Близнюкiвська районна рада

.

Переглядів: 1005

Картинки по запросу затримані монети на митниці

І. Інформація щодо діяльності Лозівської ОДПІ та органів ДФС України

Монети царських часів залишились в Україні

На митному посту «Харків - пасажирський» харківські митники виявили монети царських часів, які громадянин Росії намагався незаконно вивезти до РФ.

Під час митного контролю потягу «Харків-Москва» один з пасажирів заявив про відсутність предметів, заборонених або обмежених до переміщення через митний кордон України. Але, в ході огляду його багажу в сумці з особистими речами були виявлені 5 монет різного номіналу часів царської Росії, які чоловік не задекларував.  Відносно правопорушника складено протокол про порушення митних правил за статтею 472 Митного кодексу України.

 

В Електронному кабінеті платника запроваджено новий сервіс для платників

ДФС створено програмний інтерфейс (API) та клієнтське програмне забезпечення для використання у зовнішніх програмних продуктах банків та інших фінансових установ з метою відправки та приймання електронних повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків через Електронний кабінет (Програмний модуль).

Починаючи з 1 вересня 2017 року через взаємодію API «Електронного кабінету» та Програмного модуля забезпечується:

- завантаження файлів повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у національній та іноземній валютах, про відкриття/закриття рахунків платників податків у цінних паперах, про відкриття/закриття кореспондентських рахунків в установах банків, які формуються програмним забезпеченням фінансових установ;

- накладення на файл повідомлення електронних цифрових підписів (ЕЦП) відповідальних посадових осіб фінансових установ у встановленому порядку. Використовується ЕПЦ будь-якого Акредитованого центру сертифікації ключів .

- відправлення та приймання файлів повідомлень контролюючими органами;

- отримання квитанції про результати обробки переданого файлу (квитанції про одержання файла повідомлень (перша квитанція), про прийняття до оброблення файла повідомлень (друга квитанція)).

Програмний модуль та Інструкція з його використання розміщенні на офіційному веб-порталі ДФС у розділі «Електронна звітність»/Програмний модуль для формування та направлення повідомлень про відкриття/закриття рахунків.

 

Податківці надаватимуть адмінпослуги в новому Регіональному Центрі адміністративних послуг

01.09.2017 в м. Харкові за участі Президента України відкрито Регіональний Центр адміністративних послуг, побудований у відповідності до європейських стандартів. Подібного Центру в Україні немає - це найбільш комплексна установа з надання адміністративних послуг в країні. Майже 450 послуг від держави платники зможуть отримати в одному місці, у комфортних умовах, за максимально спрощеною процедурою, з мінімальними часовими та грошовими витратами.

В Регіональному центрі громадяни, юридичні й фізичні особи-підприємці матимуть можливість надати податкову звітність, отримати консультацію з питань оподаткування, підтвердити статус податкового резидента України, зареєструвати книгу обліку доходів та витрат платникам єдиного податку та одержать інші адміністративні послуги, що належать до компетенції Державної фіскальної служби.

 

Мешканці Харківщини сплатили до бюджетів місцевих громад 7,4 млрд. грн. податків й зборів

Харківський регіон є одним із лідерів з наповнення місцевих бюджетів. Так, лише у серпні 2017 року до бюджетів громад надійшло 1,1 млрд. грн., що на 224,2 млн. грн. більше ніж у серпні 2016 року.

Як підкреслює начальник ГУ ДФС у Харківській області Микола Рибаков, сьогодні кожен громадянин може бачити на що йдуть його податки. В місті й області активно ремонтуються дороги, відкриваються школи й нові класи, реконструюються парки та дитячі майданчики.

Основним джерелом надходжень бюджетів місцевих громад є податок на доходи фізичних осіб. За січень-серпень 2017 року зібрано 4,4 млрд. грн. цього податку, що на 1,4 млрд. грн. або на 48,3 %  більше ніж за аналогічний період  2016 року.

