Близнюкiвська районна рада

.

Переглядів: 520

Картинки по запросу Дані про взяття на облік платників

І. Інформація щодо діяльності Лозівського управління ГУ ДПС у Харківській області  та органів ДПС України

Харківщина: додатково 18 мільйонів гривень в бюджет

Триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2019 році. І вже майже 5 тисяч мешканців м. Харкова та області задекларували свої статки. Загальна сума доходів, що вказана в їх деклараціях - 936,1млн.грн. що на 179, млн.грн. більше минулорічного показника. При цьому 62 громадянина задекларували доходи понад  мільйон гривень.

Додатково до сплати в бюджет нараховано: податку на доходи з фізичних осіб - 15,1 млн.грн., військового збору – 3,0 млн.грн.

Із загальної кількості декларантів 1219 громадян надали декларацію з метою скористатися правом на податкову знижку. Їм з бюджету буде повернуто 3,5 млн. грн.

Нагадаємо, що Кампанія декларування доходів громадян триватиме до 1 травня. А надати декларацію про доходи за минулий рік, щоб скористатися правом на податкову знижку, можна до кінця поточного року.

Сплачуйте податки на нові рахунки

ГУ ДПС у Харківській області нагадує, що з 01.01.2020року змінилися реквізити рахунків за стандартом IBAN (міжнародний номер банківського рахунку) для зарахування надходжень до державного та місцевих бюджетів.

Платежі, що сплачуються на рахунки, які діяли до 01.01.2020, до державного та місцевих бюджетів не зараховуються.

Нагадуємо про необхідність спрямування платежів виключно на нові рахунки, що почали діяти з 01.01.2020 року та реквізити яких розміщені на офіційному субсайті «Територіальні органи ДПС у Харківській області» в розділі «Бюджетні рахунки».

Шановні платники податків!

Головне управління ДПС у Харківській області з метою запобігання розповсюдження  корона вірусу (COVID – 19) закликає надавати перевагу використанню електронних сервісів податкової служби та звертатися до контролюючих органів за контактними телефонами, які розміщені на офіційному субсайті «Територіальні органи ДПС у Харківській області».

ДПС розпочинає серію відеоуроків про те, як користуватися Е-сервісами

Для допомоги платникам податків Державна податкова служба розпочинає серію відеоуроків, в яких роз’яснюватиметься як правильно користуватися електронними сервісами.

Перший відеоурок присвячено заповненню декларації про майновий стан і доходи громадян. Переглянувши його, користувачі зможуть дізнатися як правильно заповнити декларацію крок за кроком та як при цьому уникнути помилок. Звертаємо увагу, щоб подати декларацію через Електронний кабінет платникам податків необхідно мати електронний підпис.

У зв’язку з оголошеним в Україні карантином з метою запобігання поширення вірусу COVID-19 закликаємо платників користуватися електронними сервісами від Державної податкової служби.

ВІДЕОМАТЕРІАЛИ ПО ТЕМІ

Верховна Рада України прийняла законопроєкт, спрямований на підтримку бізнесу в період проведення заходів із запобігання поширення коронавірусу в Україні

17.03.2020 Верховна Рада України прийняла за основу та в цілому законопроект 3220 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID – 19)».

Законопроєктом вносяться зміни:

- запроваджується звільнення від штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року. Це звільнення не стосуватиметься правил нарахування, декларування, сплати ПДВ, акцизного податку та ренти, а також порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах, які застосовуються на загальних підставах, відчуження майна, яке перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу;

- не будуть застосовуватися штрафи за несвоєчасну або неповну сплату ЄСВ, а також несвоєчасне подання звітності по ЄСВ за періоди з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року;

- за період з 1 березня по 31 травня 2020 року платникам податків не нараховуватиметься пеня, а для платників єдиного внеску – за період 1 березня по 30 квітня 2020 року;

