Близнюкiвська районна рада

Лозівська ОДПІ інформує

Переглядів: 1130

ЛОЗІВСЬКА ОДПІ ІНФОРМУЄ

I. Інформація щодо діяльності Лозівської ОДПІ та органів ДФС України

За чотири місяці поточного року сплачено понад 78 мільйонів гривень ЄСВ

За січень-квітень поточного року Лозівською ОДПІ забезпечено збір єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування в розмірі 78,05 мільйонів гривень, - повідомила в.о. начальника ДПІ Наталія Москалець. – Зокрема, у квітні 2016 року поповнено бюджет на більш ніж 22,5 мільйонів гривень.

У зв’язку з підвищенням розміру мінімальної заробітної плати з 1 травня 2016 року розмір мінімального страхового внеску становить 319,00 гривень. Відповідно, максимальний розмір нарахованого ЄСВ становить 7975 гривень або 3048,63 гривень при нарахуванні ЄСВ на зарплату працівника-інваліда, якщо роботодавцем є юридична особа.

Змінилась максимальна величина доходу, на яку потрібно нараховувати ЄСВ та становить 25 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на місяць нарахування доходу ( з 0.05.2016р -36 250 грн.).

У «Електронного кабінету платника» понад 195 тис. користувачів

Кількість зареєстрованих користувачів оновленої версії електронного сервісу ДФС «Електронний кабінет платника» (станом на 13.05.2016) становить 195 555, переглянутих сторінок - 1 595 555.

Користувачі «Електронного кабінету платника» (ЕКП) мають можливість на безоплатній основі працювати в ЕКП в режимі 24/7/365,  дистанційно спілкуватися з органами ДФС та отримувати потрібну інформацію в режимі реального часу..

Найпопулярніший серед користувачів сервіс відкритої частини «Електронного кабінету платника» – інформація з реєстрів ДФС (дані про взяття на облік платників; дані реєстру платників ПДВ; дані реєстру страхувальників; дані реєстру платників єдиного податку; інформація про РРО; інформація про книги РРО; дані реєстру платників акцизного податку з реалізації пального; реєстр осіб, які здійснюють операції з товарами).

Найпопулярніші сервіси в особистому кабінеті (закрита частина) «Електронного кабінету платника» - це Листування з ДФС, Стан розрахунків з бюджетом, СЕА ПДВ та СЕА РП.

Завдяки сервісу «Листування з ДФС» платники мають можливість направити в електронному вигляді листа до органу ДФС, після реєстрації листа в органі ДФС отримати інформацію про вхідний номер і дату, та, за результатами розгляду, отримати відповідь.

Сервіс «Стан розрахунків з бюджетом» надає можливість переглянути дані щодо розрахунків з бюджетом за останні 2 роки, сплатити податки, збори, платежі (для фізичних осіб).

Користувачі сервісів «СЕА ПДВ» та «СЕА РП» мають можливість переглянути проведені операції в системі СЕА ПДВ/СЕА РП та отримати інформацію про рух коштів на електронному рахунку.  

Крім того, в Електронному кабінеті платники мають можливість надіслати запит на отримання інформації, заяву на реєстрацію платником окремих податків, отримати відповідь, зареєструвати податкові накладні та/або розрахунок коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, скористатися іншими електронними сервісами та отримати корисну інформацію.

У рамках компаній  декларування доходів громадян та електронного декларування доходів державних службовців фізичним особам через електронний сервіс «Електронний кабінет платника» надано можливість дізнатися про отриманні доходи та утриманні податки, а також підготувати, заповнити та надіслати декларацію про майновий стан і доходи фізичних осіб в електронному вигляді.

