Близнюкiвська районна рада

ЛОЗІВСЬКА ОДПІ ІНФОРМУЄ

Переглядів: 818

І. Інформація щодо діяльності Лозівської ОДПІ та органів ДФС України

Лозівська ОДПІ у цифрах

За повідомленням в.о. начальника Лозівської ОДПІ Наталії Москалець кількість зареєстрованих суб’єктів господарської діяльності  на 1 липня 2016 року становила 8544, у т.ч. 1375 юридичних осіб та 7169 фізичних осіб – підприємців. У січні-червні 2016 року зареєструвались 44 юридичні особи та 215 підприємців-платників податків. Водночас на 1 липня 2016 року припинено реєстрацію 104 суб’єктів господарської діяльності: 24 юридичні особи та 80 – ФОП.

Центрами обслуговування платників податків за 6 місяців цього року надано 5121 адміністративна послуга. З Державного  реєстру фізичних осіб – платників податків  надано 3183 картки платника податків.

Кількість зареєстрованих платників ПДВ на 1 липня 2016 року становить 308, платників єдиного податку 4686, у т.ч. 526 юридичних осіб та 4160 фізосіб-підприємців.

За перше півріччя видано 34 ліцензії на реалізацію алкогольних напоїв та тютюнових виробів, зареєстровано 44 касових апарати та 529  книг обліку розрахункових операцій та розрахункових книжок.

Протягом першого півріччя на розгляді в судах знаходилось 39 справ на суму 41,329млн.грн.. На користь ОДПІ вирішено  11 справ  на суму 3,6 млн.грн. На користь платників податків 6 справ на суму 0,9 млн.грн.

 

Про проведення зустрічних перевірок органами ДФС

Відповідно до статті 83 Податкового Кодексу для посадових осіб контролюючих органів під час проведення перевірок підставами для висновків є документи, визначені Кодексом, податкова інформація, експертні висновки, судові рішення, інші матеріали, отримані в порядку та у спосіб, передбачені Кодексом або іншими законами, контроль за дотриманням яких покладений на контролюючі органи.

З метою отримання податкової інформації контролюючі органи також мають право проводити зустрічні звірки даних суб’єктів господарювання щодо платника податків (пункт 73.5 статті 73 Кодексу).

 

Які права мають платники податків

Права платників податків визначено ст.17 ПКУ, а саме:

безоплатно отримувати інформацію про податки та збори, порядок їх обліку та сплати, законодавчу базу, свої права та обов'язки, повноваження контролюючих органів та їх посадових осіб;

представляти свої інтереси самостійно, через податкового агента або уповноваженого представника;

обирати самостійно метод ведення обліку доходів і витрат;

користуватися податковими пільгами за наявності підстав;

одержувати відстрочення, розстрочення сплати податків або податковий кредит, встановлених ПКУ;

бути присутнім під час проведення перевірок, надавати пояснення, ознайомлюватися та отримувати акти (довідки) перевірок, у разі наявності зауважень, подавати письмові заперечення;

оскаржувати рішення, дії (бездіяльність) контролюючих органів або надані податкові консультації;

вимагати проведення перевірки відомостей та фактів, що можуть свідчити на користь платника податків;

на нерозголошення відомостей про платника без його письмової згоди та відомостей, що становлять конфіденційну інформацію, державну, комерційну чи банківську таємницю та стали відомі під час виконання посадовими особами службових обов'язків, крім випадків, коли це прямо передбачено законами;

на залік чи повернення надміру сплачених, а також надміру стягнутих сум податків та зборів;

на повне відшкодування збитків, заподіяних незаконними діями контролюючих органів;

вести облік тимчасових та постійних податкових різниць, та використовувати дані такого обліку для складання декларації з податку на прибуток.

Платник податку має також інші права, передбачені законом.

 

Хоч літо в розпалі та настрій відпускний, не забувайте про податкові звіти та платежі

Нагадуємо платникам податків про необхідність своєчасного подання податкової звітності за червень п.р. ( термін подання – 20 липня п.р.) та за 1 півріччя п.р.(останній строк – 9 серпня п.р), та своєчасну реєстрацію у ЄРПН податкових накладних, незважаючи на відпускну кампанію та інші літні клопоти, оскільки чинне законодавство передбачає фінансову відповідальність у разі вчинення  податкових правопорушень.

