Близнюкiвська районна рада

.

Переглядів: 671

Картинки по запросу Дані про взяття на облік платників

Увага! ГУ ДФС у Харківській області повідомляє про відкриття нових рахунків для зарахування надходжень

  ГУ ДФС у Харківській області повідомляє про відкриття нових рахунків для зарахування надходжень по:

   КБК 11010501 Податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами, які не підлягають обов’язковому декларуванню;

 - КБК 11011001 Військовий збір, що сплачується фізособами за результатами річного декларування;

 - КБК 19011000 Екологічний податок, який справляється за викиди в атмосферне повітря двоокису вуглецю стаціонарними джерелами забруднення.

Також змінені бюджетні рахунки за КБК 19010400 Екологічний податок, який справляється за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені) та/або тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензій строк 

Нові рахунки починають діяти з 03.01.2019 року. З оновленими рахунками ви можете ознайомитись у розділі "Бюджетні рахунки"

Харківщина: у 2018 році до бюджетів країни надійшло понад 39 мільярдів гривень податків і зборів

В Головному управлінні ДФС області проінформували про підсумки року та окреслили плани. Загалом, податківці Харківщини у співробітництві з платниками податків досягли позитивної динаміки надходжень до бюджету.

Так за 12 місяців 2018 року до Зведеного бюджету України надійшло 39 021,1 млн.грн. податків і зборів, що на 1,4 млрд. грн. більше ніж за відповідний період минулого року. Темп росту збору платежів до 2017 року склав 103,8 %.

Рентної плати надійшло – 14,6 млрд.грн., додатково зібрано 1,2 млрд. грн. від доведеного завдання. ПДФО зібрали 11,6 млрд.грн., надходження перевищили минулорічний показник на 2,1 млрд.грн.

Збільшується надходження ПДВ в порівнянні з минулорічним показником майже на 1,0 млрд.грн. Загалом протягом 2018 року зібрано 5,2 млрд.грн. ПДВ. Податку на прибуток сплачено  1,5 млрд.грн., що більше ніж в минулому році на 327,4 млн.грн.

Зокрема до Державного бюджету протягом 2018 року надійшло майже 24,5 млрд.грн, до місцевих бюджетів – 14,6 млрд. грн. Податківці відзначили позитивну динаміку наповнення місцевого бюджету – збільшення в порівнянні з минулорічним показником склало 3 млрд. грн..

У збільшенні надходжень велика заслуга і платників, які своєчасно виконують свої зобов‘язання перед державою, сплачуючи податки, наголошують у фіскальній службі регіону. Також орієнтування податкового відомства на діалог з бізнесом, позитивно вплинуло на рівень сплати податків до  бюджету.

В подальшому обслуговування платників податків буде тільки вдосконалюватися шляхом впровадження електронних  сервісів  напрацьованих останнім часом. Це перш за все - електронний кабінет платника податку, який за допомогою Інтернету надаватиме максимум необхідної інформації бізнесу та громадянам, спростить формування податкової звітності та зробить процес звітування максимально комфортним.

З 1 січня 2019 року нарахована зарплата не може бути меншою за 4173 грн

Звертаємо увагу роботодавців, що  виплата заробітної плати найманим працівникам повинна бути на рівні не менше законодавчо встановленого мінімуму.

Розмір мінімальної заробітної плати визначено Законом України «Про Державний бюджет на 2019 рік», який набрав чинності 1 січня 2019 року.

Так, мінімальна зарплата на 1 січня 2019 року становитиме:

у місячному розмірі – 4 173 грн;

у погодинному розмірі − 25,13 гривень.

Отже, з 1 січня 2019 року роботодавцем заробітна плата не може нараховуватися жодному найманому працівнику менше 4 173 грн за відпрацьований повний місяць.

Вищевказана  норма обов’язкова для виконання як юрособам, так і фізособам – роботодавцям.

З 1 січня стартувала деклараційна кампанія – 2019

Стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2018 року.