- встановлено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок з 18 березня по 31 травня 2020 року (крім перевірок, що стосуються бюджетного відшкодування). Перевірки, що були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершеними, тимчасово зупиняються на цей період. До 30 березня 2020 року ДПС оприлюднить оновлений план-графік перевірок. Документальні перевірки з ЄСВ призупиняються на період з 18 березня по 18 травня 2020 року;

- подовжено до 1 липня 2020 року термін подання річної декларації про майновий стан і доходи. Суму податкового зобов’язання, яке платниками визначено до сплати, необхідно сплатити до 1 жовтня 2020 року;

- не нараховується та не сплачується у період з 1 березня року по 30 квітня 2020 року плата за землю за земельні ділянки, у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, та використовуються ними в господарській діяльності. При цьому платники плати за землю (крім фізичних осіб) мають право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити зміни податкового зобов’язання із сплати плати за землю за відповідні місяці;

- об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з 1 березня по 30 квітня 2020 року;

- тимчасово за періоди з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року звільняються від нарахування та сплати єдиного внеску «за себе» фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, члени фермерських господарств та особи, які займаються незалежною професійною діяльністю;

- впровадження застосування програмних РРО відтерміновується до 1 серпня 2020, зокрема, розширення застосування РРО для окремих видів діяльності – до 1 січня 2021 року, до 1 квітня 2021 року відтерміновується запровадження обов’язкового використання РРО для всіх платників єдиного податку другої – четвертої груп.  

Інформація із законопроекту № 3220 від 16.03.2020, прийнятого Верховною Радою України 17 березня 2020 року, відповідно до тексту, розміщенного на сайті ВРУ http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68402  

ІІ. Інформація для бухгалтерів

До якого органу ДПС може звернутись платник податків, якщо він вважає, що в меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету відображена недостовірна інформація за податками, зборами та єдиним внеском на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (задвоєння оплати/нарахування, переплата/недоплата)?

У випадку, коли платник податків вважає, що в меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету відображена недостовірна інформація за податками, зборами та єдиним внеском на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) (задвоєння оплати/нарахування, переплата/недоплата), платник може надіслати запит до органу ДПС за основним (неосновним) місцем обліку щодо звірки стану розрахунків з державним та місцевим бюджетами за податками, зборами, цільовими фондами за ЄСВ у довільній формі через меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету з копією зображення відповідної інформації на екрані монітора, отриманою за допомогою клавіші PrintScreen на комп’ютерній клавіатурі, та даними платника щодо такого стану з підтверджуючими документами (у разі їх наявності) або звернутися до органу ДПС за основним (неосновним) місцем обліку. 

За яких умов фізичні особи – підприємці можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої групи?

До платників єдиного податку, які відносяться до першої групи, належать фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 300000 гривень (п.п. 1 п. 291.4 ст. 291 ПКУ).

До платників єдиного податку, які відносяться до другої групи, згідно з п.п. 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ належать фізичні особи – підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

- не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

- обсяг доходу не перевищує 1500000 гривень.

Дія п.п. 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ не поширюється на фізичних осіб – підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі фізичні особи – підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи.

До платників єдиного податку, які відносяться до третьої групи, належать фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5000000 гривень (п.п. 3 п. 291.4 ст. 291 ПКУ).

Разом з цим умови, відповідно до яких фізичні особи – підприємці не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп, зазначені у п. 291.5 ст. 291 ПКУ.

За яким ідентифікатором форми в електронному вигляді платники податку на прибуток подають Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за звітний (податковий) 2019 рік (у тому числі уточнюючу)?

Платникам податку на прибуток підприємств рекомендовано подавати Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за звітний (податковий)
2019 рік за оновленою формою (у редакції наказу Міністерства фінансів України
від 28.04.2017 № 467) зі змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України
від 15.11.2019 № 481.

