Близнюкiвська районна рада

Збори ініціативних власників приватних домогосподарств та фермерських господарств, які займаються молочарством

Переглядів: 826

 

Чим ми можемо  допомогти нашим людям,

які займаються підсобним домогосподарством в Близнюківському районі?

    Саме з цих слів розпочав нараду, яка відбулася 3 листопада поточного року в залі засідань Близнюківської районної ради голова районної ради Володимир Вікторович  Бреус. До зали були запрошені сільські голови,  виробники молока на селі – одноосібники, які тримають в своєму домогосподарстві корів, керівники сільськогосподарських підприємств,  голови фермерських господарств та працівники ветеринарної медицини.

     Як зазначив Володимир Бреус у своєму вступному слові,  - за останні п’ять років районна рада приділяє дуже багато уваги покращенню та створенню належних соціальних умов  перебування школярів в школах району, дітлахів-дошкільнят в дитячих садках, глядачів в районному та  сільських будинках культури. Це і металопластикові вікна, ремонт опалення, встановлення і заміна опалювальних котлів тощо. Перш за все – це участь в  обласному конкурсі проектів розвитку територіальних громад «РАЗОМ В МАЙБУТНЄ»,  де залучається з обласного бюджету щорічно коштів від 500 до 800 тисяч гривень.        Це і участь в розробці  програм і проектів регіонального (державного) розвитку. Як приклад, підсумки роботи 2017 року. Працівники районної ради разом з селищної та сільськими радами підготували таких сім проектів, подали до регіональної конкурсної комісії, де за підсумками розгляду всі сім пройшли до чергового туру, де будуть визначені переможці. До речі, один із проектів за напрямом «Проект співробітництва територіальних громад» зайняв п’яте місце в конкурсі, який має переважне право на своє існування і реалізацію в наступному 2018 році. Загальна сума коштів, на які розраховані дані проекти складає 33,7 мільйонів гривень.   

     Але якщо для мешканців району не буде роботи на селі, то не буде для кого це все обладнувати. Школи та дитячі садочки будуть напівпорожніми, зауважив Володимир Бреус.

     Тому, об’єднуватися та співпрацювати необхідно не лише громадам, а і людям, щоб розвивати основну галузь на селі - сільське господарство.

     З впровадженням новітніх технологій в агробізнесі зайнятість на селі – мінімальна. Тому треба розвивати малий сімейний бізнес.

    А для його захисту і ефективної цінової конкуренції малому бізнесу необхідно об’єднуватися.

    В цьому ми переконалися під час навчальної поїздки з обміну досвідом до міста П’ятихатки Дніпропетровської області, з метою вивчення практики створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

   Саме щоб перенести досвід такої роботи на терени нашого району,  і був ініційований  даний семінар.

    Про передовий досвід розвитку сімейного кооперативного руху на Дніпропетровщині розповіла Олена Величко – тренерка з маркетингу послуг кооперації,  проекти яких співпрацюють за підтримки уряду Канади.

   Перш за все, на чому наголосила Олена – це те, що в повсякденному житті виробники молока реалізують його через посередника – перекупа,  прибуток від посередницької роботи по доставці молока на молокоприймальні пункти отримує саме він. При цьому питання охолодження, питання якості, вмісту бактерій стає ключовим при розрахунку за нього. Відповідь перекупа одна – «ми вам заплатимо менше, бо….».

     Тому, Проект підтримки одноосібника на селі розрахований саме на підтримку таких виробників, які можуть виробляти, які вміють виробляти молоко, але яким платять замало за їхню роботу, за їхню продукцію.

   На сьогодні географія охоплення партнерів, з ким працює Проект — це  8 областей,  17 кооперативів, майже 1700 членів кооперативів і 2 регіональних об'єднання  кооперативів — один на львівщині- Лвівська, Івано-Франківська та Тернопільська області  та один на дніпропетровщині- Полтавська, Кіровоградська, Дніпропетровська, Херсонська, Запорізька та Миколаївська області.  Це практично 14 тисяч тонн молока на рік, які виробляють селяни в домогосподарствах.

     Особливість функціонування, підтримки невеликих виробників полягає в тому, що партнери, які задіяні до даних проектів сприяють розвитку сімейних ферм, покращенню якості виробленої продукції, допомагають, навчають веденню глсподарства, допомагають підвищенню якості виробленої продукції і, що особливо важливо, - сприяють реалізації виробленої продукції без посередників. Ведеться юридична і фінансова підтримка. Проект розвитку молочного бізнесу, який сьогодні реалізується на дніпропетровщині націлений на те, щоб всі, хто працює в молочному бізнесі мали доступ до фінансів — молочний бізнес реально прибутковим буде при наявності на подвір'ї від 3 до 5 корів. Не завжди є кошти для того, щоб розпочати цей бізнес. Фахівці Проекту надають допомогу саме по створенню сімейних ферм, які вже реально працюють на дніпропетровщині, про що наявно на слайдах і відео продемонструвала Олена . 

   

 

      Присутні в залі наші земляки з зацікавленістю отримали інформацію, де йшла мова і про кредити на будівництво міні-ферм, на отримання обладнання від канадських поставщиків, а головне, наочно побачили як, де, в яких умовах розвиваються сімейні кооперативи. Запитання, які надходили від учасників семінару були самими різноманітними: яким чином близнюківці можуть долучитися до реалізації даного Проекту? Який асортимент обладнання можуть отримати селяни, які створюють сімейні ферми?

   Блошкіна Юлія з Олексіївської громади цікавилася питанням  випасання худоби навколо села при умові, що  всі землі -пасовища розпайовані та роздані.

     З якими переробниками працюють діючі кооперативи, кому направляються кошти за здане молоко? Як впливає нарахування від якості молока? Як поліпшувати селекцію та отримати якісне сім'я для розвитку племінних високоудійних порід корів, відмінних від червоної степової?  - цікавилася Наталія Кузнєцова.

  Від Софіївської громади сільський голова Наталія Матвієнко цікавилася питанням створення кормової бази в разі відсутності особистої земельної ділянки.

   Кінцевим аргументом для вирішення піднятих питань, в тому числі і питання реалізації продукції кооперативом є те, що сільськогосподарський кооператив є неприбутковою установою, сенс якого полягає в тому, що всі прибутки, отримані кооперативом розподіляються між членами кооперативу, минаючи посередників при виробництві селянами молока на своєму подвір'ї.

   Перший заступник голови Близнюківської районної державної адміністрації Василь Протасов відмітив актуальність піднятої районною радою теми розвитку молочного виробництва на селі одноосібниками, так як в цьому є резерв. Адже в домогосподарствах району нині налічується 2055 голів корів, тобто перспектива розвитку цього руху на близнюківщині є.

    Підсумовуючи, голова районної ради Володимир Бреус подякував Олену Величко за змістовну інформацію та, зважаючи на зацікавленість всіх присутніх в залі учасників наради розвивати такий рух на близнюківщині, запропонував організувати в листопаді поточного року поїздку до села Покровка Дніпропетровської області, де наочно подивитись, вивчити досвід тих сімей, які вже створили свої молочні ферми, стали членами кооперативу. Для поїздки дали згоду як члени сільських домогосподарств  району, так і фермери та керівники сільгосппідприємств, де і буде, напевно, сформована остаточна думка про розвиток сімейного бізнесу по виробництву та реалізації молока на близнюківщині.

   Як кажуть, час покаже. А тому, всі бажаючі мають можливість до цього долучитися.



« повернутися до списку новин