Близнюкiвська районна рада

.

Переглядів: 785

Картинки по запросу місцевий бюджет

І. Інформація щодо діяльності Лозівської ОДПІ та органів ДФС України

До місцевих бюджетів надійшло 170 млн.гривень єдиного податку

За спрощеною системою працюють 5388 платників, що обліковуються Лозівською ОДПІ.

 З них фізичні особи – 4800, юридичних осіб- платників 3 групи – 292, 4 група – 296 сільгоспвиробників, в яких доля сільськогосподарського товаровиробництва за попередній рік дорівнює або перевищує 75 відс.

З початку року платники податків, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, сплатили до місцевих бюджетів майже 14,0 млн. грн. єдиного податку. Це на 4,7 млн.грн. більше, ніж за три місяці минулого року. Темп зростання надходжень становить 50,5 відс.

При цьому, фізособи-підприємці сплатили - 6,0 млн. грн., товаробипробники сільськогосподарської продукції -6,8 млн.грн., юридичні особи 1,2 млн.грн.

Загалом до місцевих бюджетів з початку року найшло 809,5 млн.грн. платежів.

 

Нагадуємо про необхідність задекларувати свої доходи

Податкова декларація про майновий стан і доходи за 2016 рік подається громадянами до органів Державної фіскальної служби України за податковою адресою платника у термін по 3 травня 2017 року.

Якщо протягом 2016 року Вами отримано доходи:

  • від операцій з інвестиційними активами (п. 170.2 ст. 170 Податкового кодексу (ПКУ));
  • іноземні (пп. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 ПКУ);
  • від надання в оренду (суборенду), житловий найм нерухомості, якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання (пп. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170);
  • від успадкування чи отримання в дарунок коштів, майна, манових чи немайнових прав від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення (п.174.3 ст. 174 ПКУ);
  • у разі отримання додаткового блага у вигляді основної суми боргу (кредиту), прощеного (анульованого) кредитором у сумі, що  перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року (п.п. «д» пп. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПКУ)
  • у вигляді суми заборгованості, за якою минув строк позовної давності у сумі, що перевищує 50 відсотків місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року (пп. 164.2.7 п. 164.2 ст. 164 ПКУ),

то Ви маєте подати декларації про майновий стан і доходи.

 

ДРС пропонує долучитись до обговорення переліку товарів щодо

 яких вимагатиметься застосування РРО

Державна регуляторна служба України пропонує долучатись до обговорення проекту постанови Кабміну щодо затвердження Переліку груп складної побутової техніки реалізація якої передбачає обов’язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Документ стосується суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту. Для них хочуть запровадити обов’язкове застосування РРО під час реалізації таких товарів. Це нововведення поширюється і на підприємців, які користуються спрощеною системою оподаткування, незалежно від обраної ними групи єдиного податку й обсягу річного доходу.

У додатку до проекту постанови зазначено список товарів, які не можна буде продавати без касових апаратів. У цьому переліку – кілька десятків позицій, починаючи від класичної електроніки та побутової техніки і закінчуючи такою «дрібницею» як ваги, праски, фени, годинник, електробритви, ігрові приставки, окуляри, дитячі візки, настільнi або кiмнатнi ігри, включаючи столи для гри у пiнбол тощо.

З метою прийняття остаточного та виваженого рішення стосовно подальшої долі проекту акта, просимо пропозиції та зауваження до проекту надсилати на адресу Державної регуляторної служби України: inform@dkrp.gov.ua

 

Особливості справляння податків платниками – спрощенцями у 2017 році.

Так, ставка єдиного податку для платників 1 групи становить до 160 грн. за місяць ( до 10% прожиткового мінімуму на 1 січня податкового (звітного) року); для платників 2 групи – до 640 грн. за місяць ( до 20% мінімальної заробітної плати встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року).

Відсоткова ставка для платників 1 та 2 групи затверджується відповідним рішенням сілких, селищних, міських рад.

Ставки єдиного податку для 3 групи:

3% доходу - у разі сплати податку на додану вартість;

5% доходу - у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку. Ставки податку для четвертої групи в 1,2 раза більші за минулорічні. Ставки залежать від категорії (типу) земель. Для обрахування податкового зобов’язання з єдиного податку 4 групи на 2017 рік нормативну грошову оцінку земельних ділянок, обраховану станом на 1 січня 2015 року індексують за 2015 рік – на одиницю, за 2016 рік – на 1,124.