За 8 місяців поточного року до місцевих бюджетів перераховано майже 1,3 млрд. грн. цього платежу, що на 348,9 млн. грн. більше ніж минулоріч. Зросли й суми земельного податку та орендної плати. Якщо у січні-серпні 2016 року було сплачено трохи більше 824,0 млн.грн., то у цьому році надходження від користування землею за 8 місяців склали 1,0 млрд. грн. 

Ще один податок, надходження якого зросли – це акциз з роздрібної торгівлі. Протягом січня-серпня 2017 року до місцевих бюджетів його зібрано 260 млн. грн., на 67,1 млн. грн. більше ніж у січні-серпні 2016 року. Як і у минулі роки надходження акцизу з роздрібної торгівлі збільшуються у літні місяці.

На Харківщині також відмічається загальне зростання виторгу по касовим апаратам. За січень-липень 2017 року він склав 20,2 млрд. грн. - 138% від минулорічного показника. Окрім того, збільшилась і кількість зареєстрованих РРО – з 13,2 тис.шт. (станом на 01.09.16) до 14,7 тис.шт. (станом на 01.09.17).

 

 Мирослав Продан: СМКОР заблоковано лише 0,5% податкових накладних

З початку роботи автоматизованої системи моніторингу оцінки ступеня ризиків (з 03.07.2017р.) в Єдиному реєстрі податкових накладних станом на 1 вересня зареєстровано майже 40,6 млн. податкових накладних/розрахунків коригування на суму ПДВ понад 225,3 млрд. грн.

За період роботи СМКОР зупинена реєстрація 201,2 тис. податкових накладних/розрахунків коригування на суму 3,1 млрд. грн.  Це становить 0,5 % до загальної кількості ПН/РК, що реєструвалися.

В.о. Голови ДФС Мирослав Продан наголосив, -  «Порівняльний аналіз свідчить, що бізнес все ж таки має можливість відповідати чітко визначеним наказом Мінфіну критеріям, а отже і реєструвати свої накладні. Заяви та заклики відмінити систему блокування не мають підстав. Тільки за час її роботи в тестовому режимі – з квітня по липень – економічний ефект сягнув 7 млрд грн, які додатково буди перераховані в державний бюджет, в штатному режимі – 3,5 млрд грн. Крім того, введення СМКОР дає можливість бізнесу вчасно отримувати відшкодування ПДВ - в повному обсязі та в порядку черговості».

 

ІІ. Інформація для бухгалтерів

Чи дозволить ПН із помилкою сформувати податковий кредит

 У ІПК ДФСУ «Щодо права на податковий кредит на підставі заяви із скаргою» від 18.08.17 р. № 1676/6/99-99-12-02-01-15/ІПК роз’яснено, що не можна формувати податковий кредит за податковою накладною, яку зареєстровано в Єдиному реєстрі, проте складено з помилковою датою.

 

Зайві кошти на електронному рахунку в СЕА ПДВ: порядок повернення

Якщо на дату подання податкової декларації з податку сума коштів на електронному рахунку платника податку перевищує суму, що підлягає перерахуванню до бюджету відповідно до поданої звітності, платник податку має право подати контролюючому органу у складі податкової декларації заяву, відповідно до якої такі кошти підлягають перерахуванню на поточний рахунок платника податку, реквізити якого зазначаються в заяві, у сумі залишку коштів, що перевищує суму податкового боргу з податку та суму узгоджених податкових зобов’язань з податку, або до бюджету в рахунок сплати податкового боргу з податку, що виник починаючи з 1 липня 2015 року.

При цьому перерахування коштів на поточний рахунок платника може здійснюватися за відсутності перевищення суми податку, зазначеної у виданих податкових накладних, складених у звітному періоді та зареєстрованих в ЄРПН, над сумою податкових зобов’язань з податку за операціями з постачання товарів/послуг, задекларованих в податковій звітності з податку у цьому звітному періоді.

Для перерахування до бюджету/на поточний рахунок зайво зарахованих коштів платник податку повинен заповнити до декларації з ПДВ додаток 4 «Заява про повернення суми бюджетного відшкодування та/або суми коштів на рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість платника податку, що перевищує суму, яка підлягає перерахуванню до бюджету».