Зміни до Регламенту Акредитованого центру сертифікації ключів ДФС

Для забезпечення захисту законних прав й інтересів клієнтів під час надання послуг електронного цифрового підпису та для вдосконалення процедур ідентифікації й автентифікації внесено зміни до Регламенту АЦСК ІДД ДФС.  Переглянути зміни до Регламенту АЦСК ІДД ДФС можна  за посиланням http://acskidd.gov.ua/reglament

Звернення від АЦСК ІДД ДФС

 Шановні клієнти!  Для економії Вашого часу та уникнення черг рекомендуємо звертатися за послугами ЕЦП завчасно та не відкладати візит до АЦСК ІДД ДФС на кінець звітного періоду.  Таким чином, процедура отримання послуг ЕЦП буде більш комфортною, а адміністратор реєстрації АЦСК ІДД ДФС матиме змогу надати більш детальну консультацію з питань отримання та застосування послуг ЕЦП.

Дякуємо за взаєморозуміння.

ІІ. Інформація для бухгалтерів

Змінилися назви і коди деяких управлінь ПФУ

 Звертаємо увагу страхувальників, що згідно Постанови № 1055 Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року була проведена реорганізація деяких територіальних органів Пенсійного фонду України.

Так, Лозівське об’єднане управління Пенсійного фонду України має код 20435.

Куди подавати декларацію акцизного податку

Особи, які здійснюватимуть реалізацію пального, підлягають обов’язковій реєстрації як платники акцизного податку  контролюючими органами за місцезнаходженням юридичних осіб, місцем проживання фізичних осіб - підприємців до початку здійснення реалізації.

Декларація акцизного податку подається суб’єктом господарювання до контролюючого органу за місцем реєстрації такого суб’єкта господарювання платником акцизного податку. Особи, які здійснюватимуть реалізацію пального, підлягають обов’язковій реєстрації як платники акцизного податку контролюючими органами за місцезнаходженням юридичних осіб, місцем проживання фізичних осіб - підприємців.  При здійсненні такими суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі пальним, вони також підлягають обов’язковій реєстрації як платники акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами з поданням декларації акцизного податку до контролюючих органів за місцезнаходженням пунктів продажу товарів.

Як звітує сільгоспвиробник, що відмовився від спрощеної системи

Якщо виробник сільгосппродукції, який із 01.01.2016 р. перейшов зі сплати єдиного податку 4-ї групи на загальну систему оподаткування, отримав за підсумками попереднього звітного (податкового) року дохід від продажу сільгосппродукції власного виробництва в розмірі не менш як 50% загальної суми доходу, то такий сільськогосподарський товаровиробник може з метою обкладення податком на прибуток використовувати річний податковий період, який розпочинається з 1 липня поточного звітного року й закінчується 30 червня наступного звітного року.

Такому платнику слід подати окремо Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств, форма якої затверджена наказом Мінфіну від 20.10.2015 р. № 897, за період із 01.01.16 р. по 01.07.16 р., а починаючи з 1 липня 2016 року можна застосовувати річний податковий період, який розпочинається з 1 липня поточного звітного року й закінчується 30 червня наступного звітного року.

З метою ідентифікації виробника сільгосппродукції у декларації з податку на прибуток у полі 9 «Особливі відмітки» проставляється позначка щодо належності його до відповідної категорії.

У разі застосування виробником сільгосппродукції звітного періоду з 1 січня по 31 грудня звітного року, позначка в полі 9 «Особливі примітки» декларації з податку на прибуток щодо належності до категорії виробника сільгосппродукції не проставляється. При цьому порядок обчислення та сплати податку на прибуток здійснюється таким підприємством на загальних підставах

Лист ДФСУ від 10.05.2016 р. № 10300/6/99-95-42-01-15

Як звітувати юрособі, що продала нерухомість протягом року

У разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період із 1 січня цього року до початку того місяця, у якому він втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника починаючи з місяця, у якому виникло право власності.

Якщо державна реєстрація припинення права власності на об’єкт нерухомого майна відбулася до 20 лютого звітного року, а «Звітну» декларацію вже подано, то до спливу граничного строку її подання платником податків — юридичною особою декларація подається за типом «Звітна нова», а після його закінчення — «Уточнююча».