З 1 січня 2017 року ставка ЄСВ для платників 1групи – не менше 352 грн. на місяць (3200х0,5х 22%), страховий стаж таким особам у разі сплати мінімальної суми єдиного внеску буде зараховуватись пропорційно сплаченому єдиному внеску.

Тобто півроку за рік роботи і сплати єдиного внеску. Якщо підприємців – платників єдиного податку не влаштовує зарахування половинного стажу у разі половинної сплати ЄСВ, вони можуть сплачувати повну суму єдиного внеску, тобто 704 грн.

Ставка єдиного внеску для підприємців 2 – 3 груп за себе – не менше 704 грн. на місяць. Від сплати єдиного внеску з 1 січня 2017 року звільняються за себе фізособи – підприємці, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

 

Нове в оподаткуванні спадщини та подарунків

23 лютого Верховна Рада України прийняла законопроект №0940. Основні зміни стосуються оподаткування спадщини та подарунків, отриманих родичами другого ступеня споріднення. Зараз закон вже на підписі в Президента. Що зміниться в разі його підписання?

Податки на спадщину

Пропонуєтьсяч спадщину, отриману спадкоємцями другого ступеня споріднення, також оподатковувати за нульовою ставкою, як і спадок від родичів першого ступеня спорідненості.

Родичами другого ступеня споріднення вважаються: брати і сестри, бабусі і дідусі, онуки.

Оподаткування подарунків

За такими ж правилами будуть обкладатися прибутковим податком подарунки, отримані від фізичної особи. Тобто, подарунки від родичів першого та другого ступеня споріднення будуть обкладатися податком за нульовою ставкою, а від більш далеких родичів, друзів, знайомих – за ставкою 5%.

З подарунків, отриманих від нерезидента України, або ж від резидента нерезидентом України доведеться заплатити в бюджет 18%.

Дарунки від юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців будуть обкладатися податком як додаткове благо, тобто також за ставкою 18%.

Оцінка майна

Змінами передбачено, що в разі спадкування будь-яких об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об'єктів в цілях оподаткування не визначається. Також не проводиться оцінка об'єктів, подарованих платнику податків, якщо вони оподатковуються за нульовою ставкою. В інших випадках отримання доходів у вигляді об'єктів спадщини або подарунків об'єктом оподаткування є сумарна вартість таких об'єктів, визначена згідно з законом.

Якщо Закон буде підписаний Президентом, він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, і буде застосовуватися до доходів, отриманих починаючи з 1 січня 2017 у вигляді спадщини або подарунку.

 

ІІ. Інформація для бухгалтерів

Про право на податковий кредит за ПН, складеними за "старою" формою

ДФС України нагадує, що положеннями наказу № 276, який  набирає чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування, внесено зміни до форми податкової накладної та порядку її заповнення. Наказ № 276 опубліковано 28.02.2017 у газеті «Урядовий кур’єр» №39, отже він набрав чинності 01 березня 2017 року.

З метою недопущення порушення прав платників податку, створення комфортних  умов для платників ПДВ, реєстрація в ЄРПН до 16.03.2017 (по 15.03.2017 включно) податкових накладних / розрахунків коригування за формою, яка була діючою до внесення змін наказом № 276, не визначається як помилка, допущена при складанні податкової накладної, та не може бути єдиною підставою для невизнання податкового кредиту за такою податковою накладною. Такі податкові накладні / розрахунки коригування є підставою для віднесення зазначених в них сум податку до складу податкового кредиту (за умови дотримання всіх інших вимог Кодексу щодо формування податкового кредиту). 

Докладніше  у листі ДФС  від 10.03.2017 р. № 5953/7/99-99-15-03-02-17З

 

Як діяти у разі втрати чи пошкодження особистого ключа?

Якщо підписувач втратив (пошкодив) особистий ключ або забув пароль захисту особистого ключа, то він повинен звернутись до представництва АЦСК ІДД в якому отримував послугу електронного цифрового підпису та повторно пройти процедуру реєстрації з одночасним поданням заяви на скасування посиленого сертифіката та пакету реєстраційних документів для відповідної категорії платника податків перелік яких визначено у розділі 5 Регламенту АЦСК ІДД.

