Близнюкiвська районна рада

Лозівська ОДПІ інформує

Переглядів: 856

 

І. Інформація щодо діяльності Лозівської ОДПІ та органів ДФС України

Представники посольств країн G7 відзначили позитивні тенденції у роботі ДФС

Результати роботи Державної фіскальної служби у І кварталі поточного року та стан реформування відомства обговорювалися під час зустрічі Голови ДФС Романа Насірова з представниками посольств країн G7. Присутніх поінформовано про стабільне перевиконання ДФС завдань із забезпечення надходжень до бюджетів всіх рівнів.

Так, за перший квартал зібрано 140,7 млрд. грн., що на 35,3 млрд. грн. більше суми збору І-го кварталу 2015 року. На понад 43% зросли  надходження до місцевих бюджетів. У першому кварталі 2016 року вони становили 30,2 млрд. гривень.

Учасники зустрічі також обговорили питання розвитку IT технологій та запровадження нових електронних сервісів для обслуговування платників податків, питання залучення іноземних партнерів до реформування митниць у рамках міжнародних проектів.

Представники посольств G7, зокрема, відзначили відкритість у роботі ДФС та ведення конструктивного діалогу з бізнесом, що у свою чергу є позитивом для іноземних інвесторів.

До уваги платників!

У зв`язку з модернізацією електронних сервісів на веб-порталі ДФС відтепер інформацією з реєстрів ДФС, які є загальнодоступними, можна скористатись у режимі реального часу.

Електронні сервіси «Дані про взяття на облік платників», «Дані реєстру платників ПДВ», «Реєстр платників єдиного податку», «Реєстр страхувальників», «Інформація про РРО» та «Інформація про книги ОРО», «Дані реєстру платників акцизного податку з реалізації пального», «Реєстр осіб, які здійснюють операції з товарами» розміщенні у режимі «Інформація з реєстрів» відкритої частини електронного сервісу «Електронний кабінет платника» (оновлена версія), а також у вкладці «Інформація з реєстрів» в меню електронних сервісів на головній сторінці веб-порталу ДФС. 

За результатами контрольно-перевірочної роботи донараховано 1,3 млн гривень

Впродовж трьох місяців цього року фахівцями відділу аудиту Лозівської ОДПІ провели 14 документальних перевірок юридичних осіб з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства.

За результатами контрольно-перевірочних заходів донараховано 775тис грн податків та штрафних санкцій, вся сума донарахувань сплачена до бюджету.

Нагадуємо, що  наказом Мінфіну від 10.02.2016 №40 затверджено Порядок скасування штрафних (фінансових) санкцій, нарахованих на суму податкового зобов’язання, яку платник податків сплатив без оскарження податкового повідомлення-рішення.

На фінансування армії спрямовано понад 4 мільйона гривень

За І квартал поточного року від платників податків  надійшло 4,4  мільйона гривень військового збору, повідомила в.о. начальника Лозівської ОДПІ Наталія Москалець. Це на 800 тисяч гривень більше за аналогічний період 2015 року.

Нагадаємо, військовий збір, ставка якого становить 1,5%  від об'єкта оподаткування, встановлено до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України. Його платниками є фізичні особи – резидент та нерезиденти, а також податкові агенти. Відповідальними за утримання та сплату збору до бюджету є особи, визначені у статті 171 ПКУ, тобто роботодавці та інші платники податку на доходи фізичних осіб.

ІІ. Інформація для бухгалтерів

Кого зачислено до платників плати за воду

Суб’єкти господарювання, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів (первинні водокористувачі) або від первинних водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва є платниками за використання водних ресурсів.

В той же час не сплачують податок водокористувачі, які використовують її виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення, у тому числі для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та платників єдиного податку. Також  звільняються від обов’язку нарахування, сплати цого податку платники єдиного податку 4 групи.

Як відзвітувати про пільги за І квартал 2016 року

Затверджено  Довідник пільг, наданих чинним законодавством по сплаті податків, зборів, інших обов`язкових платежів, станом на 01.04.16 р., а саме:

– Довідник №78/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету;

– Довідник №78/2 інших податкових пільг.

Останній строк подання звіту – 10 травня 2016 року.

