Близнюкiвська районна рада

.

Переглядів: 1007

Представники органів місцевого самоврядування Близнюківського району

вивчали досвід об’єднаних територіальних громад Івано-Франківщини

 

    Протягом 27-29 листопада делегація Близнюківського району, з метою вивчення кращих практик місцевого самоврядування в частині об’єднання та співробітництва, взяла участь у стаді-турі до Івано-Франківщини, організованому Харківським та Івано-Франківським відокремленими підрозділами Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» за підтримки програми «U-LEAD з Європою» та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

     До складу делегації, яку очолили директор Харківського відокремленого підрозділу Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» Діана Баринова та голова районної ради Володимир Бреус, увійшли представники районної та сільських рад Близнюківського району, а також наш земляк, новообраний голова Коломацької об’єднаної територіальної громади Володимир Гуртовий.

     Вирушили саме до цього регіону, адже, за словами Діани Баринової, на заході України процес об’єднання громад йде активніше. Хоча і Харківщина не пасе задніх – у нас на даний час створено 13 об’єднаних територіальних громад, з яких у 12 вже відбулися вибори. Всі громади спроможні – 60% громад налічує понад 10 тис. мешканців, 40% - більше 6,5 тис. мешканців.

     Навчальна поїздка розпочалася з візиту до Івано-Франківського ВП Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування», де директор відокремленого підрозділу Руслан Панасюк та фахівці підрозділу презентували успіхи Івано-Франківщини по об’єднанню громад.

     Під час візиту на Івано-Франківщину близнюківці ознайомилися з діяльністю Центру надання адміністративних послуг виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради. В Івано-Франківську він функціонує з 2010 року та має територіальні підрозділи в кожному районі міста. В ЦНАПі надається 240 видів послуг. Івано-Франківськ став новатором по впровадженню послуги «Мобільний адміністратор», завдяки якій люди з обмеженими фізичними можливостями мають змогу за телефоном чи через мережу Інтернет викликати адміністратора на домівку. Керівник центру Богдан Пітель люб’язно провів екскурсію та розповів про специфіку роботи адміністраторів.

     Білоберізька об'єднана територіальна  громада Верховинського району розташована на межі Прикарпаття і Буковини, де тече оспіваний Черемош, а довкола – неймовірні карпатські краєвиди. Саме з цієї громади  представники нашого району розпочали  ознайомлення з досвідом колег.

     Населені пункти Білоберізької громади  Івано-Франківської області від населених пунктів Чернівецької області розділяє річка Черемош. Життя по різні береги Черемошу ще дуже відрізняється: причина – в якості доріг. На чернівецькому боці вона є, і досить добра. Тому там ростуть сучасні кількаповерхові "зелені" садиби, готельно-ресторанні комплекси, а на боці Франківщини, де проїхати майже неможливо, все поки що по-старому – звичайне бідне гуцульське село. Але горяни вірять, що децентралізація може це виправити – і до них також незабаром потягнуться туристичні потоки. 

    Від Білоберізької ОТГ рукою подати до кордону з Євросоюзом – за два десятки кілометрів Румунія. Але горяни донедавна жили так, ніби Європа досі за муром, а усі євроінтеграційні здобутки України за останні роки їхній куток не зачепили. До об'єднання бюджети Білоберізки, Устерік, Барвінкова і Хороцевого складали 300-450 тисяч гривень на рік. Цього ледве вистачало на зарплати працівникам сільських рад. Щоб змінити ситуацію, у жовтні 2015 верховинці відважилися спробувати, які можливості відкриває децентралізація - три сільські ради прийняли рішення про об'єднання навколо села Білоберізка у Білоберізьку ОТГ. 

     До об’єднання мешканці не всіх сіл мали позитивне відношення, тож процес об’єднання громад, який розпочався ще в 2015 році, пройшов нелегкий шлях. Внаслідок непорозумінь та політичних колізій в селі Устеріки не створили дільничну виборчу комісію, ніхто з мешканців Устерік, навіть ті, які були за об'єднання, під час виборів, що відбулися 27 березня 2016 року, не проголосували. Власне, не дивлячись на це, об’єднана громада все ж таки утворилася в березні 2016 року та об’єднала 3 сільські ради, в чотирьох гірських населених пунктах яких: Бiлоберiзка, Барвінків, Устеріки і Хороцеве мешкає лише 2779 жителів.

