Близнюкiвська районна рада

ЛОЗІВСЬКА ОДПІ ІНФОРМУЄ

Переглядів: 838

ЛОЗІВСЬКА ОДПІ ІНФОРМУЄ

І. Інформація щодо діяльності Лозівської ОДПІ та органів ДФС України

В охоронній компанії на Харківщині податківці виявили майже 100 нелегальних працівників

Згідно звітності в одній з охоронних компаній працювало лише 15 працівників. Однак, при перевірці виявилось, що чисельність працівників складає понад 100 осіб. З метою ухилення від сплати податку на доходи фізичних осіб, керівництво змушувало своїх робітників підписувати заяви на прийняття на роботу без дати. Заробітну ж плату такі «працівники-примари» отримували через кур’єрів, які привозили кошти на адреси надання охоронних послуг.

В рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань ( ч.3 ст. 212 Кримінального кодексу), працівники податкової міліції ГУ ДФС у Харківській області провели обшуки кур’єрських авто та офісного приміщення охоронної фірми. Виявлено та вилучено документацію, комп’ютерну техніку, автомобілі, чорнові записи та відомості по зарплаті, крім цього, було виявлено та вилучено 373,9 тис. грн.  у національній та іноземній валюті.

Вирішується питання про накладення арешту на вилучене майно та проведення експертизи електронних носіїв інформації. Слідство за даним фактом триває.

199 суб’єктів господарювання отримали ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними та тютюновими виробами

Як відомо, роздрібна торгівля алкогольними напоями і тютюновими виробами передбачає у суб'єктів підприємницької діяльності наявність відповідних ліцензій.

Загалом станом на початок травня  Лозівською ОДПІ обліковується 447 діючих ліцензій, в тому числі 244 ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями і 203 ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

Нагадуємо, що ст. 17 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» визначено відповідальність суб'єктів господарювання, які продають алкоголь чи тютюн особам, що не досягли 18-річного віку. До таких суб’єктів застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у сумі 6800 гривень.

Окрім фінансової відповідальності, суб’єкта господарювання за продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім чекає анулювання ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами.

Мінімальна зарплата з 1 грудня 2016 року зросте до 1600 гривень

Ухвалено Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік». Зокрема, цим законом підвищується з 1 грудня 2016 року розмір мінімальної заробітної плати із 1550 грн до 1600 грн.

Єдинники можуть звітувати через «Електронний кабінет платника»

Електронний сервіс «Електронний кабінет платника» дозволяє:

  • у відкритій частині «Електронного кабінету» (оновлена версія) в режимі «Бланки податкової звітності» заповнити, завантажити й роздрукувати декларацію платника єдиного податку-підприємця та податкову декларацію платника єдиного податку групи 3 — юридичної особи;
  • у приватній частині (особистий кабінет) у режимі «Введення звітності»  підготувати й надіслати до контролюючого органу відповідну звітність в електронному вигляді.

За результатами обробки декларацій квитанції 1 та 2 будуть розміщені в режимі «Вхідні/вихідні документи» особистого кабінету.

Із 1 серпня на митницях запрацює автоматизована система «Єдине вікно»

Розроблений Мінфіном проект автоматизованої системи «Єдине вікно» буде запроваджений на митницях України із 1 серпня 2016 року.  Автоматизована система «Єдине вікно» дозволить значно спростити митні процедури та скоротить час на їх проведення, мінімізує людський фактор при прийнятті рішень митниками та контролюючими органами, що дозволить значно знизити корупційні ризики й можливості для перевищення службових повноважень у відносинах із суб'єктами ЗЕД.

Створення «Єдиного вікна» на митниці сприятиме покращенню інвестиційного клімату в Україні.