 

Податкові накладні до 16.03.2017 р. без кодів УКТ ЗЕД: чи буде податковий кредит

Відсутність коду товару згідно з УКТ ЗЕД у податковій накладній, складеній та зареєстрованій у ЄРПН до 16.03.2017 р. (по 15.03.2017 р. включно), за операцією з постачання товарів, коди товару відповідно до УКТ ЗЕД яких відсутні в Митному тарифі України, не визначається як помилка, допущена під час складання такої податкової накладної, та не може бути єдиною підставою для невизнання податкового кредиту за такою податковою накладною.

Податкові накладні (у яких не зазначено код товару згідно з УКТ ЗЕД у зв’язку з його відсутністю в Митному тарифі України), складені та зареєстровані в ЄРПН до 16.03.2017 р. (по 15.03.2017 р. включно), не потребують коригування після 16.03.2017 р. у частині внесення до них умовного коду товару, якщо відсутні інші причини для коригування (зміна кількості товару/послуги, перегляд цін, виправлення інших помилок).  ІПК ДФСУ від 23.08.2017 р. № 1712/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

 

ПДВшні касовики можуть складати зведені податкові накладні на суму оплати

Для таких платників ритмічним характером постачання є  отримання оплати за товари/послуги два та більше разів на місяць.

У випадку отримання від покупця - платника ПДВ кількох оплат протягом місяця оформляти зведену податкову накладну на загальну суму коштів. Зведену податкову накладну можна складати  навіть якщо в такому місяці не було постачань оплаченого товару/послуги.

Касовий метод ПДВ-обліку застосовують, зокрема, платники, які здійснюють постачання (у тому числі оптове), передачу, розподіл електричної та/або теплової енергії, постачання вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2703 00 00 00, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД, надають послуги із централізованого водопостачання та водовідведення. Зведену податкову накладну слід оформляти не пізніше за останній день місяця, у якому отримано кошти.   

ІПК ДФСУ  від 23.08.17 р. № 1729/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

 

Термін надання до органу ДФС ліквідаційного балансу

Звітним періодом підприємства, що ліквідується, є період з початку звітного року до дати прийняття рішення про його ліквідацію (ч. 3 ст. 13 розд. IV Закону № 996 «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»). У разі ліквідації підприємства ліквідаційна комісія складає ліквідаційний баланс та у випадках, передбачених законами, публікує його протягом 45 днів.

До моменту зняття з обліку юридичної особи як платника податків, зборів, обов’язкових платежів ліквідаційна комісія (ліквідатор) зобов’язана здійснювати розрахунок зобов’язань щодо таких податків, зборів, обов’язкових платежів, сплачувати їх і подавати відповідну звітність.

Комісією з припинення (ліквідаційною комісією, ліквідатором) платника податків складається ліквідаційний баланс, передавальний акт або розподільчий баланс.

У ліквідаційному балансі, який затверджується учасниками юридичної особи або органом, що прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи, відображаються результати прийнятих рішень про стягнення боргів, розподілення активів, власного капіталу та погашення (списання) зобов’язань, що повинно привести до відсутності активів, власного капіталу і зобов’язань ліквідованого підприємства на заключну дату складання ліквідаційного балансу.

До органу ДФС подається тільки один ліквідаційний баланс – на дату прийняття рішення про ліквідацію у вигляді комплекту річної фінансової звітності, та за наявності копії передавального акта або розподільчого балансу.

 

Яким чином ДФС здійснює перерахунок суми «овердрафту» в СЕА ПДВ

  Складовою формули, що визначає суму податку, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних є показник ∑Овердрафт - сума середньомісячного розміру сум податку, які за останніх 12 звітних (податкових) місяців були задекларовані платником до сплати до бюджету та погашені чи розстрочені або відстрочені, а також задекларовані платником податку - сільськогосподарським підприємством, що до 1 січня 2017 р. застосовував спеціальний режим оподаткування відповідно до ст. 209 ПКУ.

