Близнюкiвська районна рада

ЛОЗІВСЬКА ОДПІ ІНФОРМУЄ

Переглядів: 941

Картинки по запросу військовий збір

І. Інформація щодо діяльності Лозівської ОДПІ та органів ДФС України

Понад 200мільйонів гривень  на допомогу армії надійшло від мешканців Харківщини

З початку року платники податків Харківського регіону сплатили до державного бюджету 215,5 млн.грн. гривень військового збору, що на 67,2 млн. грн. більше ніж за аналогічний період минулого року.

За травень цього року надходження військового збору склали більш 46 млн. грн. До зрівняння у травні минулого року платниками сплачено 31,4 млн. грн.

Військовий збір запроваджено з серпня 2014 року. Його ставка становить 1,5% від об’єкта оподаткування.  Платниками збору є фізичні особи-резиденти, які отримують доходи як в Україні, так і за її межами, фізичні особи-нерезиденти, які отримують доходи в Україні, а також податкові агенти.

Надходження від сплати військового збору спрямовуються на потреби наших військових, які захищають незалежність країни, тому кожна сплачена гривня ­– це особистий вклад платників у наближення миру в Україні.

Підприємців-загальносистемників зобовяжуть платити мінімальний страховий внесок щомісяця навіть за відсутності доходу

Мінсоцполітики розробило проект закону яким передбачається внесення змін до низки законів України, якими регулюється обов’язкова сплата ЄСВ:

  • членами особистого селянського та фермерського господарства, якщо вони не є найманими працівниками;
  • фізичними особами — підприємцями, котрі перебувають на загальній системі оподаткування, й особами, які провадять незалежну професійну діяльність і не отримували протягом календарного року прибутку (доходу), — у розмірі не менш ніж мінімальний страховий внесок за кожен місяць.

Зазначені платники звільнятимуться від сплати ЄСВ протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Із 1 липня діятимуть нові форми реєстраційних документів для отримання ЕЦП у ДФС

Наказом Інформаційно-довідкового департаменту ДФС від 16.06.2016 р. № 94 затверджено нову редакцію таких реєстраційних форм:

  • Реєстраційна картка (для юридичної особи);
  • Реєстраційна картка (для юридичної особи, зареєстрованої на території Донецької/Луганської областей, установчі документи якої втрачено);
  • Реєстраційна картка (для фізичної особи/фізичної особи — підприємця);
  • Додаток до розділу 2 Реєстраційної картки;
  • Заява про зміну статусу посиленого сертифіката відкритого ключа.

Нові форми реєстраційних документів для отримання послуг електронного цифрового підпису набувають чинності 01 липня 2016 року.

Форми реєстраційних документів попереднього зразка прийматимуться віддаленими пунктами реєстрації користувачів АЦСК ІДД ДФС до 30 червня 2016 року включно.

Переглянути й завантажити актуальні форми реєстраційних документів для отримання послуг електронного цифрового підпису можна в розділі «Реєстрація користувачів» веб-сайту АЦСК ДФС.

Запропоновано скасувати обов’язок роздрібних торговців звітувати за формами № 1-РА та № 1-РТ

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект № 4841 від 17.06.2016 р., яким пропонується внести зміни до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.1995 р.  №481/95.

Пропонується скасувати обов’язок суб'єктів господарювання, котрі отримали ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та/або тютюновими виробами, подавати звітність за формами, затвердженими наказом Мінфіну від 11.02.2016 р. № 49 (форми № 1-РА та № 1-РТ).

Водночас законопроектом передбачено, що штрафи за неподання чи несвоєчасне подання звіту або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги обігу алкогольних напоїв і тютюнових виробів не застосовуватимуться до суб’єктів господарювання, котрі отримали ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та/або тютюновими виробами з дати виникнення зобов’язання щодо подання такого звіту.

Використання праці трудових «нелегалів» не викорінено

Роботодавці продовжують нехтувати законодавством і залучають найманих працівників людей без належного оформлення з ними трудових відносин. З початку року виявили 9 підприємців, що використовували працю найманих осіб без укладання трудових договорів, ними легалізовано трудові відносини з 12 працівниками. До порушників застосовано фінансові санкції та донараховано податок з доходів у сумі 1,5 тис.грн. та єдиний внесок – 1,3 тис. грн..