Податкова декларація про майновий стан і доходи  подається платниками податків за місцем своєї податкової адреси в один із таких способів (за вибором):

- особисто або уповноваженою на це особою;

- надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

У разі надсилання податкової декларації поштою, платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації,  а при поданні податкової декларації в електронній формі - не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

При поданні декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися  електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Держреєстрі фізосіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Звертаємо увагу, що у 2018 році до Кодексу внесені зміни, якими розширено коло платників, які зобов’язані та/або мають право подати декларацію.

Так, зобов'язані включити до річної податкової декларації та самостійно сплатити установлені Кодексом податки та збори отримувачі винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) відповідно до умов цивільно-правового договору у разі, якщо такі доходи отримані від фізичних осіб - платників єдиного податку четвертої групи.

Протягом 2019 року мають право подати декларацію з метою отримання податкової знижки громадяни, які понесли витрати:

на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення;

у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, у разі якщо такий платник має статус внутрішньо переміщеної особи та за умови дотримання вимог, встановлених Кодексом.

Продукція власного виробництва: застосовування РРО при її реалізації

Відповідно до п. 1 ст. 9 Закону України про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг,  реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення) підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, при проведенні розрахунків у кассах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних уповноваженою особою відповідного суб’єкта господарювання.

До продукції власного виробництва відноситься продукція, яка виробляється та реалізується самим підприємством в єдиному технологічному процесі з використанням власної або найманої робочої сили.

Декларацію з податку на прибуток за 2018 рік подаємо за новою формою

Нагадаємо: Мінфін, своїм наказом від 19.10.2018 р. № 842 затвердив зміни до форми декларації з податку на прибуток, які  набрали чинності 14.12.2018.

Враховуючи, що видання цього наказу обумовлено змінами з 01.01.2018 в оподаткуванні податком на прибуток підприємств, податківці, за базовий звітний (податковий) період – 2018 рік, рекомендують подавати декларацію за оновленою формою.

Тут варто зауважити, що на сайті ДФС оновлену версію декларації уже включено до Реєстру форм електронних документiв (файли J0100117 – для "квартальників", J0108104 – для "річників").

Див. лист ДФС від 04.01.2019 р. № 357/7/99-99-15-02-01-17.

Оплата роботодавцем навчання працівника у 2019 році: неоподаткований розмір

та відображення у ф. № 1ДФ

У 2019 році від оподаткування податком на доходи фізичних осіб звільняється сума, що становить 12519,00 грн. (4173,00 грн. х 3) за повний або неповний місяць навчання.

Відповідно, сума, сплачена роботодавцем на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів, що не перевищує у 2019 році 12519,00 грн. за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки чи перепідготовки фізичної особи (працівника), не включаються до складу оподатковуваного доходу такої фізичної особи.

При цьому кошти, сплачені роботодавцем за навчання фізичної особи (працівника) в частині перевищення суми, визначеної пп. 165.1.21 ПКУ, оподатковується ПДФО за ставкою 18%.

Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку затверджено наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 р. №4.

Сплачена роботодавцем на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за фізичну особу для її підготовки чи перепідготовки відображається в податковому розрахунку за ф. 1ДФ за ознакою доходу "145".

Платник єдиного податку обирає квартальний звітний період з ПДВ: як подати заяву

У разі обрання квартального звітного періоду платник єдиного податку, разом з декларацією з ПДВ за останній звітний місяць календарного року, подає заяву про вибір квартального звітного періоду.

В Заяві про вибір квартального звітного (податкового) періоду зазначаються відомості щодо дати, з якої обирається квартальний звітний (податковий) період, дата, з якої платник податку перебуває на єдиному податку та ставка єдиного податку на дату подання заяви.

Квартальний звітний період починає застосовуватися з першого податкового періоду наступного календарного року до кінця такого року або до переходу на загальну систему оподаткування.