 

Затверджено оновлену форму звіту про використання коштів неприбутківців

Мін’юстом  України зареєстровано наказ Мінфіну «Про затвердження форми Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації» від 17.06.2016 р. № 553.

 

До 16 жовтня неприбуткові організації мають підтвердити свій статус

16 липня набрала чинності Постанова КМУ від 13.07.2016 р. № 440 якою затверджено новий Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій.

На письмовий запит  органів ДФС, до 16 жовтня,  неприбуткові установи мають підтвердити їх відповідність  вимогам, установленим п. 133.4  ПКУ та надати завірені  копії установчих документів організації.

 

ІІ. Інформація для бухгалтерів

Як сплачуються розстрочені  суми  з ПДВ

Розстроченням, відстроченням грошових зобов’язань є перенесення строків сплати платником податків його грошових зобов’язань під проценти, розмір яких дорівнює розміру пені ( п. 100.1 ст. 100 ПКУ).  В інтегрованій картці платника, надання платнику податків розстрочення (відстрочення) грошового зобов’язання (податкового боргу) відображається як зменшення суми грошових зобов’язань (податкового боргу) за датою укладання договору про розстрочення (відстрочення).

Платник податків для сплати чергової частки розстрочених (відстрочених) сум перераховує необхідну суму коштів з поточного рахунка на рахунок у СЕА ПДВ, при цьому у документі на переказ коштів зазначає код виду сплати «145 – надходження розстрочених (відстрочених) сум».

 На суму, що надійшла з поточного на електронний рахунок зменшується  картотека та перераховуються кошти до бюджету в рахунок погашення розстрочення (відстрочення) з кодом виду сплати «242 – надходження до бюджету коштів з рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ».

Сплата нарахованих на суми розстрочок (відстрочок) процентів здійснюється з поточного рахунку платника безпосередньо до бюджету.


Відображення у розрахунку 1-ДФ сум військового збору, якщо дохід нараховано в одному місяці, а виплачено в іншому ?

Порядок відображення відомостей у розділі II «Оподаткування процентів, виграшів (призів) у лотерею та військовий збір» розрахунку 1-ДФ наступний:

 у рядку «Військовий збір» загальна сума нарахованого доходу, загальна сума виплаченого доходу, загальна сума нарахованого військового збору та загальна сума перерахованого до бюджету військового збору відображаються у грошовій формі  (у гривнях з копійками). Відомості про фізособу, якій нараховані доходи, з яких утримується військовий збір, не зазначаються.

 При цьому, якщо дохід нараховано в одному місяці, а виплачено в іншому (наприклад, за березень у квітні), то графи 3, 3а та 4, 4а рядків «Військовий збір» та «Оподаткування процентів» розділу II  розрахунку 1-ДФ заповнюються аналогічно відповідним графам розділу I такого розрахунку.

 

Постачальник помилився при визначенні УКТ ЗЕД у податковій накладній

Податкова накладна, що містить помилки в реквізитах, визначених пунктом 201.1 статті 201 ПКУ (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД для підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов'язань, є підставою для віднесення покупцем сум податку до складу податкового кредиту.

Таким чином, зазначення платником податку у графі 4 податкової накладної, зареєстрованої в ЄРПН, коду УКТ ЗЕД товару, виробленого в Україні та який не є підакцизним товаром, за умови, що таке зазначення коду УКТ ЗЕД не заважає ідентифікувати операцію з постачання товару та її сторони, відповідно до пункту 201.10 статті 201 ПКУ не може бути єдиною підставою для виключення сум ПДВ, зазначених у такій податковій накладній, зі складу податкового кредиту покупця - платника податку.

Лист ДФС У від 23.06.2016 р. № 13855/6/99-99-15-03-02-15

Порядок оподаткування сільгосппідприємством операцій із давальницькою сировиною

Враховуючи особливості застосування спецрежиму, операції з постачання готової продукції, яка вироблена з давальницької сировини, підлягає декларуванню у декларації з ПДВ з позначкою "0121"/"0122"/"0123" при виконанні таких умов:

- сировина має бути вирощена на власній або орендованій земельній ділянці безпосередньо суб'єктом спецрежиму оподаткування ПДВ;

- право власності на давальницьку сировину не повинно переходити до переробника, який надає послуги в межах договору по операціях з давальницькою сировиною;

- сільгосппродукція для подальшої переробки на давальницьких умовах має відноситися до товарів, зазначених у товарних групах 1-24, товарних позиціях 4101,4102,4103,4301 згідно з УКТ ЗЕД.