 

Як зазначати код за УКТ ЗЕД і коди послуг за ДКПП у підсумкових податкових накладних

Фіскальний звітний чек (Z-звіт) містить підсумки розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги) за кожним запрограмованим кодом товару (послуги) із зазначенням його найменування, реалізованої кількості.

Тому платник ПДВ має згрупувати в податковій накладній у графі «Номенклатура постачання товарів/послуг продавця» товари/послуги за групами, що відповідають певному коду товару згідно з УКТ ЗЕД або коду послуги згідно з ДКПП, та графи 4, 5, 6, 7 не заповнює.

 

До уваги страхувальників – роботодавців

Якщо база нарахування єдиного внеску менше встановленого розміру мінімальної заробітної плати то єдиний внесок розраховується,як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленого законом на цей місяць, та відповідної ставки.

Виключення: при проведенні нарахувань на заробітну плату (доходів) фізичним особам не за основним місцем роботи, за договорами цивільно-правового характеру – ЄСВ нараховується за ставкою 22% на фактично нараховані доходи/винагороду незалежно від їх розміру, але з урахуванням максимальної величини бази нарахування.

Також правило щодо розрахунку ЄСВ як добутку розміру мінімальної заробітної плати та відповідної ставки не поширюється на нарахування на заробітну плату працівника – інваліда, який працює на підприємствах, де застосовується ставка ЄСВ 8,41%; 5,5% та 5,3%.

 

Якщо граничний день реєстрації податкової накладної припадає

на святковий чи вихідний день

 Реєстрація податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) здійснюється платником ПДВ не пізніше календарного дня (включно), передбаченого п. 201.10 ст. 201 ПКУ в залежності від періоду складання податкової накладної/розрахунку коригування до податкової накладної.

Порушення платниками ПДВ граничних термінів реєстрації податкових накладних, що підлягають наданню покупцям - платникам ПДВ, та розрахунків коригування до таких податкових накладних в ЄРПН, тягнуть за собою накладення на платників ПДВ, на яких покладено обов’язок щодо такої реєстрації, штрафу у розмірі, визначеному ст. 120 прим. 1 ПКУ.

 

Чи можна отримати інформацію про особу, що склала та зареєструвала

податкову накладну в  Єдиному реєстрі податкових накладних?

Платник податку - покупець, який склав запит за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення в електронному вигляді у форматі, затвердженому наказом Міндоходів від 29.11.2013 № 729 та надіслав його засобами телекомунікаційного зв’язку до ДФС України, отримує автоматично сформований витяг з Єдиного реєстру податкових накладних, у якому наводяться відомості щодо податкової накладної/розрахунку коригування до податкової накладної, та який містить відомості про ПІБ особи, яка виписала податкову накладну/розрахунок коригування до податкової накладної.

 

Про квартальний податковий період подання звітності з ПДВ

Відповідно до п. 202.2 ст. 202 ПКУ платники податку, які сплачують єдиний податок можуть вибрати квартальний податковий період. Заява про вибір квартального податкового періоду подається контролюючому органу разом з декларацією за наслідками останнього податкового періоду календарного року. При цьому квартальний податковий період починає застосовуватися з першого податкового періоду наступного календарного року.

     У разі якщо платник податку, який застосовував спрощену систему оподаткування, переходить на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ, такий платник податку зобов’язаний самостійно перейти на місячний податковий період, починаючи з першого місяця переходу на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ, що зазначається у відповідній податковій декларації за наслідками такого місяця.

 

Де отримати інформацію про  розміщення віддалених пунктів АЦСК ІДД?

 Детальну інформацію щодо режиму роботи, розміщення віддалених пунктів реєстрації користувачів АЦСК ІДД можна отримати на офіційному інформаційному ресурсі АЦСК ІДД (acskidd.gov.ua/головна /«Контакти»).

Перелік документів, необхідних для отримання посилених сертифікатів ключів, наведено в розділі «Підготовка документів та реєстрація», розміщеного на офіційному інформаційному ресурсі АЦСК ІДД acskidd.gov.ua/головна/«Реєстрація користувачів».

 

Про заповнення заяви за ф. № 1-ПДВ з позначкою «Перереєстрація»

При подачі реєстраційної заяви за ф. № 1-ПДВ з позначкою «Перереєстрація» платник ПДВ повинен заповнити всі розділи заяви, вказавши дані на день подачі заяви.