ІІ. Інформація для бухгалтерів

Про нараховування і сплату ЄСВ за відокремлені підрозділи

Законом України про збір та облік ЄСВ платниками внеску є підприємства, установи та організації, інші юридичні особи усіх форм власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору чи за ЦПД, у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

Облік платників ЄСВ що є відокремленими підрозділами  здійснюється з урахуванням таких особливостей:

- у разі отримання відомостей з ЄДР про створення відокремленого підрозділу юридичної особи такий новостворений підрозділ обліковується з приміткою «Неплатник»;

- у разі прийняття рішення про виділення відокремленого підрозділу на окремий баланс та самостійне ведення розрахунків із застрахованими особами, юрособа повідомляє про це в 10-денний строк з дня прийняття такого рішення контролюючий орган за місцезнаходженням відокремленого підрозділу. На підставі такого повідомлення,  відокремлений підрозділ обліковується як платник єдиного внеску;

- якщо прийнято рішення про реорганізацію відокремленого підрозділу в такий, що не має обов’язків чи повноважень щодо ведення окремого балансу та ведення розрахунків із застрахованими особами, юридична особа такоє повідомляє про це в 10-денний строк з дня прийняття такого рішення за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу. За умови відсутності заборгованості та на підставі такого повідомлення юрособи відокремлений підрозділ обліковується як «Неплатник»;

- наявність у відокремленого підрозділу окремого балансу, самостійного ведення розрахунків з оплати праці із застрахованими особами може бути встановлена контролюючим органом під час проведення перевірки платника єдиного внеску, при опрацюванні його звітності.

Юрособа-єдинник отримав аванс, який згодом був повернений контрагенту

У разі якщо повернення коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) за товари (роботи, послуги), відбулося в іншому податковому періоді, юридична особа — платник єдиного податку  3 групи  повинна включити такий аванс до складу доходу у звітному періоді, у якому відбулося зарахування вказаних коштів, і здійснити перерахунок доходу в податковому періоді, у якому відбулося їх повернення.

Такий перерахунок здійснюється шляхом подання уточнень до раніше поданої податкової декларації чи уточнення показників у складі звітної податкової декларації за наступний податковий період.

ДФС про ставки ЄСВ під час нарахування у 2016 році доходів за минулі періоди

Якщо нарахування заробітної плати за періоди до 01.01.2016 р. здійснюється після вказаної дати, застосовується ставка ЄСВ у розмірі, який діє на момент нарахування, тобто 22%. При цьому із нарахованих сум ЄСВ не утримується.

Однак донарахування (зменшення) суми ЄСВ на суми заробітної плати (доходу), нарахованої в періоди до 01.01.2016 р., здійснюється виходячи з розміру ЄСВ, що діяв на день її фактичного нарахування.

Окрім того, із такого доходу роботодавець повинен здійснити утримання ЄСВ.

Якщо підприємство є посередником при реалізації пального

Згідно із п. 212.3.4 ПКУ, обов’язковій реєстрації платниками акцизного податку підлягають особи, які реалізують пальне в розумінні пп. 14.1.212  ПКУ, тобто, зокрема, безпосередньо здійснюють операції з його передачі (відпуску, відвантаження).

У разі якщо суб’єкт господарювання а не здійснює операцій із фізичного отримання та відпуску пального, тільки є посередником між продавцем (постачальником) і покупцем (отримувачем) пального, не має при цьому власних автозаправних станцій, місць зберігання пального й інших об’єктів, реєструватися платником акцизного податку та, відповідно, подавати Декларацію акцизного податку він не повинен (за умови нездійснення інших операцій, які є об’єктами обкладення акцизним податком.

Лист ДФСУ від 04.05.2016 р. № 10018/6/99-99-12-03-03-15

Від орендаря отримано компенсацію земельного податку

Враховуючи положення п. 185.1, пп. «а» п. 198.1 та п. 198.3 ПКУ, отримання компенсації за понесені витрати зі сплати земельного податку не може розцінюватись як операція з постачання послуг (пп. 14.1.185 ПКУ) для цілей обкладення ПДВ.

Таким чином, кошти, які надійшли у вигляді компенсації з оплати земельного податку, не включаються до бази оподаткування й не обкладаються ПДВ.

Умови застосування касових апаратів спрощенцями ІІ та ІІІ груп

Відповідно до норм ПКУ (п. 296.10.) платники єдиного податку 1 групи не застосовують РРО.

Підприємці 2 і 3 груп, незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом року не перевищує 1 млн. гривень не застосовують касові апарати. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 млн.  гривень застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов'язковим починаючи з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Водночас, ст. 9 Закону України  про застосування РРО (Закон №265) визначений перелік операцій при яких касові апарати не застосовуються.