При цьому, у свідоцтві про реєстрацію платником ПДВ спеціального режиму оподаткування, в переліку видів діяльності КВЕД такого сільськогосподарського підприємства має міститися КВЕД, який дозволяє виробництво даного виду продукції.

Якщо ж у сільськогосподарського підприємства у свідоцтві про реєстрацію платником ПДВ спеціального режиму оподаткування відсутній необхідний КВЕД або зазначені вище умови не дотримані, то таке підприємство зобов'язане нараховувати податкові зобов'язання з ПДВ в податковій декларації з ПДВ, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом.

 

Хоч літо в розпалі та настрій відпускний, не забувайте про податкові звіти та платежі

Нагадуємо платникам податків про необхідність своєчасного подання податкової звітності за червень п.р. ( термін подання – 20 липня п.р.) та за 1 півріччя п.р.(останній строк – 9 серпня п.р), та своєчасну реєстрацію у ЄРПН податкових накладних, незважаючи на відпускну кампанію та інші літні клопоти, оскільки чинне законодавство передбачає фінансову відповідальність у разі вчинення  податкових правопорушень.

 

Як нарахувати пеню у разі самостійного подання уточнюючої декларації

При самостійному нарахуванні суми грошового зобов’язання платником податків нарахування пені розпочинається після спливу 90 днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання, визначеного ПКУ (п.п. «а» п.п. 129.1.1 п. 129.1 ст. 129 ПКУ).

 Пеня нараховується у день настання строку погашення податкового зобов’язання, нарахованого контролюючим органом або платником податків у разі виявлення його заниження на суму такого заниження та за весь період заниження.  

Пеня  нараховується із розрахунку 120% річних облікової ставки Нацбанку України, діючої на день заниження та закінчується у день зарахування коштів до бюджету.

У разі внесення змін до податкової звітності внаслідок самостійного виявлення платником податку помилок відповідно до ст. 50 ПКУ пеня, передбачена цією статтею, не нараховується, якщо зміни до податкової звітності внесені протягом 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання, визначеного ПКУ (п. 129.9 ст. 129 ПКУ).

 

Умовне постачання при анулюванні платника ПДВ

Відповідно до п.184.7 ст.184 ПКУ якщо товари/послуги, необоротні активи, суми податку по яких були включені до складу податкового кредиту, не були використані в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності, такий платник податку в останньому звітному (податковому) періоді не пізніше дати анулювання його реєстрації як платника податку зобов’язаний визначити податкові зобов’язання по таких товарах/послугах, необоротних активах виходячи із звичайної ціни відповідних товарів/послуг чи необоротних активів, крім випадків анулювання реєстрації як платника податку внаслідок реорганізації платника податку шляхом приєднання, злиття, перетворення, поділу та виділення відповідно до закону.

 

Три причини для відмови у реєстрації „спрощенця”

Підставами для прийняття контролюючим органом рішення про відмову у реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку є виключно:

1) невідповідність такого суб’єкта вимогам, встановленим ст. 291 ПКУ;

2) наявність непогашених податкових зобов’язань чи податкового боргу;

3) недотримання таким суб’єктом вимог, встановлених п.п. 298.1.4 ПКУ.

При відмові у реєстрації платника єдиного податку контролюючий орган зобов’язаний надати протягом 2 робочих днів з дня подання заяви письмову вмотивовану відмову, яка може бути оскаржена суб’єктом господарювання у встановленому порядку.

 

Касовий апарат не обладнаний скринькою для зберігання готівки: як бути з коштами?

Внесення чи видача готівки з місця проведення розрахунків повинні реєструватись через реєстратор розрахункових операцій з використанням операцій «службове внесення» та «службова видача», якщо таке внесення чи видача не пов’язані з проведенням розрахункових операцій. Крім того, операція «службове внесення» використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту.

Так, суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі зобов’язані забезпечувати відповідність сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, яка зазначена в денному звіті РРО (п. 13 ст. 3 Закону №265).

Тобто непроведення через РРО суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків з використанням операції «службове внесення», може призвести до невідповідності сум коштів, зазначених у денному звіті РРО, сумі готівкових коштів на місці проведення розрахунків.

Однак, якщо РРО, розташований на місці проведення розрахунків, не обладнаний скринькою для зберігання готівкових коштів, то таку готівку можна зберігати в сейфі, проте таку ситуацію суб’єкту господарювання необхідно обумовити у внутрішньому наказі. При цьому в сейфі, розміщеному на місці проведення розрахунків, повинна зберігатися лише виручка, проведена через РРО.