Якщо платник податку разом із декларацією з ПДВ за наслідками останнього звітного місяця календарного року не подав  зазначеної заяви, такий платник застосовує місячний звітний період.

У разі якщо платник ПДВ, який застосовував спрощену систему оподаткування, переходить на загальну систему оподаткування, то необхідно самостійно перейти на місячний податковий період, починаючи з першого місяця переходу на загальну систему оподаткування, що зазначається у відповідній податковій декларації за наслідками такого місяця.

Варто звірити обов’язкові реквізити у податковій накладній

Згідно з п. 201.1 ст. 201 ПКУ у податковій накладній зазначаються в окремих рядках такі обов’язкові реквізити:

а) порядковий номер податкової накладної;

б) дата складання податкової накладної;

в) повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або ПІБ фізичної особи, зареєстрованої як платник ПДВ, - продавця товарів/послуг;

г) податковий номер платника податку (продавця та покупця). У разі постачання/придбання філією (структурним підрозділом) товарів/послуг, яка фактично є від імені головного підприємства - платника податку стороною договору, у податковій накладній, крім податкового номера платника податку додатково зазначається числовий номер такої філії (структурного підрозділу);

д) повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або ПІБ фізичної особи, зареєстрованої як платник ПДВ, - покупця (отримувача) товарів/послуг;

е) опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг;

є) ціна постачання без урахування податку;

ж) ставка податку та відповідна сума податку в цифровому значенні;

з) загальна сума коштів, що підлягають сплаті з урахуванням податку;

і) код товару згідно з УКТ ЗЕД, для послуг – код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг; платники податків, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг неповністю, але не менше ніж чотири перших цифри відповідного коду;

й) індивідуальний податковий номер.

З 1 січня 2019 року результати перевірок оскаржуються протягом 10 робочих днів

З 1 січня 2019 року набрали чинності норми Закону України від 23.11.18 р. № 2628-VIII щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів».

Зокрема, платник податків має право подати контролюючому органу, який проводив перевірку, заперечення та/або додаткові документи, які підтверджують показники, відображені таким платником податків у податковій звітності протягом п’яти робочих днів з дня, наступного за днем отримання акта перевірки. Цей термін з 1 січня 2019 року змінено на 10 робочих днів.

Також статтею 56.2 ПКУ передбачено, що у разі, коли платник податків вважає, що контролюючий орган неправильно визначив суму грошового зобов’язання або прийняв будь-яке інше рішення, що суперечить законодавству або виходить за межі повноважень контролюючого органу, він має право звернутися до контролюючого органу вищого рівня із скаргою про перегляд цього рішення. Даним Законом внесено зміни до пункту 56.3 статті 56 щодо термінів подання скарги, зокрема строк для подання скарги про перегляд такого рішення змінено з 10 календарних днів до 10 робочих днів.

Податок на нерухоме майно за новостворені (нововведені) об’єкти житлової нерухомості та при переході права власності на об’єкт оподаткування протягом року?

Юридична особа, яка вперше подає декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки , за новостворений (нововведений) об’єкт житлової нерухомості, звітує за рік та у полі «Тип декларації» зазначає «Звітна».

 Якщо перехід права власності на новостворений (нововведений) об’єкт оподаткування відбувся до 20 лютого, а «Звітну» Декларацію вже подано, то до закінчення граничного терміну її подання платником податків – юридичною особою Декларація подається з типом «Звітна нова».

При переході права власності на об’єкт оподаткування після закінчення граничного терміну подання Декларації (після 20 лютого звітного року) протягом 30 календарних днів з дня виникнення права власності на такий об’єкт подається Декларація з типом «Уточнююча».

Працівник своєчасно не повернув кошти, видані на відрядження або під звіт: ПДФО-наслідки

У разі виникнення у фізичної особи доходу у вигляді суми надміру витрачених коштів, отриманих нею на відрядження або під звіт та не повернутої у встановлений строк, податковий агент повинен нарахувати на суму такого перевищення ПДФО за ставкою 18% та утримати суму податку за рахунок будь-якого оподатковуваного доходу (після його оподаткування) платника податку за відповідний місяць, а у разі недостатності суми доходу – за рахунок оподатковуваних доходів наступних звітних місяців до повної сплати суми такого податку.