Перед придбанням РРО необхідно пересвідчитися, що:

- модель касового апарату включено до Державного реєстру РРО ( сайт ДФС України);

- термін служби РРО ще не вичерпано;

- граничний термін,  про заборону реєструвати зазначену модель РРО, не настав.

При купівлі касового апарату, що був у використанні, слід пересвідчитись, що реєстрацію такого РРО було скасовано (взяти у продавця (власника) РРО довідку про скасування реєстрації за місцем попередньої реєстрації).  До здійснення реєстрації в органах ДФС необхідно укласти договір на сервісне обслуговування РРО з Центром сервісного обслуговування.

Якщо реалізовано зернові культури придбані  до 1 січня 2016 року

Незалежно від того, були зернові та технічні культури придбані з ПДВ або із застосуванням пільги з оподаткування, із 01.01.2016 р. на операції з постачання на митній території України зернових і технічних культур, а також на операції з вивезення таких культур у митному режимі експорту поширюються загальні правила обкладення ПДВ.

Платник ПДВ, який при придбанні після 01.07.2015 р. товарів/послуг, у т.ч. у митному режимі імпорту, для використання в пільгових операціях із постачання зернових і технічних культур за датою, визначеною п. 198.2 ПКУ, сформував податковий кредит і, відповідно до п. 198.5 ПКУ, нарахував податкові зобов’язання, при реалізації таких культур після 01.01.2016 р. має право на коригування (зменшення) податкових зобов’язань, на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеної відповідно до п. 198.5 ПКУ та зареєстрованої в ЄРПН.

Реєстрація такого розрахунку коригування в ЄРПН здійснюється платником податку, яким його складено. Право на коригування податкових зобов’язань, визначених на підставі п. 198.5 ПКУ, виникає в платника на дату початку фактичного використання товарів/послуг в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності.

Лист ДФС від 26.04.2016 р. № 9388/6/99-99-15-03-02-15.

Якщо змінилась номенклатура товарів, за які отримано попередню оплату

У разі зміни номенклатури постачання товарів продавець в обов’язковому порядку повинен скласти розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної, до якої вносяться зміни, на товари, кількість (вартість) яких зменшується, та зазначається інформація про товари, що постачаються на їх заміну.

Окрім того, у разі зміни номенклатури товарів, за які отримано попередню оплату, розрахунок коригування складається на дату постачання товарів.

Округлення ціни у податковій накладній

Необхідною кількістю знаків після коми у кількісному показнику вважається така кількість, якої достатньо для правильного розрахунку вартісного показника у рядках V-IX податкової накладної. Розрахунок вартісного показника, у якому внаслідок добутку показників граф 6 та 7 податкової накладної отримується число, у якому кількість знаків після коми перевищує два, вважається правильним, якщо з метою скорочення такої кількості знаків до другого знака після коми округлення не призводить до збільшення такого знака на «1» (одиницю).

Податкова накладна з помилками в обов’язкових реквізитах (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар чи послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, є підставою для віднесення покупцем сум ПДВ до податкового кредиту (п. 201.10 ПКУ). Лист ДФС від 05.05.2016 р. № 10101/6/99-99-15-03-02-15

Назви продавця та покупця у податковій накладній

 У разі якщо обов’язкові реквізити податкової накладної, які стосуються повної або скороченої назви продавця та покупця, відповідають назві, зазначеній у статутних документах таких осіб, але розмір літер (великі, малі) назви не збігається, то податкова накладна визнається дійсною.

Відповідальність за помилку в „п’янкому” звіті

Відповідно до абз. 18 ч.2 ст. 17 Закону 481/95-BP  «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у разі неподання чи несвоєчасного подання звіту або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів до органу виконавчої влади, уповноваженого Кабінетом Міністрів України видавати відповідні ліцензії, - у розмірі 17 тис.грн.

Нагадаємо, що наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2016 №49 затверджено форми звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядків їх заповнення.

Якщо складові частини нерухомості мають різне функціональне призначення

Об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно є об’єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка. Об’єкти нежитлової нерухомості – будівлі, приміщення, що не віднесені законодавством до житлового фонду.