Звіт не подається, якщо суб’єкт господарювання  не користується пільгами. У разі, виявлення помилки у звіті, її слід виправити у черговому Звіті про суми податкових пільг у межах року. При цьому, виправлення помилок не призводить до нарахування штрафних санкцій.

Форма та порядок заповнення акцизної накладної наберуть чинності 12 квітня 2016 року

Мінфін наказом від 25.02.2016р. №218 затвердив  форму заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального, акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, Порядок заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального.

Акцизна накладна складається при кожній повній або частковій операції з реалізації пального.

Під час реалізації пального через паливороздавальні колонки на АЗС, АГЗС, акцизна накладна складається у день проведення відпуску пального, незалежно від того, коли відбувся перехід права власності на таке пальне. Акцизна накладна може бути складена за щоденними підсумками операцій  окремо за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД у разі здійснення реалізації пального за готівку кінцевому споживачеві,  розрахунки за які проводяться через касу / реєстратори розрахункових операцій або через банківську установу чи платіжний пристрій.

У разі забезпечення безперервного постачання пального особа, що реалізує пальне, може скласти для кожного отримувача пального зведені акцизні накладні за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД не пізніше останнього дня такого місяця на весь обсяг реалізованого пального протягом такого місяця.

Які граничні строки для виплати авансу та зарплати працівникам

Заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні y строки, установлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим із виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, і не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. У разі якщо день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.

Таким чином, граничні строки виплати зарплати — не пізніше 22 числа за першу половину поточного місяця, не пізніше 7 числа наступного місяця — за другу половину.

Одиниця обліку для пального

Відповідно до абзацу третього п. 232.1 ст. 232  ПКУ одиницею обліку обсягів пального в системі електронного адміністрування реалізації пального є літри, приведені до температури 15°C. При цьому відпущені літри через паливороздавальні колонки на автомобільних заправних станціях (комплексах), автомобільних газових заправних станціях для цілей розділу VI ПКУ вважаються як літри, приведені до температури 15°C.  Пунктом 2 постанови КабМіну від 24.02.16 р. №113 «Деякі питання електронного адміністрування реалізації пального» установлено, що:

- у товаросупровідних документах на пальне обсяги пального відображаються виробниками пального в кілограмах та літрах, які приведені до температури 15°C;

- товаросупровідні документи подаються суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності під час митного оформлення пального до контролюючих органів з відомостями щодо обсягів такого пального, що ввозиться на митну територію України, в кілограмах та літрах, які приведені до температури 15°C.

Внесення змін до податкової звітності за результатами самостійного виявлення помилок

Якщо платник податків самостійно  виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, він зобов’язаний:

 а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3% від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;

б) або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання, збільшену на суму штрафу у розмірі 5% від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов’язання з цього податку.

Якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків, самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданому ним уточнюючому розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ,  він зобов’язаний надіслати другий уточнюючий розрахунок до декларації, але з урахуванням показників, зазначених в першому уточнюючому розрахунку.

Який «термін давності» у зведених податкових накладних

Покупець має право відобразити податковий кредит за своєчасно зареєстрованою зведеною податковою накладною в тому звітному періоді, у якому її складено або в будь-якому наступному звітному періоді протягом 365 календарних днів із дати складення такої податкової накладної.

Нагадаємо: п. 201.4 ПКУ дозволяє оформляти останнім днем місяця зведену податкову накладну на постачання товарів/послуг, які мають безперервний або ритмічний характер. До неї включають увесь обсяг постачань покупцю — платникові ПДВ за місяць.

Лист ДФСУ від 14.03.2016 р. № 5468/6/99-99-19-03-02-15.

Реєстрація платником акцизного податку і створення

 акцизного складу: для кого обов’язкові

Якщо відпуск (відвантаження) пального здійснюється не на підставі договорів зберігання, а на підставі договорів купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення (в т. ч. передача на комісійну/довірчу реалізацію), поруки, інших господарських та цивільно-правових договорів або за рішенням суду, іншого компетентного державного органу чи органу місцевого самоврядування, договорів про виробництво із сировини замовника, особа, яка здійснює ці операції, підлягає обов’язковій реєстрації як платник акцизного податку.

Таку реєстрацію здійснюють контролюючі органи за місцезнаходженням юридичних осіб, місцем проживання фізичних осіб — підприємців, до початку реалізації пального. Крім цього, якщо юридична особа надає іншим особам послуги зі зберігання, навантаження-розвантаження пального (крім скрапленого газу природного, бензолу, метанолу), вона повинна створити акцизний склад незалежно від того, хто є власником цього пального.