При заповненні розділу 5 реєстраційної заяви платник ПДВ вказує причини реєстрації платником ПДВ або критерії, за якими платник відповідає вимогам щодо реєстрації платником ПДВ (на день подачі заяви).

У розділі 7 реєстраційної заяви платник ПДВ заповнює лише необхідні поля (рядки). Так, якщо платник ПДВ здійснює оподатковувані операції з постачання товарів (послуг), то їх загальна сума, нарахована (сплачена) такому платнику за останні 12 календарних місяців, вказується у рядку «Загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів (послуг)».

 

Заповнення розрахунку 1-ДФ при нарахуванні доходу із застосуванням «натурального» коефіцієнту

Коефіцієнт, передбачений п. 164.5 ст. 164 ПКУ застосовується для визначення бази оподаткування, тому у разі надання платнику податку доходів у негрошовій формі, суми нарахованого доходу у графах 3а «Сума нарахованого доходу» та 3 «Сума виплаченого доходу» податкового розрахунку за ф. 1ДФ відображаються з урахуванням цього коефіцієнту.

 

Чи можливо податковий розрахунок за ф. 1 ДФ надіслати поштою?

Відповідно до п. 49.3 ст. 49 ПКУ податкова декларація подається за вибором платника податків, якщо інше не передбачено ПКУ, в один із таких способів:

а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

в) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.

Податковий розрахунок за формою 1 ДФ можна надіслати поштою в один із таких способів:

на паперовому носії разом з електронною формою на електронному носії інформації;

на паперовому носії, якщо кількість рядків у податковому розрахунку не перевищує десяти.

 

Вперше заяву на дотацію сільгоспвиробники можуть подати

в період з 21 по 25 березня 2017 року

Заява про внесення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації подається протягом 5 календарних днів після граничного терміну подання звітності з ПДВ в електронній формі або паперовому вигляді, тобто вперше таку заяву можна буде подати в період з 21.03.2017 року до 25.03.2017 року.

Наказом Мінфіну від 23.02.2017 р. №275 затверджено форми заяв на внесення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації та про зняття сільськогосподарського товаровиробника з реєстрації як отримувача бюджетної дотації.

У Розділі 6 Заяви проводиться розрахунок питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів, яка має становити не менше 75% вартості всіх товарів, поставлених ним протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно.

Про розрахунку питомої ваги платником зазначаються операції з постачання сільськогосподарської продукції (сільськогосподарських товарів), зазначених у групах 1–24 згідно з УКТ ЗЕД, якщо такі товари (продукція) вирощуються (відгодовуються, збираються, виробляються,) безпосередньо виробником цих товарів (продукції), а також продукти обробки та переробки цих товарів (продукції), якщо вони були придбані або вироблені на власних або орендованих потужностях (площах).

До сільськогосподарської продукції (товарів) також належать відходи, отримані при виробництві сільськогосподарської продукції (товарів), визначених у групах 1-24 УКТ ЗЕД, зокрема органічні добрива (гній, перегній, пташиний послід, а також полова, бадилля тощо).

 

За які земельні ділянки платник єдиного податку 4 групи повинен

сплачувати земельний податок?

Платники єдиного податку 4 групи, які є власниками/користувачами земель сільськогосподарського призначення та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), звільняються від сплати земельного податку за земельні ділянки, що використовуються такими платниками для ведення сільськогосподарського товаровиробництва.

За інші земельні ділянки, в тому числі за земельні ділянки сільськогосподарського призначення, що не використовуються для ведення сільськогосподарського товаровиробництва, платники єдиного податку четвертої групи сплачують земельний податок на загальних умовах.

 

Яка сума нарахованого доходу відображається у рядку «Військовий збір» податкового розрахунку за ф. 1ДФ?

Порядок відображення відомостей у розділі II «Оподаткування процентів, виграшів (призів) у лотерею та військовий збір» податкового розрахунку за ф. 1ДФ  визначено п. 3.11 Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4, зокрема:

у рядку «Військовий збір» загальна сума нарахованого доходу, загальна сума виплаченого доходу, загальна сума нарахованого військового збору та загальна сума перерахованого до бюджету військового збору відображаються у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками). Відомості про фізичну особу - платника податку, якій нараховані доходи, з яких утримується військовий збір, не зазначаються.

