Близнюкiвська районна рада

Кошти місцевих бюджетів - на реалізацію власних повноважень

Переглядів: 648

     Саме на такі новації в чинному законодавстві України звернув увагу  голова Харківської обласної ради Сергій Чернов під час наради з керівництвом району, селищним та сільськими головами, яка відбулася  11 листопада в рамках робочого візиту до Близнюківського району.

   Насамперед Сергій Іванович наголосив на необхідність крокувати постійно в ногу з часом, кожного дня слідкувати за нормативною базою, не стояти осторонь та скористатися змінами до бюджетного законодавства, відповідно до яких державою заохочується проектний підхід до вирішення проблемних питань життєдіяльності громади, внаслідок чого залучаються кошти з різних джерел фінансування.

    Закони України «Про засади державної регіональної політики», «Про співпрацю територіальних громад» надають можливість громадам змінити свій підхід до розв’язання питань, які хвилюють членів громади, та дозволяють вирішувати їх в тісній співпраці громад сусідніх населених пунктів, сусідніх районів. Зокрема, це вивіз сміття, створення, утримання та співфінансування спільних комунальних підприємств тощо.

     На часі – реалізація Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Не дивлячись на сумніви, які викликає процес децентралізації, наразі вже зрозуміло, що в результаті адміністративно-територіальної реформи об’єднані територіальні громади отримують додаткові фінансові ресурси за рахунок надходжень від податків, значна частина яких залишається в місцевому бюджеті.

     Щодо думки, що внаслідок адміністративно-територіальної реформи зникне чимало сіл, то Сергій Іванович зазначив, що, за статистичними даними, наразі в Україні налічується 9 сіл, в яких не проживає жодного мешканця, 74 села налічують від 1 до 9 жителів, в 250 селах мешкає від 10 до 49 жителів, а в 354 селах – від 50 до 99 мешканців. Ці малочисельні села становлять 48% від загальної кількості населених пунктів України. 

     Під час спілкування з посадовцями місцевого самоврядування Близнюківського району голова  обласної ради проінформував про хід реалізації Перспективного плану формування територій громад Харківської області. Зазначив, що на даний час на Харківщині створено три об’єднані територіальні громади – Мереф’янська міська громада (Харківський район), Старосалтівська селищна громада (Вовчанський район) та Чкалівська селищна громада (Чугуївський район). На часі – перші місцеві вибори в новоствореній Роганській селищній громаді Харківського району, які відбудуться 11 грудня 2016 року.

      Задля прийняття виваженого та конструктивного рішення, голова обласної ради Сергій Чернов закликав очільників місцевих рад збиратися та обговорювати питання щодо створення на території району спроможних об’єднаних громад, визначитися з їх адміністративними центрами, створювати нові робочі місця та залучати до роботи в новостворених об’єднаних громадах перспективну молодь.

     Насамкінець голова обласної ради зазначив, що основна мета, задля якої вносяться зміни до Конституції України, Бюджетного кодексу України – щоб гроші працювали на виконання власних повноважень місцевих рад. Держава ж гарантує фінансувати всі делеговані повноваження. 



« повернутися до списку новин