Лист ДФС від 29.03.2016 № 6854/6/99-99-21-05-15

ЄСВ на суму вихідної допомоги не нараховується

Базою нарахування єдиного внеску є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці».

Визначення видів виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні єдиного внеску передбачено Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 № 5.  Суми вихідної допомоги при припиненні трудового договору входять до інших виплат, які не належать до фонду оплати праці.

Акцизний податок сплачує один із учасників договору про спільну діяльність

Платником акцизного податку з реалізації пального є юридична особа, яка виконує функції уповноваженої особи по договору про спільну діяльність – один з учасників такого договору, на якого згідно з його умовами покладено обов’язок нарахування, утримання та внесення податків і зборів до бюджету з єдиного поточного рахунку спільної діяльності.

Саме юридична особа що є уповноваженою особою договору про спільну діяльність, повинна подавати заяву за формою № 1-АКП. Обов’язковим реквізитом акцизної накладної визначено код ЄДРПОУ (для юридичних осіб) або реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) особи, що реалізує пальне, та отримувача пального.

Лист ДФС від 30.03.2016р. № 6910/6/99-99-21-05-15

Чи повинен посередник у разі продажу пального реєструватися платником акцизу

Якщо підприємство закуповує на АЗС смарт-картки чи талони на бензин, а потім перепродає їх іншим особам (тобто фактичного відпуску пального воно не здійснює), то реєструватися платником «паливного» акцизу йому не потрібно.

Якщо талони чи картки продає АЗС та на підставі них відвантажує пальне, у день відпуску пального АЗС має складати акцизні накладні.

Лист ДФСУ від 25.03.2016 р. № 6569/6/99-99-21-05-15.

Негрошовий дохід у формі № 1ДФ: чи враховувати натуркоефіцієнт

 Ящо платнику податку нарахували дохід у негрошовій формі, то суми нарахованого доходу в графах 3а «Сума нарахованого доходу» та 3 «Сума виплаченого доходу» податкового розрахунку форми № 1ДФ відображають з урахуванням натурального коефіцієнта.

Адже такий коефіцієнт застосовують до бази оподаткування. У 2016 році ставка ПДФО становить 18%, а натуркоефіцієнт для такої ставки податку — 1,219512.

Перевірка статусу сертифіката ЕЦП (чинний, заблокований, скасований)

Перевірити статус посиленого сертифіката можна за допомогою надійного засобу електронного цифрового підпису «ІІТ Користувач ЦСК-1», який можна завантажити на офіційному інформаційному ресурсі Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (http://www.acskidd.gov.ua) у розділі «Програмне забезпечення», вкладка «Надійні засоби електронного цифрового підпису».

В меню програми «Переглянути сертифікати» із всього переліку сертифікатів необхідно вибрати сертифікат або додати його за допомогою кнопки «Імпортувати».

Для отримання інформації щодо статусу сертифіката слід натиснути «Перевірити».

Детальну інформацію про посилений сертифікат можна переглянути обравши пункт «Сертифікат».

Відображення ставки акцизного податку в касовому чеку при

здійсненні реалізації пального на АЗС

При реалізації пального у касовому чеку окремим рядком повинні зазначатись розмір ставки акцизного податку та загальна сума  податку за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами).

При здійсненні роздрібної реалізації пального на АЗС ставка акцизного податку в касовому чеку протягом звітного кварталу повинна відображатись в гривнях відповідно до офіційного курсу гривні до євро, встановленого НБУ, що діє на 20-тий день місяця, що передує кварталу, в якому здійснюється реалізація товару (продукції), і не змінюється до кінця звітного кварталу.

Тобто для розрахунку акцизного податку з роздрібної торгівлі пальним у І кв. 2016 року необхідно застосовувати курс євро, встановлений НБУ на 20 грудня 2015 року. За даними НБУ на 20.12.2015 р.: 1є = 25,462988 грн. Відповідно для I кварталу 2016 року ставка акцизного податку у гривнях за один літр реалізованого (відпущеного) пального дорівнює – 0,042 євро х 25,462988 гривні.