 

Безалкогольне пиво: причетність до акцизу

Пиво – це насичений діоксидом вуглецю пінистий напій, отриманий під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами, який зазначений у товарній позиції 2203 згідно з УКТ ЗЕД (п.п. 14.1.144 ПКУ).

Безалкогольне пиво - це насичений діоксидом вуглецю пінистий напій, одержаний під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами з об’ємною часткою спирту не більш як 0,5%, що відноситься до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2202 (ст. 1 Закону «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»).

Ставки акцизного податку встановлено, зокрема, на пиво із солоду (солодове), що відноситься до товарної групи 2203 00 згідно з УКТ ЗЕД.  На товари, що відносяться до товарної групи 2202 згідно з УКТ ЗЕД, ставки акцизного податку ПКУ не встановлено та такі товари не віднесено до підакцизних.

Тому операції з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі товарів, які не належать до підакцизних, зокрема пива безалкогольного, акцизним податком не оподатковуються.

 

Єдииинк має намір продати автомобіль, що входить до складу ОЗ

     Юрособа - платник єдиного податку 3 групи має право здійснити операцію із продажу транспортного засобу, який обліковувався на її балансі. При цьому, при продажу основних засобів юридичними особами - платниками єдиного податку дохід визначається як сума коштів, отриманих від продажу таких основних засобів.

Якщо основні засоби продані після їх використання протягом 12 календарних місяців з дня введення в експлуатацію, дохід визначається як різниця між сумою коштів, отриманою від продажу таких основних засобів, та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу.

 

Оподаткування призу у випадку виграшу у грошову лотерею

Податковим аген­том, тобто особою, відповідальною за на­рахування та утримання податку під час виплати  доходу у вигляді виграшів (призів) у лотерею є особа, яка здійснює таке нара­хування (виплату).

Ставка оподаткування становить 18% від суми доходу, при цьому податкові агенти-оператори лотереї у податко­вому розрахунку (форма №1ДФ) відображають загальну суму нарахованих (виплачених) у звітному податковому періоді дохо­дів у вигляді виграшів (призів) та загальну суму утриманого з них податку. Крім того, у податковому розрахунку (форма №1ДФ) не зазначається інформація про суми окремого виграшу, суми нарахованого на нього податку, а також відомості про фізичну особу-платника податку, яка одержала дохід у вигляді вигра­шу (призу).

Під час нарахування (виплати) доходів у вигляді виграшів у лотерею, які передбачають попереднє придбання платником податку права на участь у таких лотереях, не беруться до уваги витрати податку у зв’язку з отриманням такого доходу.

Сума виграшу також є об’єктом оподаткування військовим збором. Ставка оподаткування - 1,5%.

 

Як відображається у звітності повернення чи втрата алкогольних напоїв і тютюнових виробів

У разі повернення раніше придбаної продукції, її обсяги відображаються з від’ємним значенням у тих самих графах (придбання, надходження чи реалізації) Звітів № 1-ОА, № 1-ОТ, № 1-РА, № 1-РТ, де такі обсяги вже відображалися в попередніх звітах під час проведення первинної операції, тобто:

  • зменшують обсяги придбання, надходження чи реалізації за звітний період на обсяги повернення;
  • відображаються зі знаком мінус у разі якщо обсяги повернення перевищують обсяги придбання, надходження чи реалізації у звітному періоді.

У графі «Примітка» до відповідного виду продукції зазначаються обсяг і тип проведеної операції (наприклад, «повернено реалізованих 0,123456 тис. дал, або повернено отриманих 0,123456 млн. штук).

Повернення продукції відображається у звітах про обіг алкогольних напоїв і тютюнових виробів за  звітний період, у якому відбулося таке повернення.

Вибуття, не пов’язане з реалізацією (втрати, розкрадання тощо) алкогольних напоїв і тютюнових виробів, відображається в графі «Примітка» із зазначенням обсягів такого вибуття й наданням відповідних пояснень.

 

Якщо змінилася площа земель – уточнюйте розмір єдиного податку

Платники єдиного податку 4 групи у випадку, коли протягом поточного року змінюється площа орендованих земельних ділянок сільгосппризначення у зв’язку з розірванням договорів оренди або ж укладанням нових договорів оренди с/г угідь, необхідно уточнити суму єдиного податку, яка була задекларована у податковій декларації на поточний рік.

