Близнюкiвська районна рада

ЛОЗІВСЬКА ОДПІ ІНФОРМУЄ

Переглядів: 1065

І. Інформація щодо діяльності Лозівської ОДПІ та органів ДФС України

Увага активізувалися телефонні шахраї!

Шахраї від імені попереднього керівника Лозівської ОДПІ телефонують  суб’єктам господарювання та  вимагають від них гроші за сприяння у не проведенні перевірки їх діяльності.

Просимо вас, будьте максимально обережні та не піддавайтесь на подібного роду провокації. 

ГУ ДФС у Харківській області нагадує, що у подібних випадках необхідно терміново звертатися на «Пульс» за телефоном 044-284-00-07 або до правоохоронних органів.

Платники єдиного податку збагатили місцевий бюджет на 20,6 мільйона гривень

Протягом І півріччя 2016 року платники єдиного податку – юридичні та фізичні особи поповнили місцеві скарбниці  на 8,53 мільйони гривень більше, ніж у аналогічному періоді минулого року. Зокрема, бюджет м. Лозова отримав 6,6 млн.грн., Лозівського району – 5,1 млн.грн.,Близнюківського району – 2,7 млн.грн. м. Первомайський – 2,6 млн.грн., Первомайського району – 3,6 млн.грн.

Із загальної суми надходжень за січень – червень 2016 року левову частку– 50% або 10,2 мільйонів гривень – становлять кошти, сплачені фізичними особами – підприємцями. Юридичні особи платники 3 групи спрямували до бюджету 3,1 млн. грн., сільгоспвиробники платники 4 групи – 7,3 млн.грн. єдиного податку.

Єдиний податок є бюджетоутворюючим для місцевих бюджетів і надходження від представників малого бізнесу спрямовується безпосередньо на розвиток нашого регіону, поліпшення соціальних умов його мешканців.

 

16 липня - День бухгалтера

Шановні бухгалтери, прийміть теплі вітання з вашим професійним святом. Хай цей день, як і інші дні, буде наповнений гідним визнанням професійного внеску в загальнодержавну справу.

Висловлюємо Вам подяку і шану за скромну, але вкрай необхідну клопітку працю, яка визначається ще й найвищими моральними критеріями: порядністю, чесністю, принциповістю, законністю. Бо ці якості є основою та запорукою фінансового благополуччя трудового колективу, а отже і кожного з його членів.

Хай Ваше життя з кожним днем наближається до досконалості, хай не підводить, а тільки гартується ваше здоров'я. Добробуту вам і процвітання, рівноваги і творчого неспокою!

 

До 15 липня мають оприлюднити ставки земельного податку на наступний рік

До повноважень органів місцевого самоврядування віднесено право встановлення ставок місцевих податків. Відповідне рішення  офіційно оприлюднюється органом місцевого самоврядування до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, у якому планується застосовування встановлених місцевих податків і зборів або змін (плановий період).

В іншому випадку норми відповідних рішень застосовуватимуться не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом (пп. 12.3.4  ПКУ).

 

Власники нерухомості вже сплатили  1,8 млн.гривень податку на нерухоме майно

На сьогодні у загальній сумі надходжень сплата податку юридичними особами становить близько 90 відсотків, повідомляє в.о.начальника Лозівської ОДПІ Наталія Москалець. Фізичним особам – власникам об'єктів нерухомості у цьому році відправлено надіслано близько 570 податкових повідомлень-рішень з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. До сплати визначено суму понад 1,05 млн грн.

Станом на 11 липня платниками вже сплачено 147,4 тис. грн податку.

Довідково: термін сплати податку на нерухоме майно  громадянами-платниками податку – до 30 серпня 2016 року.

 

Пестициди в матрацах -харківські митники виявили незвичну схованку

В результаті проведення спільної операції співробітниками митниці, УВБ ГУ у Харківській області та СБУ в Харківській області в пункті пропуску «Тополі» при здійсненні митного контролю потягу сполученням «Харків-Баку», було виявлено 135 пляшок із засобами захисту від шкідників для дерев, рослин, овочів та ягідних культур.

Хімічні речовини були приховані на третій полиці за матрацами. За даним фактом був складений протокол про порушення митних правил за частиною 1 статті 473 Митного кодексу України. Предмети правопорушення вилучені та передані на склад митниці. Вартість буде встановлено додатково.