За результатами проведеної роз’яснювальної роботи з підприємцями легалізовано 94 робочих місця.

Залучено до державної реєстрації як суб’єкта господарювання 43 особи.

Нагадуємо  працедавцям, що виплата зарплати в «конвертах» та у розмірах нижче мінімальних гарантій, встановлених державою, є порушенням трудового законодавства.

Громадянам слід пам’ятати, що відсутність трудового договору позбавляє належного захисту на випадок непрацездатності та прирікає на мізерну пенсію. Не давайте себе обманути та будьте відповідальними за своє життя і добробут.

ІІ. Інформація для бухгалтерів

Нагадуємо, звіти з ЄСВ за червень подаються за новою формою

Звіти за червень 2016 року подаються платниками єдиного внеску за новою формою затвердженою, затвердженою наказом Мінфіну від 11.04.2016 р. № 441. Нові електронні формати Звіту розміщенні на офіційному веб-порталі ДФС у розділі «Електронна звітність»/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення /Реєстр електронних форм податкових документів.

Для подання Звіту в електронному вигляді за новими формами та згідно із затвердженим форматом (стандартом) платникам єдиного внеску у разі відсутності діючого Договору про визнання електронних документів (J/F1391004) з відповідним територіальним органом ДФС необхідно укласти такий Договір.

Підготувати, заповнити та надіслати Звіт в електронному вигляді за новими формами можна  скориставшись електронним сервісом «Електронний кабінет платника» (cabinet.sfs.gov.ua).

Звіт за попередній звітний період (періоди) до 2016 року, який не подавався, подається до контролюючого органу за формою, що діяла з 01 травня 2015 року та відповідно у форматах, визначених для таких форм (http://sfs.gov.ua/elektronna-zvitnist/aktualni-novovvedennya/198072.html). Такий Звіт подається лише один раз за один звітний період.

У разі виникнення питань, пов’язаних із надсиланням звітності платники мають можливість звернутися за багатоканальним телефоном: 0-800-501-007. Інформація надається щоденно у робочі дні з 8 год. 00 хв. до 20 год. 00 хвилин.

Нарахування ПДВ  при повторній переробці товарних залишків

Оскільки вартість переведених у категорію непридатних для подальшої реалізації та переданих на повторну переробку товарних залишків під час реалізації підприємством нової продукції включається до складу її вартості, збільшуючи при цьому базу обкладення ПДВ, та відшкодовується в складі такої вартості споживачами, передані на повторну переробку товарні залишки визнаються такими, що використані в господарській діяльності.

Водночас операція з передання платником непридатних для подальшої реалізації товарних залишків на повторну переробку з метою обкладення ПДВ не розглядається як окрема операція з постачання товарів та не обкладається ПДВ.

Лист  Центрального офісу  з ОВП  від 04.05.2016 р. № 10270/10/28-10-01-03-11

Заправка підприємством стороннього транспорту через внутрішні АЗС оподатковується «роздрібним акцизом»

Операції із заправки підприємством транспортних засобів сторонніх організацій пальним через власні внутрішні АЗС, АЗП тощо є операціями з роздрібної торгівлі підакцизних товарів;

У разі заправки підприємством власних транспортних засобів через власні внутрішні АЗС, АЗП тощо, а також здійснення операцій із заправки транспорту сторонніх організацій, і безоплатне передання (відпуск) пального шкільним закладам, соціальним службам, місцевим органам державної влади чи органам місцевого самоврядування їх транспортним засобам, такі операції є об’єктом оподаткування з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів;

Підприємство на всі обсяги витраченого пального (у т.ч. використаного для заправки власних транспортних засобів, транспортних засобів інших юридичних осіб, які на підставі укладених договорів послуг (підряду) надають (виконують) підприємству сільськогосподарські роботи, а також безоплатно переданого) зобов'язане скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого (витраченого) пального та зареєструвати її в Єдиному реєстрі акцизних накладних у встановленому порядку.