Уточнюється сума податкових зобов'язань починаючи з дати набуття (втрати) такого права до останнього дня податкового (звітного) року.  В уточненій декларації платника єдиного податку 4 групи податкове зобов'язання за період з 1 січня до дня набуття (втрати) такого права користування земельними ділянками має залишитися незмінним, уточнюються лише суми єдиного податку за період, починаючи з дати набуття (втрати) такого права до останнього дня податкового (звітного) року.

Відповідно, річна сума податку в уточнюючій декларації дорівнюватиме сумі податкового зобов'язання за період з 1 січня до дня набуття (втрати) такого права користування земельними ділянками  та уточнених податкових зобов'язань з дати набуття (втрати) такого права до останнього дня податкового (звітного) року.

Як ОСББ звітувати про доходи, отримані від здачі в оренду приміщень

ОСББ, утворені згідно із Законом України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29.11.20001 р. № 2866-III та внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій, не сплачують податок на прибуток із будь-яких доходів, отриманих ними в межах статутної діяльності, за умови, якщо:

  • ці доходи (прибутки) використовуються такими неприбутковими організаціями винятково для фінансування видатків на їх утримання, реалізації мети (цілей, завдань) і напрямів діяльності, визначених її установчими документами);
  • не здійснюється розподіл доходу серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників, членів органів управління й інших пов'язаних із ними осіб.

До затвердження нової форми звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації, суми коштів, отримані ОСББ від здачі в оренду приміщень, відображаються в рядку 7.1.2 «доходи, які надходять таким неприбутковим організаціям для забезпечення потреб їх основної діяльності» Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій.

ГУ ДФС у Харківській області в листі від 06.07.2016 р. № 3888/10/20-40-12-03-14

 

Як повідомляти про зміну в даних про пункти реалізації пального

Реєстрація платника акцизного податку здійснюється на підставі подання особою не пізніше ніж за 3 робочі дні до початку здійснення реалізації пального заяви про реєстрацію таким платником. Якщо у суб’єкта господарювання відбулись зміни у даних про пункти реалізації пального такий суб’єкт подає Заяву з позначкою «Зміни».

У п. 5 Заяви  «Відомості про пункти (склади, комплекси, станції, інші об’єкти) реалізації пального»  надається інформація про нові пункти й пункти, щодо яких відбувалася хоча б одна із зазначених змін.

У разі зміни коду пункту інформація надається двома рядками:

  • із попереднім кодом — про припинення реалізації пального;
  • із новим кодом — первинне надання.

У графі 10 «Код ознаки надання інформації» п. 5 «Відомості про пункти (склади, комплекси, станції, інші об’єкти) реалізації пального» Заяви зазначається числове значення ознаки надання інформації згідно з Правилами заповнення ознаки надання інформації, що передбачене формою Заяви, а саме:

  • 1 — Первинне надання інформації про пункт;
  • 2 — Зміна найменування пункту;
  • 3 — Зміна ознаки делегування права виписки акцизних накладних;
  • 4 — Зміна місцезнаходження пункту;
  • 5 — Зміна типу об’єкта оподаткування;
  • 6 — Припинення реалізації пального через пункт.

У разі якщо зміни відбуваються одночасно за різними кодами ознаки інформація надається декількома рядками (у розрізі кодів ознаки надання інформації) або двома рядками: із зазначенням ознаки надання «6» у рядку з помилковими даними та ознакою надання «1» — у рядку із зазначенням нових даних.

 

Якщо платник єдиного податку 3 групи, не має доходу, звітувати?

Щоквартальне відображення факту неперевищення встановленого обсягу доходу у податковій декларації є показником, який підлягає декларуванню суб’єктом господарювання як платником єдиного податку.
     Щоквартальне декларування показника дотримання критерію щодо неперевищення встановленого обсягу доходу 5 млн. грн. визначає податковий (звітний) період, у якому відбулося перевищення допустимої суми доходу, а також період, у якому суб’єкт господарювання має перейти на сплату інших податків і зборів, тим самим забезпечується контроль правомірності перебування суб’єкта господарювання на спрощеній системі оподаткування.

