Близнюкiвська районна рада

.

Переглядів: 985

Картинки по запросу електронний сервіс дфс

І. Інформація щодо діяльності Лозівської ОДПІ та органів ДФС України

У фіскальній службі Харківщини розповіли про електронні сервіси

Начальник управління обслуговування платників ГУ ДФС у Харківській області Сергій Біланчук проінформував представників ЗМІ щодо функціонування модернізованого  Електронного кабінету  платника податків, який  розпочав роботу з лютого 2016 року. На даний момент послугами кабінету скористалося близько 5 мільйонів осіб, з них майже мільйон - харків’яни.

Працює сервіс безкоштовно в режимі реального часу та цілодобово. Він має відкриту та приватну частини. У відкритій частині робота здійснюється без ідентифікації користувача.

Щоб скористатися приватною частиною платнику необхідно мати електронний цифровий підпис, який можна отримати в будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів. В кабінеті платник може переглянути особисту інформацією – перш за все, це реєстраційні та ідентифікаційні дані, дані податкового обліку та реєстрів, дані щодо розрахунків з бюджетом за останні два роки.

Електронний кабінет надає послуги не лише платникам податків і зборів, але й фізичним особам-громадянам. Завдяки новим функціям декларанти можуть без зайвих зусиль прозвітувати про свої отримані доходи під час деклараційної кампанії. Більше того, у своєму особистому кабінеті вони можуть отримати інформацію про суми нарахованих доходів та утриманих податків, необхідних для заповнення декларації.

Через Електронний кабінет вперше надано можливість електронного листування з контролюючими органами. Для цього необхідно просто обрати податкову інспекцію чи митницю, зазначити вид листа, завантажити його та надіслати.

Для фізичних осіб (громадян) в Електронному кабінеті є можливість створення запиту щодо отримання відомостей про суми отриманих доходів та утриманих податків, що досить важливо в період призначення житлових субсидій та подання електронних декларацій.

Для отримання довідки про доходи немає необхідності особисто звертатись до ДПІ, вказану довідку можна отримати за допомогою «Електронного кабінету платника». Це питання є дуже актуальним на цей час у зв’язку із необхідністю  заповнення е-декларацій державними службовцями.

 

Доходи місцевих бюджетів у січні зросли у півтора рази проти мінулорічних

У січні поточного року до місцевих бюджетів, що обслуговуються Лозівською ОДПІ, сплачено 36,3 мільйона гривень повідомила в. о. начальника інспекції Наталія Москалець.

Надходження до бюджетів громад порівняно з минулорічними зросли на 14,5 мільйони. Позитивна динаміка спостерігається по всіх районах.

 м. Лозова – 14,7 млн. грн.,  проти 10,6 млн. грн. у січні 2016 року;

Лозівській район – 5,9 млн. грн.,  проти 3,5 млн. грн. у січні 2016 року;

Близнюківській район – 4,9 млн. грн.,  проти 2,4 млн. грн. у січні 2016 року;

м. Первомайський – 4,5 млн. грн.,  проти 2,7 млн. грн. у січні 2016 року;

Первомайській район -  6,3 млн. грн., проти 2,6 млн. грн. у січні 2016 року.

Значними є  находження від плати за землю. Тільки за перший місяць року рівень сплати до аналогічного періоду минулого року зріс майже на 2,4 мільйони, до місцевих бюджетів спрямовано 5,7 мільйона гривень.

Суттєві відрахування й від представників малого і середнього підприємництва, які поповнили місцеві бюджети сплатою єдиного податку на 9,7 мільйона, а це вдвічі більше, ніж у січні 2016 року.

Податку з реалізації підакцизних товарів надійшло 2,10 мільйона, що на 0,9 мільйона більше рівня минулого року.