 

Оновлено довідники податкових пільга станом на 1 липня

ДФС затвердила Довідник податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, № 79/1 та Довідник інших податкових пільг № 79/2 станом на 01.07.2016 р.

У зазначених Довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг.

Нагадаємо

Дані цих Довідників використовуються платниками під час заповнення Звіту про суми податкових пільг за формою, затвердженою постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1233. Озайомитисть з довідником пільг можна за посиланням http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/54005.html

 

З 1 серпня почнуть діяти пільгові ставки акцизу на ввезення вживаних авто

З 01.08.2016 року набирає чинності Закон України «Про внесення змін до підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів» від 31.05.2016 р. 1389-VIII.

Він передбачає суттєве зниження ставок акцизного податку з увезених на митну територій України автомобілів, випущених не раніше 01.01.2010 р., за умови, що особа увозить не більше одного автомобіля та не здійснюватиме його продаж (обмін, дарування, доручення тощо) протягом 365 календарних днів із дати реєстрації в Україні. У разі відчуження протягом 365 днів із дня реєстрації транспортних засобів, під час увезення яких були застосовані пільгові ставки акцизного податку, платник податку зобов’язаний сплатити акцизний податок за такі транспортні засоби за ставками, установленими ст. 215 ПКУ.

Така пільга зі зниження ставок акцизного податку має діяти до 31.12.2018 р.

 

ІІ. Інформація для бухгалтерів

Подання податкового розрахунку № 1ДФ за відокремлені підрозділи (філії)

Відповідно до пп. «б» п.176.2 ст.176 Податкового кодексу особи, які мають статус податкових агентів, зобов’язані подати податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку (форма  № 1ДФ) у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, до контролюючого органу за місцем свого розташування.

У разі якщо відокремлений підрозділ юридичної особи не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податок до бюджету,  податковий розрахунок у вигляді окремого витягу за такий підрозділ подає юридична особа до контролюючого органу (ДФС) за  своїм місцезнаходженням та надсилає копію такого розрахунку до органу ДФС за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу в установленому порядку.

При цьому копія податкового розрахунку за ф. 1ДФ повинна дублювати дані, зазначені у поданому розрахунку до контролюючого органу за місцезнаходженням юридичної особи. Інших умов щодо подання копії податкового розрахунку за ф. 1ДФ не встановлено.

 

Неправильно оформлений наказ про прийняття на роботу може призвести до штрафу в 30 мінзарплат

11 березня 2016 року набрав чинності наказ Мінсоцполітики від 02.02.2016 р. № 67, яким затверджено форму постанови про накладення штрафів посадовими особами Держпраці згідно зі ст. 265 КЗпП.

Підприємствам слід приділити надзвичайну увагу щодо правильного оформлення наказів про прийняття працівників на роботу, оскільки за можливе визнання недійсним наказу підприємству загрожує штраф — 30 мінімальних зарплат.

Але якщо підприємство несвоєчасно повідомило фіскальну службу про прийняття працівника на роботу, то таке порушення коштуватиме підприємству 1 мінімальну зарплату.

Штрафи накладає обласне Управління Держпраці на підставі винесених постанов під час планової чи позапланової перевірки роботодавця. Окрім того, ст. 41 КпАП законодавець оновив, доповнюючи, адміністративну відповідальність новим штрафом у розмірі від 8500 грн до 17000 грн за фактичний допуск працівника без трудового договору.

 

Коли інтернет-магазин зобов’язаний надати розрахунковий документ

У разі продажу товарів (послуг) через мережу Інтернет розрахунковий документ видається в разі їх безпосереднього надання споживачеві.

Нагадаємо: РРО та розрахункові книжки не застосовуються, якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (оптова торгівля тощо) (пп. 12 ст. 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР).

 

Податковий кредит із ПДВ на підставі рахунка без одержання податкової накладної

Підставою для нарахування сум податку, що належать до складу податкового кредиту без отримання податкової накладної, можуть бути документи, зазначені в п. 201.11 ПКУ, а саме:

  • транспортний квиток, готельний рахунок або рахунок, який виставляється платнику ПДВ за послуги зв’язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містять загальну суму платежу, суму ПДВ і податковий номер продавця, окрім тих, форму яких установлено міжнародними стандартами;
  • касові чеки, котрі містять суму отриманих товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (із визначенням фіскального номера й податкового номера постачальника). При цьому з метою такого нарахування загальна сума отриманих товарів/послуг не може перевищувати 200 грн за день (без урахування податку);
  • бухгалтерська довідка, складена згідно з п. 36 підрозділу 2 р. XX ПКУ;
  • податкова накладна, складена платником ПДВ відповідно до п. 208.2 ПКУ та зареєстрована в ЄРПН.

