Близнюкiвська районна рада

.

Переглядів: 991

Картинки по запросу важливо картинки

І. Інформація щодо діяльності Лозівської ОДПІ та органів ДФС України

Шановні платники!

У зв’язку з закриттям календарного року в період з 31.12.2017 по 01.01.2018 (включно) будуть проводитись регламентні та технологічні роботи автоматизованих систем ДФС України.

Оприлюднено план перевірок ДФС на 2018 рік

ДФСУ на своєму сайті оприлюднила план-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2018 рік. Ознайомитись з планом графіком за посиланням  http://sfs.gov.ua/diyalnist-/plani-ta-zviti-roboti-/320874.html

Щодо роботи Центру обслуговування платників

Час прийому відвідувачів Центром обслуговування платників (далі – ЦОП):

 з понеділка по четвер з 9.00 до 18.00 год.,

 у п’ятницю - з 9.00 до 16 год. 45 хв,

 у суботу - з 9.00 до 13.00 год. Обідня перерва - з 13.00 до 13 год. 45 хв.

В останній день граничного строку подання звітності, визначеного ПКУ, час роботи ЦОП подовжується до 20.00 год.

Знову про електронні сервіси «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера» та «Електронний кабінет платника»

Електронний податковий сервіс «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера» - це сервіс, що працює за допомогою інтерактивного банера, розміщеного на головній сторінці офіційного веб-порталу Державної фіскальної служби України, у якому за допомогою екранних форм формується запит та виводиться результат пошуку інформації, яка міститься у базах даних ДФС.

Сервіс функціонує без втручання посадових осіб органів ДФС та здійснюється за допомогою перенесення інформації з баз даних ДФС про наявність або відсутність податкового боргу у платника податків, без врахування заборгованості зі сплати єдиного внеску.

Одночасно, сервіс «Електронний кабінет платника» надає суб’єктам господарювання можливість працювати з органами ДФС дистанційно у режимі реального часу, зокрема у розділі «Стан розрахунків з бюджетом» платник має можливість звірити стан розрахунків з бюджетами усіх рівнів, включаючи ЄСВ.

Про подання податкової звітності засобами е-mail

Платник здійснює надсилання електронних документів з урахуванням встановлених законодавством граничних строків для подання таких документів до контролюючого органу протягом операційного дня.

Операційний день - частина дня, протягом якої за наявності технічної можливості здійснюється електронний документообіг.

Електронні документи, відправлені платником після закінчення строку, встановленого законодавством для подання аналогічних документів в паперовому вигляді, вважаються поданими з порушенням строків їх подання.

Після надходження електронного документа здійснюється його автоматизована перевірка  у день надходження або не пізніше наступного робочого дня, якщо електронний документ надійшов після закінчення операційного дня або за 1 годину до його закінчення.

За результатами автоматизованої перевірки платнику надсилається перша квитанція протягом двох годин з часу отримання електронного документа контролюючим органом, в іншому разі - протягом перших двох годин наступного операційного дня.

Якщо платнику протягом встановленого строку після відправки електронного документа не надійшла перша квитанція, електронний документ вважається не одержаним контролюючим органом.

Згідно з п. 12 розділу ІІ Порядку не пізніше наступного робочого дня з моменту формування першої квитанції, якщо інше не встановлено законодавством та Порядком, формується друга квитанція, яка є підтвердженням про прийняття (реєстрацію) або повідомленням про неприйняття в контролюючому органі електронного документа.

При наявності другої квитанції про прийняття електронного документа датою та часом прийняття (реєстрації) електронного документа контролюючим органом вважаються дата та час, зафіксовані у першій квитанції.

Якщо платником надіслано до контролюючих органів кілька примірників одного електронного документа (при виправленні, неотриманні першої квитанції тощо), оригіналом вважається електронний документ, надісланий до контролюючих органів останнім до закінчення граничного строку, встановленого законодавством для подання такого документа, за умови, що його було сформовано правильно та прийнято (зареєстровано), про що платнику надійшла друга квитанція про прийняття.

Щоб не було проблем із поданням звітності - завчасно отримайте цифровий підпис

Нагадуємо, що з 11 грудня 2017 року набрали чинності нові форми реєстраційних документів для отримання послуг електронного цифрового підпису.

Переглянути та завантажити актуальні форми реєстраційних документів для отримання послуг електронного цифрового підпису можна на офіційному сайті Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС у розділі «Реєстрація користувачів»: www.acskidd.gov.ua/r_kor.