    Хоча у 2016 році громада жила ще за старими фінансовими правилами, під кінець року сільській раді вдалося отримати 1,35 мільйони гривень субвенції з державного бюджету на соціально-економічний розвиток. Голова Білоберізької ОТГ Дмитро Іванюк розповів, що кошти рівномірно витрачали на всі села громади. Зробили вуличне освітлення у Хороцевому та Барвінкові. Облаштували санвузли у школах та дитсадках в Хороцевому та Устеріках, придбали меблі і відремонтували приміщення Білоберізької сільської ради.

    В бюджетні відносини з державою громада вступила лише з січня 2017 року. У грудні 2016 року депутати сільської ради затвердили бюджет на 2017 рік, який склав 16,5 млн грн. Небачені гроші для цих сіл. Власні надходження у порівнянні з попереднім роком також зросли більш ніж утричі. За словами начальника відділу фінансів, обліку та звітності сільської ради Василя Феркаляка,  основну частину бюджету становить освітня субвенція – 8 млн. грн., решта – 2,14 млн. грн. – медична субвенція, 1,7 млн. грн. – додаткова дотація на обслуговування медичних і освітніх закладів, 1,4 млн. грн. – базова дотація та 3,5 млн. грн. – власні надходження.

 Аби забезпечити працівників сільської ради гідною заробітною платою, Дмитро Іванюк вирішив не розширювати штат, а зекономлені гроші витрачати на премії тим, хто працює "за двох". Сьогодні у сільській раді 15 працівників, хоча штатним розписом передбачено 43.

Голова об’єднаної територіальної громади Дмитро Іванюк поділилися корисним досвідом щодо вирішення кадрових питань в новоствореній об’єднаній громаді та розповів про перші успіхи, яких вдалося досягти завдяки процесу об’єднання. Члени делегації мали можливість оглянути об’єкти, які збудовано чи відремонтовано за кошти Білоберізької об’єднаної територіальної громади, а також завдяки державним субвенціям та міжнародній допомозі.

     Насамперед представники сільських  рад нашого району оглянули двоповерховий корпус дитсадка «Теремок». Дитячий садок у Білоберізці розташовується у старій попівській резиденції 1865 року. У 2012 році до нього стараннями громади прибудували один корпус. У 2015 році за кошти державної субвенції реконструювали фасад садочка, перекрили старий корпус і добували ще один. 1 вересня 2017 року відкрили нову групу для дошкільнят. В найближчих планах - облаштування соляної кімнати для дітлахів. В сільського голови Дмитра Іванюка вже є попередня домовленість з колегами зі сходу країни про постачання природного матеріалу з Луганської області.

  Побували учасники стаді-туру і у Білоберізькій ЗОШ І-ІІІ ст., збудованій у 2013 році. У просторих приміщеннях школи, яку визнано найкращою у Верховинському районі - новенькі меблі та шкільне обладнання. Нещодавно тут відкрито пришкільний інтернат на 20 учнів,, які перебувають там з понеділка по п’ятницю, оскільки у  гірській місцевості немає можливості щодня підвозити дітей з присілків. В ньому облаштували санвузли, душову кабіну, ігрову кімнату та кімнату для підготовки уроків. Гроші на інтернат взяли із державної субвенції.

Школа має сучасний спортивний майданчик, якому можуть позаздрити більшість шкіл області. Витратили на нього 600 тисяч гривень, отриманих з державного бюджету. В 2017 році навчальний заклад переміг у проекті "Школа майбутнього", завдяки цьому кабінети природничо-математичного циклу отримали нові меблі, навчальні посібники та інший інвентар.

  Проходячи затишними коридорами та класними кімнатами школи, гості відчули, що тут працюють небайдужі люди, вірні українським традиціям, горді за свою малу батьківщину, за кожного свого учня та кожного мешканця громади. До речі, саме в цій віддаленій сільській школі навчається Валерій Петриняк, який в 2016 році, будучи на той час учнем 9 класу, посів друге місце на Всеукраїнській олімпіаді з фізики.

