Близнюкiвська районна рада

.

Переглядів: 977

З метою набуття практичного досвіду щодо впровадження етапів процесу добровільного об’єднання територіальних громад, у рамках проекту «ULEAD з Європою», за сприяння Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Харківським та Івано-Франківським відокремленими підрозділами Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» для посадовців сільських рад Близнюківського району був організований стаді-тур до Івано-Франківської області на тему «Кращі практики місцевого самоврядування: об’єднання та співробітництво».

       До складу делегації нашого регіону, яку очолила директор Харківського відокремленого підрозділу Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» Діана Баринова, увійшли представники районної та сільських рад Близнюківського району, а також новообраний голова Коломацької об’єднаної територіальної громади Володимир Гуртовий.

     Робочий візит розпочався з презентації про діяльність Івано-Франківського ВП Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування», яку представили директор відокремленого підрозділу Руслан Панасюк та фахівці підрозділу. 

     Під час візиту на Івано-Франківщину харків’яни ознайомилися з діяльністю Центру надання адміністративних послуг виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.

     Ознайомлення з досвідом колег представники нашої області розпочали з відвідування Білоберізької об’єднаної територіальної громади Верховинського району, яка утворилася в березні 2016 року. Громада об’єднала 3 сільські ради, в чотирьох населених пунктах яких мешкає 2,7 тис. жителів.

     Білоберізька громада – перша в Івано-Франківській області, що вирішила об’єднатися. Невдовзі виповниться два роки, як жителі живуть за новими правилами. В бюджетні відносини громада вступила лише з січня 2017 року, відтак бюджет на поточний рік складає 18,5 млн.грн. Крім цього, до бюджету громади  надходять освітня та медична субвенції. До об’єднання бюджет громади складав лише 3 млн.грн.

    Голова ОТГ Дмитро Іванюк поділилися корисним досвідом щодо вирішення кадрових питань в новоствореній об’єднаній громаді та розповів про перші успіхи, яких вдалося досягти завдяки процесу об’єднання.

    Члени делегації мали можливість оглянути об’єкти, які збудовано чи відремонтовано за кошти Білоберізької ОТГ, а також завдяки субвенціям та міжнародній допомозі. Особливої уваги заслуговує діяльність першого на Прикарпатті Центру безпеки громади, який нещодавно запрацював у Білоберізькій ОТГ. До його складу входить місцева пожежна охорона та пункт екстреної медичної допомоги. Розташовані ці служби в одному приміщенні задля оперативного надання допомоги мешканцям громади.

      Представники сільських  рад оглянули новозбудований корпус дитсадка «Теремок» та побували у Білоберізькій ЗОШ І – ІІІ ст., збудованій у 2013 році. Нещодавно тут відкрито пришкільний інтернат, оскільки у цій гірській місцевості немає можливості щодня довозити дітей з присілків. Тут вихованці мають, крім належно облаштованих спалень, і кімнати гігієни та відпочинку. У просторих приміщення новенькі меблі та шкільне обладнання. Також недавно у Білоберізькій ЗОШ I – III ст. відкрили спортивний майданчик зі штучним покриттям.

    Варто зазначити, що після створення Білоберізької ОТГ залишилися функціонувати Устеріківська ЗОШ І-ІІ ст., Барвінківська ЗОШ І ст., Хороцівський НВК, ФАПи в селах Хороцеве, Барвінків, Устеріки, присілку Пасічне, будинки культури в селах Білоберізка, Устеріки, клуби та бібліотеки в селах Хороцеве, Барвінків, Устеріки, присілку Пасічне.

    Очільники місцевих рад Близнюківщини оглянули і відремонтоване приміщення  дільничної лікарні зі стаціонарним відділенням на 10 ліжко-місць.     

   Директор Івано-Франківського ВП Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» Руслан Панасюк переконаний, що Білоберізька ОТГ – це яскравий приклад органу місцевого самоврядування нового типу, що своїми справами демонструє ефективне використання коштів задля перспективного розвитку територій населених пунктів об’єднаної громади.

    Новобудови, які з’явилися на території ОТГ після об’єднання, продемонстрували харківській делегації і в іншій громаді – Матеївецькій, що  розташована на території Коломийського району. Тут представники місцевого самоврядування Харківщини відвідали відремонтовані приміщення загальноосвітніх навчальних закладів, заклади культури та охорони здоров’я, а також футбольне поле зі штучним покриттям, оглянули сільські дороги, які постійно ремонтуються.

     Сільський голова Петро Книшук представив успіхи громади по  залученню коштів різних суб’єктів господарювання, приватних і комерційних структур для розвитку матеріально-технічної бази закладів освіти, культури та охорони здоров’я громади. Вагомий внесок у розвиток громади зроблено завдяки участі в різноманітних конкурсах проектів та програм місцевого розвитку та, відповідно, залученню коштів з різноманітних міжнародних та всеукраїнських фондів.

     Головна думка, на яку звернув увагу Петро Книшук, це те, що громади, які долучилися до процесу об’єднання через рік, два, три після прийняття законодавства про об’єднання – втратили цей час на розвиток своєї громади.

      Досвід роботи та успіхи івано-франківських колег справили враження на всю харківську делегацію, відзначила її керівник Діана Баринова. «Підсумовуючи результати нашого навчально-ознайомчого візиту, можна зазначити одне: процес реформи в Україні йде швидкими темпами, його не спинити, отже, є сенс у нього активно включатися», - наголосила директор Харківського ВП Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування».



« повернутися до списку новин