  Перераховані в безготівковій формі кошти повертають готівкою

Якщо передоплата за товар (послуги) здійснювалась у безготівковій формі, то повернення коштів за не отриманий товар (не надану послугу) здійснюється у безготівковій формі через установу банку або у разі готівкової форми розрахунків чи застосування банківської платіжної картки – із застосуванням РРО з оформленням відповідного розрахункового документа.

Торгівля пивом - тільки за наявності ліцензії

Роздрібна торгівля алкогольними напоями або тютюновими виробами може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, тільки за наявності у них ліцензій.

З 01.07.2015 року ліцензуванню підлягає діяльність з виробництва, імпорту, експорту, оптової та/чи роздрібної торгівлі пивом на загальних підставах, передбачених для алкогольних напоїв.

Отже, суб’єктам господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю пивом (у т.ч. виключно пивом), необхідно отримати ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

Така діяльність повинна здійснюватися виключно через спеціалізовані підприємства, в тому числі фірмові, спеціалізовані відділи (секції) підприємств з універсальним асортиментом продовольчих товарів, а також заклади ресторанного господарства, без обмеження торговельної площі.

При цьому фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку, які здійснюють роздрібну торгівлю пивом, при розрахунках готівкою зобов’язані застосовувати належним чином зареєстровані касові апарати з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або використовувати книги обліку розрахункових операцій та розрахункових книжок у випадках, передбачених чинним законодавством.

 

ПДФО на орендну плату в разі смерті орендодавця

Якщо податковий агент нараховує орендну плату фізичній особі — орендодавцю, то ПДФО та військовий збір з нарахованих до дати смерті доходів утримується та перераховується до бюджету за рахунок орендодавця на загальних підставах.

Якщо податковий агент нараховує орендну плату після смерті фізичної особи-орендодавця, то ПДФО та військовий збір до моменту звернення спадкоємців з даних доходів не утримується.

У податковому розрахунку форми № 1ДФ нарахована орендна плата до дати смерті відображається під ознакою доходу «106». При цьому у графі 2 зазначається реєстраційний номер облікової картки платника податків померлого орендодавця. У разі продовження нарахування орендної плати на користь померлої фізичної особи — орендодавця дані суми до моменту звернення спадкоємців у податковому розрахунку форми № 1ДФ не відображаються. Адже суб’єкта, на користь якого проводиться таке нарахування, немає.

Лист ДФС від 24.06.2016 № 13991/6/99-95-42-02-16

Якщо постачальник не зареєстрував  податкову накладну в ЄРПН

Згідно з п.201.10 ст. 201 ПКУ при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку – продавець товарів/послуг зобов’язаний в момент виникнення податкових зобов’язань скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та надіслати її покупцю.

Відсутність факту реєстрації платником податку – продавцем товарів/послуг податкових накладних в ЄРПН не дає права покупцю на включення сум ПДВ до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов’язку включення суми ПДВ, вказаної в податковій накладній, до суми податкових зобов’язань за відповідний звітний період.

Отже, податкова накладна, яка не зареєстрована в ЄРПН, не може бути включена покупцем – платником ПДВ до складу податкового кредиту. Постачальник – платник ПДВ, в свою чергу, повинен відобразити операцію з постачання товарів/послуг, за якою складено податкову накладну, у податковій декларації з ПДВ за звітний (податковий) період, у якому за такою операцією виникло податкове зобов’язання з ПДВ.

У разі вилучення документів правоохоронними органами, перевірка ДФС переноситься до дати отримання їх копій

У разі коли до початку або під час проведення перевірки оригінали первинних документів, інших регістрів, фінансової та статистичної звітності, інших документів з питань обчислення і сплати податків та зборів  були вилучені правоохоронними та іншими органами, зазначені органи зобов’язані надати для проведення перевірки контролюючому органу копії зазначених документів або забезпечити доступ до перевірки таких документів.

