Близнюкiвська районна рада

ПОЇЗДКА В ПОКРОВСЬКИЙ РАЙОН ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Переглядів: 957

Близнюківці стали ще на крок ближче до своєї  мети.

   13 березня поточного 2018 року делегації одноосібників – молочників із Софіївської, Уплатнівської, Олексіївської та Вишневої сільських рад Близнюківського району на чолі з головою районної ради Володимиром Бреусом відвідали Покровський район Дніпропетровської області з метою вивчення досвіду місцевих кооператорів по виробництву та реалізації молока з індивідуальних подвір’їв.

    Цікавою виявилося спілкування на демонстраційній молочній фермі СП «Молочарське» села Олександрівка, де з великим задоволенням та здивуванням члени делегації Близнюківщини – як чоловіки так і жінки милувалися корівками породи «Голштин», які дають в середньому по 7-8 тисяч літрів молока, биками цієї ж породи вагою до 1 тонни. Вразили також і корови породи «Джерсей», які, як виявилося більш пристосовані до нашої кліматичної зони та також дають немалий «врожай» молока – 5-6 тисяч літрів на рік.

     Захар Каневський – тренер з питань розвитку кооперації Дніпропетровської кооперативної академії (як виявилося така академія створена та широко підтримується урядом Канади) в доступній формі та наглядно розповів про шлях по створенню та функціонуванню кооперативів по виробництву та особливо реалізації молока одноосібниками зі своїх подвір’їв, де утримуються від 1 до 10 корів. Підкреслив на перевагах цієї роботи -  вистояти в бурхливому морі конкуренції на ринку молока саме тим, хто своєю працею виробляє молоко і, як потім виявляється, віддає часто по заниженим цінам «дяді» - перекупам.

   Станіслав Кравець – менеджер по розвитку молочного стада дуже цікаво звернув увагу на практичний досвід утримання молочного поголів’я – гігієну утримання, роздачу кормів, раціон кормління,  режим доїння корів тощо. І ось коли видалася можливість завітати до просторого корівника, теж до речі зведеного завдяки спільній програмі розвитку молочарства уряду Канади, всі наші земляки були в захваті від організації виробничого процесу, догляду за тваринами. Особливо здивували норми та режим годування, поїння та доїння корів. Як виявилося, «домашня» доза води 30-40 літрів для поїння корів на наших подвір’ях не «дотягує» до норми на 50-60 літрів, а домішок дерті в нашому раціоні корови з розрахунку 1-1,5 кілограми на одну голову не дотягує до норми на 2-2,5 кілограми. Виявляється, що утримання молодняка з дня народження на морозі можливе та дуже корисне.

  Переїжджаючи до наступного населеного пункту – села Андріївка, де функціонує молочний кооператив «Добробут», жваво велись розмови в автобусі про те, що, як, з ким треба розпочинати роботу на близнюківщині по створенню молочних кооперативів. Завзяття додало спілкування з виконавчим директором кооперативу «Добробут» Сергієм Захаренком. Як вижити в мережі великої кількості приймальників молока (як добросовісних, так і аферистів), розбіжностей ціни та якості  молока, що здають члени кооперативу, в доступній формі розповів Сергій. Для більшої стабільності у ціновій політиці кооперативу велику роль грає їх членство в асоціації кооперативів Дніпропетровщини. Саме вона - асоціація допомагає утримувати стабільну ціну, впливати на строки розрахунку за задане молоко. Самі ж вони – члени кооперативу обладнали в колишній котельні, яка не використовується – пункт по збору молока. За підтримки асоціації та спільного проекту з урядом Канади придбали 2 охолоджувачі – танкери на 4 тонни молока.  Саме завдяки гнучкій роботі по ціноутворенню, на яке впливає якість молока – саме вчасно охолоджене, мають можливість вчасно і в повній мірі вести розрахунок з членами кооперативу.

