Близнюкiвська районна рада

.

Переглядів: 833

Картинки по запросу електронний кабінет платника податків

1. Інформація щодо діяльності Лозівської ОДПІ та органів ДФС України

На суму понад 1,5 млн. гривень поповнилась скарбниця держави військовим збором

Лозівська ОДПІ ГУ ДФС у Харківській області повідомляє, надходження військового збору в січні 2017 році склали 1,56 млн.гривень, що більше ніж у січні 2016 року на 344 тис.грн.

Протягом 2016 року платниками Лозівської ОДПІ до Державного бюджету сплачено 23,3 млн.грн.  Приріст надходжень у порівнянні з 2015 роком склав 16,3% або надійшло на 3,3 млн.грн. більше.

Сервіси в Електронному кабінеті

У рамках кампанії декларування доходів громадян та електронного декларування доходів державних службовців для фізичних осіб в Електронному кабінеті платника функціонують такі сервіси:

- «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді». Сервіс створено з метою забезпечення зручності платників, які бажають отримати відомості про доходи в електронному вигляді. 

Для цього фізособі з використанням електронного цифрового підпису (ЕЦП) необхідно в розділі «Подання заяв, запитів для отримання інформації» особистого кабінету створити та направити відповідний запит. Запит для отримання відомостей про доходи формується виключно фізичними особами – платниками податків для отримання інформації про себе.  Звертаємо увагу, що відомості про суми отриманих доходів та суми сплачених податків в електронному вигляді надаються за останні три роки (по квартально), відомості за останній звітний період (квартал) надаються через 60 днів після його закінчення. 

- «Декларація про майновий стан і доходи в електронному вигляді».  Фізичні особи у відкритій частині Електронного кабінету платника можуть заповнити, зберегти та роздрукувати декларацію, а в розділі «Введення звітності» особистого кабінету з використанням ЕЦП можуть подати декларацію в електронному вигляді. Безкоштовно отримати ЕЦП можна в акредитованому центрі сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС.

З 1 січня 2017 року запроваджено нову форму декларації, яка затверджена наказом Мінфіну від 15.09.16р. № 821.

Декларування доходів посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування

До 1 квітня 2017 року шляхом заповнення декларацій на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції посадові особи органів державної влади та місцевого самоврядування декларуватимуть доходи за 2016рік. Якщо у 2016 році звітували посадовці категорій «А» і «Б», то цьому році ця норма стосується і рядових чиновників.

Для електронного декларування необхідно мати ключ електронного цифрового підпису.

Державна фіскальна служба України надає послугу електронного цифрового підпису суб’єктам декларування на безоплатній основі.

Адреси Акредитованих центрів сертифікації ключів

м. Харків, Новобаварський район, вул. П.Болбочана, буд. 25, каб. 13 тел.: (057) 702-86-17

м. Харків, Шевченківський район, просп. Науки, буд. 9, ЦОПП, вікна реєстрації користувачів ЕЦП №2, №3  тел.: (057) 752-21-65

м. Харків, Немишлянський район, пров. Академіка Підгорного, 3, ЦОПП, каб.10. тел.: (057) 393-19-72

Реєстрація користувачів:  пн - чт  з 9:00 до 18:00, пт-  з 9:00 до 16:45 обідня перерва з 13:00 до 13:45

Оприлюднено проект нової Декларації з ПДВ та нової податкової накладної

З 1 січня 2017 року скасовано спецрежим по ПДВ для сільгоспвиробників, в той же час передбачено надання бюджетних дотацій товаровиробникам, внесених до Реєстру отримувачів бюджетної дотації відповідно до Закону від 24.06.04р №1877 “Про державну підтримку сільського господарства України”.

З цією метою передбачено затвердження додатку до податкової декларації з податку на додану вартість, у якому сільськогосподарські товаровиробники - платники ПДВ зазначатимуть розрахунок податкових зобов'язань позитивної різниці між сумою податкових зобов’язань та сумою податкового кредиту звітного періоду за результатами діяльності за операціями, визначеними ст. 161Закону України „Про державну підтримку сільського господарства України”, а також розрахунок питомої ваги вартості сільгосптоварів, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів.