 На офіційному вебпорталі ДПС у рубриці «Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр форм електронних документів» за посиланням: https://tax.gov.ua/elektronna-zvitnist/platnikam-podatkiv-pro/informatsiyno-analitichne-za/reestr-elektronnih-form-po/, розміщені електронні форми Декларації (у тому числі уточнюючої):

Декларація за оновленою формою з ідентифікатором J0100118;

Декларація (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 28.04.2017 № 467) зі змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 19.10.2018 № 842, прийняття якої також буде забезпечено до 01.04.2020 з ідентифікатором форми J0100117.

Де можна ознайомитись з інформацією щодо режиму роботи, розміщення пунктів обслуговування (відокремлених пунктів реєстрації) користувачів Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС та переліком документів, необхідних для отримання електронних довірчих послуг?

Детальну інформацію щодо режиму роботи, розміщення пунктів обслуговування (відокремлених пунктів реєстрації) користувачів Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС (далі – КН ЕДП ІДД ДПС) можна отримати на офіційному інформаційному ресурсі КН ЕДП ІДД ДПС (www.acskidd.gov.ua) у рубриці: «Головна/Контакти/Пункти обслуговування» або «Головна/Отримання електронних довірчих послуг/Пункти обслуговування».

Перелік документів, необхідних для отримання електронних довірчих послуг, наведено у розділі «Отримання електронних довірчих послуг» офіційного інформаційного ресурсу КН ЕДП ІДД ДПС (Головна/«Отримання електронних довірчих послуг»), у підрозділі «Підготовка документів та реєстрація».

ІІІ.Інформація для підприємців та громадян

Щодо запровадження програмних РРО

Лозівське управління Головного управління ДПС у Харківській області надає відповіді на питання платників податків щодо запровадження програмних РРО.

Також, нагадаємо, що  Законами №128 та №129 визначено ряд особливостей застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Якщо термін експлуатації традиційного касового апарату не закінчився чи потрібно переходити на програмний РРО?

Суб’єкт господарювання може продовжувати використовувати традиційний касовий апарат до закінчення строку його служби, а в подальшому вирішити  чи  продовжувати користуватись традиційним касовим апаратом чи скористатись безкоштовною програмою від ДПС, або іншою альтернативною програмою.

Законом №128 передбачено, що контролюючий орган забезпечує безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання.

Так, з 01 січня 2020 року податкова запустила MVP (minimum viable product) для тестування безкоштовного програмного PPO “пРРОсто”. Це лише MVP версія тестування.

Безкоштовне повнофункціональне рішення від ДПС з 1 квітня 2020 року.

Чи потрібно купувати принтер для друку чеків?

Користувачам необов’язково купувати принтер. Програмний РРО видаватиме електронний чек, який також можна буде надіслати покупцю на електронну пошту, або основні комунікаційні месенджери за номером телефону.

Які переваги програмного РРО?

Використання  РРО стає простішим, дешевшим, швидшим та зручним для бізнесу. Безкоштовне повнофункціональне рішення від ДПС з 1 квітня 2020 року.

Програмний РРО:

можна буде встановити на будь-який гаджет і зекономити на придбанні традиційних касових апаратів та їх обслуговуванні;

передбачає виключно онлайн реєстрацію через Електронний кабінет та онлайн передачу (отримання) даних;

Z-звіт створюється в автоматичному режимі, без ризику санкцій за його не створення для платника;

дозволяє виключити послуги інформаційних еквайєрів, якими передаються дані РРО, що коштує платникам мінімум 200 грн щомісяця для кожного РРО;

дозволяє працювати в режимі offline  (до 36 годин разово та не більше 168 годин протягом календарного місяця), а потім надіслати звіт в ДПС;

ДПС надаватиме інформаційну підтримку та допомогу у користуванні новими програмними РРО;

суб’єкт господарювання на свій власний вибір може використовувати або класичний, або програмний РРО в залежності від своїх потреб.

Платники податків зможуть розробити свій програмний продукт та використовувати його, або обрати один з наявних на ринку відповідно до власних потреб, вартість яких набагато менше за традиційний касовий апарат.