Показник ∑Овердрафт підлягає автоматичному перерахунку щокварталу (протягом перших шести робочих днів такого кварталу) з урахуванням показника середньомісячного розміру сум податку, які за останніх 12 звітних (податкових) місяців станом на дату такого перерахунку, були задекларовані платником до сплати до бюджету та погашені чи розстрочені або відстрочені, а також задекларовані платником-сільськогосподарським підприємством, що обрав спеціальний режим оподаткування відповідно до ст. 209 ПКУ. Такий перерахунок здійснюється шляхом віднімання суми попереднього збільшення та додавання суми збільшення згідно з поточним перерахунком.

Платникам податку, які станом на 1 січня 2016 року зареєстровані платниками податку на додану вартість менш як 12 звітних (податкових) місяців, а також платникам, зареєстрованим платниками податку на додану вартість після 1 січня 2016 року, - таке збільшення здійснюється протягом перших шести робочих днів кварталу, що настає за кварталом, в якому строк такої реєстрації досягає 12 звітних (податкових) місяців.

 

За якою ознакою у ф.1-ДФ відобразити вартість подарунка

Відповідно до пп. 165.1.39 ст. 165 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 25 % однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі (у 2017 р. — 800,0 грн).

Вартість дарунків, яка не перевищує зазначену суму, відображається у формі № 1ДФ за ознакою доходу «160». 

Якщо вартість подарунка, яка надається платнику податків, перевищує 800,0 грн, то сума такого перевищення оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % і військовим збором (1,5 %) та відображається у формі № 1ДФ за ознакою доходу «126» як додаткове благо.

Як у ф.1-ДФ відображається одночасно отримувана зарплата і оплата за сумісництво

Працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу. Оподаткування доходів фізичних осіб передбачено ст. 162 ПКУ, відповідно до якого платниками податку на доходи фізичних осіб (18 %) є фізична особа — резидент, яка отримує доходи, у тому числі з джерела їх походження в Україні.

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема, доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору.

Згідно з Довідником ознак доходів, доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору, зазначаються за ознакою «101».

Отже, враховуючи, що оплата за сумісництвом проводиться за трудовим договором, то суми нарахувань доходів відображаються за ознакою «101» одним рядком сукупно із заробітної платою.

 

Дитяча путівка: чий реєстраційний номер зазначати

Підприємством надано путівку на оздоровлення дитині працівника, який є членом профспілки. Чий реєстраційний номер облікової картки платника податків відображати у формі № 1ДФ: батька (працівника підприємства) чи його дитини?

Якщо путівка надається податковим агентом дитині, батько якої є членом профспілкової організації відповідно до норм пп. 165.1.35 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу, зокрема путівки на відпочинок, оздоровлення та лікування дитини віком до 18 років, то у формі № 1ДФ відображається РНОКПП такої дитини.

 

Чи відображати доходи підприємців у формі 1-ДФ

Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку № 4, визначено, що дохід, виплачений самозайнятій особі, відображається у формі № 1ДФ під ознакою доходу «157».

Під час нарахування (виплати) фізособі - підприємцю доходу від здійснення нею підприємницької діяльності суб’єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, не утримують податок на доходи у джерела виплати, якщо фізичною особою — підприємцем, яка отримує такий дохід, надано копію документа, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб’єкта підприємницької діяльності (п. 177.8 ст. 177 ПКУ).

Заповнення розділу II форми № 1ДФ передбачено п. 3.11 Порядку № 4, зокрема у рядку «Військовий збір» відображається загальна сума нарахованого доходу, загальна сума виплаченого доходу, загальна сума нарахованого військового збору та загальна сума перерахованого до бюджету військового збору.

Отже, при заповненні графи 3а «Сума нарахованого доходу» та 3 «Сума виплаченого доходу» рядка «Військовий збір» необхідно зазначати всі нараховані доходи фізичним особам, у тому числі підприємцям. Порядком № 4 не передбачено виключення будь-яких ознак доходів при заповненні цього рядка, зокрема доходів, які не підлягають оподаткуванню.

 

Як відобразити результат від перерахунку за дивідендами

Якщо податковим агентом проведено перерахунок податку на доходи фізичних осіб з доходів у вигляді дивідендів за ставкою 9 % і поверненню підлягають суми за І та ІІ квартали, то в формі № 1ДФ такий результат відображається сукупно одним рядком за ознакою «109» у тому кварталі, в якому такий перерахунок (повернення) проводиться, в нашому випадку в III кварталі.