Отже, якщо рахунок, що виставляється платнику ПДВ за надані послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, містить загальну суму платежу, суму ПДВ і податковий номер продавця, то такий рахунок для отримувача послуг є підставою для нарахування сум податку, що належать до складу податкового кредиту без отримання податкової накладної.

 

Умови отримання членами фермерського господарства виплат із соцстрахування

Згідно із ч. 2 ст. 27 Закону «Про фермерське господарство» від 19.06.2003 № 973, трудові відносини членів фермерського господарства регулюються статутом, а найманих працівників — законодавством України про працю. Члени фермерського господарства як платники ЄСВ беруть участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування винятково на добровільних засадах.

Таким чином, лише в разі укладання відповідного договору та за умови добровільної сплати ЄСВ такі громадяни вважатимуться застрахованими особами й матимуть право на призначення та виплату всіх видів допомоги за рахунок коштів Фонду, зокрема, за листками непрацездатності по тимчасовій непрацездатності, по догляду за дитиною, по вагітності та пологах і на поховання.

Зазначені особи подають до фіскальних органів за місцем проживання заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, згідно з типовим договором із ними укладається договір про добровільну участь, який набирає чинності з дня його підписання.

Добровільно застрахована особа звертається до робочого органу відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за місцем проживання із заявою на призначення певного виду допомоги.

 

Про отримання Квитанцій № 1 та № 2 при поданні Звіту з ЄСВ

Єдине вікно обробки електронних звітів після отримання пакета здійснює його розшифрування, перевірку електронних цифрових підписів і цілісність пакета, і перевірку відповідності встановленому формату, згодом формує квитанцію про отримання електронного документа — Квитанцію №1. Далі Єдине вікно надсилає Квитанцію № 1 страхувальникові.

Квитанція №1 формується до кожного файлу в пакеті звітності. Тобто в назві Квитанції №1 зазначатиметься код таблиці, для якої призначено квитанцію.

Варто пам’ятати: якщо хоча б одна з таблиць пакета має негативну Квитанцію №1 — увесь пакет звіту вважається НЕПРИЙНЯТИМ!

Далі пакет звітності ЄСВ передається на обробку до системи ДФСУ. Тут звіт проходить другий етап перевірок і якщо обробка невдала, то звіт до ПФУ не відправляється — ДФСУ формує негативну Квитанцію № 2, яку Єдине вікно направляє страхувальникові. У разі проходження звіту ЄСВ перевірок на рівні системи ДФСУ, пакет звіту архівується та передається до ПФУ.

ПФУ здійснює остаточну перевірку звітів ЄСВ. За результатами цих контролів формується Квитанція №2, яка передається до системи ДФСУ. Система ДФСУ формує узагальнюючу Квитанцію №2, котру Єдине вікно направляє страхувальнику.

Квитанція №2 формується до пакета звітності в цілому. Тобто в імені Квитанції №2 указуватиметься код основного документа пакета. Квитанція №2 із результатами обробки прикріплюється до всіх таблиць звіту.

 

Граничний строк подання алкогольно-тютюнової звітності за червень — 11 липня 2016 року

Граничний строк подання алкогольно-тютюнової звітності (за формами, затвердженими наказом Мінфіну від 11.02.2016 р. № 49 за червень — 11 липня 2016 року.

Виробники та реалізатори алкоголю й тютюну мають звітувати до 10-го числа місяця, що настає за звітним (тобто до 9-го числа включно), однак у липні 2016 року 9 число припадає на вихідний.

У разі якщо 10 число припадає на вихідний або святковий день, граничний строк подання звітності переноситься на найближчий робочий день.

 

Відшкодування шкоди юрособі на єдиному податку

Працівник, який заподіяв шкоду, може добровільно покрити її повністю або частково і, за згодою власника чи вповноваженого ним органу, він може передати для покриття заподіяної шкоди рівноцінне майно чи поправити пошкоджене (згідно із ч. 5 ст. 130 КЗпП).