 

ІІ. Інформація для бухгалтерів

Вимога щодо нарахування ЄСВ з мінімальної зарплати

Якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки ЄСВ (22 %) за умови перебування у трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацювання всіх робочих днів звітного місяця

Застосовується

Не  застосовується

Якщо працівника прийнято з першого робочого дня та звільнено останнім робочим днем звітного місяця

До заробітної плати з джерела не за основним місцем роботи (база нарахування ЄСВ -  отриманий дохід  незалежно від його розміру)

Якщо працівник (за основним місцем роботи) працює на умовах неповного робочого часу

До заробітної плати (доходу) працівника-інваліда, який працює на підприємстві, в установі або організації, де застосовується ставка 8,41 %

Якщо працівник частину місяця перебував у відпустці без збереження заробітної плати* (база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної зарплати)

До заробітної плати (доходів) працівників всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариств УТОГ та УТОС, де застосовується ставка 5,3 %

Для працівників, які виконують на тому ж підприємстві, в установі, організації поряд зі своєю основною роботою, додаткову роботу за іншою професією (посадою) (оскільки це є основним місцем роботи)

До заробітної плати (доходу) підприємств та організацій, громадських організацій інвалідів, де застосовується ставка 5,5 % (для працюючих інвалідів)

Для працівника (за основним місцем роботи), який відпрацював частину місяця, а іншу частину перебував на лікарняному, де загальна сума нарахованого доходу (сума зарплати за відпрацьований час та лікарняного) не перевищує розміру мінімальної зарплати

До працівників, яким надано відпустки без збереження заробітної плати на період проведення АТО у відповідному населеному пункту з урахуванням часу, необхідного для повернення до місця роботи, але не більш як сім календарних днів після прийняття рішення про припинення АТО

Для працівника (за основним місцем роботи), який перебував на лікарняному повний місяць, у якому сума нарахованого лікарняного менше за мінімальний розмір зарплати, встановленої законом на місяць, за який нараховується зарплата (дохід)

Якщо працівника прийнято не з першого робочого дня та звільнено не останнім робочим днем звітного місяця

Якщо після розподілу лікарняного (суми допомоги по тимчасовій непрацездатності відносяться до того місяця, за який вони нараховані) загальний дохід за місяць становить менше мінімального розміру

Якщо працівник повний місяць перебував у відпустці без збереження заробітної плати (база нарахування ЄСВ відсутня)

Для працівників, які перебували у щорічних відпустках (на дітей, чорнобильських), у разі якщо фактична база нарахування ЄСВ менше мінімальної зарплати

Для працівника (за основним місцем роботи) у якого початок та закінчення лікарняного припадають на різні місяці, ЄСВ у місяці початку лікарняного, нараховується за фактично відпрацьований час, оскільки загальна сума доходу ще не є відомою (суму лікарняних буде визначено після надання листка непрацездатності)

Якщо сума допомоги по вагітності та пологах (відноситься до місяців за який її нараховано) у якомусь місяці менше

У разі звільнення або прийняття працівника на основне місце роботи протягом місяця, в якому нарахована зарплата за відпрацьований час не перевищує розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць (сума ЄСВ розраховується з фактично нарахованої зарплати незалежно від її розміру)

У разі звільнення або прийняття працівника на основне місце роботи за умови відпрацювання ним всіх робочих днів звітного місяця за графіком роботи

Якщо нараховуємо зарплату зовнішньому суміснику (не основне місце роботи), ЄСВ нараховується на фактичний дохід

Якщо працівник – інвалід працює у ФОП (ставка ЄСВ – 22 %)

 

Про порядок бюджетного відшкодування  ПДВ у лютому-березні 217 року

З 01.02.2017 р. набрала чинності постанова КМУ від 25.01.2017 р. №26 «Про затвердження Порядку ведення Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість», відповідно до якої до 1 квітня 2017 року продовжено термін бюджетного відшкодування за порядком, що діяв до 1 січня 2017 року.

31.01.2017 року ДФС України надано для виконання до Казначейства Узагальнену інформацію на загальну суму 6 827,9 млн гривень. Бюджетне відшкодування сум ПДВ, визначених в Узагальненій інформації, органи Казначейства розпочали 01.02.2017 р. – з дня набрання чинності Постанови № 26.

 

Типові помилки при заповненні звітності за користування радіочастотним ресурсом

Попереднім аналізом звітності з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом виявлено методологічні помилки у заповненні податкової звітності, а саме:

- неправильно застосовано розмір встановлених ставок з Рентної плати;

- не заповнено ширину смуги радіочастот для дозволів з однаковою шириною смуги радіочастот;

- подання звітності платниками, у яких відсутній суб’єкт оподаткування Рентною платою та дозвіл на експлуатацію радіоелектронного пристрою.