Лист ДФСУ від 09.06.2016 р. № 12869/6/99-99-15-03-03-15

ПДВ  та компенсація орендарем земельного податку й податку на нерухоме майно

Сплата платником податку земельного податку/податку на нерухоме майно й отримання компенсації за понесені витрати зі сплати земельного податку/податку на нерухоме майно не можуть розцінюватись як операція з постачання послуг для цілей обкладення ПДВ.

Отже, отримання коштів як компенсації понесених витрат зі сплати земельного податку й податку на нерухоме майно не є об’єктом обкладення ПДВ. Відповідно, орендодавець на суми таких компенсацій від орендаря не складає податкових накладних.

Для повернення помилково сплаченого ПДВ необхідно подавати заяву з відповідними реквізитами електронного ПДВ-рахунка

Для повернення надміру/помилково сплаченого до держбюджету ПДВ платникам податку необхідно подавати заяву з відповідними реквізитами такого рахунка в системі електронного адміністрування ПДВ (із доданням копії електронного витягу про його відкриття).

Податковий кредит з податкової накладної, у якій допущені помилки

Якщо допущені в реквізитах помилки надають можливість ідентифікувати здійснену операцію, її зміст, період, сторони й суму податкових зобов’язань, то в платника є підстави для включення сум ПДВ, зазначених у такій податковій накладній, до складу податкового кредиту того звітного періоду, у якому її було складено (у разі своєчасної реєстрації такої податкової накладної в ЄРПН), або того звітного періоду, у якому її було зареєстровано (за умови несвоєчасної реєстрації такої податкової накладної в ЄРПН), але не пізніше 365 календарних днів із дати її складання.

У разі якщо допущені помилки не дають можливості ідентифікувати здійснену операцію, її зміст, період, сторони та суму податкових зобов’язань, то право на податковий кредит на підставі такої податкової накладної виникає лише після виправлення таких помилок шляхом складання до такої податкової накладної розрахунку коригування та реєстрації його в ЄРПН.

Строк формування податкового кредиту по такій накладній не може становити більш ніж 365 календарних днів із дати складання такої податкової накладної.

Чи відшкодовувати підзвітній особі витрати на пальне, якщо в чеку відсутня сума акцизу

Касові чеки, котрі видаються споживачам палива на АЗС під час продажу пального, можуть і не містити реквізиту «Акцизний податок» у разі їх друкування РРО, що включені до Державного реєстру раніше 11.03.2016 р., однак вони є чинними та мають прийматися як документ, що підтверджує сплату за придбане пальне під час звітування працівниками підприємства за витрачені готівкові кошти.

Підтвердними документами, що засвідчують вартість понесених у зв’язку з відрядженням витрат, є розрахункові документи відповідно до Закону про РРО.

Зважаючи на викладене, сума витрат, понесена працівником під час відрядження на придбання пального, не включається до його загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за умови, якщо такі витрати підтверджено розрахунковими документами, котрі відповідають нормам чинного законодавства.

Лист ДФС від 15.06.2016 р. № 13388/6/99-99-14-03-03-15

Адміністративна відповідальність при порушенні терміну реєстрації податкових накладних

Відсутність факту реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) податкової накладної або порушення строків такої реєстрації не є підставою для не відображення продавцем товарів/послуг суми ПДВ за такими податковими накладними в податкових зобов’язаннях відповідного звітного періоду, а отже, не призводить до порушення порядку ведення податкового обліку.

Тобто відсутність факту реєстрації податкової накладної в ЄРПН за умови відображення сум ПДВ за такою податковою накладною у податкових зобов’язаннях звітного податкового періоду не передбачає притягнення до адміністративної відповідальності платника податку-продавця товарів/послуг.

Акцизний податок: куди сплачувати

Суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів, у тому числі не за основним місцем перебування на обліку, або який перебуває на основному обліку в спеціалізованій державній податковій інспекції з обслуговування великих платників, повинен подавати податкові декларації до контролюючих органів, які територіально обслуговують адміністративно-територіальні одиниці, на яких розташовано пункти продажу таких товарів.

Сплата акцизного податку відбувається до місцевих бюджетів адміністративно-територіальних одиниць, на яких розташовані пункти продажу підакцизних товарів.

Чи можна скласти дві або більше податкових накладних на одноразову оплату чи одноразове постачання товарів або послуг

Податкова накладна складається окремо на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс).