При цьому у разі виникнення результату перерахунку податку на доходи фізичних осіб з від’ємним значенням, то допускається заповнення показника зі знаком «мінус».

 

Оренда земельних паїв: куди сплачувати

Відповідно до ст. 64 Бюджетного кодексу податок на доходи фізичних осіб, який сплачується (перераховується) податковим агентом- юрособою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) чи представництвом нерезидента — юридичної особи, зараховується до відповідного бюджету за їх місцезнаходженням (розташуванням) в обсягах податку, нарахованого на доходи, що виплачуються фізичній особі.

Військовий збір в повній мірі належить до доходів загального фонду Держбюджету України, то окремі норми п. 168.4 ст. 168 ПКУ для військового збору не можуть бути застосовані, у зв’язку з чим військовий збір сплачується (перераховується) до відповідного бюджету за місцем реєстрації податкового агента.

У формі № 1ДФ зазначені доходи відоб­ражаються за ознакою «106».

 

Кількість працівників у звітності 1-ДФ

Чи враховуються у графі «Працювало за трудовими договорами (контрактами)» форми № 1ДФ працівники, які перебувають у декретних відпустках?

Відповідно до п. 2.1 Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держкомстату України від 28.09.2005 р. № 286, в облікову кількість штатних працівників включаються усі наймані працівники, які уклали письмово трудовий договір (контракт) і виконували постійну, тимчасову або сезонну роботу один день і більше, а також власники підприємства, якщо крім доходу вони отримували заробітну плату на цьому підприємстві.

Якщо протягом звітного періоду кількість працівників змінювалась у зв’язку із при­­й­няттям та звільненням з місця роботи, то в графі «Працювало за трудовими договорами (контрактами)» зазначається максимальна кількість працівників, які фактично працювали за трудовими договорами протягом звітного кварталу.

У графі «Працювало за трудовими договорами (контрактами)» форми № 1ДФ не враховується кількість працівників, які перебувають у відпустках по вагітності та пологах, у тому числі по догляду за дітьми.

 

Коли не застосовується мінімальна зарплата для нарахування єдиного внеску

У разі, якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску.  При нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам з джерел не за основним місцем роботи ставка єдиного внеску 22%, застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру.

Держбюджетом на 2017 рік з 1 січня встановлена мінімальна заробітна плата 3200 грн. на місяць.

Не застосовується мінімальна зарплата для нарахування єдиного внеску у наступних випадках:

? до заробітної плати з джерела не за основним місцем роботи – базою нарахування єдиного внеску є отриманий дохід (прибуток) незалежно від його розміру;

? до заробітної плати (доходу) працівника – інваліда, який працює на підприємстві, в установі або організації, де застосовується ставка 8,41%;

? до заробітної плати (доходу) працівників всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариств УТОГ та УТОС, де застосовується ставка 5,3%;

? до заробітної плати (доходу) підприємств та організацій, громадських організацій інвалідів, де застосовується ставка 5,5% (для працюючих інвалідів);

? до працівників, яким надано відпустки без збереження заробітної плати на період проведення АТО у відповідному населеному пункті з урахуванням часу, необхідного для повернення до місця роботи, але не більше як 7 календарних днів після прийняття рішення про припинення АТО;

? якщо працівника прийнято не з першого робочого дня та звільнено не останнім робочим днем звітного місяця;

? якщо працівник повний місяць перебуває у відпустці без збереження заробітної плати – база нарахування єдиного внеску відсутня;

? для працівника (за основним місцем роботи), у якого початок та закінчення лікарняного припадають на різні місяці – єдиний внесок у місяці початку лікарняного нараховується за фактично відпрацьований час, оскільки загальна сума доходу ще не є відомою (сума лікарняних визначається після надання листка непрацездатності).