 

Благодійна діяльність у минулому році дає право на податкову знижку

Відповідно до пп. 166.3.2 ПК платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ПК, суму коштів або вартість майна, переданих платником податку у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, зареєстрованим в Україні та внесеним до Реєстру неприбуткових організацій та установ на дату передачі таких коштів та майна, у розмірі, що не перевищує 4 % суми його загального оподатковуваного доходу звітного року.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного року витрати, підтверджені платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково мають бути відображені вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

 

Які добові у 2017 році не підлягають оподаткуванню

Згідно з пп. 170.9.1 ПК до оподатковуваного доходу не включаються витрати на відрядження, не підтверджені документально, на харчування та фінансування інших власних потреб фізособи (добові витрати), понесені у зв’язку з таким відрядженням у межах території України, але не більш як 0,1 МЗП, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2017 році – 320 грн.), у розрахунку за кожен календарний день такого відрядження, а для відряджень за кордон – не вище 80 євро за кожен календарний день такого відрядження за офіційним обмінним курсом гривні до євро, установленим Нацбанком, у розрахунку за кожен такий день.

Суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, які направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів, визначаються Кабміном. Сума добових для таких категорій фізичних осіб не може перевищувати суму, установлену цим підпунктом.

Сума добових визначається в разі відрядження:

- у межах України та країн, в’їзд громадян України на територію яких не потребує наявності візи (дозволу на в’їзд), – згідно з наказом про відрядження та відповідними первинними документами;

- до країн, в’їзд громадян України на територію яких здійснюється за наявності візи (дозволу на в’їзд), – згідно з наказом про відрядження за наявності документальних доказів перебування особи у відрядженні (відміток прикордонних служб про перетин кордону, проїзних документів, рахунків на проживання та/або будь-яких інших документів, що підтверджують фактичне перебування особи у відрядженні).

За відсутності зазначених відповідних підтвердних документів сума добових включається до оподатковуваного доходу платника податку.

 

Як здійснюється взяття на облік платника податків в контролюючому органі за неосновним місцем обліку?

Для взяття на облік за неосновним місцем обліку платник податків зобов’язаний протягом 10 робочих днів після створення відокремленого підрозділу, реєстрації рухомого чи нерухомого майна чи відкриття об’єкта чи підрозділу, через які провадиться діяльність або які підлягають оподаткуванню чи пов’язані з оподаткуванням, подати до відповідного контролюючого органу реєстраційну заяву за ф.№ 1-ОПП або ф. № 5-ОПП з позначкою «облік за неосновним місцем обліку».

 

Якщо договір оренди земельної ділянки державної власності розірвано..

У разі припинення або розірвання договору оренди земельної ділянки державної (комунальної) власності орендар повертає орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором, та сплачує орендну плату за фактичний період перебування землі у користуванні у поточному році, тобто до дати повернення земельної ділянки орендодавцю (відповідному органу виконавчої влади чи відповідній сільській, селищній, міській раді).

 

ІІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян

Як оподатковуються страхові виплати за договором страхування життя у разі

настання страхового випадку?

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума страхової виплати, страхового відшкодування або викупна сума, отримана платником податку за договором страхування від страховика-резидента, іншого ніж довгострокове страхування життя (у тому числі страхування довічних пенсій) та недержавне пенсійне забезпечення, у разі виконання таких умов, зокрема, під час страхування життя або здоров’я платника податку у разі:

дожиття застрахованої особи до дати чи події, передбаченої договором страхування життя, чи досягнення віку, передбаченого таким договором;

викупна сума в частині, що не перевищує суму внесених страхових платежів за договором страхування життя, іншого, ніж довгострокове страхування життя;

В разі страхового випадку - факт заподіяння шкоди застрахованій особі повинен бути належним чином підтверджений. Якщо застрахована особа помирає, сума страхової виплати, яка належить вигодонабувачам або спадкоємцям, оподатковується за правилами та ставками, встановленими для оподаткування спадщини (вигодонабувач прирівнюється до спадкоємця).

 

Які дані має містити довідка про доходи для реалізації права на податкову знижку?