Тому складання двох або більше податкових накладних у разі отримання попередньої оплати товарів/послуг однією сумою чи при одноразовому постачанні товарів/послуг не відповідає нормам ПКУ та не надає можливості ідентифікувати операції.

За умови складання таких податкових накладних постачальником покупець не має підстав для віднесення зазначених у них сум ПДВ до податкового кредиту, оскільки ці податкові накладні не відповідають первинним документам.

Як визначити суму бюджетного відшкодування ПДВ сільгоспвиробнику в разі експорту власновиробленої сільгосппродукції

Операції з вивезення товарів за межі митної території України сільгосппідприємством - суб’єктом спецрежиму оподаткування власновироблених сільськогосподарських товарів обкладаються ПДВ за нульовою ставкою та відображаються в декларації 0121–0123 за умови підтвердження такого вивезення товарів за межі митної території України належним чином оформленою митною декларацією.

При цьому суми ПДВ, що були сплачені суб’єктом спецрежиму оподаткування постачальникам під час придбання товарів/послуг, які брали участь у виробництві вивезеної за межі митної території України сільськогосподарської продукції та включені до складу податкового кредиту, за рішенням платника можуть бути перенесені з декларації 0121 до декларації 0110 шляхом відображення в рядку 14 декларації 0121 зі знаком «-» та в рядку 14 декларації 0110 — зі знаком «+».

Суми податку, перенесені до рядка 14 декларації 0110, можуть брати участь в обчисленні суми, що підлягає бюджетному відшкодуванню в загальновстановленому порядку, визначеному ст. 200 ПКУ.

Лист ДФСУ від 13.06.2016 р. № 13065/6/99-99-12-02-01-15

ЄСВ у разі перебування працівника у відпустці без збереження зарплати

Єдиний внесок розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, та ставки єдиного внеску (у 2016 році – 22 відс.).

Про сплату ПДВ системі електронного адміністрування, якщо поточний рахунок платника арештовано

Відповідно до п. 22 Порядку № 569 Порядку електронного адміністрування ПДВ, затвердженного постановою Кабміну від 16.10.2014 р. № 569, визначено, у разі недостатності коштів на електронному рахунку платника податку для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов’язань платник податку у строки, встановлені ПКУ для самостійної сплати податкових зобов’язань, перераховує на електронний рахунок необхідні кошти з власного поточного рахунка. Порядок сплати податків та зборів регулюється ст. 35 ПКУ.

Сплата податків та зборів здійснюється в готівковій або безготівковій формі, крім випадків, передбачених ПКУ або законами з питань митної справи (п. 35.2 ст. 35 ПКУ).

Зміни у додаток до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями

У додатку до ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями суб’єкт господарювання зазначає адресу місця торгівлі та вказує перелік електронних контрольно-касових апаратів та інформацію про них:

  • модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення;
  • реєстраційні номери книг обліку розрахункових операцій, які знаходяться у місці торгівлі.

Тож про зміни відомостей, зазначених у виданій суб’єкту господарювання ліцензії, у тому числі в додатку до ліцензії (за винятком змін, пов’язаних з реорганізацією суб’єкта господарювання), суб’єкт господарювання має повідомити орган, який видав ліцензію, подавши відповідну заяву.

На підставі такої заяви орган ліцензування протягом трьох робочих днів видає суб’єкту господарювання ліцензію, оформлену на новому бланку з урахуванням змін.

 

Виправлення самостійно виявлених помилок у декларації єдиноподатника

Під час виправлення помилок, допущених у  декларації платника єдиного податку 3 групи (юрособи) за минулий податковий період платник надає податкову декларацію з відповідною позначкою «Уточнююча» у рядку 1 розділу І «Загальні відомості» такої декларації.

Уточнююча податкова декларація подається окремо за кожний податковий (звітний) період, що уточнюється.

 У розділах ІІ «Дохід, що підлягає оподаткуванню» та ІІІ «Розрахунок податкових зобов’язань з єдиного податку» уточнюючої податкової декларації зазначаються правильні показники з урахуванням уточнень наростаючим підсумком.