Такі копії, засвідчені печаткою та підписами посадових (службових) осіб правоохоронних та інших органів, якими було здійснено вилучення оригіналів документів, або яким було забезпечено доступ до перевірки вилучених документів, повинні бути надані протягом трьох робочих днів з дня отримання письмового запиту контролюючого органу.

У разі якщо документи  було вилучено правоохоронними та іншими органами, строки проведення такої перевірки, у тому числі розпочатої, переносяться до дати отримання зазначених копій документів або забезпечення доступу до них.

Лист ДФСУ  від 29.06.2016 р. №14128/6/99-99-14-03-03-15 

Як розрахувати питому вагу сільськогосподарських товарів, якщо платник ПДВ

менш ніж 12 місяців — спецрежимник

При заповненні додатка 9 до декларації з ПДВ із позначками «0121»/«0122»/«0123» у графі 2 «Податковий період (місяць/рік)» питома вага сільськогосподарських товарів/послуг для новоутвореного сільськогосподарського підприємства розраховується за наслідками кожного окремого звітного податкового періоду.

Для платників, зареєстрованих суб’єктами спеціального режиму оподаткування не менш як 12 послідовних звітних податкових періодів, розрахунок питомої ваги здійснюється за 12 попередніх послідовних звітних податкових періодів сукупно.

Окрім того, у разі якщо суб’єкт господарювання зареєстрований як платник ПДВ понад 12 місяців, але перебуває на спеціальному режимі менш ніж 12 місяців, то в додатку 9 такий платник зазначає обсяги постачання за 12 попередніх послідовних звітних податкових періодів.

Якщо помилково виписали дві податкові накладні

З метою виправлення допущеної помилки, платник має право скласти розрахунок коригування до помилкової (другої) податкової накладної. При цьому у полі "Дата складання" зазначається дата, на яку було виявлено помилку щодо зайвої податкової накладної, а у графі 2 такого розрахунку зазначається: "Виправлення помилки".

Відповідно до п. 22 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015р. №1307, такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику.

Коли звітність про обсяги виробництва та/чи обігу алкоголю й тютюнових виробів вважається поданою з недостовірними відомостями

Відображення у звіті недостовірних даних щодо обсягів виробництва та/чи обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів вважається поданням звіту з недостовірними відомостями й тягне за собою накладення штрафу.

Окрім того, відображення у звіті інформації щодо суб’єкта господарювання та/або його контрагентів, за якою неможливо однозначно ідентифікувати їх відношення до відображених обсягів виробництва й/чи обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, також вважається поданням звіту з недостовірними відомостями.

Благодійники мають право на податкову знижку

При перерахуванні неприбутковим організаціям благодійних внесків є право на податкову знижку Платник податку - резидент має право включити до податкової знижки суму коштів або вартість майна, перерахованих у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям у розмірі, що не перевищує 4% суми загального оподатковуваного доходу такого звітного року.

При цьому, неприбуткові організації - отримувачі благодійних внесків, мають відповідати умовам, визначеним Податковим кодексом України для неприбуткових організацій. Громадяни, які перераховували неприбутковим організаціям благодійні внески та пожертвування та бажають скористатися правом на нарахування податкової знижки, мають право надавати річну податкову декларацію за звітний 2015 рік протягом всього поточного 2016 року (включно по 31 грудня 2016 року).

ІІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян

Транспортний податок: час для сплати

Обчислення суми транспортного податку з об’єкта/об’єктів оподаткування фізичних осіб здійснюється контролюючим органом за місцем реєстрації платника податку.

Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його реєстрації до 1 липня. Сплатити транспортний податок фізичним особам необхідно протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

За автомобілі придбані протягом року, податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт. Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.