 

Помилково подали звітність не в ту податкову: як бути?

Податковим кодексом не передбачені дії суб’єкта господарювання у випадку, якщо ним помилково подано податкову звітність до контролюючого органу (подано звітність, яку взагалі не потрібно подавати або подано не до того контролюючого органу).

Однак, платник податків може звернутись письмово до контролюючого органу з обґрунтуванням обставин помилково поданої звітності та проханням не визнавати дану звітність як податкову.

 

"Єдинник" звітує про виплату дивідендів

Платники єдиного податку, у разі прийняття рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (вкладникам) зобов'язані нарахувати і внести до бюджету авансовий внесок з податку на прибуток у порядку, визначеному п. 57.1-1 ПКУ.

Авансові внески з податку на прибуток, що внесені до бюджету при виплаті дивідендів юридичними особами на третій або четвертій групі спрощеної системи оподаткування відображаються у рядках 20 - 22 декларації з податку на прибуток  та розшифровуються у додатку АВ до декларації.

Платник податку на прибуток подає разом з відповідною податковою декларацією фінансову звітність (п. 46.2 ПКУ).

 

Код типу нерухомості в декларації виправлений самостійно: чи буде штраф?

З метою коригування податкового зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, платнику необхідно подати дві уточнюючі декларації окремо для об’єктів житлової та нежитлової нерухомості.

У разі самостійного виправлення платником помилкових кодів типів нежитлової та житлової нерухомості штрафні санкції на суму заниження податкового зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нараховуються незалежно від того змінювалась сума нарахованого податку чи ні.

 

Екологічний податок: строки подання звітності та сплати у 2017 році

Законом №1791 внесено зміни до статей 243-248 Податкового кодексу.

Зокрема,  з 1 січня 2017 року збільшено на 12% ставки екологічного податку за:

  • викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення,
  • скиди окремих забруднюючих речовин у водні об'єкти,
  • розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об'єктах,
  • утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені),
  • тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками  понад установлений особливими умовами ліцензійний строк.

Збільшені ставки повинні застосовуватися платниками екоподатку при обчисленні податкових зобов'язань за перелічені вище об'єкти оподаткування, що виникли з 1 січня 2017 року.

 

Про терміни подання декларацій екологічного податку та сплати податкових зобов'язань з екологічного податку у 2017 році:

Період

Подання декларації

Сплата податкових зобовязань

IV квартал 2016 року

9 лютого

17 лютого

I  квартал 2017 року

10 травня

19 травня

I I   квартал 2017 року

9 серпня

18 серпня

I I I  квартал 2017 року

9 листопада

17 листопада

IV квартал 2017 року

9 лютого 2018 р.

19 лютого 2018 р.

Якщо платник екологічного податку з початку звітного року не планує здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів протягом звітного року, то такий платник повинен повідомити про це контролюючий орган за місцем розташування джерел забруднення та скласти заяву довільної форми про відсутність у нього у звітному році об'єкта обчислення екологічного податку.

В іншому разі платник податку зобов'язаний подавати декларації відповідно до вимог ПКУ.

 

Про нову форму декларації з рентної плати

Мінфін наказом від 07.11.2016 р.  № 927 вніс  зміни до форми Податкової декларації з рентної плати, затвердженої наказом Мінфіну від 17.08.2015 р. №719, виклавши її у новій редакції.

Нова форма декларації з рентної плати вперше буде використовуватись для складання звітності:

- за січень 2017 року та наступні звітні періоди, у тому числі і для самостійного виправлення помилок, допущених у податковій звітності за попередні звітні (податкові) періоди – платниками рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин за видобування нафти, конденсату, природного газу, у тому числі газу, розчиненого у нафті (нафтового (попутного) газу), етану, пропану, бутану, рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України та рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України;

- за І квартал 2017 року та наступні звітні періоди, у тому числі і для самостійного виправлення помилок, допущених у податковій звітності за попередні звітні (податкові) періоди - платниками рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин (за винятком вуглеводної сировини), за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин - за місцезнаходженням ділянки надр, за спеціальне використання води, за спеціальне використання лісових ресурсів.

