Близнюкiвська районна рада

.

Переглядів: 454

Виконання показників районного бюджету,  реформування галузі охорони здоров’я, забезпечення мешканців району належним транспортним солученням  в пріоритеті депутатів Близнюківської районної ради

      Саме цим питанням депутатами було приділено основну увагу під час пленарного засідання ХХХVІІІ позачергової сесії районної ради, яке відбулося 30 січня.

       Голова районної ради Володимир Бреус розпочав пленарне засідання з оголошення про кадрові зміни: звільнення Протасова Василя Михайловича з посади першого заступника голови Близнюківської районної державної адміністрації 29 січня 2020 року в зв’язку зі скороченням штату працівників апарату районної державної адміністрації.

   Перейшовши до розгляду питань черги денної пленарного засідання сесії, депутати, задля забезпечення КП «Близнюківська центральна районна лікарня» сучасним комп’ютерним обладнанням, необхідним для медичного обслуговування населення, функціонування електронної системи охорони здоров’я, організації медичного обслуговування із застосуванням телемедицини, сумісності медичних інформаційних систем закладів охорони здоров’я, внесли зміни до Програми удосконалення медичної допомоги населенню Близнюківського району на 2018-2020 роки.

     Адже з 1 квітня 2020 року, відповідно до Закону України “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення”, оплата за надання медичної допомоги закладів охорони здоров’я вторинної ланки здійснюватиметься безпосередньо Національною службою здоров’я України (НСЗУ), за виключенням оплати за спожиті енергоносії та отримані комунальні послуги, яка здійснюється за рахунок коштів районного бюджету.

     Тому, з метою отримання можливості для підписання Договору на фінансування та, відповідно, на перехід на «прямі» відносини між комунальним підприємством «Близнюківська центральна районна лікарня» та НСЗУ і було здійснено коригування заходів районної Програми.

      Під час розгляду бюджетних питань, депутати насамперед затвердили зведений звіт  про  виконання  районного  бюджету за 2019 рік. Відповідно до рішення, зведений звіт  про  виконання  районного  бюджету за 2019 рік затверджено по доходах в сумі 197400,00 тис. грн. і видатках в сумі 191931,7 тис. грн. в тому числі по загальному фонду: доходи в сумі 177078,8 тис. грн.  і видатки в сумі 172055,1 тис. грн. з перевищенням  доходів над видатками в сумі 5023,7 тис. грн.; по спеціальному фонду: доходи в сумі 20321,2 тис. грн., видатки в сумі 19876,6 тис. грн., з перевищенням доходів над видатками в сумі 444,6 тис. грн. Детальна інформація щодо основних показників звіту про виконання районного бюджету за 2019 рік наведена в пояснювальній записці до рішення.

      Стосовно змін до районного бюджету на 2020 рік, депутати врахували пропозиції районної державної адміністрації, попередньо погоджені членами постійної комісії з питань економіки, бюджету та фінансової діяльності. Зокрема, затверджено субвенції, виділені Близнюківською селищною та Уплатнівською сільською радами на потреби закладів освіти, та охорони здоров’я, які функціонують на території відповідних рад.  

   За рахунок вільних коштів загального фонду районного бюджету на суму 2435,7 тис.грн.  збільшено  розмір видатків загального та спеціального фонду районного бюджету. Крім цього,  внесено і інші зміни до рішення   (пояснювальна записка до рішення додається).

   В зв’язку з встановленням відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» розміру мінімальної заробітної плати з 01 січня 2020 року на рівні 4723,00 грн. та необхідністю забезпечення своєчасної виплати заробітної плати працівникам комунальної установи «Близнюківський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» депутати затвердили штатний розпис даної установи на 2020 рік.

     З метою упорядкування  роботи  виконавчого апарату Близнюківської районної ради  по  забезпеченню запитувачів публічною інформацією в зв’язку з приведенням реквізитів бюджетних рахунків  Близнюківської районної ради у відповідність до міжнародного стандарту номера банківського рахунка IBAN, депутати внесли відповідні зміни до рішення районної ради від 29 вересня 2011 року «Про затвердження норм витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію в Близнюківській районній раді».