Ведення підприємцями - платниками єдиного податку обліку доходів та витрат

Платники єдиного податку 1 і 2 груп та платники єдиного податку 3 групи (фізособи - підприємці), які не є платниками ПДВ, ведуть книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

Записи у Книзі доходів виконуються за підсумками робочого дня  про кошти, які надійшли на поточний рахунок  та/або які отримано готівкою, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). Підприємці - платники єдиного податку 3 групи, які є платниками ПДВ, ведуть облік доходів та витрат.

Дані Книги заповнюються у гривнях з копійками та використовуються платником податку для заповнення податкової декларації платника єдиного податку. Книга зберігається у платника податку протягом 3 років після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис.

Оподаткування об’єктів нерухомості, які перебувають у спільній власності, має свої особливості

Цього року громадяни сплачуватимуть податок за нерухоме майно, яким вони володіли у 2015 році. Якщо об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості перебувають у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб, Кодексом визначено платників податку таким чином:

- якщо об’єкт  житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;

- якщо об’єкт  житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;

- якщо об’єкт  житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності і поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб  за належну їй частку.

Кожний громадянин, який має у власності квартиру, або житловий будинок, або змішані типи (квартиру і житловий будинок), в тому числі їх частки, має право на зменшення бази оподаткування податком. Якщо це окрема квартира або декілька квартир – на 60 кв. метрів. Для житлового будинку (будинків) така пільга надається в розмірі 120 кв. метрів.

Чи оподатковується зарплата працюючого студента

Працюючий студент має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі 150%  загальної  суми пільги   (у 2016 році це становить 1033 грн. 50 коп.) при умові, що розмір його заробітної плати на місяць не перевищує 1930 гривень. Якщо студент отримує стипендію з бюджету, то податкова соціальна пільга до заробітної плати такого платника податку не застосовується.

Для того, щоб скористатися правом на підвищену пільгу, працівнику-студенту слід надати працедавцю заяву, до якої додати довідку з навчального закладу про те, що він там навчається та не одержує стипендію з бюджету. Надання «студентської» пільги зупиняється з місяця, що настає за місяцем, в якому працівник отримає диплом про здобуття освіти.

Пенсії, які перевищують 10740 гривень оподатковуватимуться

З 1 липня 2016 року набирає чинності Закон України від 02.06.2016 року № 1411-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій".

Починаючи з 1 липня пенсії (включаючи суму їх індексації) або щомісячне довічне грошове утримання, які перевищують 10 розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність підлягатимуть оподаткуванню  в частині такого перевищення (у 2016 році  ця сума становить 10740 грн.).             Сума перевищення буде оподатковуватись за ставкою 18%. Відповідно вказана частина доходу також  підлягатиме оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Нововведення не поширюються на пенсії, призначені учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність статті 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

У разі перевищення доходу понад 1 млн. гривень у 2016 році – реєструйте касовий апарат

Фізичним особам - платникам єдиного податку 2 і 3 груп про те, що у разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 млн. гривень застосування РРО є обов'язковим.

Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням доходу понад 1 млн. гривень, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

У разі встановлення протягом календарного року, в ході проведення перевірки, факту непроведення розрахункових операцій  через РРО з фіскальним режимом роботи, до суб'єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у таких розмірах:

- вчинене вперше - 1 гривня;

- за кожне наступне вчинене порушення - 100 % вартості проданих товарів чи послуг.

Крім того, у разі сплати штрафних санкцій за непроведення розрахункових операцій через РРО, залишення платника єдиного податку 2 і 3 груп на спрощеній системі оподаткування чинним законодавством не передбачено.

Пільги з податку на нерухоме майно на житло, яке здається в оренду, не застосовуються

Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів житлової нерухомості, для фізосіб не надаються на об’єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

Пільга не застосовується починаючи з місяця, в якому фактично об’єкт здавався в оренду та до кінця місяця, в якому припинено здачу в оренду такого об’єкта

Якщо фізична особа – власник об’єкта житлової нерухомості протягом кількох місяців звітного року здавала об’єкт житлової нерухомості в оренду, пільга зі сплати податку на такий об’єкт не застосовується починаючи з того місяця, в якому фактично об’єкт здавався в оренду та до кінця місяця, в якому припинено здачу в оренду такого об’єкта.