 

Як звітувати неприбутківцям, які не привели у відповідність свої установчі документи

Порядок звітування вищевказаних платників, яких з 01 липня 2017 року виключено з Реєстру та які з 01.07.2017 р. по 31.12.2017 р. отримали статус платника податку на прибуток, наступний:

за період з 01.01.2017 р. по 30.06.2017 р. неприбуткова організація подає Звіт за звітний  рік, та фінансову звітність за перше півріччя 2017 року - протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року, тобто з граничним строком подання Звіту 01.03.2018 р;

за період з 01.07.2017 р. по 31.12.2017 р. -  декларацію з податку на прибуток підприємств за звітний період та фінансову звітність за 2017 рік - протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного року, тобто з граничним строком подання Декларації 01.03.2018 року.

В той же час, якщо у подальшому, після втрати неприбутковості після 1 липня, платник у період з 01.07.2017 р. по 31.12.2017 р. знову включається органами ДФС до Реєстру неприбуткових організацій, такий платник має подати наступну звітність:

за період перебування на загальній системі оподаткування - Декларацію за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року із показниками діяльності, обрахованими за період перебування на загальній системі оподаткування, та фінансову звітність за 2017 рік - протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року, тобто граничний строк подання Декларації - 01 березня 2018 року;

за період перебування у Реєстрі така організація надає органам ДФС Звіт за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року із показниками діяльності, обрахованими за період перебування у Реєстрі, та фінансову звітність за 2017 рік - протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року, тобто з граничним строком подання декларації 01 березня 2018 року.

 

Здаєте землю в суборенду – не забудьте нарахувати ПДВ

Згідно з підпунктом 197.1.21 ПКУ від оподаткування ПДВ звільняються операції з орендної плати за земельні ділянки, що перебувають у власності держави або територіальної громади, якщо така орендна плата повністю зараховується до відповідних бюджетів.

При цьому слід пам’ятати, що відповідно до підпункту 14.1.185 Податкового Кодексу постачанням послуг є будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності.

Для платників ПДВ які здають землі в суборенду ( в тому числі землі державної чи комунальної власності, що операція з надання земельної ділянки в суборенду є об’єктом оподаткування ПДВ і підлягає оподаткуванню за ставкою 20%, при цьому базою оподаткування є вартість наданих послуг згідно з договором суборенди.

 

Добові витрати на відрядження перевищили норму

До оподатковуваного доходу не включаються витрати на відрядження, не підтверджені документально, на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи (добові витрати), понесені у зв’язку з таким відрядженням у межах території України, але не більш як 0,1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, в розрахунку за кожен календарний день такого відрядження, а для відряджень за кордон - не вище 80 євро за кожен календарний день такого відрядження за офіційним обмінним курсом гривні до євро, установленим Нацбанком, в розрахунку за кожен такий день.

Суми та склад витрат на відрядження державних службовців, не може перевищувати суму, встановлену п. 170.9 ст. 170 ПКУ.  Сума збільшення розміру добових витрат на відрядження понад встановлені норми включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку та відображається в податковому розрахунку за ф. 1ДФ під ознакою «118».

 

Чи буде сума отриманого подарунка базою нарахування ЄСВ?

Якщо дохід у вигляді подарунка не визначено Переліком видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується ЄСВ, затвердженим постановою КМУ від 22.12.2010 р.  №1170, як виплата, що звільняється від нарахування ЄСВ, то відповідно до Закону про ЄСВ сума такого подарунка є базою нарахування єдиного внеску.

ІПК ДФС від 28.08.2017 р. № 1737/6/99-99-13-02-03-15/ІПК

 

Чи може неприбутківець вільно розпоряджатись отриманими відсотками від депозиту

Якщо кошти, отримані неприбутковою організацією як відсотки від розміщення вільних коштів на банківському депозиті, буде використано для провадження своєї статутної діяльності без розподілу таких доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління й інших, пов’язаних із ними осіб, то таке використання не є порушенням вимог пп. 133.4.2  ПКУ.