Деркомітетом по стандартизації, метрології та сертифікації затверджено Державний класифікатор будівель та споруд ДК 018-2000, яким будівлі класифікуються за їх функціональним призначенням. Будівлі, що використовуються або запроектовані для декількох призначень, повинні бути ідентифіковані за однією класифікаційною ознакою відповідно до головного призначення.

Отже, на підставі документів про право власності на об’єкт нежитлової нерухомості та з урахуванням норм ДК 018-2000 в частині функціонального призначення та класифікаційної ознаки, визначається належність такого об’єкта до відповідного типу нерухомості та відображається у Податковій декларації з податку на нерухоме, майно відмінне від земельної ділянки.

Юрособа- єдинник виплачує дивіденти

Дивіденди - це частка прибутку, яку повинен отримати акціонер залежно від свого вкладу в статутний капітал підприємства. Порядок сплати податкового зобов’язання з податку на прибуток при виплаті дивідендів встановлено п. 57.1 ПКУ. Обов’язок з нарахування та сплати авансового внеску з податку покладається на будь-якого емітента корпоративних прав, що є резидентом, незалежно від того, чи користується такий емітент пільгами із сплати податку, передбаченими ПКУ, чи у вигляді застосування ставки податку іншої, ніж встановлена п.136.1 ст. 136 ПКУ. Авансовий внесок не справляється при виплаті дивідендів  фізичним особам.

Таким чином, юридичні особи, які застосовують 3 або 4 групу спрощеної системи оподаткування при прийнятті рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (вкладникам), зобов’язані нарахувати та внести до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток.

Авансові внески з податку на прибуток, що внесені до бюджету при виплаті дивідендів юрособами- єдинниками відображаються у рядку 20 декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої наказом Мінфіну від 20.10.2015 №897.

Як зареєструвати РРО в органах фіскальної служби

Для реєстрації РРО суб'єкти господарювання подають до податкового органу за місцем реєстрації такі документи:

  • заяву про реєстрацію РРО;
  • копію документа, що підтверджує право власності чи користування РРО;
  • копію документа на право власності (оренди) приміщення, де використовуватиметься РРО;
  • копію договору  про технічне обслуговування та ремонт РРО.

Заяву про реєстрацію РРО можна подати як в паперовому, так і в електронному вигляді.

Протягом п'яти робочих днів контролюючим органом приймається рішення про можливість реєстрації РРО та резервується фіскальний номер касового апарату, про що суб'єкту господарювання надається довідка, протягом дії якої суб'єкт господарювання забезпечує переведення РРО у фіскальний режим роботи ( занесення фіскального номера до фіскальної пам'яті РРО, персоналізацію й опломбування РРО в Центрі сервісного обслуговування). Для завершення процедури реєстрації РРО, протягом строку дії довідки, до органу ДФС надається копія довідки про опломбування РРО та акт введення в експлуатацію РРО, виданий ЦСО.

Після отримання оформлених документів орган ДФС не пізніше наступного робочого дня надає суб'єкту господарювання реєстраційне посвідчення РРО, що засвідчує реєстрацію РРО в органі ДФС.

Із 27 травня запрацюють нові правила подання й заповнення Звіту з ЄСВ

Невдовзі запрацюють оновлені правила подання й заповнення Звіту з ЄСВ.

Нагадуємо: Наказ № 393, що набрав чинності з 17.05.2016 р., затверджує нову редакцію Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ, затверджену наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 499.

ПДВ  та ліквідація основних  засобів за рішенням платника податків

Платник ПДВ, який за самостійним рішенням ліквідує основні засоби, повинен нарахувати податкові зобов’язання за операцією з ліквідації таких необоротних активів, виходячи з їх ринкової ціни, визначеної на момент такої ліквідації (пп. 14.1.219 ПКУ), але не нижче їх балансової вартості. У разі якщо при ліквідації основних фондів обов’язковим є проведення оцінки, податкові зобов’язання з ПДВ нараховуються з вартості об’єкта оцінки, але не нижче їх балансової вартості.