Задекларовані суми ПДФО та військового збору необхідно сплатити до 1 серпня 2016 р.

Громадяни, які задекларували доходи, отримані впродовж минулого року, повинні самостійно до 1 серпня сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій ними податкових деклараціях.

У разі, якщо платник податків з будь-яких причин не встиг в цьому році задекларувати доходи, отримані впродовж 2015 року до кінцевого терміну подання – 4 травня 2016 року, норми Податкового кодексу України передбачають можливість подання декларації про доходи у термін до 01.08.2016 року з мінімальними фінансовими санкціями.

Несвоєчасне подання  податкових декларацій (розрахунків)  тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання а також попередження або накладення штрафу у розмірі від 3 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 грн до 136 грн).

У разі неподання декларації та несплати до 01.08.2016 року податкового зобов’язання, окрім зазначеної вище відповідальності податківці зобов’язані провести перевірки та донарахувати податки з застосуванням штрафних санкцій у розмірі 25 відсотків.

Доходи від продажу вантажівки оподатковуються

Дохід громадянина від продажу вантажного автомобіля оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5% бази оподаткування та військовим збором за ставкою 1,5%.

Дохід від продажу такого автомобіля визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче оціночної вартості цього об’єкта, визначеної згідно із законом.

У разі продажу громадянином вантажного автомобіля підприємству, така юридична особа зобов'язана при нарахуванні (виплаті) доходу нарахувати, утримати та сплатити до бюджету податок на доходи фізичних осіб та військовий збір. У випадку продажу такого авто іншому громадянину, продавець зобов'язаний самостійно сплатити до бюджету податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.

Нотаріус посвідчує договір купівлі-продажу вантажного автомобіля за наявності документів про оцінку такого авто та про сплату до бюджету податку, визначеного згідно із законом.

Як підприємцю отримати довідку про доходи

За необхідності отримання довідки про доходи, одержані від провадження підприємницької діяльності, за інший період, аніж календарний рік, підприємець на загальній системі оподаткування має право подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за інший, аніж річний податковий звітний період, тобто фізична особа підприємець на загальній системі оподаткування має право подати квартальну податкову декларацію.

При цьому така квартальна податкова декларація не звільняє підприємця від обов’язку подання податкової декларації за результатами календарного року, і не є підставою для нарахування та/або сплати податкового зобов’язання.

 Отже, квартальна податкова декларація про майновий стан і доходи, котра подається з метою отримання довідки про доходи, подається не наростаючим підсумком, а за кожен календарний квартал окремо.

Чи має право фізична особа укласти договір про добровільну сплату єдиного внеску

Право на добровільну сплату єдиного внеску мають особи, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями, а також члени фермерського господарства, особистого селянського господарства.

Договір про добровільне страхування укладається на строк  не менше 1 року (крім договорів про одноразову сплату). База нарахування ЄСВ є суми, що визначаються платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску (у 2016 році 34450 грн.). При цьому сума внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового.

Ставка внеску – 22% до визначеної бази нарахування єдиного внеску.

Для укладання договору надається:

- заяву про добровільне страхування;

- копію трудової книжки (за наявності);

- копію документа, що посвідчує особу.

Члени фермерського господарства, особистого селянського господарства надають також документ, що підтверджує їх членство у такому господарстві.

З 1 січня 2016 року фізичні особи-підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, виключені із переліку платників, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску.

У зв’язку з цим органи ДФС в односторонньому порядку достроково розривають укладені з підприємцями-платниками єдиного податку, та особами, які провадять незалежну професійну діяльність, договори про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, строк дії яких закінчується у 2016 році, з обов’язковим повідомленням платника єдиного внеску про підстави дострокового розірвання такого договору. 



« повернутися до списку новин