У разі уточнення податкових зобов’язань протягом року (після граничного строку подання декларації) або за минулі роки в заголовній частині декларації в рядку 03 «Уточнююча» проставляється відмітка «Х». У графі «з урахуванням уточнень з» декларації зазначається місяць, із якого здійснюється уточнення показників.  Додаток до декларації «Відомості про наявні об’єкти житлової нерухомості» є невід’ємною частиною «Звітної», «Звітної нової» та «Уточнюючої» декларацій, у колонці 3 якого вказуються документи, що підтверджують виникнення, перехід та припинення права власності на об’єкти житлової нерухомості (свідоцтво про право власності, договір купівлі-продажу тощо).

Лист ДФСУ від 10.05.2016 р. № 10299/6/99-95-42-02-16

Коли виникає право на податковий кредит

Датою виникнення права платника податку на віднесення сум податку до податкового кредиту вважається дата тієї події, що відбулася раніше:

  • дата списання коштів із банківського рахунка платника ПДВ на оплату товарів/послуг;
  • дата отримання платником ПДВ товарів/послуг.

Зважаючи на те що дата відвантаження товарів постачальником і дата їх отримання покупцем можуть бути різними залежно від умов договору, із метою визначення дати виникнення права на формування податкового кредиту покупцем таких товарів (відвантажені постачальником, але не отримані покупцем — товари в дорозі) слід ураховувати момент набуття права власності за договором.

Так, згідно зі ст. 334  Цивільного ькодексу, постачальник втрачає, а покупець набуває право власності на товари, які постачаються на дату їх відвантаження постачальником (безпосередньо покупцеві чи перевізникові), якщо інше не передбачено умовами договору.

Не належать до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податкові накладні чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими п. 201.11 ПКУ.

Тобто, реалізувати право на формування податкового кредиту покупець — платник ПДВ може лише після складання податкової накладної постачальником — платником ПДВ, зокрема в момент відвантаження товарів і реєстрації цієї податкової накладної в ЄРПН, але не раніше отримання права власності на такий товар.

Якщо у акті інвентаризації залишків пального є помилка…

Дані акта інвентаризації можуть бути перевірені контролюючим органом у встановленому порядку протягом 6-ти календарних місяців із дня його подання.

За результатами перевірки невідповідності обсягів пального, зазначених в акті інвентаризації, фактичним даним та/або даним бухгалтерського обліку підприємства контролюючий орган здійснює відповідні коригування в Єдиному реєстрі електронних акцизних накладних на підставі даних акта перевірки. Якщо платник податків надіслав до контролюючого органу декілька примірників акта інвентаризації, то оригіналом вважається той, що був надісланий останнім до закінчення встановленого граничного строку подання за умови, якщо його було прийнято до бази даних контролюючого органу та платнику податків надійшла про це друга квитанція.

Таким чином, самостійного виправлення помилок в акті проведення інвентаризації обсягів залишка пального законодавством не передбачено.

Чи нараховується ЄСВ  засновнику,  що керує підприємством  яке не працює?

ЄСВ нараховується на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі та суму винагороди за цивільно-правовими договорами.

Якщо працівник, який одночасно є власником, виконував певну роботу на умовах трудового договору, укладеного відповідно до вимог ст.ст. 21, 24 Кодексу законів про працю України, то йому повинна бути виплачена заробітна плата (згідно з трудовим договором (контрактом)), розмір якої не може бути меншим за мінімальний, установлений законодавством.

Якщо установчими документами передбачено, що на період тимчасового припинення діяльності підприємства функцію керівника виконує його засновник, однак при цьому не отримує за це винагороди (доходу), то ЄСВ не нараховується.

Якщо порушуються строки виплати зарплати працівникам

З січня 2015 року, відповідно до ст. 265  КЗпП, додатково введено нові штрафні санкції за порушення встановлених строків виплати заробітної плати.

Так, за порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам більш як за один місяць, виплату її не в повному обсязі юридичні та фізичні особи — підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу — трьох розмірів мінімальної заробітної плати, установленої законом на момент виявлення порушення ( на 01.05.2016 р.-  4350 грн).

Штрафи накладаються Державною службою України з питань праці та її територіальними органами в порядку, установленому КМУ. Виконання постанови покладається на Державну виконавчу службу.