Крім того, удосконалено податкове законодавство, зокрема внесено ряд змін щодо порядку складання податкової накладної, а саме:

- надано можливість складання не пізніше останнього дня місяця зведеної податкової накладної на суму перевищення бази оподаткування над фактичною ціною, визначену окремо по кожній операції з постачання товарів/послуг ;

- встановлено код товару згідно з УКТ ЗЕД та код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг обов’язковими реквізитами податкової накладної на всі без виключення операції з постачання товарів/послуг.

Ознайомитись з проектом оновленої звітності можна на сайті ДФС України за посиланням http://sfs.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2017-rik/71201.html

Платники матимуть можливість переглянути інформацію про об’єкти оподаткування

Платники податків зможуть переглянути інформацію про об’єкти оподаткування, у т.ч. про ідентифікатор об’єкта оподаткування, присвоєний ДФС, у приватній частині Електронного кабінету платника.

Платник може подати до контролюючого органу зміни про об’єкт оподаткування шляхом подання повідомлення про об’єкти оподаткування чи об’єкти, пов’язані з оподаткуванням за ф.20-ОПП, у якому інформація щодо такого об’єкта оподаткування подається 2-ма рядками, а саме:

  • в одному рядку зазначається інформація про закриття об’єкта оподаткування;
  • у другому — оновлена інформація про об’єкт оподаткування.

Із 19.03.2017 р. визнаються такими, що втратили чинність, документи, які були видані контролюючими органами до 19.03.2017 р. та є дійсними станом на 19.03.2017 р., а саме:

  • довідки про взяття на облік платника податків за формою № 4-ОПП (окрім тих, які були видані платникам податків, відомості щодо яких не підлягають включенню до ЄДР, а саме відокремленим підрозділам іноземних компаній, організацій, у т.ч. постійним представництвам нерезидентів, уповноваженим особам договорів про спільну діяльність на території України без створення юридичної особи, управителям майна, інвесторам (операторам) за угодами про розподіл продукції, виконавцям проектів (програм) міжнародної технічної допомоги, дипломатичним місіям, військовим частинам і фізичним особам, які провадять незалежну професійну діяльність);
  • повідомлення про включення платника податків до категорії платників окремих податків за формою № 16-ОПП.

Довідки про взяття на облік платників податків за формою № 4-ОПП, що були видані платникам податків, відомості стосовно яких не підлягають включенню до Єдиного державного реєстру, застосовуються як довідки про взяття на облік платника податків, відомості щодо якого не підлягають включенню до Єдиного державного реєстру, за формою № 34-ОПП до моменту виникнення змін у даних платника податку, що вказуються в такій довідці.

Відповідні положення містяться в наказі Мінфіну від 21.12.2016 р. № 1125, який уносить зміни до Порядку обліку платників податків і зборів. Зміни запрацюють із 19.03.2017 р.

ІІ. Інформація для бухгалтерів

До уваги бухгалтерів

Лозівська ОДПІ ГУ ДФС у Харківській області приймає заявки на придбання Податкового кодексу України. Кодекс можна придбати:

-  на українській мові, видавництво журналу «Вісник.Право знати все про податки», вартість 149 грн;

- на російській мові, видавництво журналу «Все про бухгалтерській облік», вартість – 70 грн (кількість обмежена).  За довідками звертатись за тел. 5-12-14.

Щодо своєчасності оприбуткування готівкових коштів

Відповідно до п. 2.6  Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні (Постановою НБУ від 15.12.04р. № 637) уся готівка, що надходить до кас, має своєчасно (у день одержання готівкових коштів) та у повній сумі оприбутковуватися.