Враховуючи те, що затвердженої форми довідки про доходи, яку повинні надавати податкові агенти на вимогу платника податків, нормами чинного законодавства не передбачено, то довідка надається у довільній формі, в якій, крім загальної інформації про фізичну особу (П. І. Б, реєстраційний номер облікової картки, період роботи), зазначається обов’язково наступна інформація:

сума нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою);

розмір та сума податкової соціальної пільги;

сума нарахованого та утриманого податку на доходи фізичних осіб.

 

Чи можна включати до складу податкової знижки витрати на лікування

Станом на 01 січня 2016 року закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування чинності не набрав, тому податкова знижка по витратах, понесених платником податку на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена сім’ї першого ступеня споріднення, за наслідками 2016 року платникам не надається.

 

Якими документи підтверджується переобладнання транспортного засобу на біопаливо з метою отримання податкової знижки?

Фізична особа, яка здійснила переобладнання транспортного засобу та використовує біопаливо (біоетанол, біодизель, стиснутий або скраплений газ та інші види біопалива) з метою отримання податкової знижки повинна подати документи, які підтверджують витрати, здійснені для переобладнання транспортного засобу, сертифікат відповідності для транспортного засобу, що був переобладнаний, та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт).

 

У яких випадках можно не надавати декларацію про майновий стан і доходи?

 Згідно норм ПКУ платники податку звільняються від обов’язку подання податкової декларації про майновий стан і доходи незалежно від виду та суми отриманих доходів платниками податку, які:

  • є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року;
  • перебувають під арештом, затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації;
  • перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;
  • перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року;

Обов’язок платника податку щодо подання Декларації вважається виконаним і Декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи:

  • від податкових агентів, які не включаються до загального оподатковуваного доходу;
  • виключно від податкових агентів, крім випадків, прямо передбачених розд. IV ПКУ;
  • від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок;
  • у вигляді об’єктів спадщини, які одатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.

 

Відповідальність за несвоєчасну сплату ПДФО за підсумками декларування доходів

 За несплату узгодженої суми грошового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб за наслідками поданої річної декларації про майновий стан і доходи у строк до 1 серпня року, що настає за звітним, платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

-  при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу;

- при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 20% погашеної суми податкового боргу.

Крім того, після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання нараховується пеня.

 

Несвоєчасна сплата земподатку через невручення повідомлення-рішення: чи буде штраф?

Податкове повідомлення-рішення вважається надісланим (врученим) фізособі, якщо:

  • його вручено їй особисто чи її представникові,
  • надіслано на адресу за місцем проживання або останнього відомого місцезнаходження фізичної особи з повідомленням про вручення.

Якщо пошта не може вручити платнику податків податкове повідомлення-рішення або податкові вимоги через незнаходження фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків або з інших причин, податкове повідомлення-рішення вважаються врученими платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення. 

Плата за землю фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання  такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

  • при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу; 
  • при затримці понад 30 календарних днів, - у розмірі 20%  погашеної суми податкового боргу.

Якщо податкове повідомлення-рішення не вручено фізичній особі чи надіслано листом без повідомлення про вручення, то контролюючий орган нараховує платнику суму земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності без застосування штрафних санкцій та пені.

 

10 найважливіших змін в частині ПДФО у 2017 році

Відповідно до Законів №1791-VIII та №1797-VIII внесено зміни до податкового законодавства, які набрали чинності 1 січня 2017 року, зокрема, щодо ПДФО:

1) зменшено вдвічі окремі показники, які мають прив’язку до розміру мінімальної заробітної плати, у зв’язку зі збільшенням у 2017 році розміру мінімальної заробітної плати до 3200 гривень;

2) звільнено від оподаткування ПДФО доходів від здавання (продажу) брухту чорних металів (за кодом  7204 УКТ ЗЕД);

3) збільшено до 3 мінімальних заробітних плат суму, яку юридична чи фізична особа може сплатити за навчання іншої фізичної особи в вищих та професійно-технічних вітчизняних закладах навчання без оподаткування такої суми ПДФО, а також скасовано необхідність особи, що навчається, відпрацювати 3 роки у особи, яка заплатила за таке навчання;

4) знято обмеження з розміру суми, сплаченої на навчання, яку платник податку може включити до податкової знижки за наслідками звітного року (у  2016 році така сума не перевищувала 1930 грн на місяць);

5) збільшено з 12 до 24 місяців термін, протягом якого отримувач може використовувати  цільову благодійну допомогу,  надану на лікування без оподаткування такої суми ПДФО;