При цьому товари, що надаються згідно з договорами дарування, іншими договорами, у т.ч. і договором між платником і працівником повної матеріальної відповідальності за шкоду, заподіяну підприємству (платнику), за якими не передбачається грошової чи іншої компенсації вартості таких товарів чи їх повернення, віднесено до безоплатно наданих товарів.

Водночас оскільки в результаті операції відбудеться збільшення активів платника (п. 5 П(С)БО 15 «Дохід»), то платник має визнати його доходом такого звітного періоду.

Лист ДФС  від 05.05.2016 р. № 7733/5/99-99-12-02-03-16

 

Чи можна збільшити реєстраційну суму на суму повернених на електронний ПДВ-рахунок надміру сплачених коштів до бюджету

У збільшення реєстраційної суми враховуються загальна сума поповнення електронного рахунка з поточного рахунка платника податку, у т.ч. електронних рахунків платника — сільгосппідприємства, що обрало спеціальний режим оподаткування згідно зі ст. 209 ПКУ, зазначених у пп.пп. «а» – «в» п. 2001.2 ПКУ, а також сума, спрямована в погашення заборгованості з податку за рахунок субвенцій із державного бюджету на погашення заборгованості з різниці в тарифах.

Збільшення реєстраційної суми за рахунок повернених на електронний рахунок надміру сплачених грошових коштів до бюджету можливе лише після внесення змін до ПКУ.

Окрім того, згідно з п. 2001.4 ПКУ, на рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ платника зараховуються кошти з власного поточного рахунка платника та з рахунків платників, відкритих у відповідних органах Державної казначейської служби для проведення розрахунків із погашення заборгованості з різниці в тарифах. Також на електронний рахунок зараховуються кошти з бюджету в сумах надміру сплачених грошових зобов’язань із ПДВ, повернених платнику податків у порядку, установленому ст. 43 ПКУ. Тобто сума коштів на електронному рахунку не тотожна реєстраційній сумі платника ПДВ.

При цьому не передбачено збільшення реєстраційної суми платника податку на суму надміру сплачених до бюджету грошових коштів, що були повернені на його електронний рахунок.

Лист ДФСУ від 09.06.2016 р. № 12802/6/99-99-15-03-02-15.

 

Пальне передано на відповідальне зберігання

Операції з відпуску пального, переданого на відповідальне зберігання згідно з договором, по талонах із наданням отримувачу фіскального звітного чека, у якому вказано вид торгівлі «зі зберігання» як у особи, котра:

  • реалізує пальне — не є об'єктом обкладення акцизним податком, оскільки такі операції не належать до реалізації пального в розумінні абз. 2 пп. 14.1.212 ПКУ;
  • здійснює роздрібну торгівлю підакцизною продукцією (у цьому випадку — пального) — є об'єктом обкладення акцизним податком у розумінні абз. 3 пп. 14.1.212 ПКУ, оскільки передбачено фізичний відпуск пального через АЗС та/або АГЗС, й оподатковується за ставкою 0,042 євро за кожен літр реалізованого (відпущеного) товару.

Операції з приймання та передання згідно з договорами відповідального зберігання повинні мати документальне підтвердження такого факту:

  • відповідними договорами;
  • заявками поклажодавця про постачання товарів на зберігання;
  • актами приймання-передачі товару між сторонами на підставі актів приймання нафтопродуктів за кількістю.

                Лист ДФСУ від 27.04.2016 р. № 4353/П/99-99-12-03-03-15

 

Термін дії алкогольної ліцензії закінчився, що роботи із залишками

Оптова та роздрібна торгівля алкогольними напоями може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності, у т.ч. їх виробниками, за наявності у них ліцензій.

Нереалізовані алкогольні напої (тютюнові вироби), що лишились у власності суб’єкта господарювання, згідно з нормами чинного законодавства не можуть реалізовуватися (передаватися) іншим особам (як фізичним особам, так і суб’єктам господарювання), але можуть бути використані їх власником для власного споживання.

 

Нарахування ЄСВ на зарплату учнів-практикантів

Суми заробітної плати, котрі виплачує підприємство учням і слухачам учбових закладів під час проходження ними виробничої практики, є базою для нарахування ЄСВ, і його в цьому випадку нараховує підприємство.

Якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), і ставки єдиного внеску. Під час нарахування заробітної плати (доходів) фізичним особам із джерел не за основним місцем роботи ставки єдиного внеску застосовуються до визначеної бази нарахування, незалежно від її розміру.

Отже, для учнів, які проходять виробниче навчання й виробничу практику на підприємстві, ЄСВ розраховується (нараховується) із фактично нарахованої заробітної плати, незалежно від її розміру.

 

Чи потрібно повідомляти про філію шляхом подання форми № 20-ОПП

Відокремлений підрозділ юридичної особи (у т.ч. філія, представництво) як платник податків зобов’язаний стати на облік у контролюючих органах, повідомляти про всі об’єкти оподаткування й об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, через які провадиться діяльність або щодо яких виникає обов’язок зі сплати податків і зборів у відокремленого підрозділу шляхом подання до контролюючого органу повідомлення за формою №20-ОПП.

Отже, юрособа подає до контролюючого органу повідомлення за формою №20-ОПП  щодо підрозділів, рухомого й нерухомого майна, об’єктів оподаткування чи об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність юридичною особою, окрім об’єктів оподаткування, відомості щодо котрих надані до відповідних контролюючих органів відокремленими підрозділами такої юридичної особи в установленому порядку.

 

Чи включати до декларації з плати за землю земельну ділянку, зайняту ставком

Земля, зайнята безпосередньо водним об'єктом — ставком, має включатися до податкової декларації з плати за землю (земельний податок і/чи орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності).

Типовий договір оренди водних об'єктів, затверджений постановою Кабміну від 29.05.2013 р. № 420, визначає «об'єкт оренди — це вода (водний простір) водного об'єкта й земельна ділянка під водним об'єктом».

Лист ДФСУ від 27.05.2016 р. № 11715/6/99-99-12-02-03-15

 

Військовий збір до виплат здійсненених у не грошовій формі

Згідно з п. 164.5 ст. 164 ПКУ під час нарахування (надання) доходів у будь-якій не грошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлені згідно з Кодексом, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за такою формулою:

 К = 100: (100-Сп), де К - коефіцієнт; Сп - ставка податку, встановлена для таких доходів на момент їх нарахування.

Тимчасово, до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України, встановлюється військовий збір. При цьому  ПКУ не передбачено застосування для військового збору коефіцієнта, визначеного п. 164.5 ст. 164 розділу ІV Кодексу.

 

Матеріальна допомога: оподаткування та звітність 1-ДФ

Для цілей оподаткування матеріальна допомога поділяється на цільову та нецільову.

Цільовою є допомога, що надається під визначені умови та напрями її витрачання, а нецільовою вважається допомога, яка надається без встановлення таких умов або напрямів.

Якщо виплата матеріальної допомоги має систематичний характер, надається всім працівникам, її виплати передбачені положеннями про оплату праці найманих працівників (колективним договором, галузевою угодою тощо), прийнятими згідно з нормами трудового законодавства, наприклад, допомога на оздоровлення під час надання працівникам щорічних відпусток, то така матеріальна допомога з метою оподаткування прирівнюється до заробітної плати та оподатковується ПДФО та військовим збором на загальних підставах.

У випадку виплати окремим працівникам матеріальної допомоги за їх заявами у зв'язку з особистими обставинами, яка має разовий характер,  то відповідно до пп. 170.7.3 ПКУ сума нецільової матеріальної допомоги, що надається роботодавцями на користь працівників протягом звітного року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу (у 2016 році - 1930 гривень) не включається до оподатковуваного доходу. При цьому перевищення допомоги над вказаним розміром підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

Крім того, та частина суми вказаної разової матеріальної допомоги, що перевищує 1930 грн, є об'єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Працедавець зазначає відомості про надані суми матеріальної допомоги у розрахунку  1-ДФ.

Нецільова матеріальна допомога, що не перевищує 1930 грн, відображається за ознакою доходу "169". Сума перевищення нецільової допомоги над вказаним розміром, яка включається до оподатковуваного доходу платника податку як інші доходи та оподатковується ПДФО на загальних підставах відображається у податковому розрахунку ф. № 1 ДФ за ознакою доходу "127".