Також для удосконалення процедур ідентифікації та автентифікації клієнтів під час надання послуг електронного цифрового підпису внесено Зміни № 5 до Регламенту АЦСК ІДД ДФС. Переглянути Зміни № 5 до Регламенту АЦСК ІДД ДФС можна у розділі «Реєстрація користувачів»: https://acskidd.gov.ua/reglament.

Змінено граничні розміри обороту для застосування РРО

Уряд змінив порядок застосування РРО.

По-перше, збільшено граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), у разі перевищення якого обов’язково застосовують РРО. Так, зокрема у роздрібній торгівлі через засоби пересувної торговельної мережі граничний розмір розрахунків становить 500 тис. грн (раніше — 200 тис. грн).

А для роздрібної торгівлі та громадського харчування на території села, що провадять підприємства споживчої кооперації, а також сільськогосподарські товаровиробники, які використовують продукцію власного виробництва, — 250 тис. грн (було 75 тис. грн).

По-друге, уточнено, що для приватних підприємців — єдиноподатників другої і третьої груп незалежно від обраного виду діяльності, граничний обсяг річного доходу для обов’язкового застосування РРО становить 1 млн грн.

Постанова КМУ від 18.12.2017 № 984

ІІ. Інформація для бухгалтерів

Після заміни несправного фіскального блоку РРО контрольну стрічку

відновлювати не потрібно

У разі якщо центром сервісного обслуговування при гарантійному (післягарантійному) ремонті було замінено несправний фіскальний блок, у ньому відновлюється інформація із щомісячних звітів РРО за останніх три роки. Вимоги щодо відновлення суб'єктом господарювання або центром сервісного обслуговування електронної контрольної стрічки у РРО або її роздрукування на паперовому носії чинним законодавством не передбачено.

Враховуючи зазначене, відповідальності за не відновлення електронної контрольної стрічки відповідно до ст. 17 Закону N 265 не передбачено. Окрім того, повідомляємо, що у базах банних ДФС наявна інформація про копії розрахункових документів, а також копії фіскальних звітних чеків, послідовно сформованих РРО, що створені в електронній формі таким реєстратором, які зберігаються на носії контрольної стрічки у формі пакетів даних.

 Докладніше у ІПК ДФС від 12.12.2017р. № 2961/6/99-99-14-05-01-15/ІПК

Як отримати довідку-підтвердження статусу податкового резидента України?

Контролюючий орган видає платнику податків (юридичній особі, фізичній особі – підприємцю, фізичній особі) довідку-підтвердження статусу податкового резидента України або підтверджує статус податкового резидента України у відповідному розділі заяви про звільнення (зменшення) від оподаткування доходів із джерел у зарубіжній державі або заяви про відшкодування уже сплачених податків на території зарубіжної держави, які подані за формами, затвердженими компетентним органом зарубіжної країни, у випадках, коли такі особи отримують доходи за межами України та підпадають під дію міжнародних договорів України про уникнення подвійного оподаткування і звернулися до контролюючого органу за місцезнаходженням юридичної особи (місцем проживання фізичної особи) із письмовим зверненням у довільній формі.

Звернення може бути подане особисто або уповноваженою на це особою або надіслано поштою.

Якщо виявлено помилку у повідомленні про прийняття на роботу

Пунктом 2 додатку до Постанови КМУ від 17.06.2015р. № 413 "Про порядок повідомлення Державної фіскальної служби та її територіальних органів про прийняття працівника на роботу" встановлено тип повідомлення:

• "початкове" - подання інформації про прийняття працівника на роботу;

• "скасовуюче" - подається у разі допущення помилки роботодавцем та необхідності внесення змін до повідомлення про прийняття працівника на роботу.

У разі допущення помилки роботодавцем та необхідності внесення змін до повідомлення про прийняття працівника на роботу подається повідомлення типу "скасовуюче" з помилковими даними і одночасно повідомлення типу "початкове" з правильними даними.

Як довго слід зберігати первинні документи

Первинні документи потрібно зберігати не менш як 1095 днів із дня, коли подали податкову звітність, для складення якої використовували ці документи.

Коли платника податків ліквідовують, первинні документи за період його діяльності не менш як 1095 днів, що передували даті ліквідації, у встановленому порядку передають до архіву. Якщо документи пов’язані з предметом перевірки, їх зберігають до закінчення перевірки та спливу передбаченого законом строку оскарження рішень, що прийняли результатами перевірки.

Якщо первинні документи, пов’язані з визначенням податків чи заповненням звітності, загубили, пошкодили або достроково знищили, платник податків зобов’язаний у п’ятиденний строк повідомити про це орган контролю за місцем обліку.