 

Яку інформацію платники земельного податку можуть отримати в органах Держгеокадастру

Платникам земельного податку для отримання відомостей про:

  • класифікацію земельних ділянок,
  • нормативну грошову оцінку земельних ділянок (частин земельних ділянок),
  • площу земельних ділянок (їх частин), що передаються в оренду, у т.ч. під переданими в оренду будівлями, спорудами (їх частинами), нежилими приміщеннями (їх частинами) у багатоповерхових жилих будинках,
  • площу земельних ділянок під придбаними спорудами будівлями (їх частинами) і нежилими приміщеннями (їх частинами) у багатоповерхових жилих будинках тощо

необхідно звернутися до відповідного територіального органу Держгеокадастру України.

 

Про доплату до мінімалки внутрішнім сумісникам

У разі якщо особа працює на умовах внутрішнього сумісництва з установленням неповної тривалості робочого часу 20 годин на тиждень, в обсязі 0,5 тарифної ставки за кожною посадою, то мінімальна заробітна плата виплачується пропорційно до виконаної норми праці.

Відповідно, норми передбачені ст. 3 прим. 1 Закону про оплату праці і поширюються в тому числі на випадки невиконання працівником у повному обсязі місячної (годинної) норми праці.

 

Передання ПММ замовником виконавцеві послуг є операцією з реалізації пального

Передання замовником паливно-мастильних матеріалів виконавцеві на виконання умов договору про надання послуг є операцією з реалізації пального в розумінні абз. 2 пп. 14.1.212 ПКУ.

Підприємство, яке здійснює операції з передання (відпуску, відвантаження) пального іншим особам чи здійснює будь-які інші операції з пальним на митній території України, перелічені в абз. 2 пп. 14.1.212 ПКУ, зобов’язане складати акцизні накладні на такі обсяги реалізації (а також на обсяги пального, що використовується для власного споживання) та реєструвати їх у Єдиному реєстрі акцизних накладних  незалежно від того, чи виникатимуть у такого підприємства зобов’язання зі сплати акцизного податку.

Лист ДФСУ від 20.01.2017 р. № 1250/6/99-99-15-02-02-15

 

Оподаткування нецільової благодійної допомоги: змінено граничний розмір

З 01 січня 2017 року Законом України від 20.12.2016 р. № 1791-VIII змінено граничний розмір благодійної допомоги, що передбачений пп. «б» пп. 170.7.8 ст. 170 ПКУ, який становить 500 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абз.1 пп. 169.4.1 ст. 169 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року (у 2016 році — 1930 грн., у 2017 році — 2240 грн.).

Сума перевищення нецільової допомоги над вказаним розміром включається податковим агентом до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, як інші доходи і підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

Лист ДФС України від 18.01.2017 р. № 971/6/99-99-13-02-03-15

 

Змінені ставки єдиного податку для платників четвертої групи

Законом України від 20.12.2016 №1791-VIII  внесені зміни до Податкового кодексу у частині єдиного податку.

Так, збільшені ставки єдиного податку для платників єдиного податку 4 групи, а саме:

- для ріллі, сіножатей і пасовищ (крім ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, а також сільськогосподарських угідь, що перебувають в умовах закритого ґрунту) з 0,81 % до 0,95%;

- для багаторічних насаджень (крім багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях) з 0,49% до 0,57%;

- для сільськогосподарських угідь, що перебувають в умовах закритого ґрунту розмір ставки єдиного податку складає 6,33% .

Для платників єдиного податку 4 групи розмір ставок податку з одного гектара сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду залежить від категорії (типу) земель, їх розташування та встановлюється у відсотках до бази оподаткування.

 

ІІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян

Якщо єдинник припиняє діяльність: як звітувати?

У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, яка є платником єдиного податку, останнім податковим (звітним) періодом вважається період, у якому відповідним контролюючим органом отримано від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення.

Сплачувати єдиний податок, підприємець має  до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому анульовано реєстрацію за рішенням контролюючого органу на підставі отриманого від держреєстратора повідомлення про проведення держреєстрації припинення підприємницької діяльності.

 

Уважно заповнюйте декларацію про доходи

Щоб уникнути небажаних непорозумінь стосовно штрафних санкцій за несвоєчасно подану декларацію, платник податку повинен самостійно правильно визначити категорію платника, оскільки різні категорії мають різні терміни подання декларації та різні терміни сплати ПДФО і військового збору.