У разі проведення готівкових розрахунків із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій або використанням розрахункової книжки оприбуткуванням готівки є здійснення обліку зазначених готівкових коштів у повній сумі їх фактичних надходжень у книзі КОРО на підставі фіскальних звітних чеків РРО. Тобто, щоденно суб’єкт господарювання повинен оприбутковувати у КОРО виручку на підставі фіскальних звітних чеків РРО (Z-звітів).

За несвоєчасне (через день і більше) оприбуткування передбачена штрафна санкція у п’ятикратному розмірі неоприбуткованої та/або несвоєчасно оприбуткованої суми коштів, відповідно до ст. 1 Указу № 436/95 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки».

Первинні документи зберігаємо до завершення перевірки (ревізії)

Мінімальні строки зберігання документів, пов’язаних з обчисленням та сплатою податків і зборів, становлять 1095 днів із дня подання відповідної податкової звітності зі збільшенням цього строку під час проведення процедури оскарження в разі визначення сум зобов’язання контролюючими органами.

Строк зберігання первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності й інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків, становить 3 роки за умови завершення перевірки державними податковими органами з питань дотримання податкового законодавства (річної фінансової звітності — до ліквідації підприємства).

Проведення річного перерахунку ПДФО

Незважаючи на єдину ставку ПДФО у поточному році, проведення річного перерахунку проводити потрібно. Що слід зробити:

1. перевірити правильність нарахування відпускних, лікарняних, зарплат, правомірність застосування ПСП до зарплат пільговиків.

Нагадуємо, розмір доходу, що дає право на пільгу у 2016 році -1930 грн. на місяць, для батьків двох і більше дітей – 1930Х кількість дітей;

2. обчислити ПДФО з доходів та порівняти отриману суму з фактично перерахованою протягом року;

3. відобразити результати перерахунку у ф. No1ДФ за 4 квартал (подається по строку 9 лютого 2017 року). Відкоригувати графи 4 та 4а, вказавши суми недоплат або переплат ПДФО

Звіт про пільги з 1 січня 2017 року належить до категорії податкових декларацій

Із нового року Звіт про суми податкових пільг, форму затверджено постановою КМУ від 27.12.10р. № 1233, отримав статус податкової декларації.

Звіт про пільги подається щоквартально (за три, шість, дев’ять і 12 календарних місяців) протягом 40 календарних днів, які настають за останнім календарним днем податкового періоду. Суб’єкт господарювання, який подає Звіт про пільги до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації, зазначає в ньому код і найменування податкової пільги за кожним видом податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, і Довідника інших податкових пільг.

При поданні Звіту про пільги:

за 3календарних місяці поточного року використовується Довідники пільг станом на 1 квітня поточного року;

за 6 календарних місяців поточного року - Довідники пільг станом на 1 липня поточного року;

за 9 календарних місяців поточного року – Довідники пільг станом на 1 жовтня поточного року;

за 12 календарних місяців минулого року – Довідники пільг станом на 1 січня поточного року.

Для складання Звіту про пільги за дванадцять календарних місяців 2016 року актуальними є Довідник № 81/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету станом на 31.12.16 р., та Довідник № 81/2 інших податкових пільг станом на 31.12.2016 року.

Податковий борг, який виник з вини банку, залишається боргом і підлягає сплаті

Підприємство не може скористатися власними грошовими коштами для сплати податків і зборів, маючи їх у достатній кількості на банківському рахунку, відкритому у фінансовій установі, у якій введено тимчасову адміністрацію і рух на поточних рахунках призупинено на невизначений строк.

За таких умов платник податків має надати контролюючому органу підтвердні документи про те, що податки та збори не перераховано до бюджету через відповідні обставини, які виникли з вини банку.

Такими документами в т. ч.. але не виключно, можуть бути листи-звернення до адміністрації банку з проханням перерахувати податки, платіжні доручення, оформлені у паперовому вигляді, тощо. Утім, податковий борг платника податків, який виник з вини банку, все одно залишається боргом такого платника і підлягає перерахуванню ним до бюджету.