Лист ДФС від 08.12.2017 № 2902/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

 

Підприємство виплачує фізособі-спадкоємцю частку у статутному капіталі: чи буде ПДФО

Коли юрособа виплачує фізособі-спадкоємцю його частку в капіталі, такі кошти оподатковують ПДФО та військовим збором. Фізособа зобов’язана самостійно подати річну податкову декларацію та сплатити суми податкових зобов’язань.

Підприємство як податковий агент має лише відобразити виплачений дохід у податковому розрахунку за формою № 1ДФ.

Лист ДФС від 19.12.2017 № 3045/6/99-99-13-02-03-15/ІПК

IІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян

Щоб не проґавити право на податкову знижку

Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, — це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку — резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів — фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом України (далі – ПКУ).

Повернути частину податку на доходи фізичних осіб, сплаченого громадянами із заробітної плати, можна, зокрема, при реалізації ними права на податкову знижку.

Для отримання податкової знижки за наслідками 2016 року фізичній особі необхідно заповнити і подати до державної податкової інспекції за своєю податковою адресою (місцем проживання фізичної особи, за яким вона береться на облік як платник податку у контролюючому органі) податкову декларацію про майновий стан і доходи по 31 грудня 2017 року.

Якщо платник податку до кінця 2017 року не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками 2016 року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

У регіоні, що обслуговується Лозівською ОДПІ, у 2017 році 631 громадянин скористався правом на отримання податкової знижки.

За наслідками перерахунків цим громадянам нараховано до повернення 700,8 тис грн податку на доходи фізичних осіб, зазначена сума вже отримана громадянами.

Якщо протягом року підприємець вдруге зареєструється у державного реєстратора, але у податковій його ще не знято з обліку

Незалежно від того, що процедура зняття з обліку фізичної особи – підприємця в контролюючих органах не завершена, але протягом року такий платник вдруге зареєструвався у державного реєстратора, то взяття його на облік здійснюється контролюючими органами за основним місцем обліку у день отримання відомостей про державну реєстрацію фізичної особи – підприємця та здійснюється датою внесення даних до Реєстру самозайнятих осіб за номером, який відповідає порядковому номеру реєстрації відповідного повідомлення державного реєстратора.

При цьому взяття на облік фізичної особи – підприємця, яка протягом року вдруге зареєструвалась у державного реєстратора, але у контролюючих органах ще не була знята з обліку, не припиняє її зобов’язань по забезпеченню остаточних розрахунків з податків від провадження підприємницької діяльності за її першою реєстрацією.

Знову про земельні пільги

Відповідно до ст. 281 ПКУ від сплати земельного податку звільняються інваліди 1 і 2 групи, фізособи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років, пенсіонери (за віком), ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України ”Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, та фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення від сплати земельного податку за земельні ділянки, передбачене для вказаних категорій фізичних осіб, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм:

- для ведення особистого селянського господарства - у розмірі не більш як 2 гектари;

- для будівництва та обслуговування житлового будинку, госпбудівель і споруд (присадибна ділянка): у селах - не більш як 0,25 га, в селищах - не більш як 0,15 га, в містах - не більш як 0,10 га;

- для індивідуального дачного будівництва - не більш як 0,10 гектара;

- для будівництва індивідуальних гаражів - не більш як 0,01 гектара;

- для ведення садівництва - не більш як 0,12 гектара.

Право на безоплатне отримання із земель державної або комунальної власності земельних ділянок, у межах зазначених граничних норм, мають громадяни України.

Іноземні громадяни та особи без громадянства не мають права набувати права власності на земельні ділянки на підставі безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності.

Враховуючи зазначене, іноземні громадяни та особи без громадянства не користуються пільгами щодо сплати земельного податку.

Для кого застосування РРО не залежить від обсягу доходу

Нагадуємо, що 8 травня 2017 року набрала чинності постанова КМУ від 16.03.2017 р. №231. Саме з цього часу підприємці – платники єдиного податку 1, 2 та 3 груп, які продають технічно складні побутові товари, визначені переліком, зобов’язані проводити розрахунки за такі товари через зареєстровані належним чином РРО. Змінами передбачено, що платники єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, повинні застосовувати РРО незалежно від обсягу отриманого доходу від продажу.

Застосовувати РРО при продажу технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, повинні як платники єдиного податку першої групи, які провадять діяльність на ринках, так і платники другої та третьої груп незалежно від обсягу річного доходу. Для них визначальною умовою для застосовування РРО є реалізація відповідного виду товарів, а саме - технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

Термін «технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту» вживається у значенні, наведеному в Законі України «Про захист прав споживачів» від 12.05.1991 р. №1023-XII. Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 16.03.2017 №231 «Про затвердження переліку груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій».