Особа, яка провадить незалежну професійну діяльність та одночасно здійснює підприємницьку діяльність на спрощеній системі оподаткування, вказує позначку «особа, яка провадить незалежну професійну діяльність», та подає декларацію до 03.05.2017 р.

 

Коли підприємець має подавати декларацію з плати за землю?

Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру. Платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік.

Фізична особа – підприємець подає податкову декларацію з плати за землю, якщо земельна ділянка використовується для провадження господарської діяльності (магазин, СТО тощо) на підставі права власності на земельну ділянку, права постійного користування та права оренди земельної ділянки, оформлених на фізичну особу – підприємця.

Якщо документи правовстановлюючі документи оформлені на фізособу, то нарахування плати за землю (земельного податку або орендної плати) здійснює контролюючий орган (за місцем знаходження земельної ділянки), який надсилає (вручає) платникові за місцем його реєстрації до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення плати за землю, у тому числі якщо така особа використовує вказані земельні ділянки для провадження господарської діяльності.

Крім того, контролюючий орган здійснює нарахування земельного податку фізичній особі у разі використання нею земельної ділянки (у тому числі для провадження господарської діяльності), на яку відсутні відповідні документи. В такому випадку нарахування грошових зобов’язань з плати за землю здійснюється контролюючим органом на підставі інформації, наданої відповідними територіальними органами Держгеокадастру та Укрдержреєстру.

 

Витрати, дозволені для включення до податкової знижки

Громадяни можуть повернути частину сплаченого із заробітної плати податку на доходи фізичних осіб, скориставшись правом на податкову знижку. Зазначене право передбачене ст. 166 ПКУ.

До податкової знижки  включаються фактично здійснені протягом року платником податку витрати, підтверджені платіжними документами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

Витрати, дозволені для включення до податкової знижки:

частину суми процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом;

пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям;

сума коштів, сплачених на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення;

страхові платежі (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески  в рамках недержавного пенсійного забезпечення;

 суми витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій або оплату державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита;

суми коштів, сплачених платником податку у зв'язку із переобладнанням транспортного засобу, що належить платникові податку, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива;

 суми витрат на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним.

Для отримання податкової знижки платнику податку потрібно заповнити і подати декларацію про майновий стан і доходи до 31 грудня року, що настає за звітним.

 

Нарахування земельного податку фізичним особам у 2017 році

З 01.01.2017 року змінено деякі правила нарахування земельного податку громадянам.

А саме, передбачено, подання фізособою, що має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, до 1 травня поточного року письмової заяви у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельної ділянки для застосування пільги. Пільга починає застосовуватися до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, в якому подано таку заяву.

До 1 липня поточного року контролюючими органами (за місцем знаходження земельної ділянки) проводиться нарахування податку та вручається платнику за місцем його реєстрації податкове повідомлення-рішення про внесення податку. У разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника – фізичної особи до іншого протягом календарного року податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначену земельну ділянку, а новим власником – починаючи з місяця, в якому він набув право власності.

У разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника – фізичної особи до іншого протягом календарного року контролюючий орган надсилає (вручає) податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності. Якщо такий перехід відбувається після 1 липня поточного року, то контролюючий орган надсилає (вручає) попередньому власнику нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Платники податку мають право на проведення звірки даних щодо:  розміру площі земельної ділянки, права на користування пільгою, розміру ставки податку та нарахованої суми податку.

 

Чи може іноземець зареєструватись платником єдиного податку?

ПКУ визначає, що фізособа-резидент - це фізична особа, яка має місце проживання в Україні (пп. 14.1.213  ПКУ).  У разі якщо особа має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо така особа має місце постійного проживання в Україні. Якщо особа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має більш тісні чи економічні зв’язки (центр життєвих інтересів) в Україні. У разі якщо державу, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, не можна визначити, або якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від’їзду) протягом періоду або періодів податкового року.

Відповідно до п. 177.12 ст. 177 ПКУ іноземці та особи без громадянства, зареєстровані підприємцями згідно із законодавством України, є резидентами.