Контрагент відмовляється реєструвати розрахунок коригування до ПН

У разі помилкового складання податкової накладної на операцію з постачання товарів/послуг і реєстрації їх в ЄРПН платник податку з метою виправлення помилки має право скласти розрахунок коригування до помилкової податкової накладної. Такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН покупцем (отримувачем) товарів/послуг із дотриманням визначених строків реєстрації.       

Пункт 201.10  ПКУ передбачає можливість подання разом із податковою декларацією за звітний податковий період скарги на продавця/покупця, що порушив граничні строки реєстрації в ЄРПН податкової накладної та/або розрахунку коригування.

Таке право зберігається протягом 365 календарних днів, що настають за граничним строком подання податкової декларації за звітний (податковий) період, у якому порушено граничні строки реєстрації в ЄРПН. Така заява зі скаргою є підставою для проведення контролюючим органом документальної позапланової перевірки контрагента.

Працівник неправомірно скористався податковою соціальною пільгою

Отже, якщо працедавець у розрахунку 1-ДФ за звітний період зазначив ознаку ПСП, надану неправомірно, то необхідно провести відповідне коригування та подати уточнюючий звіт за цей період.

В уточнюючому розрахунку зазначаються два рядки: рядок, який підлягає вилученню з попереднього розрахунку (у гр. 8 такого рядка у попередньому розрахунку відображалась ознака неправомірно наданої ПСП), та новий рядок, який підлягає введенню.

У новому рядку у гр. 3а та гр. 3 відображаються суми нарахованого та виплаченого доходу (дорівнюють сумам, відображеним у цих же графах рядка на вилучення), у гр. 4а - сума вірно нарахованого податку (без застосування податкової соціальної пільги), у гр. 4 – сума перерахованого податку (дорівнює сумі, відображеної у гр. 4 рядка на вилучення), у гр. 5 – ознака доходу «101», у гр. 8 – прочерк, у гр. 9 – проставляється «0» (ознака рядка на введення). Сума утриманої недоплати, перерахована до бюджету, відображається у податковому розрахунку за звітний період, в якому це перерахування фактично відбулось.
Якщо облік ведеться в електронному вигляді

Платники податків, які здійснюють ведення документів з обліку доходів, витрат та інших показників, пов'язаних із визначенням об'єктів оподаткування (податкових зобов'язань), первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів у електронному вигляді, зобов'язані при проведенні перевірок надати посадовим особам контролюючого органу на їх вимогу копії документів, що належать до предмета перевірки.

Копією документа на папері для електронного документа є візуальне подання електронного документа на папері, яке засвідчене в порядку, установленому законодавством (ст. 7 ЗУ «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22.05.2003 р. № 851-IV).

Лист ДФС  від 05.05.2016 р. № 10089/6/99-99-14-03-03-15:

Форма податкової накладної для реєстрації в ЄРПН

 З 01.04.2016 податкові накладні та/або розрахунки коригування підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних за новою формою ( наказ Мінфіну № 1307 «Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної»), не залежно від дати їх складання: до 01.04.2016 чи після 01.04.2016 (за умови дотримання інших вимог щодо реєстрації в ЄРПН).

Нові формати податкової накладної (J/F1201008) та розрахунку коригування (J/F1201208) розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за адресою: http://sfs.gov.ua/elektronna-zvitnist/platnikam-podatkiv-pro/informatsiyno-analitichne-za/reestr-elektronnih-form-po/.

Аванс на загальній, реалізація на спрощеній системі оподаткування

Якщо у платника ПДВ перша подія (відвантаження товарів, оформлення документа на постачання послуг або зарахування коштів від покупця) відбулася до його реєстрації платником ПДВ, а друга подія - після реєстрації, то податкове зобов’язання з ПДВ за цією операцією не нараховується (за умови незастосування касового методу).

Коли ж платником ПДВ застосовується касовий метод визначення податкових зобов’язань, то у разі надходження за фактом оплати поставлених товарів/послуг після його реєстрації платником ПДВ, він зобов’язаний задекларувати податкові зобов’язання з ПДВ та погасити їх у встановленому законодавством порядку.