Тобто, незважаючи на причину несплати податкових зобов’язань, в т. ч. в разі невиконання чи порушення банком строків виконання доручень клієнта на переказ коштів, платник податків не звільняється від обов’язку сплатити основну суму податкового зобов’язання або податкового боргу.

Податковий орган, своєю чергою, має стягнути такий податковий борг та/або зарахувати платежі, здійснені через установи інших банків, у передбаченій ПКУ черговості погашення податкових зобов’язань та податкового боргу.

Джерелами самостійної сплати грошових зобов’язань чи погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у т. ч. ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит) та з інших джерел.

Лист ДФС від 24.01.2017 № 1575/7/99-99-12-03

Нарахування ЄСВ найманим працівникам що частину місяця або повний місяць знаходились у неоплачуваній відпустці

ЄСВ розраховується працівникам за основним місцем роботи, що перебували у неоплачуваній відпустці частину календарного місяця, виходячи із суми нарахованого доходу за місяць. Якщо дохід не перевищує рівня мінімальної заробітної плати, сума ЄСВ буде розраховуватись як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на місяць нарахування та ставки ЄСВ 22%. Якщо працівник перебував у відпустці без збереження заробітної плати на протязі повного календарного місяця, ЄСВ не нараховується, адже немає бази для нарахування внеску.

Про повідомлення про прийняття працівника на роботу за ЦПД

Постанову КМУ від 17.06.15р. № 413 «Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» було розроблено Мінсоцполітики відповідно до частини третьої ст. 24 Кодексу законів про працю України, яка містить положення щодо укладення трудового договору. Укладення договорів цивільно-правового характеру не регулюється ст. 24 КЗпП.

 

ЄСВ нараховується зовнішньому суміснику, що працює на неповну ставку.

Роботодавець має право нарахувати працівнику, який працює неповний робочий день, заробітну плату нижчу за мінімальну, але за умови, що сума нарахованої заробітної плати має бути не менша ніж частина від мінімальної заробітної плати, що припадає на фактично відпрацьований час.

Однак роботодавець розраховує суму ЄСВ, як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата, та ставки єдиного внеску незалежно від того, що працівник працював неповний робочий день.

Вимоги щодо нарахування єдиного внеску на заробітну плату (дохід), що не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, не застосовуються до заробітної плати з джерела не за основним місцем роботи (базою нарахування єдиного внеску є отриманий дохід (прибуток) незалежно від його розміру).

Розрахунок ЄСВ за цивільно-правовим договором

Єдиний внесок на дохід у вигляді винагороди за договором цивільно-правового характеру, який не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць нараховується виходячи з розміру єдиного внеску 22% на фактично нараховану винагороду за договором цивільно-правового характеру незалежно від її розміру, але з урахуванням максимальної величини бази нарахування.

Водночас, якщо працівник виконує роботу (надає послуги) відповідно до цивільно-правового договору за основним місцем роботи, то до бази нарахування ЄСВ за звітний місяць включається як заробітна плата (дохід), так і сума винагороди. При цьому, якщо база нарахування єдиного внеску буде меншою за розмір мінімальної заробітної плати, то єдиний внесок розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати та ставки єдиного внеску у розмірі 22 відсотка.

Чи звільняється від сплати єдиного соціального внеску самозайнята особа-інвалід?

Самозайняті особи (крім осіб, які провадять незалежну професійну діяльність) з 01 січня 2017 року звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Якщо працівник цілий місяць на лікарняному, яка сума ЄСВ має нараховуватись?

Якщо працівник перебував на лікарняному повний календарний місяць та нарахована сума за такий місяць є меншою за мінімальну, то ЄСВ нараховують виходячи із розміру мінімальної зарплати.

Про нарахування ЄСВ на лікарняний по вагітності та пологах

Якщо після розподілу за місяцями суми допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами така сума за повний місяць становить менше мінімального розміру заробітної плати, ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на місяць, за який нараховується зазначена сума, і ставки єдиного соціального внеску в розмірі 22%.