Сплата штрафу не звільняє від усунення порушень законодавства про працю.

У випадку порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом без обмеження будь-яким строком, тому слід не забувати про це й завжди звертатися за відновленням своїх прав.

Якщо фактична собівартість сільгосппродукції вища за договірну

У разі якщо платник ПДВ визначає планову собівартість сільгосппродукції та під час постачання такої продукції її договірна вартість є меншою ніж планова собівартість, платник ПДВ додатково складає податкову накладну на суму перевищення планової собівартості продукції над її договірною вартістю ( тип причини «17»), яка підлягає реєстрації в ЄРПН.

Після визначення фактичної собівартості виробленої сільгосппродукції податкові зобов’язання мають бути відкориговані шляхом складання розрахунку коригування до податкових накладних, які були складені протягом зазначеного періоду з типом причини «17» (на суму перевищення планової собівартості над договірною). У графі «Причина коригування» такого розрахунку коригування слід зазначити «Розрахунок фактичної собівартості сільськогосподарської продукції».

Якщо платник ПДВ не обчислює планову собівартість продукції чи договірна вартість поставленої сільгосппродукції перевищує планову собівартість, а фактична собівартість продукції, обчислена платником, перевищує договірну вартість поставленої сільгосппродукції, платник ПДВ на дату розрахунку фактичної собівартості повинен скласти податкову накладну на суму перевищення фактичної собівартості над договірною вартістю з типом причини «17», зареєструвати її в ЄРПН і збільшити податкові зобов’язання на зазначену суму.

Податкові накладні, складені на суму перевищення собівартості над договірною вартістю поставленої сільгосппродукції, не дають право покупцю — платнику ПДВ на збільшення податкового кредиту.

Лист ДФСУ від 20.04.2016 р. № 8942/6/99-99-19-03-02-15

Операція зі зберігання сільгосппродукції не є послугою у сфері сільського господарства

Податкові зобов'язання з ПДВ, які виникають у суб'єкта спеціального режиму оподаткування за такою операцією, відображаються в податковій декларації з ПДВ із позначкою «0110».

Відповідно до п. 5 р. I Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, платники податку, які згідно зі ст. 209  ПКУ застосовують спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства, крім податкової декларації з ПДВ із позначкою «0110», у якій відображаються розрахунки з бюджетом, подають податкову декларацію з ПДВ із позначкою «0121»/«0122»/«0123», яка є невід'ємною частиною звітності за відповідний звітний період.

До такої податкової декларації з ПДВ включаються лише ті операції, що стосуються спеціального режиму, установленого вказаною статтею.

Як зміниться з 17 травня Інструкція про нарахування і сплату ЄСВ

Мінфін наказом від 28.03.2016 р. № 393 виклав у новій редакції Інструкцію про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

1. У разі зміни класу професійного ризику виробництва за період до 1 січня 2016 року платник самостійно здійснює перерахунок ЄСВ за минулі періоди, виходячи з розміру ЄСВ, що діяв на день нарахування заробітної плати (доходу), на яку нараховується ЄСВ.

Самостійно обчислену суму в результаті перерахунку (різниця між нарахованою сумою ЄСВ за розміром, установленим раніше, та нарахованою сумою ЄСВ за встановленим розміром за зазначений період) платник відображає у звіті про нараховані суми ЄСВ, який подається ним за звітний період.

2. За несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) ЄСВ на платників, які допустили зазначене порушення в період до 1 січня 2015 року, накладається штраф у розмірі 10% своєчасно не сплачених сум.

За несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) ЄСВ на платників, які допустили зазначене порушення, починаючи із 1 січня 2015 року накладається штраф у розмірі 20% своєчасно не сплачених сум.

За донарахування органом доходів і зборів або платником своєчасно не сплачених сум ЄСВ до 1 січня 2015 року накладається штраф у розмірі 5% зазначеної суми, а після 1 січня 2015 року — 10% зазначеної суми за кожний повний або неповний звітний період, за який донараховано таку суму, але не більш як 50% суми донарахованого ЄСВ.

