Близнюкiвська районна рада

.

Переглядів: 853

Посадовці селищної та сільських рад Близнюківського району вивчали новації чинного законодавства 
та планували свою роботу на майбутнє 
 

  Членами Консультативно-дорадчої ради з питань місцевого самоврядування на чолі з головою районної ради Володимиром Бреусом та за участі заступника голови районної державної адміністрації Олени Ляпкало, які              19 квітня провели чергове засідання, було розглянуто низку нагальних питань, що стосувалися діяльності органів місцевого самоврядування, спрямованої на розвиток громад.
     Про впровадження медичної реформи в Близнюківському районі сільських голів проінформував головний лікар комунального некомерційного підприємства «Близнюківський РЦПМД» Геннадій Павлюк. Доповідач зазначив, що медична реформа первинної ланки медицини, яка полягає в підвищенні рівня доступності, автоматизації та комп’ютеризації медичних установ, розпочала свій відлік з 1 січня цього року. 
      Перший етап медичної реформи стартував 2 квітня. За словами головного лікаря Близнюківського РЦПМД, за два тижні з початку запуску кампанії щодо підписання декларації з лікарями в рамках медреформи, в Близнюківському районі договори з сімейними лікарями уклали  1100 осіб. 
      Задля оперативного вирішення даного питання, в приміщенні Близнюківського районного центру первинної медичної допомоги (КНП «Близнюківський РЦПМД»), що знаходиться в смт. Близнюки за адресою: вул. Калинова, 3, виділено окремий кабінет, в якому медпрацівник, який має доступ до електронної системи eHealth, здійснює оформлення угод мешканцями району з сімейними лікарями.
     Як зазначив Геннадій Петрович, це лише початок змін. Незалежно від того, підписав громадянин декларацію чи ні, до кінця року він отримуватиме медичні послуги в медичних закладах первинної ланки в тому ж порядку, в якому і отримував їх до цього часу. Тож не варто поспішати і створювати черги. 
     Сільські голови також детально обговорили з головним лікарем районного центру первинної медичної допомоги Геннадієм Павлюком процедуру надання органами влади на селі допомоги маломобільним та одиноким громадянам в організації підписання ними угод. 
     На численні запитання щодо скорочення кількості медичного персоналу внаслідок реформи, головний лікар зазначив, що наразі розроблено та погоджено з керівництвом району план спроможної мережі надання первинної допомоги в Близнюківському районі, який передбачає функціонування на території району чотирьох амбулаторій – в селах Добровілля, Самійлівка, Уплатне та смт. Близнюки (за аналогією дільничних лікарень). До того ж, за рахунок коштів державного бюджету на території сіл Добровілля та Самійлівка будуть збудовані нові амбулаторії.
    Щодо мережі закладів первинної ланки медицини, то ФАПи, які обслуговують 500 і більше пацієнтів, продовжуватимуть функціонувати в попередньому режимі. Якщо ж кількість пацієнтів менша – дані медзаклади отримують статус «пункт здоров’я». Тож скорочення медперсоналу не передбачається. 
     Як зазначила заступник голови районної державної адміністрації Олена Ляпкало, задля впровадження медичної реформи в нашому районі як керівництвом, так і медперсоналом КНП «Близнюківський РЦПМД» докладено чимало зусиль та проведена велика робота.
       Ще одна новація, з якою ознайомилися сільські голови – це нові правила поховання померлих. 5 грудня 2017 року вступив в дію «Порядок взаємодії між органами та підрозділами Національної поліції, закладами охорони здоров’я та органами прокуратури України при встановленні факту смерті людини», затверджений наказом Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства охорони здоров’я України та Генеральної прокуратури України від 29.09.2017  року                          № 807/1193/279. 
     Тож про основні його положення учасників наради проінформував заступник начальника Близнюківського відділення поліції Лозівського ВП ГУНП України в Харківській області, майор поліції Олександр Грищук. 
     Під час розгляду даного питання, яке проходило в вигляді конструктивного діалогу, сільські голови обговорили порядок дій працівників закладів охорони здоров’я, бюро судово-медичної експертизи та правоохоронних органів, які їм необхідно буде здійснювати після виявлення факту смерті людини. 