6) унормовано визначення інвестиційного прибутку від операцій з державними цінними паперами з урахуванням курсових різниць;

7) розширено перелік витрат фізособи - підприємця від провадження господарської діяльності, водночас   ні до доходу, ні до витрат фізичної особи - підприємця не включаються суми акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами; (на суми податків, зборів, які пов'язані з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця (крім ПДВ для фізичної особи - підприємця, зареєстрованого як платник ПДВ, та акцизного податку, ПДФО з доходу від господарської діяльності, податку на майно); суми ЄСВ у розмірах і порядку встановлених законом; платежів, сплачених за одержання ліцензій на провадження певних видів господарської діяльності фізичної особи – підприємця;  одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, які пов'язані з господарською діяльністю фізичної особи – підприємця);

8) фізичній особі - підприємцю надано право на амортизацію основних засобів, що використовуються у діяльності (крім житлової нерухомості та автомобілів);

9) платнику податку надано право розстрочки на сплату протягом 3 років суми податкового зобов’язання, нарахованого на суму боргу (кредиту), прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним із процедурою його банкрутства, до закінчення строку позовної давності за кредитом, що отриманий на придбання житла (іпотечний кредит);

10) визначено, що з доходів, що виплачуються підприємцям (незалежно від системи оподаткування), місцезнаходженням або місцем проживання яких є територія АТО або населені пункти, що розташовані на лінії зіткнення, податкові агенти повинні утримувати податок на доходи фізичних осіб у джерела виплати.

 

Про порядок сплати податку при продажу автомобіля

При отримані фізичною особою протягом звітного (податкового) року доходу від продажу іншій фізичній особі двох та більше об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда визначеного п.173.1 ст. 173 ПКУ або об’єктів рухомого майна, які не входять до цього переліку, податок на доходи фізичних осіб сплачує фізична особа - продавець самостійно до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу за місцем нотаріального посвідчення такого договору за ставками: для резидентів – 5%, нерезидентів – 18%.

 

Як звітує підприємець –єдинник 1або 2 групи якщо  реєстрація підприємницької діяльності відбулась не першого числа календарного місяця?

Якщо підприємець  до закінчення місяця, в якому відбулася його державна реєстрація, як суб’єкта підприємництва , подав заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для 1 або 2 групи, то платником єдиного податку він вважається з першого числа місяця наступного за місяцем реєстрації.

Наприклад, реєстрація підприємцем та подання заяви на спрощену систему відбулась 05 березня. За правилами, що діють для спрощенців сплачувати податки розпочинаємо з 01 квітня.

За період з 05 по 31 березня платник перебуває на загальній системі оподаткування. За цей період має бути подана до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси податкова декларація про майновий стан і доходи, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу. Форма декларації затверджена наказом Мінфіну від 02.10.2015 № 859.

 

Про відповідальність єдинників 1 та 2 грпи за несвоєчасну сплату авансового внеску

Згідно з п.122.1 ст.122 ПКУ несплата (неперерахування) фізичною особою - платником єдиного податку 1 або 2 групи щомісячних авансових внесків єдиного податку в порядку та у строки, визначені цим Кодексом, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50% ставки єдиного податку, обраної платником єдиного податку.

 

Чи можна заключити договір про добровільну участь в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування непрацюючому пенсіонеру з метою перерахунку пенсії?

Підстави для відмови в укладенні договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування для непрацюючих пенсіонерів відсутні.

Водночас повідомляємо, що сплачені суми єдиного внеску відповідно до укладеного договору про добровільну участь поверненню не підлягають.

З метою уникнення непорозумінь Державна фіскальна служба України рекомендує непрацюючим пенсіонерам звертатися до Пенсійного фонду України з питання доцільності укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування для перерахунку пенсії.

 

Як звітувати по єдиному внеску нотаріусу без використання праці найманих працівників?
     Форми та строки подання звітності передбачено Порядком формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435.

Особи, які провадять незалежну професійну діяльність без використання праці найманих працівників, формують та подають звіт самі за себе один раз на рік до 1 травня року, наступного за звітним періодом.
     Звітним періодом є календарний рік.

Звіт подається за формою згідно таблиць 3, 4 додатка 5 до Порядку № 435 із зазначенням типу форми «початкова».



« повернутися до списку новин