Як працюватиме кешбек?

Механізм «кешбек» запроваджується передусім для боротьби з «нефіскальними» чеками, коли окремими несумлінними платниками споживачам надаються чеки, які не є фіскальними, проте на вигляд схожі на них. Кешбек запрацює не раніше 1 жовтня 2020 року.

Процедура повернення коштів “кешбек” така:

купуючи товар на суму, яка перевищує 850 грн, перевіряєте чек на сайті;

якщо його там немає, подаєте скаргу в електронному кабінеті; 

якщо чек не був фіскалізований, продавця штрафують, а ви повертаєте вартість покупки та залишаєте собі товар.

Для прикладу:

Ви придбали товар (на суму 850 грн. і більше), отримали чек, перевірили на сайті ДПС. Чек виявився ФІСКАЛІЗОВАНИЙ відповідно - кешбеку не буде!

Якщо чек НЕ ФІСКАЛІЗОВАНИЙ.

Ви пишете скаргу на сайт ДПС через електронний кабнет. Далі податкова перевіряє продавця і якщо виявиться, що порушень НЕМАЄ, не виникає підстав для кешбеку.

Якщо ж ПОРУШЕННЯ Є, в такому разі з бюджету виплачують суму, яка дорвнює 100% вартості проданих з порушенням товарів, АЛЕ лише після сплати продавцем штрафу.

Але, звертаємо увагу!!!! Покупець не зможе використовувати систему «кешбек» у нечесній конкурентній боротьбі

Для подання скарги про недійсний фіскальний чек заявник має ідентифікувати себе через електронний кабінет.

Застосувати штраф лише по факту надходження скарги буде неможливо - податкові органи мають довести, що продавець дійсно допустив порушення – встановити відсутність або недостовірність такого розрахункового документа

Податкова служба насамперед оцінюватиме достовірність документів, доданих до скарги, а не лише правомірність дій продавця стосовно покупця

Оскаржувати чек можна за умови загальної покупки на суму понад 850 грн.

Декларування доходів громадянами – як і коли подавати декларацію про майновий стан і доходи

 1 січня 2020 року розпочалася кампанія декларування, за якою окремі категорії фізичних осіб зобов’язані подати річні податкові декларації про майновий стан та доходи та визначити податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору, та/або мають право подати декларації для отримання податкової знижки.

Так, платник податків може обрати зручний для себе спосіб подання податкової декларації про майновий стан і доходи:

- особисто або уповноваженою на це особою;

- надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

При надсиланні декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Граничні строки подання декларації про майновий стан і доходи:

- для громадян, які зобов’язані подати податкову декларацію – до 01 травня року, що настає за звітним. Граничний термін подання декларації за звітний (податковий) 2019 рік – 30 квітня 2020 року;

- для громадян, які мають право на податкову знижку – по 31 грудня 2020 року (включно).

У разі надсилання декларації поштою необхідно здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання декларації,  а при поданні декларації в електронній формі – не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

Наслідки несвоєчасного подання податкової декларації про майновий стан і доходи

З початку 2020 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2019 року, під час якої окремі категорії фізичних осіб зобов’язані подати річні податкові декларації про майновий стан та доходи та визначити податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору.

Звертаємо увагу, що несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов’язаними нараховувати і сплачувати податки та збори, податкових декларацій (розрахунків), а також іншої звітності, обов’язок подання якої до контролюючих органів передбачено ПКУ, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання (п. 120.1 ст. 120 ПКУ).

Крім того, відповідно до ст. 164¹ Кодексу України про адміністративні правопорушення за неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, наведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу в розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Слід пам’ятати, що Наказом Міністерства фінансів України від 25.04.2019 №177 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 2 жовтня 2015 року № 859» з 1 січня 2020 року вводиться в дію нова форма податкової декларації. Отже, починаючи з 1 січня 2020 року, декларація про майновий стан і доходи подається за новою формою, з урахуванням змін.