Для розрахунку акцизного податку з роздрібної торгівлі пальним у II кв. 2016 року необхідно застосовувати курс євро, встановлений НБУ на 20 березня 2016 року (1є = 30,200342 грн). Відповідно ставка акцизного податку у гривнях за один літр реалізованого (відпущеного) пального дорівнюватиме – 0,042 євро х 30,200342 гривні.

Відображення у спецдекларації операцій, що не віднесені до Реєстру спецрежиму

У разі здійснення сільгосппідприємством-спецрежимником операцій з постачання товарів (послуг), одержаних від здійснення видів діяльності, не внесених до Реєстру суб'єктів спецрежиму, податкові зобов'язання з ПДВ за операціями з постачання таких товарів нараховуються і сплачуються до бюджету у загальновстановленому порядку та відображаються у декларації з ПДВ із позначкою «0110».

При цьому суми ПДВ, нараховані (сплачені) при придбанні товарів, призначених для використання у видах діяльності, не внесених до Реєстру, включаються до складу податкового кредиту з ПДВ декларації з ПДВ із позначкою «0110».

Лист ДФСУ від 15.03.2016 р. №5581/6/99-99-19-03-02-15

Податковий період з податку на прибуток для виробника сільськогосподарської продукції

Для цілей оподаткування податком на прибуток до підприємств, основною діяльністю яких є виробництво сільськогосподарської продукції, належать підприємства, дохід яких від продажу сільськогосподарської продукції власного виробництва за попередній звітний рік перевищує 50 % загальної суми доходу.  Пунктом 137.5 ПКУ встановлено, що для виробників сільськогосподарської продукції встановлено річний податковий період.

Якщо виробник сільськогосподарської продукції, який з 01.01.2016 перейшов зі сплати єдиного податку 4 групи на загальну систему оподаткування, отримав за підсумками попереднього звітного року дохід від продажу сільськогосподарської продукції власного виробництва у розмірі не менш як 50% загальної суми доходу, то такий сільськогосподарський товаровиробник може для цілей оподаткування податком на прибуток використовувати річний податковий період, який починається з 1 липня поточного звітного року і закінчується 30 червня наступного звітного року.

При цьому такому платнику слід подати окремо Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за період з 01.01.2016 по 01.07.2016, а починаючи з 1 липня 2016 року можна застосовувати річний податковий період, який починається з 1 липня поточного звітного року і закінчується 30 червня наступного звітного року.

Хто несе відповідальність за відсутність реквізиту акцизний податок у касовому чеку – ЦСО чи платник?

Відповідальність несе суб’єкт господарювання у якого відсутній в розрахунковому документі обов’язковий реквізит «акцизний податок».

Відповідно до п.1 ст.17 Закону України від 06.07.1995 №265/95-ВР, у разі встановлення протягом календарного року в ході перевірки факту: нероздрукування відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об'єкті такого суб'єкта господарювання:

вчинене вперше - 1 гривня;

вчинене вдруге - 100 відсотків вартості проданих з порушеннями, встановленими цим підпунктом, товарів (послуг).

Платник єдиного податку (4 група) реалізує продукцію власного виробництва

та одночасно надає послуги.

Відповідно до п.1 ст. 9 ЗУ №265 Реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку.

Отже, якщо здійснюється реалізація власної продукції то РРО не потрібний, якщо надаються послуги то РРО потрібний.

Про застосування адмінштрафу за несплату ЄСВ

Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніше ніж через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні — не пізніше ніж через два місяці з дня виявлення, за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до КУпАП підвідомчі суду (судді) (ст. 38 КУпАП).

Виявлення порушення норм Закону про ЄСВ, а саме — несплата чи несвоєчасна сплата ЄСВ, є підставою для складання протоколу про адміністративне правопорушення. У разі несвоєчасної сплати ЄСВ строк порушення обчислюється не пізніше двох місяців із дати фактичної сплати. При цьому строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів і нарахованої пені не застосовується (ч. 16 ст. 25 Закону про ЄСВ).

Підприємство надає працівнику спецодяг: чи нараховувати ПДФО

Вартість спеціального (форменого) одягу та взуття, що надаються роботодавцем у тимчасове користування платнику податку, який перебуває з ним у трудових відносинах, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, не визнається додатковим благом і не підлягає обкладенню ПДФО ( пп. 165.1.9 ПКУ). Відповідно, не потрібно обкладати таку видачу й військовим збором.

