Близнюкiвська районна рада

.

Переглядів: 1009

Близнюківщину з робочим візитом

відвідала радник голови Харківської обласної ради Олена Кулик

           У рамках свого візиту, з метою обміну досвідом, Кулик Олена Григорівна 6 березня взяла участь в засіданні Консультативно-дорадчої ради з питань місцевого самоврядування при голові Близнюківської районної ради, яке відбулося під головуванням голови районної ради Володимира Бреуса, за участі голови районної державної адміністрації Анатолія Калашника, селищного та сільських голів, представників депутатського корпусу районної ради, керівників сільгосппідприємств району.

     Під час засідання Олена Григорівна плідно поспілкувалася з активом району щодо створення спільних комунальних установ і підприємств, а також реалізації інших цікавих, зокрема, інвестиційних, проектів в рамках реалізації Закону України «Про співробітництво територіальних громад».

     Олена Григорівна наголосила, що один із перших кроків на шляху реформування місцевого самоврядування і об’єднання громад – це розвиток співробітництва територіальних громад. Лише завдяки співробітництву громади зможуть спільними зусиллями вирішити цілу низку «болючих» проблем, які не вирішувалися десятиріччями, а самотужки громади їх вирішити не можуть; спільно впливати на розвиток територій до об’єднання громад; значно підвищити якість надання послуг місцевому населенню та реально посилити спроможність територіальних громад.

     При цьому територіальні громади отримають економічний та соціальний ефект, який полягає в економії бюджетних коштів для кожної громади; створення спільних комунальних підприємств, і, відповідно, нових робочих місць; покращення добробуту мешканців громад.

      Олена Григорівна зауважила, що громади Близнюківщини уже мають певні напрацювання в рамках співробітництва.  Як приклад -  в Близнюківському районі в 2013 році створене  Комунальне підприємство «Трудовий архів у Близнюківському районі, об’єднаний із селищною та сільськими радами району», на яке покладено функції щодо зберігання документів з особового  складу та документів тимчасового зберігання підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності та підпорядкування, а також ліквідованих підприємств, установ та організацій, розташованих на території населених пунктів району.  Тож і утримання даного підприємства здійснюється за рахунок коштів всіх сільських рад району.

      Виходячи з цього, Олена Кулик закликала і в подальшому використовувати в повній мірі можливості, які дає співробітництво територіальних громад. А для цього  необхідно проявляти ініціативу на місцях; інформувати сільських та селищних голів, депутатів місцевих рад про механізм та практичну процедуру укладання договорів про співробітництво з іншими громадами; враховувати інтереси іншої сторони, домовлятися та знаходити порозуміння.

      Насамкінець Олена Григорівна зазначила, що Харківська обласна рада спільно з Асоціацією органів місцевого самоврядування в Харківській області та Близнюківською районною радою не перший рік практикують надання методичної та практичної допомоги у підготовці та супроводі проектів співробітництва громад для отримання державного фінансування  за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку та міжнародної технічної допомоги (грантів), а також організацію навчання спеціалістів територіальних громад нормативно-правовим складовим та практичній процедурі укладання договорів про співробітництво територіальних громад.

      Цікавим, а головне, корисним продовженням візиту радника голови Харківської обласної ради Кулик Олени Григорівни стала  ініційована головою Харківської обласної ради Черновим Сергієм Івановичем зустріч з аграріями району. Давно на черзі денній невирішених питань для аграріїв є питання виробництва, очистки посівного матеріалу зернових, олійних та бобових культур, а також лабораторне дослідження якості садивного матеріалу.

     Саме на цьому було наголошено головою районної ради Бреусом В.В. та головою районної державної адміністрації Калашником А.Ф. Про існуючу проблему стурбовано говорили як аграрії району, так і представник Харківської обласної ради Кулик О.Г., яка і прибула в район для її вирішення.

   В ході обговорення було досягнуто та відпрацьоване  вирішення проблеми – якість посівного матеріалу зернових, олійних та бобових культур на замовлення аграріїв буде перевірятися та контролюватися завдяки послуг спеціальної сертифікованої лабораторії, доступ до якої гарантований всім аграріям Близнюківського району.  Відпрацьований на спільному засіданні механізм доволі простий та прозорий. Гарантом  в даному питанні виступила Харківська обласна рада.



« повернутися до списку новин