У новій формі декларації для платників податків, які декларують право на податкову знижку, введено окрему позначку у розділі категорія платника, оскільки такі платники мають окремий граничний строк подання податкової декларації ? по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Також передбачено в окремому додатку ФЗ здійснення розрахунку суми податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб, у зв’язку із використанням права на податкову знижку.

Уповноважена особа фізичної особи не може отримати кваліфіковані сертифікати відкритих ключів

З 07.11.2018 отримати послуги з формування кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів за довіреністю (в т.ч. посвідченою нотаріально) неможливо.

З 07.11.2018 набрав чинності Закон України від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» (далі – Закон № 2155).

Пунктом 2 ст. 22 Закону № 2155 встановлено, що ідентифікація фізичної особи, яка звернулася за отриманням послуги формування кваліфікованого сертифіката відкритого ключа, здійснюється за умови її особистої присутності за паспортом громадянина України або за іншими документами, які унеможливлюють виникнення будь-яких сумнівів щодо особи, відповідно до законодавства про Єдиний державний демографічний реєстр та про документи, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи.

Важливо знати: інформація для фізичних осіб, які одноосібно обробляють земельні ділянки

Порядок декларування доходів, одержаних фізичними особами, регулюється нормами ПКУ, відповідно до норм якого подавати Декларації зобов’язані і одноосібники, які самостійно обробляють власні земельні ділянки (паї) загальною площею понад 2 гектари та отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції (п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ).

Для фізичних осіб встановлено граничні строки подання податкових Декларацій, а саме: відповідно до п.п. 49.18.4. п. 49.18 ст. 49 ПКУ громадяни зобов’язані подати Декларації – до 1 травня року, що настає за звітним (за 2019 рік Декларація подається не пізніше 30 квітня 2020 року).

Крім того, при отриманні у 2019 році доходів від здавання в оренду (суборенду, емфітевзис) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю іншій фізичній особі – орендарю, яка не є податковим агентом (самозайнятою особою), орендодавець (громадянин –одноосібник) визначає свої податкові зобов’язання за результатами такого року у річній податковій Декларації та сплачує податок з таких доходів за своєю податковою адресою.

Доходи від продажу сільськогосподарської продукції, вирощеної на власних земельних ділянках площею понад 2 гектари, та доходи від надання власних земельних ділянок в оренду іншій фізичній особі підлягають оподаткуванню ПДФО за ставкою 18 % та військовим збором за ставкою 1,5 %.

Самостійно сплатити узгоджені податкові зобов’язання платники ПДФО зобов’язані до 01 серпня року, що настає за звітним.

Додатково повідомляємо, що фізичні особи, які одноосібно обробляють земельні ділянки (паї) та отримують доходи від продажу власної сільськогосподарської продукції, мають можливість здійснювати таку діяльність з вирощування сільськогосподарських культур, зареєструвавшись суб’єктами господарювання – фізичними особами підприємцями, зі сплатою відповідних податків і зборів до бюджету та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – до відповідних цільових фондів, згідно з вимогами чинного законодавства.

Звертаємо увагу, що згідно з п.п. 47.1.2. п. 47.1 ст. 47 ПКУ відповідальність за складання податкової звітності несуть фізичні особи – платники податків та їх законні чи уповноваженні представники у випадках, передбачених законом.

Так, порушення податкової дисципліни тягне за собою накладення штрафів, а саме платники податків несуть, зокрема:

- відповідальність, передбачену нормами ПКУ: у разі подання податкової Декларації з порушенням граничних термінів або неподання податкової Декларації застосовується штрафна санкція, передбачена п. 120.1 ст. 120 ПКУ – накладається штраф у розмірі 170 грн, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання;

- адміністративну відповідальність, передбачену ч. 1 ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема за провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання, що тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 17 000 грн до 34 000 грн, з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої.