3. На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1% на суму фактично сплаченої недоїмки за кожен день прострочення платеж по ЄСВ..

Якщо не отримано першу квитанцію про прийняття податкової звітності

Суб’єкти господарювання, що належать до малих підприємств, мають право в разі неотримання квитанції про прийняття звітності в електронній формі надати повторно на паперових носіях податкову звітність до контролюючого органу (крім податкової звітності з ПДВ).

Великі та середні підприємства, а також платники ПДВ незалежно від того, чи належать вони до великих і середніх підприємств, такого права не мають, оскільки зобов’язані подавати податкову звітність виключно в електронній формі.

Оригіналом податкової звітності, отриманої контролюючим органом, вважатиметься документ, який надійшов останнім до спливу граничного строку, установленого законодавством для подання податкової звітності, за умови його правильності.

Від’ємне значення ПДВ  можна зарахувати у зменшення податкового боргу

У разі наявності в платника ПДВ на дату подання ним податкової звітності з ПДВ податкового боргу з такого податку платник має право зарахувати суму від’ємного значення ПДВ, сформовану за результатами такої податкової звітності, у зменшення суми податкового боргу з ПДВ, що виник за попередні звітні (податкові) періоди, у частині, що не перевищує реєстраційну суму такого платника на момент отримання контролюючим органом податкової декларації.

Лист ДФСУ від 19.04.2016 р. № 8844/6/99-99-19-03-02-15

Про продаж землі платником єдиного податку

Юридичні особи - платники єдиного податку ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат з метою обрахунку об’єкта оподаткування за методикою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику (п. 44.2 ст. 44 ПКУ).  В бухгалтерському обліку земельні ділянки, згідно з п. 5 П(С)БО 7, класифікуються як основні засоби (підгрупа 5.1.1 групи 5.1 «Основні засоби»). Придбані (створені) основні засоби (в т. ч. земельні ділянки) зараховуються на баланс підприємства/установи за первісною вартістю.

При цьому згідно з п. 22 П(С)БО 7 вартість земельних ділянок не є об’єктом для нарахування амортизації в бухгалтерському обліку, тобто земельні ділянки не мають залишкової вартості.

Враховуючи вищевикладене, юридична особа – платник єдиного податку третьої групи у разі продажу земельної ділянки як окремого об’єкта власності включає до складу доходів усі надходження коштів, отримані від продажу такої земельної ділянки, у звітному періоді (кварталі) їх отримання.

Останній день сплати ЄСВ припадає на вихідний день

Платники ЄСВ – роботодавці зобов’язані сплачувати ЄСВ, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця, крім гірничих підприємств, які зобов’язані сплачувати ЄСВ, нарахований за календарний місяць, не пізніше 28 числа наступного місяця.

У разі якщо останній день строків сплати ЄСВ  припадає на вихідний або святковий день, останнім днем таких строків сплати ЄСВ вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.

При отриманні нецільової благодійної допомоги потрібно нараховувати ЄСВ?

Базою нарахування єдиного внеску для роботодавців є  сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці».

Оскільки нецільова благодійна допомога не належить до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних, компенсаційних виплат, а відповідно до п. 3.31 розд. 3 Інструкції № 5 є матеріальною допомогою разового характеру і, відповідно «іншою виплатою, що не належить до фонду оплати праці», то вона не є базою нарахування ЄСВ.

Юрособа – єдинник може здійснювати діяльність за договором про спільну діяльність?

Обмежень щодо застосування спрощеної системи оподаткування учасником договору про спільну діяльність нормами ПКУ не передбачено.  Тобто, юридична особа – платник єдиного податку має право укладати договір про спільну діяльність та здійснювати діяльність за таким договором за умови виконання вимог та обмежень, встановлених ст. 291 ПКУ.

Разом з цим учасник спільного договору юридична особа – платник єдиного податку 3 групи  повинен враховувати дохід від здійснення діяльності за договором про спільну діяльність у загальному порядку разом з результатами діяльності від провадження власної господарської діяльності.