Водночас якщо платник податку припиняє трудові або цивільно-правові відносини з особою, що видала такі кошти, сума ПДФО утримується за рахунок останньої виплати оподатковуваного доходу під час проведення остаточного розрахунку, а у разі недостатності суми такого доходу непогашена частина податку включається до податкового зобов’язання платника податку за наслідками звітного року.

Про оподаткування доходів нарахованих  фізособі у вигляді дивідендів

Ставка податку на доходи фізичних осіб становить 5%. – для доходів у вигляді дивідендів по акціях та корпоративних правах, нарахованих резидентами – платниками податку на прибуток підприємств (крім доходів у вигляді дивідендів по акціях, інвестиційних сертифікатах, які виплачуються інститутами спільного інвестування).

Крім того, дивіденди, нараховані платникові податку за акціями або іншими корпоративними правами, що мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, яка перевищує суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку, для цілей оподаткування прирівнюються до виплати заробітної плати з відповідним оподаткуванням, тобто оподатковуються за ставкою 18%.

В Електронному кабінеті  можна отримати відомості про про ідентифікатор об’єкта оподаткування, стан та вид права на такий об’єкт, тощо для заповнення ф. 20-ОПП

Платники податків в меню «Облікові дані платника» приватної частини Електронного кабінету мають доступ до своїх облікових даних, з яких для заповнення графи 5 повідомлення за формою № 20-ОПП можна вибрати, зокрема відомості про об’єкти оподаткування, у тому числі про ідентифікатор об’єкта оподаткування, присвоєний ДФС, код ознаки надання інформації, стан та вид права на такий об’єкт, виділивши їх позначкою.

Деклараційна кампанія 2019: витрати, що дозволені до включення

19.12. 2018 року набрав чинності наказ Мінфіну України від 01.11.2018 №866, яким затверджено зміни до Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи,  затвердженої наказом Мінфіну України від 02.10.2015 №859. Зокрема, враховані зміни, відповідно до яких розширено перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки.

Витрати у вигляді суми коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів освіти, крім витрат, понесених на здобуття середньої професійної або вищої освіти, доповнено витратами на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної освіти.

Таким чином, з 2019 року платник податку на доходи фізичних осіб може скористатись правом на податкову знижку шляхом зменшення оподатковуваного доходу за наслідками звітного 2018 податкового року на суму фактично здійснених ним витрат у вигляді суми коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, підтверджені відповідними документами.

При цьому декларація про майновий стан і доходи подається до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків, до 31 грудня 2019 року (включно) за звітний 2018 податковий рік.

ФОП, у яких працюють особи з інвалідністю, застосовують ставку єдиного внеску 8,41%

Законом №2628 викладено у новій редакції ч. 13 ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Тепер фізичні особи – підприємці (у тому числі  ті, які обрали спрощену систему оподаткування), у яких працюють особи з інвалідністю застосовують ставку єдиного внеску 8,41%: до 1 січня 2019 року вказана норма поширювалася виключно на підприємства, установи і організації, де працюють особи з інвалідністю, а для ФОП, у яких працюють особи з інвалідністю, діяла ставка у 22%.

Максимальна величина бази нарахування ЄСВ становить з 01.01.19 р. 62595 грн. – 15 розмірів мінімальної заробітної плати (4173 х 15). У 2018 році ця величина становила 55845 грн.

Максимальний розмір нарахованого ЄСВ становить з 01.01.19р. –13770,90 грн. (62595х 22%). У 2018 році становив 12285,90 грн.

Розмір мінімального страхового внеску становить у 2019 році 918,06 грн. на місяць (4173 х 22%) – у 2018 році 819,06 грн.