Крім цього, якщо платник до його реєстрації платником ПДВ, на дату виникнення першої події, зобов’язаний був зареєструватись платником ПДВ, у зв’язку з досягненням обсягу оподатковуваних операцій 1 млн. грн., але не зареєструвався, то податкові зобов’язання з ПДВ нараховуються, а право на податковий кредит не надається.

Таким чином, платнику єдиного податку третьої групи юридичній особі необхідно включити до доходу вартість реалізованого товару на єдиному податку без сплати ПДВ за умови, що ним не застосовується касовий метод визначення податкових зобов’язань.

Про порядок нарахування акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами

При здійсненні роздрібної торгівлі алкогольними напоями (тютюновими виробами) базою оподаткування акцизним податком є вартість (з ПДВ) алкогольних напоїв (тютюнових виробів), що реалізовані суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі.

У графі 3 Додатку 6 до декларації зазначається вартість алкогольних напоїв (тютюнових виробів) з ПДВ і без 5-відсоткового акцизного податку.

Неприбуткова організація не надає фінансову звітність

Неприбуткові організації, визначені п. 133.4 ПКУ, подають Звіт про використання доходів у строки, передбачені для подання податкової декларації з податку на прибуток підприємств. До затвердження нової форми Звіту здійснюється подання Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій, затвердженого наказом Міндоходів від 27.01.2014 № 85.

Фінансова звітність разом зі Звітом про використання коштів неприбуткових установ та організацій не надається.

 Але, у разі недотримання вимог, визначених ПКУ, неприбуткова організація зобов’язана подати Звіт про використання доходів за період з початку року по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення, та зазначити суму самостійно нарахованого податкового зобов’язання з податку на прибуток.

З першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення, до 31 грудня звітного року неприбуткова організація зобов’язана щоквартально подавати до контролюючого органу квартальну фінансову і податкову звітність (з наростаючим підсумком) з податку на прибуток та сплачувати податок у термін, визначений для квартального періоду.

ІІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян

Майно боржника може бути передано у податкову заставу

У разі якщо платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, майно такого платника податків  передається в податкову заставу.

Право податкової застави поширюється на будь-яке майно платника податків, що перебуває в його власності (господарському віданні чи оперативному управлінні) у день виникнення такого права і балансова вартість якого відповідає сумі податкового боргу платника податків, а також на інше майно, на яке платник податків набуде прав власності в майбутньому ( п. 89.2ПКУ).

Платник зберігає право користування майном, що перебуває в податковій заставі.

Відчужувати майно, що перебуває в податковій заставі, боржник може тільки за згодою контролюючого органу. Водночас якщо в податковій заставі перебуває лише готова продукція, товари та товарні запаси, платник податків може відчужувати таке майно без згоди контролюючого органу за кошти за цінами, що не є меншими за звичайні, та за умови, якщо кошти від такого відчуження будуть направлені в повному обсязі в рахунок виплати заробітної плати, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та/або погашення податкового боргу (п. 92.1 ПКУ).

Експорт продукції платником єдиного податку 2 групи

Підприємець — платник єдиного податку групи 2, здійснюючи експорт за кордон продукції власного виробництва, не порушує правові засади застосування спрощеної системи оподаткування.

Зокрема, для платників єдиного податку 2 групи діють обмеження в частині здійснення господарської діяльності з надання послуг, у т.ч. побутових, лише платникам єдиного податку та/або населенню.

Водночас для них відсутні обмеження в разі провадження господарської діяльності з виробництва та/або продажу товарів, у сфері ресторанного господарства за умови, якщо протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають із ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб та обсяг доходу не перевищує 1,5 млн грн.

Деякі особливості обрання спрощеної системи оподаткування

У разі якщо десятий день із дня державної реєстрації новоствореного суб’єкта господарювання припадає на вихідний або святковий день, такий суб’єкт має право подати заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, установленої для третьої групи, яка не передбачає сплату ПДВ, у перший робочий день, наступний за таким вихідним або святковим днем.

Податкова соціальна пільга для працюючих пенсіонерів

Громадянин, що одночасно з доходами у вигляді пенсії з Пенсійного фонду України отримує доходи у вигляді заробітної плати, має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги за умови дотримання вимог пп. 169.1 ст. 169 ПКУ та подання роботодавцю заяви про застосування пільги.