У рядках 11-17 розділу ІV «Визначення податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок» зазначається сума уточнень податкових зобов’язань, яка розраховується шляхом порівняння показників уточнюючої податкової декларації та податкової декларації, яка уточнюється, а також сума нарахованого штрафу та пені, в тому числі:

у рядку 11 — сума податку за даними раніше поданої декларації, що уточнюється, залежно від форми декларацій, яка подавалася за податковий (звітний) період, який уточнюється;

у рядку 12 — уточнена сума податкових зобов’язань за податковий (звітний) період (за календарний квартал), у якому виявлена помилка;

 у рядку 13 — сума податку (недоплата), яка збільшує податкове зобов’язання у зв’язку з виправленням помилки;

у рядку 14 — сума податку, яка зменшує податкове зобов’язання у зв’язку з виправленням помилки (зазначається тільки позитивне значення);

у рядку 15 — сума штрафу в розмірі 3% суми недоплати;

рядок 16 не заповнюється;

у рядку 17 — самостійно нарахована сума пені.

Якщо помилки, зроблені в розділах ІІ і ІІІ податкової декларації, не призвели до заниження податкового зобов’язання за податковий (звітний) календарний квартал (рядок 10 податкової декларації заповнено правильно), то в уточнюючій податковій декларації у розділу ІV заповнюються показники рядків 11 та 12, а рядки 13-17 прокреслюються.

 

Правильно заповнюйте платіжне доручення

У разі заповнення поля «Призначення платежу» з порушенням вимог Порядку, документ на переказ приймається до виконання. При цьому вважається, що платник податків сплачує грошове зобов'язання (код виду сплати 101)

1 вересня 2015 року набрав чинності Порядок заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, ЄСВ, здійснення бюджетного відшкодування ПДВ, повернення помилково або надміру зарахованих коштів,  (наказ Мінфіну № 666)

Як в новому звіті по ЄСВ виправити помилки допущені до 01.01.2011р.?

Помилка виправляється в таблиці 6 додатка 4 із застосуванням кодів типу нарахувань:

«6» (у разі донарахування суми внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за період до 01 січня 2011 року)

 «7» (у разі зменшення зайво нарахованої суми внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за період до 01 січня 2011 року).

Якщо платник має борг по єдиному внеску

Якщо платник єдиного внеску має податковий борг/недоїмку з єдиного внеску, розрахунковий документ на переказ коштів приймається до виконання незалежно від напряму сплати, зазначеного у полі «Призначення платежу» розрахункового документа. При цьому зарахування коштів відбувається у порядку черговості, встановленому  ПКУ а такому виду сплати органами ДФС присвоюється код виду сплати 140.

Підприємство надає працівнику безкоштовно путівку в табір для дитини

Підпунктом 2.3.4 п. 2.3 розд. 2 Інструкції № 5 зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 № 5, визначено, що вартість путівок працівникам та членам їхніх сімей на лікування та відпочинок, екскурсії або суми компенсацій, видані замість путівок за рахунок коштів підприємства (крім випадків, указаних у п. 3.2 розд. 3 Інструкції № 5), входять до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Отже, вартість путівки в табір для дитини, що надана підприємством працівнику, є базою нарахування ЄСВ, та відображається у таблиці 6 Додатку 4 разом із заробітною платою, а також необхідно відобразити вартість безкоштовної путівки у Ф-1ДФ під ознакою 156.

ІІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян

Особливості оподаткування об’єктів нерухомості, які перебувають у спільній власності

Цього року громадяни сплачуватимуть податок за нерухоме майно, яким вони володіли у 2015 році. Платять податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, фізичні та юридичні особи, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості (відповідно до статті 266 Податкового кодексу України).

Якщо об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості перебувають у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб, Кодексом визначено платників податку таким чином:

- якщо об’єкт  житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;

- якщо об’єкт  житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;

- якщо об’єкт  житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності і поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб  за належну їй частку.

Кожний громадянин, який має у власності квартиру, або житловий будинок, або змішані типи (квартиру і житловий будинок), в тому числі їх частки, має право на зменшення бази оподаткування податком. Якщо це окрема квартира або декілька квартир – на 60 кв.м.  Для житлового будинку (будинків) така пільга надається в розмірі 120 кв. метрів.