Працівник прийнятий на роботу по сумісництву. Чи потрібно працедавцю отримати  підтвердження про основне місце роботи працівника

Трудова книжка є основним документом про трудову діяльність, період роботи за сумісництвом вноситься до неї за бажанням працівника. Основним місцем роботи вважається місце роботи, де такий працівник працює на підставі укладеного трудового договору та де знаходиться (оформлена) його трудова книжка, до якої заноситься відповідний запис про роботу.

Для сумісників базою нарахування єдиного внеску є фактично нарахована заробітна плата незалежно від її розміру. При цьому роботодавець має право отримати від такого працівника (сумісника) підтвердження про місце основної роботи. (Зазначений порядок викладено у листі Державної фіскальної служби України від 14.02.2015 № 4979/7/99-99-17-03-01-17 «Про застосування норм законодавства»).

Про сплату частину чистого прибутку, якщо комунальне підприємство мало збитки

Розрахунок частини чистого прибутку комунальне підприємство сплачує до місцевого бюджету. Нараховано і сплачено в ІІ кварталі – 1016 гривень, у ІІІ кварталі – - 531 гривня (збитки), за рік прибуток більший і по розрахунку – 2 726 гривень, до сплати за рік – 2 241 гривня, чи правильно? 1016-531=485; 2 726-485=2241.

Відповідно до п.2 Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями затвердженого постановою КМУ від 23.02.11р. № 138, частина чистого прибутку (доходу) сплачується державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями до державного бюджету наростаючим підсумком щоквартальної фінансово-господарської діяльності за відповідний період у строк, встановлений для сплати податку на прибуток підприємств.

Наказом ДПА України від 16.05.2011 №285 „Про затвердження форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями”, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 31.05.2011 за №643/19381, визначено, що звітним періодом, за який подається розрахунок, є перший квартал, перше півріччя, три квартали, рік.

Таким чином, за рік підлягає нарахуванню 2726 грн. частини чистого прибутку (доходу), сплаті – 1 710 грн., так як за три квартали у підприємства є переплата в сумі 1 016 гривень.

Платник єдиного податку продає автомобіль, який входить до складу ОЗ?

Юрособа-платник єдиного податку 3 групи має право здійснити операцію із продажу транспортного засобу, який обліковувався на її балансі.

При продажу основних засобів юрособами-платниками єдиного податку дохід визначається як сума коштів, отриманих від продажу таких основних засобів.

Якщо основні засоби продані після їх використання протягом 12 календарних місяців з дня введення в експлуатацію, дохід визначається як різниця між сумою коштів, отриманою від продажу таких основних засобів, та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу.

Як правильно виправити помилку в декларації з податку на прибуток

Знайшли помилку в періоді за 9 місяців. Чи потрібно подавати уточнення до декларації за 9 місяців, чи все відображати в декларації за рік?

Згідно ст.50 ПКУ, у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 кодексу платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявлені.

Таким чином, згідно із п.50.1 ст.50 Податкового кодексу України платник податків має:

а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3% від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;

б) або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання, збільшену на суму штрафу у розмірі 5% від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов'язання з цього податку.

На суму поворотної фінансової допомоги фінансовий результат не коригується

 Різниці, які виникають при коригуванні фінансового результату до оподаткування, встановлені ст. 138-140 ПКУ та не передбачають коригування фінансового результату до оподаткування на суму поворотної фінансової допомоги.

Тобто, зазначені операції при визначенні фінансового результату до оподаткування відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку.

Облік доходів підприємства здійснюється відповідно до вимог Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 15 ,,Дохід”, ( П(С)БО 15), а формування витрат – відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 ,,Витрати”, (П(С)БО 16).

Втрачене пальне також потрібно відображати у звітності з акцизного податку

При виникненні об’єкту оподаткування платниками акцизного податку здійснюється розрахунок суми акцизного податку з реалізації пального у Дод. 1 прим. 1 до декларації акцизного податку. Додаток обов’язково заповнюється всіма платниками (юр- та фізособами) акцизного податку з реалізації пального (в тому числі виробниками) незалежно від того, чи був у звітному періоді об’єкт оподаткування.