  І, наостанок, ось вона -  сімейна молочна ферма, облаштована на приватному подвір’ї. Ось легенда кооперативного руху Покровського району - її очільник – Тоня Куриленко, яка в минулому працювала на фермі, а потім вирішили разом з чоловіком організувати сімейну ферму. Утримують зараз 10 дійних корів та 8 нетелів. Завдяки будівництву за рахунок кредитних коштів ферми змогли отримати відповідно до  програми по підтримці молочних кооперативів молочне обладнання – доїльний апарат, охолоджувач, лабораторію по визначенню якості молока тощо. Як виявилося, покращити генетику своїх корів змогли завдяки осіменінню корів, які були раніше у них на подвір’ї. Як сказала сама господарка –«збрід», навіть не червоні степні були корови, а  …. Запліднили їх сім’ям породи «Джерсей», потім продовжувалося осіменіння нащадків, і так далі. На позитиві говорить про своє членство в молочному кооперативі. Приймає вона молоко від приватних молокоздатчиків. Обслуговує 11 дворів. Інших відправила здавати молоко «на автомобіль», бо «хімічили» з якістю молока. На ціну зданого молока впливає як його жирність, так і його гігієна виробництва, ступінь та строки його охолодження. В раціоні своїх корів силос, дерть, макуха – говорить Антоніна.  

   З великим враженням про побачене і почуте поверталися члени делегації додому. Побачивши ферму, організацію утримання в ній корів  зауважує Олександр  Рюма з села Олексіївка - «Вік живи – і вік учись!».   «Якби була і у нас Програма підтримки індивідуальних молочників та нам змогли надати таке ж молочне обладнання – я б до своїх 5 корів ще додала  5 голів»,- зауважує Ольга  Вольтер з села Далеке, 31- річна молода дівчина, мати 3 дітей. Такої ж думки і її землячка Федорова Вікторія, яка в цей день залишила свою 4-місячну дитину вдома на чоловіка, щоб на власні очі побачити передове в цій галузі. Мабуть не на всі свої питання ще отримала відповідь Світлана Литвинова з села Васюкове, бо її активність в обговоренні питань вказувала на те, що проблема виживання одноосібників велика, хоча б тому, що існують проблеми з землями по випасу корів та землями, на яких можна вирощувати кукурудзу на силос тощо. Такої ж думки і її землячка Хворостяна Світлана. Їх підтримали земляки з Уплатнівської та Софіївської сільських рад.

 …..Ти уявляєш, охолоджувачі працюють на напрузі 220 вольт…. Собівартість 1 літра молока складає 3 гривні 20 копійок….. Силосу на сімейній фермі в рік згодовується 90 тонн….В раціоні  дерті 4 кілограми та 2 кілограми макухи в день на одну голову корови… Ти уявляєш, виявляється так просто з гігієною утримання корови – підв’язані на резинці хвости та електрошокери для впорядкування місця випорожнення корів…. З такими та іншими враженнями про побачене та почуте ділилися в автобусі між собою наші односельчани, повертаючись додому. А їх було чимало – активних 19 жінок та чоловіків.

      Як зазначив голова районної ради Володимир Бреус, підводячи підсумки поїздки: «Так, ми почули запрошення наших виробників молока – одноосібників до складу існуючих кооперативів на Дніпропетровщині, в їхню обласну асоціацію. Ми разом з вами наблизилися  ще на один крок до своєї мети – створення в районі молочних кооперативів. Тепер Ви будете тією організуючою основою в своїх селах серед одноосібників – молочників  по створенню кооперативів. Саме Ви розповісте про те, що змогли побачити і почути від своїх колег на Дніпропетровщині. Я впевнений, що односельчани повірять Вам більше і швидше, що за об’єднанням одноосібників – молочників в кооперативи майбутнє. Наступний крок нашої спільної з Вами роботи – це спілкування на сходах громадян в селах. І це ми вже проведемо на наступному тижні в Софіївській, Олексіївській, Уплатнівській та Вишневій громадах».

   Попереду ще невідомий та тернистий шлях по організації кооперативного руху серед одноосібників – молочників Близнюківського району.  Але перші паростки цього вже  проростають. І яким буде кінцевий врожай залежить виключно від самих людей – господарів своєї справи. Як говорять – ЧАС ПОКАЖЕ! Вирішувати людям!

 

 

 

 



« повернутися до списку новин