Згідно з п. 291.3 ст. 291 цього Кодексу фізична особа — підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим ПКУ, та реєструється платником єдиного податку в установленому порядку. 

Тобто, фізична особа — іноземець, яка зареєстрована суб’єктом господарської діяльності, може обрати спрощену систему оподаткування за умови її відповідності критеріїв, установлених кодексом.

 

Як отримати податкову знижку по іпотечному кредиту

Платник податку – резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом за умови документального підтвердження витрат, що включаються до податкової знижки:

кредитного договору та нотаріально завіреного договору іпотеки;

відповідних платіжних документів, в яких чітко визначено суму сплачених відсотків за користування іпотечним кредитом та прізвище, ім’я, по-батькові платника податку як платника цих процентів (рахунок з печаткою про перерахування коштів через касу, платіжне доручення банку з відміткою про перерахування коштів);

паспорта платника податку з позначкою про реєстрацію за місцезнаходженням житлового будинку (квартири, кімнати), щодо якого оформлено іпотечний житловий кредит.

Оригінали таких документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку, достатнього для проведення контролюючим органом податкової перевірки стосовно нарахування такої податкової знижки.

Платники податку зобов’язані на вимогу контролюючого органу та в межах його повноважень, визначених законодавством, надавати документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку.

Граничний термін подання декларації для реалізації права на податкову знижку за 2016 рік – 29 грудня 2017 року. Декларацію про майновий стан і доходи платники податку подають до податкової інспекції за місцем податкової адреси (реєстрації). Право на отримання податкової знижки у 2017 році щодо витрат, понесених у 2016 році, на наступний рік не переноситься.

 

Застосування права на податкову знижку при відчуженні об’єкта іпотеки

ПКУ визначені умови, при додержанні яких громадянин має право на застосування податкової знижки по сумам сплачених процентів за іпотечним кредитом.

Право на включення до податкової знижки суми процентів за іпотечним кредитом, надається платнику податку за одним іпотечним кредитом протягом 10 послідовних календарних років починаючи з року, в якому збудований об’єкт житлової іпотеки переходить у власність громадянина та починає використовуватися як основне місце проживання.

Якщо протягом звітного року об’єкт іпотеки був відчужений, то фізична особа не має права на отримання податкової знижки в частині суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом.

 

Продав авто вдруге за рік — сплати ПДФО та військовий збір

Дохід платника податку від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується ПДФО за ставкою 5%.

Як виняток, не підлягає оподаткуванню дохід від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда. При цьому під продажем розуміють будь-який перехід права власності на об’єкти рухомого майна, крім їх успадкування та дарування.

Своєю чергою, фізична особа (продавець) під час укладення договору зобов’язана самостійно сплатити до бюджету ПДФО та військовий збір з доходу від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого майна.

 

Зміни в оподаткуванні фізосіб, які навчаються

З 01.01.17 р. звільнено від оподаткування ПДФО сума, сплачена будь-якою юридичною або фізичною особою на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів на здобуття освіти, підготовку чи перепідготовку платника податку, але не вище трикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки чи перепідготовки такої фізичної особи.

У 2017 році ця сума складає 9600 грн. (3200 грн. х 3 = 9600 грн.).

Скасовано необхідність особи, яка навчається, відпрацювати три роки у роботодавця, який заплатив за таке навчання.

Нагадуємо, що до внесення змін такі кошти звільнялись від оподаткування ПДФО тільки у разі сплати їх роботодавцем на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за фізичну особу, але не вище розміру, який дає право на застосування податкової соціальної пільги (у 2016 році така сума не перевищувала 1930 грн. на місяць), на кожний повний або неповний місяць підготовки чи перепідготовки такої фізичної особи, незалежно від того, чи перебуває ця особа у трудових відносинах з роботодавцем, але за умови, що вона уклала з ним письмовий договір (контракт) про взяті зобов’язання з відпрацювання у такого роботодавця після закінчення навчання не менше ніж три роки.

При цьому, якщо працівник припиняв трудові відносини з роботодавцем протягом періоду такого навчання або до закінчення третього календарного року від року, в якому закінчується таке навчання, сума, сплачена як компенсація вартості навчання, прирівнювалась до додаткового блага та підлягала оподаткуванню у загальному порядку.



« повернутися до списку новин