 

Визначаємо дату реєстрації платником ПДВ

Якщо відсутні підстави для відмови у реєстрації особи як платника ПДВ, то така реєстрація здійснюється протягом 3 робочих днів після надходження реєстраційної заяви до фіскального органу шляхом внесення до реєстру платників податку запис про реєстрацію такої особи як платника податку:

- з бажаного дня реєстрації, зазначеного у заяві, що відповідає даті початку податкового періоду (календарного місяця), з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на виписку податкових накладних, у разі добровільної реєстрації особи як платника податку;

- з першого числа місяця, наступного за днем спливу 20 календарних днів після подання реєстраційної заяви до контролюючого органу, у разі добровільної реєстрації особи як платника ПДВ, якщо бажаний  день реєстрації у заяві не зазначено;

- з бажаного дня, що відповідає першому числу календарного кварталу, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ, у разі переходу осіб на спрощену систему оподаткування або зміни ставки єдиного податку;

- з першого числа календарного місяця, в якому здійснено перехід на сплату інших податків і зборів, при реєстрації осіб, визначених в п. 183.4 ПКУ, що відповідають вимогам, визначеним п. 181.1 ПКУ, якщо перше число календарного місяця, з якого здійснюється перехід на сплату інших податків і зборів, на день подання реєстраційної заяви не настало;

- з дня внесення запису до реєстру платників податку у разі обов’язкової реєстрації особи як платника податку або у разі реєстрації осіб, визначених в п. 183.4, що відповідають вимогам, визначеним п. 181.1ПКУ, якщо перше число календарного місяця, в якому здійснено перехід на сплату інших податків і зборів, на день подання реєстраційної заяви настало.

 

ІІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян

«Пивне» питання

Середина літа 2016 року. На вулиці + 37. Лише надвечір погода становиться більш-менш комфортною і  майже все населення виходить на вулиці, до скверів та «пікнікових зон». Користуючись сприятливою нагодою, багато підприємців спритно перебудували свій бізнес і зайнялись реалізацією пива. Однак не всі вони перед тим, як розпочати нову справу, ознайомилися із законодавчими нормами з цього питання, або, хоча б, проконсультувалися у спеціалістів.

Торгівля пивом, має багато нюансів. Один з них – обов’язкова наявність ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, адже з минулого року «законодавством» пиво віднесено до алкоголю.

Отримати ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями можна лише при наявність зареєстрованого належним чином реєстратора розрахункових операцій – РРО, або наявності розрахункових книжок.

На сьогоднішній день плата за ліцензію становить 8 тис гривень (за рік) на кожний окремий, зазначений в ліцензії РРО. Для торгівлі на території сіл і селищ, за винятком тих, що знаходяться у межах території міст,  вартість «алкогольної ліцензії» набагато нижча - 500  гривень. Здійснити сплату можна або одразу однією сумою, або щоквартально рівними частками. Всі кошти, отримані за ліцензії надходять до бюджетів місцевих громад.

Для того, щоб одержати ліцензію необхідно звернутися до ЦОПП за місцем розташування торгівельного  об’єкту або до  управління  контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ГУ ДФС у Харківській області (м. Харків, вул. Клапцова,25).

Перелік документів достатньо простий: заява за встановленою формою та платіжне доручення. І вже через 10 днів – у вас в наявності ліцензія на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

 

Хто є платником земельного податку  для садівничого товариства

Якщо земельні ділянки приватизовані громадянами - членами садівничого товариства і кожен громадянин отримав документ, що засвідчує право на земельну ділянку, то такі громадяни, крім тих, кому надані пільги щодо сплати земельного податку згідно зі ст.281 Податкового кодексу України, є платниками земельного податку.

При цьому, нарахування фізичним особам сум земельного податку проводиться контролюючими органами, які видають платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку. Садівницьке товариство є платником земельного податку за земельні ділянки, включаючи земельні ділянки загального користування, надані такому товариству для ведення садівництва і щодо яких члени товариства не оформили право на свою земельну ділянку.

 

Військовий збір та дохід фізичної особи у вигляді пенсії

Починаючи з 1 липня 2016 року із суми пенсій понад 10740 грн. справляється в частині перевищення податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%.

З 1 січня до 30 червня 2016 оподаткуванню підлягали пенсії понад 4134 грн. Із суми перевищення справлявся податок на доходи фізичних осіб за ставкою 15%  та військовий збір за ставкою 1,5 відс. Пенсії, призначені учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність ст. 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», ПДФО і військовим збором взагалі не оподатковуються.