Якщо державне мито сплачено із затримкою

За несвоєчасне або неповне зарахування державного мита до бюджету справляється пеня з розрахунку 120 % річних облікової ставки Нацбанку України, що діє на день сплати державного мита.

При цьому, у разі несвоєчасної або неповної сплати державного мита адміністративної відповідальності не передбачено.

Чи оподаткувати продаж приватизованої присадибної ділянки

Дохід від продажу присадибної ділянки, що не перевищує норм безоплатної передачі, встановленої ст. 121 Земельного кодексу України, яка перебуває у власності фізособи менше трьох років, оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5%.

Якщо така земельна ділянка отримана у власність в процесі приватизації, то дохід від її продажу не оподатковується ПДФО на підставі пп. 165.1.40 ПКУ.

Строк дії та заповнення книг обліку доходів для єдиноподатників

Зареєстровані до 28.07.2015 книги обліку доходів, книги обліку доходів і витрат, форма яких визначена наказом Мінфіну від 15.12.2011 № 1637, використовуються єдино податниками-підприємцями до їх закінчення.  Заповнюються такі книги відповідно до вимог порядків їх ведення, затверджених наказом Мінфіну від 19.06.2015 № 579 (чинний з 28.07.2015), — у гривнях з копійками.

ФОП - єдинник одночасно є найманим працівником, чи треба сплачувати ЄСВ?

Законом № 2464 не передбачено звільнення від сплати єдиного внеску фізособи-підприємця, яка застосовує спрощену систему оподаткування та одночасно є найманим працівником на підприємстві. Така особа має обов’язок щодо сплати єдиного внеску на загальних підставах.

Оскільки підприємець, що застосовує спрощену систему оподаткування, у період протягом одного  місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, що триває 30 і більше календарних днів, залишається платником єдиного податку, то він має обов’язок щодо сплати ЄСВ у зазначений період.

 ЄСВ нараховується у розмірі 22% на суми, що визначаються платником самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, але не менше ніж розмір мінімального страхового внеску (п. 3 ч. 1 ст.7, ч. 5 ст. 8 Закону № 2464).

Касовий апарат при роздрібній торгівлі пивом єдинниками

З 01.07.2015 діяльність з роздрібної торгівлі пивом підлягає ліцензуванню на загальних підставах, передбачених для алкогольних напоїв, то підприємці - платники єдиного податку 2 та 3 груп мають право здійснювати продаж алкогольних напоїв на розлив, у тому числі пива, виключно через заклад ресторанного господарства або спеціалізований відділ, що має статус закладу ресторанного харчування, за умови наявності ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та застосування при проведенні розрахунків РРО.

Що є податковим номером платника податку?

 Облік платників податків у контролюючих органах ведеться за податковими номерами.

Податковим номером платника податків є:

  1. код за ЄДРПОУ для юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів;
  2. реєстраційний номер облікової картки платника податків – фізособи, крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта;

Податковий номер зазначається у всіх свідоцтвах, довідках, інших документах або повідомленнях, що видаються платнику податків, у деклараціях (розрахунках, звітах), платіжних документах та фінансових документах.  Контролюючий орган зазначає податковий номер або серію та номер паспорта (для фізосіб, що відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і мають відмітку у паспорті) у всіх свідоцтвах, довідках, в інших документах або повідомленнях, що видаються платнику податків або надсилаються йому.

Дохід отримано від видів діяльності не зазначених в реєстраційних даних

Якщо підприємець отримує інші доходи, ніж від обраних ним видів підприємницької діяльності, то такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими ПКУ. Суб’єкт господарювання або самозайнята особа, які виплачують такий дохід, не утримують податок на доходи, якщо підприємцем надано копію документу, що підтверджує її державну реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності.

Це правило не застосовується в разі нарахування (виплати) доходу за виконання певної роботи та/або надання послуги згідно з цивільно-правовим договором, коли буде встановлено, що відносини за таким договором фактично є трудовими, а сторони договору можуть бути прирівняні до працівника чи роботодавця відповідно до п.п. 14.1.195 та 14.1.222 ПКУ (п. 177.8 ст. 177 ПКУ).



« повернутися до списку новин