 

Про строк реєстрації  книги обліку доходів  підприємцем

У разі зміни податкової адреси (місця проживання), пов’язаної зі зміною адміністративного району, фізособі- підприємцю - платнику єдиного податку необхідно зареєструвати нову книгу обліку доходів (доходів і витрат) у контролюючому органі за новим місцем обліку до отримання нею доходів від здійснення підприємницької діяльності.

 

Як громадянин України, іноземець або особа без громадянства може отримати інформацію про джерела/суми отриманих доходів?

Фізична особа (громадянин України, іноземець, особа без громадянства) для отримання інформації про джерела/суми отриманих доходів подає до контролюючого органу заяву за формою № 10ДР.

Громадянин України для отримання інформації про джерела/суми отриманих доходів може звернутися особисто або через представника до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання) або до будь-якого контролюючого органу у разі, якщо тимчасово перебуває за межами населеного пункту проживання, подає документ, що посвідчує особу.

Іноземці та особи без громадянства – до територіальних органів ДФС в областях та місті Києві, пред’являючи при цьому документ, що посвідчує особу, та засвідчений в установленому законодавством порядку його переклад українською мовою (крім осіб, які мають посвідки на постійне проживання або посвідки на тимчасове проживання в Україні).

Представник додає до заяви за формою № 10ДР довіреність, засвідчену в нотаріальному порядку, на отримання відомостей з Державного реєстру, документ, що посвідчує особу такого представника, та ксерокопію документа, що посвідчує особу довірителя.

Якщо довірена особа є іноземцем або особою без громадянства, до документа, що посвідчує її особу, вона додатково додає засвідчений в установленому законодавством порядку його переклад українською мовою (після пред’явлення повертається) та копію такого перекладу (крім осіб, які мають посвідки на постійне проживання або посвідки на тимчасове проживання в Україні).

 

У який термін сплачується ЄСВ у разі ліквідації ФОП

У разі припинення діяльності підприємці зобов'язані подати самі за себе звіт по ЄСВ із зазначенням типу форми "ліквідаційна".

Термін сплати зобов'язань за таким звітом настає в день його подання, відповідно єдиний внесок необхідно сплатити до дати подання звіту включно

Спадкоємець- дитина, позбавлена батьківського піклування: що з ПДФО

Якщо на момент отримання свідоцтва про право на спадщину платник податку мав статус дитини, позбавленої батьківського піклування, таку спадщину оподатковують ПДФО за нульовою ставкою.

Такий дохід звільнений також від оподаткування військовим збором.

Правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття. Неповнолітньою вважають дитину віком від 14 до 18 років.

Лист ДФС від 12.12.2017 № 2949/Ш/99-99-13-02-03-14/ІПК

Документи, які необхідно надати фізичній особі для отримання ЕЦП

Для отримання послуг еклектронного цифрового підпису (ЕЦП) фізичній особі необхідно:

- надати Реєстраційну картку, заповнену відповідно до зразка (у двох примірниках) та оформити необхідні документи за списком, наведеним на офіційному інформаційному ресурсі АЦСК ІДД ДФС acskidd.gov.ua («Розділ «Реєстрація користувачів»), а саме:

? надати копію паспорта підписувача (копії 1-2 сторінок (3-6 за наявності відміток) та сторінку з відміткою про реєстрацію місця проживання) або копію паспорта підписувача виготовленого у формі картки, що містить безконтактний електронний носій (копії лицьового та зворотного боку та копія паперового витягу з Єдиного державного демографічного реєстру про адресу реєстрації місця проживання, або копія Довідки про реєстрацію місця проживання фізичної особи), або паспорта громадянина України для виїзду за кордон з відміткою про постійне місце проживання в іноземній державі, засвідчена підписом власника;

? надати копію посвідки на постійне (тимчасове) місце проживання, засвідчену підписом власника, або паспорта громадянина іншої країни із нотаріально засвідченим перекладом на українську мову (для іноземних громадян);

? надати копію картки платника податків*, засвідчену підписом власника.

За наявності у паспорті громадянина України реєстраційного номера облікової картки платника податків, замість копії картки платника податків, може бути подана копія сторінки паспорта громадянина України з відповідною відміткою, засвідчена підписом власника.

Якщо через релігійні переконання фізична особа відмовилась від реєстраційного номеру облікової картки платника податків, додатково подається копія сторінки паспорту з відміткою про таку відмову.

* - у разі, якщо через релігійні переконання фізична особа відмовилась від реєстраційного номеру облікової картки платника податків, копія картки платника податків не подається.



« повернутися до списку новин