 

Єдинник 4 групи відмовляється  від спрощеної системи оподаткування

Щоб перейти протягом звітного року на загальну систему оподаткування, або обрати іншу групу спрощеної системи оподаткування платник єдиного податку 4 групи зобов’язаний подати уточнену декларацію. Перехід на 3 групу єдиного податку може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб’єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені в п. 291.4 ст. 291 ПКУ.

 Суб’єкт господарювання може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу за місцем податкової адреси не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

 

Утримання ПДФО із заробітної плати студентів-практикантів

Відповідно до  ст. 53 Закону України від 23 травня 1991 року № 1060-ХІІ «Про освіту» на час виробничого навчання, практики учням і студентам забезпечуються робочі місця, безпечні та нешкідливі умови праці. П’ятдесят відсотків заробітної плати за виробниче навчання і виробничу практику учнів, слухачів професійно-технічних навчальних закладів направляється на рахунок навчального закладу для здійснення його статутної діяльності, зміцнення навчально-матеріальної бази, на соціальний захист учнів, слухачів, проведення культурно-масової і фізкультурно-спортивної роботи.

Таким чином, при нарахуванні заробітної плати студентам, які проходять практику на підприємстві згідно з договором, підприємство, як податковий агент, зобов’язане утримати із суми такого доходу податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відс. та перерахувати його до бюджету у порядку, встановленому ст.168 ПКУ.

 

За самостійно виправлені помилки у звіті з ЄСВ відповідальності не буде

Якщо страхувальником самостійно здійснюється коригування недостовірних відомостей (крім сум ЄСВ), що використовуються в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування, зокрема в Реєстрі застрахованих осіб, адміністративна відповідальність, у тому числі за подання недостовірних відомостей, органами доходів і зборів не застосовуються.

 Проте у разі виявлення, за результатами перевірки платника, подання недостовірних відомостей, що використовуються в Державному реєстрі, або інших відомостей, передбачених Законом № 2464, фінансові санкції та притягнення до адміністративної відповідальності мають право застосовувати як органи доходів і зборів, так і органи Пенсійного фонду України.

 

Вимоги до первинних документів в електронній формі

Оригіналом електронного документа вважається електронний примірник документа з обов’язковими реквізитами, у т. ч. з електронним цифровим підписом автора. У разі надсилання електронного документа кільком адресатам або його зберігання на кількох електронних носіях інформації кожний з електронних примірників вважається оригіналом електронного документа.

Якщо автором створюються ідентичні за документарною інформацією та реквізитами електронний документ та документ на папері, кожен з документів є оригіналом і має однакову юридичну силу. Причому оригінал електронного документа має давати змогу довести його цілісність та справжність у порядку, визначеному законодавством. У визначених законодавством випадках він може бути пред’явлений у візуальній формі відображення, в т. ч. у паперовій копії.

 

Коригуємо показники акцизної накладної у разі повернення пального постачальнику

Якщо після реалізації пального відбувається повернення частини чи всього обсягу пального особі, що реалізує пальне, або виникає потреба у виправленні помилок, допущених при складанні акцизної накладної показники такої накладної підлягають коригуванню шляхом складання розрахунку коригування акцизної накладної та реєстрації його в ЄРАН.

Розрахунок коригування акцизної накладної, складений платником податку до акцизної накладної з реалізації пального неплатникам акцизного податку або складений за іншими операціями, ніж реалізація пального отримувачам пального, підлягає реєстрації у ЄРАН таким платником податку.

Якщо у розрахунку коригування акцизної накладної, складеному до акцизних накладних з реалізації пального платникам податку, передбачається збільшення обсягів реалізованого пального або якщо коригування показників не змінює обсягу реалізованого пального, розрахунок коригування акцизної накладної складається та реєструється в ЄРАН особою, що реалізує пальне, в порядку, передбаченому для акцизних накладних..

Якщо у розрахунку коригування акцизної накладної, складеному до акцизних накладних з реалізації пального платникам податку, передбачається зменшення обсягів реалізованого пального, особа, що реалізує пальне, складає розрахунок коригування акцизної накладної та направляє його отримувачу пального, який здійснює реєстрацію такого розрахунку в ЄРАН.

При цьому особа, що реалізує пальне, має право зменшити обсяг реалізованого пального у податковій декларації за таким розрахунком коригування після його реєстрації в ЄРАН отримувачем пального.