Як отримати податкову знижку у 2016 році

Фізичні особи, які не є суб’єктами господарювання, можуть скористатися правом на податкову знижку. Вони можуть зменшити свій загальний річний оподаткований дохід у вигляді заробітної плати на певну суму витрат.  Зокрема, витрати на сплату процентів за іпотечним кредитом, на оплату вартості свого навчання та/або вартість навчання члена сім’ї першого ступеня споріднення, який не отримує зарплату, на сплату страхового внеску за договором довгострокового страхування життя, втрати на штучне запліднення, витрати на усиновлення, на переобладнання транспортного засобу для роботи на альтернативних видах палива (біопаливо), витрати щодо придбання або будівництва житла та ін.

Такі витрати повинні бути документально підтверджені.  Сума витрат не може бути вищої ніж сума загального доходу платника, одержаного протягом року як заробітна плата. Оригінали підтвердних документів не подаються до органу ДФС, проте їх треба зберігати протягом строку, достатнього для проведення перевірки правильності нарахування ПЗ (до кінця року).

Для прискорення проведення такої перевірки, рекомендуємо разом з декларацією подати підтвердні документи, зокрема довідку, в якій, крім загальної інформації про фізичну особу (ПІБ, реєстраційний номер облікової картки, період роботи), зазначається обов’язково наступна інформація: - сума нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою); - розмір та сума податкової соціальної пільги; - сума нарахованого та утриманого єдиного соціального внеску; - сума нарахованого та утриманого податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

Подавати декларацію про майновий стан і доходи з метою отримання податкової знижки можна до кінця року. Порядок надання та перелік витрат, дозволений для включення до податкової знижки визначено статтею 166 розділу IV ПКУ.

Вихідна допомога та податкова соціальна пільга

Платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій та винагород), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 01 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.  У 2016 році розмір заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу, становить – 1930 грн.

Тобто, фізична особа, яка отримує дохід у вигляді вихідної допомоги у зв’язку із звільненням, в тому числі при виході на пенсію має право на податкову соціальну пільгу за умови якщо розмір її місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати та інших прирівняних до неї виплат, не перевищує граничного розміру для отримання податкової соціальної пільги.

Повідомлення-рішення про сплату транспортного  податку вручать до 1 липня

Обчислення суми транспортного податку для фізичних осіб здійснюється контролюючим органом за місцем реєстрації платника податку. Відповідні платіжні документи із зазначенням реквізитів надсилаються (вручаються) громадянинуза місцем його реєстрації до 1 липня.

Щодо об’єктів оподаткування, придбаних протягом року, податок сплачується фізособою-платником починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт. Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.
Про термін сплати ЄСВ

Граничний термін сплати єдиного внеску за себе фізичними особами - підприємцями, які застосовують спрощену систему оподаткування – 19 число місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.  У разі якщо останній день строків сплати єдиного внеску припадає на вихідний або святковий день, останнім днем таких строків сплати єдиного внеску вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.

ЄСВ нараховують за ставкою 22% від бази оподаткування, яка визначається платником самостійно, але не більше з 01.01.16р. – 34450 грн., 01.05.16- 36250 грн., 01.12.16 – 40000 грн.

Сума ЄСВ не може бути меншою ніж  з 01.01.16р. – 303,16 грн., 01.05.16- 319 грн., 01.12.16 – 352 грн.

Підприємець змінює систему оподаткування: як сплачувати та звітувати по ЄСВ

У разі відмови від застосування єдиного податку з 01.07.2016 року,  підприємець має сплатити єдиний внесок (термін сплати 19.07.2016).

Як ФОП на загальній системі оподаткування,  він зобов'язаний сплатити єдиний внесок, нарахований за 2016 рік, - до 10 лютого 2017 року, у разі отримання доходу в цьому періоді.

Також необхідно подати звіт з єдиного внеску за 2016 рік до 10 лютого 2017 року за формою додатку 5 з двома таблицями - табл.1 (за квітень-грудень 2016 року, як платник, який перебуває на загальній системі оподаткування) та табл. 2 (за січень-березень 2016, як платник, який перебував на спрощеній системі оподаткування року).



« повернутися до списку новин