 

Фізична особа встановлює енергоефективне обладнання: необхідність в реєстрації підприємця

Господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб’єкти підприємництва – підприємцями (ст. 1 Господарський кодекс України).  Підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Отже, якщо фізична особа, яка встановлює енергоефективне обладнання, планує використовувати його для власних потреб і не передбачає отримувати прибуток, то вона не повинна реєструватись як фізична особа – підприємець.

 

Про оподаткування військовим збором спадщини

Дохід платника податку фізичної особи – резидента, отриманий від фізичної особи – резидента у вигляді спадщини (дарунку) включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого платника та підлягає оподаткуванню (крім доходів що підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою згідно ст. 174 Податкового кодексу України), військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

 

Чи сплачувати земельний податок  підприємцю-єдиннику у разі надання його в оренду?

Фізична особа – власник земельної ділянки, яка зареєстрована підприємцем – платником єдиного податку (а також у випадку оформлення права власності на земельну ділянку на фізичну особу – підприємця), у разі надання земельної ділянки в оренду, не є платником земельного податку, оскільки земельна ділянка використовується ним у господарській діяльності з метою отримання доходу.

Не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп фізичні особи – підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектари, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів.

 

Коли батько дітей, які з ним не живуть, має право на ПСП

Розмір такої ПСП визначається на кожну дитину. При цьому разом із поданням до підприємства заяви для застосування ПСП батько додатково подає документи, що підтверджують факт утримання ним дітей. Такими документами може бути довідка органу опіки, рішення суду або нотаріально завірений договір між колишнім чоловіком та дружиною щодо здійснення батьківських прав та виконання обов’язків тим з них, хто проживає окремо від дитини, рішення суду про аліменти. Такий платник ПДФО до заробітної плати, розмір якої у 2016 році не перевищує 3860 грн. на місяць, при додержанні інших вимог (зокрема, якщо колишня дружина не користується правом на підвищений розмір доходу кратно кількості дітей для застосування ПСП) має право на ПСП у розмірі 689 грн. у розрахунку на кожну свою дитину.

 

Як оподатковується допомога по тимчасовій непрацездатності, отримана ФОПом

Дохід у вигляді матеріального забезпечення (допомоги по тимчасовій непрацездатності), який виплачується фондом загальнообов'язкового державного соціального страхування, не включається в дохід фізичної особи — підприємця, проте оподатковується за загальними правилами, установленими ПКУ для платників податків — фізичних осіб.

Робочий орган Фонду соцстрахування, який виплачує матеріальне забезпечення на користь платників податку (допомогу по тимчасовій непрацездатності), повинен виконати функції податкового агента в частині нарахування, утримання та сплати (перерахування) до бюджету за рахунок таких осіб податку на доходи фізичних осіб і військового збору з таких доходів, а також відобразити у розрахунку 1-ДФ за ознакою «127».

 

Громадянин мешкає в одному населеному пункті, а земельна ділянка знаходиться в іншому

Якщо фізична особа мешкає в одному населеному пункті, а земельна ділянка (будівля, приміщення) розташована в іншому населеному пункті, то для отримання інформації щодо плати за землю такому платнику необхідно звернутися до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки.

Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру.

Центральні органи виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері земельних відносин та у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно у сфері будівництва, щомісяця, але не пізніше 10 числа наступного місяця, а також за запитом відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки подають інформацію, необхідну для обчислення та справляння плати за землю, у порядку, установленому Кабінетом Міністрів України.

 

Єдинник сплатив штраф  за незастосування РРО при отриманні доходу понад 1 млн. гривень

РРО  не застосовуються підприємцями-єдиниками 2 та 3 груп незалежно від виду діяльності, обсяг доходу яких протягом року не перевищує 1,0 млн грн. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1,0 млн грн застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим.

У разі встановлення протягом календарного року, під час проведення перевірки, факту непроведення розрахункових операцій, через РРО з фіскальним режимом роботи, до суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за рішенням відповідних органів доходів і зборів застосовуються фінансові санкції в таких розмірах:

  • учинене вперше — 1 грн;
  • за кожне наступне вчинене порушення — 100% вартості проданих із порушеннями, установленими цим підпунктом, товарів (послуг).

Залишення платника єдиного податку 2 та 3 груп (фізособи — підприємця) на спрощеній системі оподаткування в разі сплати штрафних (фінансових) санкцій за непроведення розрахункових операцій, через РРО, чинним законодавством не передбачено.



« повернутися до списку новин