Юридична особа – платник єдиного податку 4 групи  при визначенні частки сільськогосподарського товаровиробництва не включає дохід від спільної діяльності до складу доходу від реалізації сільгосппродукції власного виробництва.

Методика виправлення помилок у формі № 1ДФ

Якщо помилка стосується ПДФО, то у розділі І Податкового розрахунку слід проставити інформацію лише за рядками й реквізитами, які уточнюються. У випадку виявлення помилки у попередній звітності, слід продублювати всі графи помилкового рядка та у графі 9 указати "1" – на його виключення. Щодо інформації, яку пропустили та не включили у попередню звітність – у рядку заповнюються усі графи та у графі 9 вказується "0" - на введення рядка.

Тобто, в оновленій звітності має бути наведена інформація лише за рядками, які виправляються чи прибираються або ж додаються – в одних рядках буде зазначено інформацію, яка виключає попередньо задекларовані дані, в інших – відображається вірна інформація.  Рядки з достовірними даними з раніше поданої №1ДФ дублювати не потрібно, оскільки це призведе до подвоєння інформації.

Якщо ж виникла потреба уточнити раніше задекларовані дані щодо військового збору, порядок виправлення помилок наступний. Для виключення помилкового рядка з попередньо введеної інформації у розділі ІІ Податкового розрахунку у рядку "Військовий збір - виключення****" потрібно повторити всі графи помилкового рядка, а в рядку "Військовий збір" відобразити правильну інформацію.

Рентна плата за воду для поливу: чи потрібно платити?

Сільськогосподарське підприємство за умови добування для поливу води з власної свердловини в обсязі, що перевищує 300 кубічних метрів на добу зобов’язано отримувати спеціальний дозвіл для видобування підземних вод та дозвіл на спеціальне водокористування відповідно до ВКУ, оскільки добування води зі свердловини здійснюється таким підприємством як первинним водокористувачем.

В той же час підприємство не є платником рентної плати за спеціальне використання води відповідно до норм ПКУ, оскільки така діяльність не створює об’єкта оподаткування рентною платою.

Сплата податку на нерухомість за сільгоспбудівлі неаграріями

У разі якщо будівлі та споруди, призначені для використання безпосередньо у сільськогосподарській діяльності, належать платнику податків, який не є сільськогосподарським товаровиробником, такі об’єкти нерухомості є об’єктами оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Лист ГУ ДФС у Київській області від 04.05.2016 № 972/10/10-36-13-04

ІІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян

Чи нараховується ЄСВ на суму декретних, що отримують ФОП

Сума допомоги по вагітності й пологах, отримана з бюджету чи Фонду ФОП, у т.ч. ФОП — платниками єдиного податку, й особами, які забезпечують себе роботою самостійно та не використовують найманої праці, не є базою нарахування ЄСВ.

Покупці алкоголю та тютюну можуть перевірити наявність у продавця ліцензії

У тестовому режимі запроваджено онлайн-сервіс, який за допомогою мережі Інтернет, дозволить покупцям у будь-яких місцях продажу алкоголю та/або тютюну перевірити наявність у суб'єктів господарювання діючої ліцензії, а також отримати інформацію щодо виду господарської діяльності, на який видана ліцензія.

За допомогою такого сервісу можна буде переглянути інформацію щодо власника ліцензії, адресу провадження діяльності, номер, дату й тип виданої ліцензії. Так, ознайомитися з відповідною інформацією в межах Миколаївської області можна за посиланням: http://licenzii.in.ua.

Звертаємось до громадян: у разі відсутності в місцях продажу підакцизних товарів ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними напоями чи тютюновими виробами повідомляти про це до регіональних органів ДФС.

Граничні суми розрахунків готівкою підприємств (підприємці) та фізичних осіб

Підприємства (підприємці) мають право здійснювати розрахунки готівкою між собою та/або з фізичними особами протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами в межах граничних сум розрахунків готівкою, установлених постановою Правління НБУ від 06.06.13 року № 210.

Такі граничні суми розрахунків становлять:

– для підприємств (підприємців) між собою протягом одного дня в розмірі 10 тис. грн.;

– фізичної особи з підприємством (підприємцем) протягом одного дня за товари (роботи, послуги) у розмірі 150 тис. грн.;

– фізичних осіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі 150 тис. грн.