Спецодяг є власністю підприємства, а працівник ним лише користується. Водночас у разі звільнення працівник зобов’язаний повернути його підприємству. Якщо працівник, якому був виданий спецодяг, припиняє трудові відносини з роботодавцем і не повертає йому спеціальний (у т.ч. формений) одяг, спеціальне взуття, граничний строк використання яких не настав, вартість такого майна включається до складу місячного оподатковуваного доходу такого працівника як додаткове благо та підлягає оподаткуванню на загальних підставах і відображається в податковому розрахунку за  ф. 1-ДФ з ознакою доходу «126».

Що зазначити в чеку під час проведення розрахунку за товар авансом через РРО

Розрахункові операції в разі проведення попередньої (авансової) оплати за товар (послугу) здійснюються через РРО із зазначенням у касовому чеку «передоплата товарів», а в разі проведення розрахунків за відстроченим платежем — через РРО із використанням режиму попереднього програмування «погашення кредиту». Остаточний розрахунок готівкою за відстроченим платежем має бути проведений через РРО з використанням режиму попереднього програмування найменування, цін товарів (послуг) та обліку їх кількості.

ІІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян

Декларування доходів від продажу сільгосппродукції

Якщо громадянин продає сільгосппродукцію та отримує дохід від не податкових агентів, він зобов’язаний задекларувати свої доходи у декларації про майновий стан і доходи.

Фізособам, які продають сільськогосподарську продукцію, достатньо вести Книгу обліку доходів та витрат, форма якої затверджена наказом МДЗ від 16.09.2013 № 481.

Також їм потрібно подбати про первинні документи. Такими документами можуть бути закупівельний акт та закупівельна відомість.

Вони мають містити, зокрема, такі дані, як: місце укладання угоди; прізвище, ім’я, по батькові продавця; найменування продукції, ціну одиниці продукції; обсяг проданої продукції; суму виплачених коштів; підпис продавця про отримання даних коштів, реєстраційний номер облікової картки платника податків — продавця сільськогосподарської продукції. Також у документі потрібно зазначити загальну суму нарахованого доходу та суму податку на доходи фізичних осіб, утриманого при виплаті коштів, якщо він утримувався.

Лист ГУ ДФС у Харківській області від 24.03.2016 № 1008/Ч/20-40-13-01-15

Наближається термін сплати авансових платежів з ПДФО підприємцями на загальній системі оподаткування за 1-й квартал 2016 року

Починаючи з 2016 року авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб фізособами- підприємцями на загальній системі оподаткування розраховуються самостійно згідно з фактичними даними розміру чистого доходу, зазначеними у Книзі обліку доходів і витрат, кожного календарного кварталу.

Такі авансові платежі сплачуються до бюджету до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом (до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня).Авансовий платіж за четвертий календарний квартал не розраховується та не сплачується. Якщо результатом розрахунку авансового платежу за відповідний календарний квартал є від’ємне значення, то авансовий платіж за такий період не сплачується. За 1-й квартал поточного року підприємці, які здійснюють діяльність на загальній системі оподаткування, мають сплатити авансовий внесок 19.04.2016.

Заповнюєш декларацію про доходи – пам’ятай про військовий збір

Доходи та майновий стан громадянам потрібно декларувати за новою формою декларації про майновий стан і доходи. Зокрема Декларація об’єднала звітність з податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

Тож фізичні особи – платники податків подають декларацію, в якій окрім сум ПДФО відображають й податкові зобов’язання з військового збору.

Деклараційна кампанія -2016  триватиме до травня 2016 року.  Громадяни, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2015 року, податкову декларацію можуть подати упродовж усього 2016 року.

Як оподатковувати ПДФО прощену суму кредиту

Прощена сума кредиту оподатковується ПДФО, якщо її сума перевищує 50% мінімальної зарплати. При цьому кредитор має повідомити боржника про прощення боргу. У разі якщо боржника не повідомили, кредитор виконує функції податкового агента. При цьому звільнено від оподаткування ПДФО суму боргу, прощену кредитором у порядку, передбаченому законом щодо реструктуризації зобов’язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, що отримані на придбання єдиного житла (іпотечні кредити).