На рівні мінімального страхового внеску мають сплачувати ЄСВ за себефізособи-підприємці, самозайняті особи та члени фермерського господарствав обов’язковому порядку, незалежно від діяльності, обраної системи та доходу. У разі якщо ФОП і члени фермерського господарства - пенсіонери за віком або інваліди та отримують пенсію або соціальну допомогу, звільняються від сплати ЄСВ за себе.

На самозайнятих осіб звільнення не поширюється.

Тимчасовий порядок виконання митних формальностей під час здійснення митного оформлення транспортних засобів!

Вступив в дію Тимчасовий порядок виконання митних формальностей під час здійснення митного оформлення транспортних засобів для їх вільного обігу на митній території України, затверджений ПКУ від 12.12.2018 № 1077.

Для митного оформлення транспортного засобу органу доходів і зборів (митниця, митний пост) подається електронна митна декларація.  Декларантом має право виступати власник транспортного засобу або особа уповноважена розпоряджатися ним. При цьому, від імені фізособи — резидента декларування транспортного засобу може здійснювати митний брокер.

Разом з електронною митною декларацією органу доходів і зборів (митниця, митний пост) подаються:

рахунок або інший документ, що підтверджує вартість транспортного засобу;

реєстраційний документ на транспортний засіб, виданий реєстраційним органом країни реєстрації;

документ, що підтверджує право власності на транспортний засіб або право розпоряджатися та декларувати такий транспортний засіб для вільного обігу на митній території України.

 Відповідно до п.8 Тимчасового порядку, документами, що можуть подаватися для підтвердження заявленої фактурної вартості транспортних засобів, є:

- договір купівлі-продажу або документ, який його замінює, та додатки до нього у разі їх наявності;

- рахунок-фактура (інвойс);

- банківські платіжні документи;

- інші платіжні документи, що підтверджують вартість оцінюваного транспортного засобу та містять реквізити, необхідні для ідентифікації такого транспортного засобу;

- договір (угода, контракт) із третіми особами, пов’язаний з договором (угодою, контрактом) про поставку транспортного засобу;

- рахунки про здійснення платежів третім особам на користь продавця, якщо такі платежі здійснюються за умовами, визначеними договором (угодою, контрактом);

- каталоги, специфікації, прейскуранти (прайс-листи) продавця транспортного засобу;

- копія митної декларації країни експорту;

- висновки про якісні та вартісні характеристики транспортного засобу, підготовлені спеціалізованими експертними організаціями, про вартість транспортного засобу;

- довідкова інформація щодо вартості у країні експорту транспортних засобів, що є ідентичними та/або подібними (аналогічними) оцінюваним транспортним засобам, з вирахуванням із такої вартості сум податків, що підлягають поверненню у країні експорту у зв’язку з вивезенням (експортом) таких транспортних засобів.

Підприємці-спрощенці при реалізації лікарських засобів з 1 січня 2019 року зобов’язані застосовувати касову техніку

Рекомендуємо споживачам при купівлі ліків перевіряти чи проведено операцію через реєстратор розрахункових операцій. Така пильність не завадить тим, хто придбав фармацевтичні засоби, оскільки убезпечить від купівлі ліків сумнівних походження та якості.

З 1 січня 2019 року набрав чинності Закон України № 2628-VIII, відтепер  платники єдиного податку зобов'язані  використовувати РРО при здійсненні реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Вироби медичного призначення (медичні вироби) – це будь-який інструмент, апарат, прилад, пристрій, програмне забезпечення, матеріал або інший виріб, призначені для діагностики, лікування, профілактики організму людини та/або забезпечення таких процесів.

Враховуючи вищезазначене, з 1 січня 2019 року фізичні особи підприємці – платники єдиного податку, які здійснюють продаж лікарських засобів та виробів медичного призначення, зобов'язані використовувати реєстратори розрахункових операцій незалежно від обсягу доходу.