Платежі понад встановлені граничні суми проводяться через банки шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку для подальшого їх перерахування на поточні рахунки.

Кількість підприємств (підприємців) та фізичних осіб, з якими здійснюються розрахунки, протягом дня не обмежується.

При цьому, обмеження не поширюються на:      

- розрахунки підприємств (підприємців) з бюджетами та державними цільовими фондами;

- добровільні пожертвування та благодійну допомогу;

- використання коштів, виданих на відрядження.

Будівля у власності без оформлення власності на земельну ділянку: чи салачувати за землю?

Використання землі в Україні є платним. До особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності/користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача).

Отже, фізичні особи, які не оформили відповідно до законодавства право власності або право користування землею, проте набули це право відповідно до цивільно-правових угод, рішення суду, рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування  повинні сплачувати земельний податок на загальних підставах.

 

Єдинник-власник  нежитлового приміщення використовує його у підприємницькій діяльності

Якщо право власності на земельну ділянку оформлене на фізичну особу - підприємця і земельна ділянка використовується нею для провадження господарської діяльності, то такий підприємець - платник єдиного податку звільняється від сплати земельного податку.

Якщо земельна ділянка, на якій розташовані будівлі (споруди), їх частини або нежилі приміщення у багатоквартирних жилих будинках, що знаходяться у власності фізичної особи – підприємця (платника єдиного податку) та використовуються для провадженні господарської діяльності, не надавалась їй в установленому чинним законодавством порядку, то за таку земельну ділянку фізична особа – підприємець (платник єдиного податку) сплачує земельний податок на загальних підставах з дати реєстрації права власності на нерухоме майно.

 

З орендної плати потрібно утримувати ПДФО

Юридична особа — орендар при нарахуванні (виплаті) фізичній особі — орендодавцю орендної плати за земельний пай повинна утримати податок на доходи фізичних осіб. Також орендар повинен утримати і військовий збір. Нагадаємо, що з 01.01.2016 ставка ПДФО становить 18%.

 

Оподаткування благодійної допомоги

Благодійна допомога у вигляді вартості інвалідних візків (запчастин до них), слухових апаратів, ліків та інших медичних товарів, наданих благодійним фондом фізособам-інвалідам, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб.

Проте звільнення можливе за умови, якщо така допомога надається для виконання зобов’язань держави із забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації. Також не оподатковується нецільова благодійна допомога в межах граничної суми, що дає право на отримання податкової соціальної пільги (в 2016 році — 1930 грн.). До того ж, якщо благодійну допомогу надають не в грошовій формі, то така допомога розглядається як нецільова. Лист ДФС від 25.04.2016 № 9295/6/99-99-13-02-03-15

 

Які документи мають надавати покупцям підприємці-єдиноподатники

Підприємець-платник єдиного податку зобов’язаний надати покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший письмовий документ, що засвідчує передавання прав власності на них від продавця до покупця.

Обов’язок оформлення готівкових операцій прибутковими та видатковими касовими ордерами встановлено тільки для юридичних осіб. А саме — бухгалтерією підприємств, оскільки у формах касових ордерів передбачено такі обов’язкові реквізити, як підпис головного бухгалтера та керівника підприємства.

Єдиноподатник отримав безповоротну фіндопомогу: як оподаткувати

Безповоротна фінансова допомога, отримана підприємцем- платником єдиного податку включається до складу доходу і оподатковується за ставками, визначеними ПКУ.

Але лише за умови неперевищення обсягу доходу, визначеного пунктом 291.4 ПКУ. У разі перевищення у податковому (звітному) періоді граничного обсягу доходу платник єдиного податку зобов’язаний застосувати до суми перевищення ставку єдиного податку у розмірі 15% та за заявою перейти на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку іншої групи, або перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ.

Лист ГУ ДФС у м. Києві від 26.04.2016 № 3185/Х/26-15-13-02-15



« повернутися до списку новин