ІПК від 23.08.2017 р. № 1732/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

 

Якщо платник податків змінив місцезнаходження

Відповідно до розд. Х Порядку обліку платників податків і зборів, взяття на облік платників податків в контролюючому органі за новим місцезнаходженням (основне місце обліку) здійснюється протягом місяця після отримання відомостей про зміну місцезнаходження, для платників податків, відомості щодо яких містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізосіб – підприємців та громадських формувань, або заяви за ф. № 1-ОПП / ф. № 5-ОПП для платників податків, яким законом установлені особливості їх державної реєстрації та відомості щодо яких не містяться в ЄДР.

Документами, що підтверджують взяття на облік платника податків у контролюючому органі є:

виписка з ЄДР, яка є підтвердженням взяття на облік за новим місцезнаходженням (місцем проживання), для платників податків, відомості щодо яких містяться в ЄДР;

довідка про взяття на облік платника податків за ф. № 34-ОПП для платників податків, яким законом установлені особливості їх державної реєстрації та відомості щодо яких не містяться в ЄДР.

 

В яких випадках можна застосувати термін амортизації для 4 групи два роки та які документи підтверджують, зокрема невведення в експлуатацію основних засобів та невикористання їх на території України?

Платники податку на прибуток під час розрахунку амортизації за прямолінійним методом щодо основних засобів четвертої групи «Машини та обладнання» можуть використовувати починаючи з 01 січня 2017 року мінімально допустимий строк амортизації, який дорівнює два роки, якщо витрати на придбання таких основних засобів понесені (нараховані) платником податків після 01 січня 2017 року та в разі, якщо для таких основних засобів одночасно виконуються вимоги:

основні засоби не були введені в експлуатацію та не використовувалися на території України;

основні засоби введені в експлуатацію в межах одного з податкових (звітних) періодів починаючи з 01.01.2017 р. до 31.12.2018 року;

основні засоби використовуються у власній господарській діяльності та не продаються або не надаються в оренду іншим особам (за виключенням платників податків, основним видом діяльності яких є послуги з надання в оренду майна).

Підтверджуючі первинні документи для застосування прискореної амортизації, у тому числі невведення в експлуатацію основних засобів та невикористання їх на території України, складаються відповідно до вимог бухгалтерського обліку.

 

ІІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян

Коли єдинники застосовують нову форму декларації

З 5 травня 2017 набрав чинності наказ Мінфіну від 17.03.2017 №369 «Про затвердження Змін до наказу Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року №578», який вніс зміни до форми Податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи підприємця, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 №578.

Оновлена форма декларації буде використовуватись платниками єдиного податку 3 групи для складання звітності за 9 місяців 2017 року починаючи з 01.10.2017, а платниками 1та 2 груп для складання звітності за 2017 рік – з 01.01.2018.

 

Податкова соціальна пільга буде і при неповному робочому дні

Відповідно до п. 169.1 ст. 169 ПКУ платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій та винагород), якщо його розмір не перевищує суму, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.

У 2017 році розмір заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу, становить 2240 грн (прожитковий мінімум на працездатну особу у розмірі 1600 грн х 1,4), у 2016 році – 1930 грн (1378 грн х 1,4), у 2015 році – 1710 грн (1218 грн х 1,4).

Тобто фізична особа, яка працює неповний робочий день, має право на податкову соціальну пільгу за умови, якщо розмір її заробітної плати не перевищує граничного розміру для отримання податкової соціальної пільги.

 

Як підприємцю оформлювати працівників

Підприємці під час оформлення трудових відносин із працівником продовжують складати трудові договори. Під кожен трудовий договір слід складати розпорядження про прийняття на роботу й повідомляти Податкову перед допуском працівника до роботи. Повідомити Податкову потрібно хоча б на день раніше допуску працівника до роботи.

Раніше, змінивши умови праці (наприклад, перевівши працівника на іншу посаду), підприємці мали повідомляти центр зайнятості шляхом подання додаткової угоди до укладеного трудового договору. Тепер усі зміни підприємцеві достатньо відобразити у своїх внутрішніх документах (розпорядженнях) і нікого повідомляти про це не потрібно, крім самого працівника під підпис.

У разі змін умов праці працівників за трудовими договорами, зареєстрованими до 01.01.2015 у центрі зайнятості, цей орган також повідомляти не потрібно.