При цьому у графі 8 Додатку зазначаються відомості про обсяги пального, відвантаженого з метою власного споживання;

у графі 9 Додатку – відомості про обсяги втраченого пального відповідно до п. 216.3 ст. 216 ПК;

у графі 10 Додатку – відомості щодо зіпсованого, знищеного, втраченого понад встановлені норми втрат пального.

Сума податкового зобов’язання, визначена у Додатку (гр. 20), переноситься до рядка В2 «Операції з реалізації будь-яких обсягів пального понад обсяги відповідно до пп. 213.1.12 ст. 213 рПКУ Розділу В «Податкові зобов’язання з реалізації пального» Декларації.

Таким чином особа, яка реалізує пальне, включає до розрахунку об’єкту оподаткування акцизним податком обсяг використаного для власного споживання та втраченого пального.

Чи відносять на витрати витрати по демонтажу?

Розділ III ,,Податок на прибуток підприємств” ПКУ не містить обмежень і спеціальних правил, що регулюють порядок оподаткування витрат.

Згідно з п.6 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 ,,Витрати”, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.99р. №318, витратами звітного періоду визнаються або зменшення активів, або збільшення зобов’язань, що призводить до зменшення власного капіталу підприємства (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення або розподілу власниками), за умови, що ці витрати можуть бути достовірно оцінені.

Таким чином, формування витрат при визначенні фінансового результату до оподаткування за звітний податковий період, здійснюється виходячи з національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності.

Витрати попередніх періодів лише через виправлення помилок за попередні періоди

В 2015 році в Декларації з податку на прибуток не враховано частину витрат. Чи можна їх включити до складу витрат в Декларації за 2016 рік?

З 2015 року в податковому обліку вже немає таких понять, як податкові витрати, податок на прибуток обчислюється виходячи з бухгалтерського фінансового результату, визначеного за П(С)БО чи МСФЗ і відкоригованого на різниці, передбачені пп.134.1.1 ст.134 ПКУ. Порядок внесення змін у вже подані податкові декларації встановлює ст.50 ПКУ.

Як визначається у поточному році дохід платника єдиного податку  при переход на спрощену систему всередині року?

Якщо юрособа здійснила перехід на спрощену систему оподаткування з 01 квітня, або 01 липня, або 01 жовтня року, то платник єдиного податку 3 групи з метою перебування на спрощеній системі оподаткування визначає сумарний дохід у поточному році з початку цього календарного року: дохід, отриманий під час перебування на загальній системі оподаткування, та дохід, отриманий під час перебування на спрощеній системі оподаткування (за повні календарні квартали).

Для перебування на спрощеній системі оподаткування обсяг доходу за календарний рік не має перевищувати 5 млн. гривень.

ІІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян

Про найближчі «гарячі дати» для підприємців

17 лютого 2017 року – граничний термін сплати ФОП визначених у деклараціях податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

1 березня 2017 року є граничним терміном подання Декларації платника єдиного податку для підприємців – платників єдиного податку першої та другої груп.

Єдиний податок для 1-ї та 2-ї груп у 2017 році

Лозівська міська рада Рішенням від  26  січня  2017  року № 514 з 01.01.2017 року встановила ставки єдиного податку які дорівнюватимуть:

для єдинників групи 10% до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом на 1 січня податкового (звітного) року (з 01 січня 2017 року – 1600 грн);

для єдинників групи 10% до розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (з 01 січня 2017 року – 320 грн).

Про  сплату ПДФО та військового збору за підсумками декларування

Суми податку на доходи та військового збору, зазначені в рядках 22.1 і 23.1 р. VI Декларації про майновий стан і доходи, підприємці сплачують самостійно впродовж 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання Декларації. Строк сплати узгоджених податкових зобов’язань по Декларації не переносять, якщо останній його день припадає на вихідний (неробочий) або святковий день.