Але звільнення діє тільки до доходів з 01.01.2016 та за умови набрання чинності Закону України «Про реструктуризацію зобов’язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, що отримані на придбання єдиного житла (іпотечні кредити)».

Також звільнено від оподаткування ПДФО суми, прощені (анульовані) кредитором у розмірі різниці між основною сумою боргу за фінансовим кредитом в іноземній валюті, визначені за офіційним курсом НБУ на дату зміни валюти зобов’язання за таким кредитом з іноземної валюти у гривню, та сумою такого боргу, визначеною за офіційним курсом НБУ станом на 01.01.2014.

Також не оподатковують ПДФО проценти, комісії та/або штрафні санкції (пеня) за такими кредитами. Таке звільнення працює стосовно фінансових кредитів в іноземній валюті, непогашених до 01.01.2014.

Лист ДФС від 01.04.2016 № 3323/Г/99-99-17-02-03-14

Про сплату ЄСВ особами, які провадять незалежну професійну діяльність

без використання найманої праці

Платниками єдиного соціального внеску є особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності.

Вказані платники зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний рік, до 1 травня наступного року.

Власні кошти на підприємницькому рахунку єдинника є його доходом

Для фізособи - підприємця платника єдиного податку  є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій) та матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою:

 - пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування,

 - доходи від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Поточні банківські рахунки для фізичних осіб - резидентів поділяються на: поточні рахунки фізичних осіб - підприємців, які відкриваються для здійснення підприємницької діяльності та поточні рахунки фізичних осіб, які не є підприємцями.

Тобто, власні кошти, внесені на розрахунковий рахунок, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, включаються до доходу фізсоби – підприємця – платника єдиного податку.

Важливо для демобілізованих підприємців

Мобілізовані підприємці для звільнення від обов'язку нарахування, сплати податків та подання податкової звітності на весь період їх військової служби повинні подати в орган ГФС заяву протягом 10 днів після демобілізації або завершення лікування (реабілітації) та документ, що підтверджує перебування на службі та терміни такої служби (військовий квиток).

У разі пропуску підприємцем зазначеного строку для подання заяви застосовуватися такі пільги не будуть.

ФОП одночасно працює найманим працівником на підприємстві: як нараховувати ЄСВ

У  разі якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску.

Отже, якщо ФОП за основним місцем роботи отримує зарплату менше мінімалки, ЄСВ розраховується виходячи з розміру мінзарплати.

У разі нарахування заробітної плати (доходів) фізичним особам із джерел не за основним місцем роботи ставка ЄСВ застосовується до фактичної бази нарахування незалежно від її розміру.

Довідка за формою № 3-ДФ підтверджує право отримувати дохід без оподаткування

Податковий кодекс  визначає, що не оподатковуються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена безпосередньо  громадянином на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом  для ведення садівництва чи на присадибній або дачній  ділянціки а також ведення особистого селянського господарства, якщо їх сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари.

Власник сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) при її продажу подає податковому агенту копію довідки за формою № 3-ДФ про наявність у нього земельних ділянок.

Термін дії довідки -п’ять років.

Щодо зменшення ставок єдиного податку для фізичних осіб – підприємців, які працює неповний робочий тиждень.

Глава 1 Розділу XIV Кодексу, яка визначає правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку, не передбачає зменшення встановлених ставок єдиного податку для фізичних осіб – підприємців в залежності від тривалості робочого тижня суб’єктів господарювання.

Згідно зі ст. 128 Господарського кодексу громадянин – підприємець зобов’язаний сплачувати податки та інші обов’язкові платежі в порядку і в розмірах, встановлених законом.

Тобто не передбачено зменшення встановлених ставок єдиного податку для фізичних осіб – підприємців, які працюють неповний робочий тиждень.

Чи має значення вік студента для використання права батьків на податкову знижку?

Відповідно до ст. 180 та 199 Сімейного кодексу України батьки повинні утримувати своїх неповнолітніх дітей (до 18 років), а якщо повнолітні діти продовжують навчання і у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги, то батьки зобов’язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років.

Тому батьки мають право включити до податкової знижки витрати на навчання дитини лише за умови, що її вік не більше 23 років та при виконанні інших вимог кодексу ( наявність підтверджуючих документів, отримання доходу у вигляді заробітної плати, тощо).



« повернутися до списку новин