Трудові книжки працівників, які працюють у ФОП, зберігаються безпосередньо в працівників.

 

Як підприємцю отримати довідку про доходи?

Фізична особа – підприємець може отримати за письмовим зверненням в контролюючому органі за місцем своєї податкової адреси довідку про доходи на підставі поданих податкових декларацій за будь-який період здійснення підприємницької діяльності, зазначений у заяві.

У разі припинення підприємницької діяльності ФОП, термін збігу зберігання облікових справ у контролюючому органі становить 5 років.

 

Як підприємцю отримати довідку про доходи в електронному вигляді?

Отримання  підприємцем інформації про доходи здійснюється у приватній частині особистого електронного кабінету платника, до якого можна увійти за адресою https://cabinet.sfs.gov.ua або скориставшись на веб-порталі ДФС (sfs.gov.ua) банером «Електронний кабінет платника», з використанням лише електронного цифрового підпису фізичної особи.

Відомості про суми отриманих доходів та суми сплачених податків в електронному вигляді надаються за останні три роки (поквартально), відомості за останній звітний період (квартал) надаються через 60 днів після його закінчення.

 

Чи нададуть спадкоємцю довідку про доходи у разі смерті спадкодавця?

На підставі отриманого від органів державної реєстрації актів цивільного стану Повідомлення про фізичну особу, яка померла, відомості про таку особу в Державному реєстрі закриваються і не підлягають подальшому використанню.

Спадкоємець звертаючись до контролюючого органу не може отримати з Державного реєстру інформацію про джерела отриманих доходів фізичної особи, яка померла.

 

Про відповідальність страхувальника при самостійному виправленні помилок в звіті ЄСВ

Якщо за результатами самостійного виправлення помилки у звіті щодо сум нарахованого ЄСВ страхувальник донараховує своєчасно не нарахований єдиний внесок, то до нього застосовуються штрафні санкції у вигляді штрафу в розмірі 10% донарахованої суми за кожний повний або неповний звітний період, за який донараховано таку суму, але не більш як 50%  суми донарахованого єдиного внеску.

При цьому при виправленні помилок, що стосуються збільшення або зменшення сум нарахованого єдиного внеску, до страхувальників застосовується адміністративна відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 510 грн. до 680 грн. За повторне протягом року вчинення таких дій – від 680 грн до 850 грн.

 

На які банківські рахунки платник сплачує штрафні (фінансові) санкції та пеню по ЄВ?

Суми пені та штрафів підлягають сплаті платником єдиного внеску протягом десяти календарних днів після надходження відповідного рішення. Зазначені суми зараховуються на рахунки органів ДФС, відкриті в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, для зарахування єдиного внеску.     

Органи ДФС відкривають в органах Казначейства небюджетні рахунки за балансовим рахунком 3719 «Рахунок для зарахування коштів, які підлягають розподілу за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування» для зарахування та розподілу страхових коштів.

 

Якщо необхідна довідка про те, що громадянин не укладав договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування

Платник може звернутися до фіскального органу за основним місцем обліку з письмовим зверненням щодо отримання довідки про те, що фізична особа не заключала договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Довідка видається безоплатно, в довільній формі, на підставі поданого звернення, яке обов’язково повинне містити посилання на найменування підприємства (установи, організації), яке потребує таку довідку. Довідку довільної форми видається не пізніше п’ятнадцяти днів від дня отримання звернення.

 

Підприємець не згоден з висновками перевірки , чи можна направити заперечення поштою?

Законодавчо не встановлено заборон щодо направлення СГ поштою заперечень до акта перевірки, проведеної органом доходів і зборів щодо дотримання законодавства України з питань державної митної справи, за умови отримання таким органом доходів і зборів цих заперечень протягом п’яти робочих днів з дня отримання СГ акта перевірки.

 

Чи має право неповнолітня особа відмовитись від реєстраційного номера облікової картки платника податків через релігійні переконання?

Неповнолітня особа після досягнення чотирнадцятирічного віку при оформленні паспорта громадянина України може реалізувати право щодо внесення до такого паспорта інформації про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків в установленому порядку.



« повернутися до списку новин