Щодо сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки у 2019 році

 Інформацію щодо ставок податку на нерухоме майно розміщено на офіційному порталі ДФС України (sfs.gov.ua) в розділі: «Головна/Податки, збори, платежі/Ставки місцевих податків та зборів/Харківська  область/Для фізичних осіб».

Розмір мінімальної заробітної плати на 1 січня 2018 року становив 3 723 грн. Порівнюючи з 2017 роком цей показник зріс в 1,2 раза. Розмір мінімальної заробітної плати на 1 січня 2017 року становив 3 200 грн. Відповідно збільшиться сума податку на нерухоме майно за 2018 рік.

Відповідно до податкового законодавства податкове повідомлення - рішення про сплату податку надсилається платнику за місцем його реєстрації. Інформація щодо місця реєстрації – це інформація внесена до інформаційних баз фіскальної служби на момент, коли громадяни звертались до фіскальних органів з метою отримання номера облікової картки платника податків (ідентифікаційного коду).

Протягом місяця після зміни місця реєстрації громадянин зобов’язаний повідомити про такі зміни контролюючий орган, де він поставлений на облік (подавши заяву за формою № 5 ДР).

Якщо платник не повідомляє ДФС про зміну місця реєстрації – податкове повідомлення - рішення надсилається на адресу, інформація про яку міститься в контролюючому органі, тобто стару адресу.

Таким чином, платник не ознайомлений із сумою проведених нарахувань податку. Внаслідок чого виникає податковий борг, штрафні санкції, арешт майна.

Який розмір ПСП у 2019 році для батьків, в яких двоє дітей, одна з яких – дитина з інвалідністю

У  разі якщо платник податку має право на застосування ПСП з двох і більше підстав, зазначених у п. 169.1 ПКУ, застосовується одна ПСП з підстави, що передбачає її найбільший розмір, за умови дотримання процедур, визначених пп. 169.4.1 ПКУ, крім випадку, передбаченого пп. «б» пп. 169.1.3 ПКУ, ПСП за яким додається до пільги, визначеної пп. 169.1.2 ПКУ у разі, якщо особа утримує двох і більше дітей, у тому числі дитину з інвалідністю (дітей з інвалідністю).

Таким чином, платник податків при додержанні всіх вимог ст. 169 ПКУ має право на застосування двох пільг: на кожну дитину віком до 18 років, яка не має інвалідність, - по 100 % пільги (у 2019 році – 960,50 грн), та на кожну дитину з інвалідністю – по 150% (у 2019 році – 1440,75 грн).

Який порядок обчислення сум податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для ФО у разі зміни власника об’єкта оподаткування протягом року?

Відповідно до п.п. 266.8.1 п. 266.8 ст. 266 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями  у разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника – починаючи з місяця, в якому він набув право власності.

Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності (п.п. 266.8.2 п. 266.8 ст. 266 ПКУ).

Адмінвідповідальність ФОП при порушенні терміну сплати ЄСВ

 Ст. 165 прим. 1 (порушення законодавства про збір та облік ЄСВ) Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07 грудня 1984 року № 8073-X із змінами і доповненнями передбачена адміністративна відповідальність фізосіб-підприємців.

Тому, незалежно від наявності найманих працівників, до адміністративної відповідальності за порушення вказаної статті КУпАП притягаються фізособи – підприємці.

 Крім того, за порушення ст. 165 прим. 1 КУпАП до адміністративної відповідальності притягуються особи, які провадять незалежну професійну діяльність.

Чи може особа, якій не вистачає до страхового стажу декілька місяців, заключити договір про добровільну участь, яким передбачена одноразова сплата, на період менше одного року?

Особа, якій не вистачає до страхового стажу декількох місяців, може заключити договір про добровільну участь, яким передбачена одноразова сплата єдиного внеску за попередні періоди, в яких вона не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на будь-який період, але не менше одного місяця.

Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2.

В усіх випадках ця сума не може бути більшою за суму єдиного внеску, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої на дату укладення договору.



« повернутися до списку новин