   На постійному контролі у депутатів - забезпечення належним транспортним сполученням мешканців району. Підтримавши вимогу депутата районної ради Миколи Геращенка стосовно коригування низки маршрутів рейсових автобусів в частині включення до них зупинки в селі Лукашівка  та вимогу депутата районної ради Любові Савісько стосовно відміни вечірнього рейсу автобуса за маршрутом «Лозова-Червоне», який до цього часу курсував щоп’ятниці, депутати вирішили направити відповідний депутатський запит для врегулювання цих питань до Близнюківської районної державної адміністрації.

      В зв’язку з реформуванням галузі охорони здоров’я, яке наразі триває, серед депутатів викликало жваве обговорення питання щодо подальшої долі закладів охорони здоров’я первинної ланки – амбулаторій загальної практики сімейної медицини, фельдшерсько-акушерських та фельдшерських пунктів, які функціонують на території сіл Близнюківського району.

      Детальну інформацію по цьому питанню депутатам та запрошеним надав Генеральний директор КНП «Близнюківський районний центр первинної медичної допомоги» Геннадій Павлюк. Зокрема, він зазначив, що заклади первинної ланки медицини Близнюківського району з жовтня 2018 року фінансуються Національною службою здоров’я України. Розмір фінансування пропорційний кількості укладених декларацій між лікарями загальної практики - сімейної медицини (сімейними лікарями) та мешканцями району. В нашому районі працює лише 7 сімейних лікарів, з якими жителями району укладено 13700 декларацій. При незначній кількості  лікарів, які здійснюють свою діяльність за рахунок коштів НСЗУ, в районі функціонує досить розгалужена мережа закладів первинної медицини, яка налічує 11 амбулаторій загальної практики сімейної медицини та 22 ФАПи. Такого розриву між малою кількістю мешканців та розгалуженою мережею немає в жодному районі. Тобто наші лікарі не мають змоги утримувати всі заклади первинної ланки. Разом з тим, щоб зберегти мережу та не закривати в сільській місцевості ФАПи, медичний персонал даних закладів було переведено на умови неповного робочого дня. При цьому Геннадій Петрович зазначив, що первинна медицина району отримує суттєву підтримку від селищної та сільських рад, які виділяють кошти на матеріали для проведення ремонтів та на інші потреби. Оплата за спожиті енергоносії та отримані комунальні послуги в повному обсязі забезпечуються за рахунок коштів районного бюджету. Кошти ж на заробітну плату, відповідно до бюджетного законодавства, виділяються лише з державного бюджету через НСЗУ.

     Активну участь в обговоренні даного питання взяли голова районної ради Володимир Бреус, заступник голови районної державної адміністрації, депутат районної ради Олена Ляпкало, начальник фінансового управління райдержадміністрації Світлана Скупченко, депутат обласної ради Федір Савченко, депутати районної ради Микола Геращенко, Вікторія Калінченко та Любов Савісько.

     Насамкінець, в розділі «Різне», голова районної ради Володимр Бреус довів до відома депутатів та запрошених інформацію щодо пропозицій, сформованих членами постійної комісії районної ради з питань екології,   комунальної власності та житлово – комунального  господарства (голова комісії – Володимир Овчинник) спільно з сільськими головами, та наданих районною радою до Державного підприємства «Дороги Харківщини» для включення до переліку об’єктів поточного середнього ремонту автомобільної дороги загального користування місцевого значення Харківської області на 2020 рік на відрізках Степове - Далеке - кордон області (орієнтовна протяжність ділянки - 1,3 км) та Уплатне - Самійлівка - кордон області (орієнтовна протяжність ділянки - 1,3 км) в межах обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення. Відповідно до розрахунків, наданих ДП «Дороги Харківщини», прогнозований обсяг фінансування ділянок ремонту протяжністю 2,6 км складає 21,7 млн. грн.



« повернутися до списку новин