     Перед очільниками місцевих рад було поставлено завдання надавати інформаційну допомогу членам сімей померлих громадян, які мешкали на території населених пунктів відповідних сільських рад, щодо послідовності їх дій в межах вимог вищезазначеного Порядку.
      Про стан роботи щодо створення в Близнюківському районі сільськогосподарських молочних кооперативів сільських голів ознайомив голова районної ради Володимир Бреус, який зазначив, що низька ціна на молоко, яке власники корів здають посередникам – одне з найболючіших питань, яке мешканці нашого району неодноразово порушують перед головою районної державної адміністрації Калашником А.Ф. та головою районної ради. З метою вирішення даного питання, районна рада виступила з ініціативою щодо створення в нашому районі молочних сільгоспкооперативів. Голова районної ради відзначив активну участь сільських голів та членів громад Софіївської, Олексіївської, Вишневої та Уплатнівської сільських рад, які провели велику роботу в цьому напрямку.
     Основна мета, якої буде досягнуто завдяки об’єднанню людей в кооперативи – можливість самим формувати ціни на молоко шляхом укладення прямих договорів з молокопереробними підприємствами та не залежати від ціноутворюючої політики посередників – молокоприймачів.
     Після тривалих зустрічей та обговорень на місцях, з метою вивчення досвіду місцевих кооператорів Покровського району Дніпропетровської області по виробництву та реалізації молока,  в березні цього року небайдужі власники молочної худоби вищезазначених сільських рад відвідали молочний кооператив «Добробут», що знаходиться в селі Андріївка та демонстраційну молочну ферму СП «Молочарське» села Олександрівка.
      Голова районної ради зазначив, що під час поїздки у людей змінився світогляд щодо утримання ВРХ.  Власники молочної худоби, які звикли жалітися на занадто низьку вартість молока, при цьому не зважають на те, що молочне скотарство буде прибутковим не лише за умови підвищення ціни на молоко, яку встановлюють молокоприймачі, але і за рахунок зниження його собівартості. В той же час молоко має бути якнайвищої якості. 
     За результатами проведеної роботи та отриманого досвіду, голова районної ради Володимир Бреус вніс пропозицію створювати кооперативи, основним напрямком діяльності яких буде не реалізація, а виробництво молока. Дані кооперативи в подальшому матимуть змогу брати участь в обласних програмах та неурядових грантах, таким чином залучаючи кошти на свій розвиток.
      В продовження теми щодо залучення коштів на розвиток громад підведено  підсумки подачі громадами Близнюківського району проектних заявок для участі в 2018 році в обласному конкурсі міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє». Як зазначив голова районної ради Володимир Бреус, цьогоріч на розгляд конкурсного комітету подано 34 міні-проекти, з них 29 допущено до участі у конкурсі. Наразі членами обласного конкурсного комітету здійснюється їх оцінювання, яке триватиме до 21 квітня. Володимир Вікторович закликав сільських голів до подальшої співпраці з районною радою в напрямку розроблення та формування проектних заявок для участі в наступних конкурсних відборах обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє».
      В ході засідання заслухали інформацію про підсумки роботи Близнюківського районного спеціалізованого комунального підприємства «ГОСПОДАР», з якою виступив директор комунального підприємства Сергій Колосок. В результаті жвавого обговорення даного питання очільники місцевих рад району підтримали пропозицію голови районної ради Володимира Бреуса щодо організації подальшої співпраці з БРСКП «Господар» в частині благоустрою населених пунктів та їх освітлення.
       Про забезпечення мешканців Близнюківського району  скрапленим балонним газом  сільських голів проінформував головний спеціаліст організаційного відділу виконавчого апарату Близнюківської районної ради Володимир Кривонос, який зазначив, що, за інформацією, наданою фахівцями Лозівської ділянки ТОВ "Харківрегіонгаз", найближчі два місяці, тимчасово, постачання скрапленого балонного газу не здійснюватиметься в зв’язку з відсутністю коштів на зазначені цілі в державному бюджеті. Відповідні листи з даною інформацією постачальниками газу будуть надіслані на адреси сільських рад.
     Після розгляду питань черги денної керівники місцевих рад обговорили низку актуальних питань стосовно поточної діяльності органів місцевого самоврядування району.

 



« повернутися до списку новин