Варто відзначити, що власники земельних часток (паїв), які самостійно обробляють свої ділянки, вирощують на них сільськогосподарську продукцію, реалізовують її, тобто є учасниками товарного сільськогосподарського виробництва (не будучи при цьому зареєстрованими суб’єктами господарювання або фізичними особами – підприємцями, або фермерськими господарствами) не є соціально захищеними.

Працюючи роками на своїй землі та не сплачуючи єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, селяни – одноосібники не формують свій трудовий стаж і тим самим позбавляють себе соціальних гарантій на випадок тимчасової втрати працездатності, пенсійного забезпечення тощо.

Враховуючи вищевикладене, за результатами 2019 року фізичним особам, які здійснюють вищезазначені види діяльності, необхідно подати Декларацію та сплатити податки вчасно та у повному обсязі відповідно до норм податкового законодавства, адже наповнення державного бюджету, реалізація завдань та функцій держави безпосередньо залежать від ефективного виконання усіма суб’єктами податкового права податкового обов’язку.

Минулого року громадянка України, отримала у спадщину будинок від батька. При отриманні Свідоцтва про право на спадщину податок не сплачувався. Чи необхідно у зазначеному випадку надавати декларацію?

За нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об'єкти спадщини, що успадковуються членами сім'ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення (п. 174.2.2 ст. 174 ПКУ).

Батько, зокрема, належить до членів сім'ї спадкодавця першого ступеню споріднення (п. 14.1.263 ст. 14 ПКУ).

Обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи, зокрема, у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку (п. 174.3 ст. 174 ПКУ).

Отже, в цьому випадку можете не подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації.

Чи повинні громадяни декларувати доходи, отримані від надання послуг репетиторства?

Громадяни, які отримували у минулому році доходи не від податкових агентів, зокрема, від надання послуг репетиторства іншим громадянам, зобов’язані не пізніше 30 квітня цього року, надати податкову декларацію, в якій відобразити суму отриманого доходу та визначені податкові зобов'язання.

Чи необхідно подавати річну декларацію якщо у минулому році отримано дохід від продажу одного легкового автомобіля?

Якщо фізична особа отримала дохід від продажу (обміну) протягом звітного року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля або мотоцикла, або мопеда, то такий дохід не оподатковується (п. 173.2 ст. 173 ПКУ).

У такої фізичної особи не виникає обов’язку щодо сплати податку, отже подавати річну декларацію про майновий стан і доходи у такому випадку не потрібно.

За яких умов громадянин може скористатись правом на податкову знижку?

Під час кампанії декларування податкові декларації подають громадяни, які зобов’язані декларувати свої доходи, а також особи, які мають право добровільно подати декларацію для застосування права на податкову знижку.

Податкова знижка - це сума витрат платника податку на оплату товарів та послуг фізичної особи-резидента протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення загального річного оподатковуваного доходу у вигляді заробітної плати.

Податковим кодексом визначено умови та перелік витрат, при дотриманні яких громадянин може скористатись правом на податкову знижку (п. 166.4 ст. 166 ПКУ).

Це такі умови:

– отримання доходу саме у вигляді заробітної плати. При цьому загальна сума податкової знижки не може перевищувати суми річної заробітної плати у поточному році;

– витрати мають бути фактично здійснені та підтверджені документально платіжними та розрахунковими документами, це можуть бути: квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери. Ці документи обов’язково мають містити інформацію про вартість товарів, робіт або послуг та строк їх продажу, виконання чи надання;

– податкова знижка може бути надана виключно резиденту України, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а резидент-фізична особа, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки, повинна мати про це відмітку у паспорті);

– скористатися правом на податкову знижку можна лише за наслідками звітного податкового року. Тобто термін не продовжується та не переноситься на наступний рік, якщо громадянин не скористався своїм правом у встановлений строк. 



« повернутися до списку новин