Тому зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору, слід сплатити не пізніше 17 лютого 2017 року (останній день строку сплати – 19 лютого, у 2017 році припадає на неділю).

Про використання ФОП коштів з розрахункового рахунку, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, для власних потреб

Фізособа-підприємець має право вільно користуватися коштами з розрахункового рахунку, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством.

Підприємець отримав оплату за послуги надані у 2016 році у наступному році,

коли приймати витрати?

При розрахунку чистого доходу фізична особа - підприємець на загальній системі оподаткування не враховує витрати, пов’язані з отриманням доходу поточного року, оплата яких відбувається у наступному. Такі витрати будуть враховані при обчисленні чистого оподатковуваного доходу у тому звітному періоді, коли їх фактично поніс платник податку.

Як заповнити акцизну декларацію, якщо протягом звітного періоду діяльність не проводилася

Платники акцизного податку, які мають діючі (у т.ч. призупинені) ліцензії на право провадження діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню, зобов'язані за кожен звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді (п. 49.2 ст. 49 ПКУ). Для акцизного податку таким періодом є місяць, строк подання декларації протягом 20-ти днів, що настають за звітним періодом.

У разі якщо платник акцизного податку протягом звітного періоду не провадив господарської діяльності, то він зобов'язаний за цей період подати декларацію, показники якої податківці рекомендують заповнювати в цифровому форматі з метою уникнення помилки.

Про форму довідки про доходи ФО для реалізації права на застосування податкової знижки

Довідка формується у довільній формі та має містити: ПІП фізичної особи, її ідентифікаційний номер, сума нарахованої зарплати за 2016 рік, сума утриманого ПДФО, сума нарахованого ЄСВ, при наявності ПСП – сума, такої ПСП сукупно за рік.

Коли декларація по майновий стан і доходи не подається

Обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації за 2016 рік вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи виключно:

- від податкових агентів, які не включаються до загального оподатковуваного доходу;

- виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених Податковим кодексом;

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до ІV розділу ПКУ;

- у вигляді об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ. 

Підприємці мають сплачувати ЄСВ у 2017 році незалежно від отримання доходу

Починаючи з 2017 року, у разі якщо фізособами-підприємцями не отримано дохід у звітному році чи окремому місяці звітного року (тобто дохід, отриманий у 2017 році), такі платники зобов’язані визначити базу нарахування ЄСВ, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Для фізичних осіб - підприємців, у т.ч. які обрали спрощену систему оподаткування та осіб, які  проводять незалежну професійну діяльність (22%).

Мінімальна заробітна плата  на 2017 р., грн

Сума авансового платежу, не менше ніж,  грн.

Щоквартальна сплата єдиного внеску фізичної особи- підприємця

Фізособи -єдинники 1 групи

Фізособи -єдинники 2-3 групи

Фізособи -єдинники 1 групи

Фізособи -єдинники 2-3 групи

1 квартал 2017 року

 

 

 

1056,00

2112,00

січень

3200

352,00

704,00

останній день сплати ЄСВ              19 квітня  2017 р.

лютий

3200

352,00

704,00

березень

3200

352,00

704,00

2 квартал 2017 року

 

 

 

1056,00

2112,00

квітень

3200

352,00

704,00

останній день сплати ЄСВ              19 липня  2017 р.

травень

3200

352,00

704,00

червень

3200

352,00

704,00

3 квартал 2017 року

 

 

 

1056,00

2112,00

липень

3200

352,00

704,00

останній день сплати ЄСВ              19 жовтня  2017 р.

серпень

3200

352,00

704,00

вересень

3200

352,00

704,00

4 квартал 2017 року

 

 

 

1056,00

2112,00

жовтень

3200

352,00

704,00

останній день сплати ЄСВ              19 січня 2018 р.

листопад

3200

352,00

704,00

грудень

3200

352,00

704,00

Коли підприємець має включити до складу витрат амортизаційні нарахування

Витрати на придбання основних засобів, які підлягають амортизації з 01.01.2017 не можуть включатися до складу витрат. До складу витрат можна бути включити амортизаційні відрахування з 01.01.2017.