  Варто зазначити, що після створення Білоберізької ОТГ не було закрито жодного закладу - залишилися функціонувати Устеріківська ЗОШ І-ІІ ст., Барвінківська ЗОШ І ст., Хороцівський НВК, ФАПи в селах Хороцеве, Барвінків, Устеріки, присілку Пасічне, будинки культури в селах Білоберізка, Устеріки, клуби та бібліотеки в селах Хороцеве, Барвінків, Устеріки, присілку Пасічне. Протягом останніх років демографічна ситуація у селах покращується. Сьогодні у Білоберізькій ОТГ проживають 267 дітей віком до 6 років та 519 віком від 6 до 18 років.

  Очільники місцевих рад Близнюківщини оглянули і відремонтоване приміщення  дільничної лікарні зі стаціонарним відділенням на 10 ліжко-місць. Варто зазначити, що ремонт будівлі та закупівля медичного обладнання для дільничної лікарні громада отримала від Європейського Союзу та ПРООН завдяки участі в міжнародних проектах. Крім стаціонарного відділення та фахових лікарів, які ведуть амбулаторний прийом хворих, лікарня має власну лабораторію, оснащену сучасним медобладнанням.

  Потурбувалися у Білоберізькій ОТГ і про безпеку мешканців. Через погані дороги рятувальники з Косова чи Верховини витрачають на дорогу в села більш як годину. Тому в  квітні 2016 року тут відкрили перший на Прикарпатті Центр безпеки громади. У складі Центру пункт екстреної медичної допомоги і пожежна бригада, які, задля оперативності, розташовані в одній будівлі та мають один телефонний номер. Витрати на Центр склали 341 тис. грн. Пожежний автомобіль Центру подарувало обласне управління ДСНС. Його  підремонтували, і вже готові використовувати для гасіння пожеж. Літом під час посухи автомобілем підвозять питну воду до віддалених присілків. За словами сільського голови, створювали Центр за європейським зразком. Для економії бюджету вирішили формувати добровільні пожежні дружини у кожному населеному пункті. Заробітну плату отримують лише водії, які чергують цілодобово, а пожежні бригади на місцях працюють на громадських засадах. Відтепер пожежники добираються до місця виклику максимум за 20 хвилин. У сусідній кімнаті з рятувальниками працює пункт екстреної медичної допомоги. До нього входять чотири бригади, що складаються з фельдшера і водія.

   Найболючішою проблемою Білоберізкої громади, як і більшості гірських сіл, є бездоріжжя. Тут проходить 10 кілометрів дороги державного значення Татарів – Кам’янець-Подільський, на ремонт якої передбачені кошти з держбюджету. За словами голови громади, сільрада готова до співфінанасування ремонтних робіт на своєму відрізку. На балансі громади 50-60 кілометрів комунальних доріг, вони в основному гравійні. Останній раз їх лагодили у 2009 році після повені. "У нас гори, і сам Бог велів займатися зеленим туризмом, але без нормальної інфраструктури це… Навіть якщо один турист сюди приїде, то після таких доріг розкаже десятьом, що не варто", – говорить голова громади. Цього року на ремонт доріг в ОТГ витратили всю інфраструктурну субвенцію – приблизно 1,4 млн грн.

    Керівництво ОТГ постійно працює з підприємцями: переконує їх офіційно оформляти працівників та сплачувати податки, які вже з цього року йдуть у скарбничку громади. Зараз у селі чекають на запуск нового підприємства з виготовлення паливних брикетів. Підприємець уже встановив лінію вартістю понад мільйон гривень. "Ми розуміємо, що бізнесу важко, але якщо ми хочемо у Європу, то треба навчитися платити податки. Якщо людям подобається не платити, то хай вибачають, але нічого у нас не зміниться", зауважив голова громади Дмитро Іванюк.

Директор Івано-Франківського ВП Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» Руслан Панасюк переконаний, що Білоберізька ОТГ – це яскравий приклад органу місцевого самоврядування нового типу, що своїми справами демонструє ефективне використання коштів задля перспективного розвитку територій населених пунктів об’єднаної громади.



« повернутися до списку новин