Перелік таких витрат, порядок обліку зазначено у ст. 177 ПКУ п. 4.6, п. 4.7, п. 4.8, п. 4.9.

Про порядок подання звітності підприємцем

Єдинник крім доходів від підприємницької діяльності має доходи від здачі в оренду земельного паю та отримав у 2016 році спадщину? Декларацію про майновий стан повинен подавати як ФОП чи як фізична особа?

Подається звітність по єдиному податку, а також декларація про майновий стан і доходи громадян з позначкою «громадянин», де зазначаються доходи від здачі в оренду земельного паю та спадщини. Декларація подається по строку 9 лютого.

Про сплату ЄСВ

Підприємець зареєстрований у січні 2017 року, з 01.02.2017 року сплачує єдиний податок у 1 групі, Як сплачувати та звітувати у звіті по ЄСВ  на загальній системі оподаткування за січень?

Платник податку, який перейшов на спрощену систему оподаткування у кварталі, в якому здійснена державна реєстрація, як суб’єкта, подає протягом 40 днів після закінчення кварталу податкову декларацію (в даному випадку – по строку 9 травня 2017), в якій вказує доходи за період від дати реєстрації до 01.02.17р - дати переходу на єдиний податок.

Звіт з ЄСВ подається в кінці року. ЄСВ за січень у розмірі 704 грн. потрібно буде платити.З лютого 2017 року ЄСВ може сплачуватись у розмірі 352 грн.

Відповідальність.

Згідно з п. 120.1 ст. 120 ПКУ неподання або несвоєчасне подання декларації підприємцем, особою, яка провадить незалежну професійну діяльність тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень за кожне неподання або несвоєчасне подання вперше та 1020 грн. – за повторне протягом року порушення.

Крім того, за неподання або несвоєчасне подання декларації про доходи фізичними особами – підприємцями застосовується адміністративний штраф у розмірі від 51 грн. до 136 грн., а у разі повторного порушення - від 85 грн. до 136 грн.

Відповідальність за неподання громадянами – декларантами декларації.

Відповідно до ст. 164 прим. 1 КУпАП неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, - тягне за собою попередження або накладення штрафу від 51 грн. до 136 грн.

Ця відповідальність не розповсюджується на випадки добровільного подання декларації (в т.ч. при реалізації права на податкову знижку).

Подаємо Звіт та сплачуємо ЄСВ при закритті ФОП у січні 2017 року

Як подати звіт за формою № Д5 і коли сплатити ЄСВ ФОПу на загальній системі оподаткування, котрий припиняє діяльність.

ФОП на загальній системі оподаткування припиняє діяльність

Запис про припинення підприємницької діяльності в держреєстр унесено в грудні 2016р.

Запис про припинення підприємницької діяльності в держреєстр унесено в січні 2017р.

Подається звіт за формою № Д5 із зазначенням типу форми «ліквідаційна» за 2016 рік із 01.01.2016 р. до дня держреєстрації припинення підприємницької діяльності

Подається звіт за формою № Д5 із зазначенням типу форми «звітна» за 2016 рік (останній день подання — 09.02.2017 р.).

Подається звіт за формою № Д5 із зазначенням типу форми «ліквідаційна» за 2017 рік із 01.01.2017 р. до дня держреєстрації припинення підприємницької діяльності

Сплачується ЄСВ, якщо у 2016 році був дохід (прибуток), у день подання звіту за формою № Д5 із зазначенням типу форми «ліквідаційна»

Сплачується ЄСВ за 2016 рік (останній день сплати — 09.02.2017 р.), у разі якщо був дохід (прибуток).

Сплачується ЄСВ за січень 2017 року із суми доходу (прибутку), який обкладається ПДФО, але не менше за мінімальний страховий внесок — 704 грн у день подання звіту за формою № Д5 із зазначенням типу форми «ліквідаційна»



« повернутися до списку новин