 

ІІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян

Продаж авто за довіреністю й оподаткування доходу

Безпосередньо за фактом нотаріального посвідчення довіреності, договору доручення, наприклад, права користування чи розпорядження рухомим майном, без учинення відповідного запису до державного реєстру перехід права власності на рухоме майно від повіреного до довірителя не відбувається.

Однак у разі вчинення повіреною особою від імені власника (довірителя) правочину, зокрема відчуження рухомого майна, оподатковуваний дохід отримує власник (довіритель) такого майна.

У разі відмови власника від майна на користь повіреної особи з документальним оформленням такого правочину й унесенням змін до державного реєстру повірена особа набуває статусу власника.

Лист ДФС від 24.06.2016 р. № 6775/У/99-99-13-02-03-14

 

За яких умов ФОП може включати до витрат ПММ і запчастини до транспорту,

Фізична особа — підприємець на загальній системі оподаткування має право включати до складу витрат вартість використаних ПММ після одержання доходу, який безпосередньо пов’язаний із понесеними витратами від провадження підприємницької діяльності, на підставі документально підтверджених первинних документів, зокрема, угод, актів виконаних робіт (наданих послуг), товарно-транспортних накладних, розрахункових документів тощо.

Фізична особа — підприємець, яка використовує у своїй господарській діяльності власне майно, котре прямо пов’язане з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг, має право включати до витрат вартість ремонту (поліпшення) майна за наявності їх документального оформлення, підтвердження відповідних витрат і відображення їх в обліку.

 

Чим загрожує роздрібна торгівля алкоголем та тютюном без ліцензії?

Порушення вимог Закону № 481 та «безліцензійна» роздрібна торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами мають для суб’єкта господарювання негативні наслідки, а самн штрафні санкції в розмірі  200 % вартості отриманої партії товару, але не менше 17000 грн.

Роздрібна торгівля алкогольними напоями через РРО (КОРО), не зазначений у ліцензії загрожує штрафом  в розмірі 200 % вартості реалізованої через РРО (КОРО) продукції, але не менше 10000 грн. (абзац шостий ч. 2 ст. 17 Закону № 481).

Перераховані штрафні санкції підпадають під визначення адміністративно-господарських санкцій. Це означає, що такі штрафи можуть бути застосовані до суб'єкта господарювання протягом 6 місяців з дня виявлення порушення, але не пізніше ніж через один рік з дня його вчинення.

 

Чи змінювати ліцензію у разі зміни адреси місця торгівлі

     У разі зміни відомостей (найменування юридичної особи або прізвища фізичної особи, місцезнаходження або місця проживання, адреси місця торгівлі в зв’язку з перейменуванням населеного пункту, вулиці тощо), зазначених у виданій суб’єкту господарювання ліцензії, орган, який видав ліцензію, на підставі заяви суб’єкта господарювання протягом трьох робочих днів видає суб’єкту господарювання ліцензію, оформлену на новому бланку з урахуванням змін.


Куди звітувати платнику єдиного податку при зміні місця реєстрації?

При зміні податкової адреси  підприємець-платник єдиного податку за звітний період, у якому він подав заяву про зміну податкової адреси, звітує з єдиного податку за попередньою податковою адресою.

За наступні звітні періоди податкові декларації платника єдиного податку він подає до контролюючого органу за місцем нової податкової адреси.

При цьому звітність з ЄСВ у разі зміни протягом бюджетного року місцезнаходження, пов’язаного зі зміною адміністративного району, подається за новим місцем взяття на облік.

 

Які обмеження на застосування єдиного податку при здійсненні підприємцем орендних операцій?

Фізична особа - підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає всім вимогам для реєстрації та застосування єдиного податку.

При цьому, не можуть бути платниками єдиного податку фізособи - підприємці, які надають в оренду:

• земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара;

• житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів;

• нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів.

 

До уваги громадян які не встигли подати декларації про майновий стан і доходи за 2015 рік до 04.05.2016 року.

 Вам необхідно в найкоротший термін подати податкові декларації про майновий стан і доходи за 2015 рік та сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену в поданій Вами податковій декларації до 01.08.2016 року.

В зазначеному випадку застосовуються такі види відповідальність:

- неподання або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов'язаними нараховувати та сплачувати податки, збори податкових декларацій (розрахунків), тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання;

- згідно зі ст. 164 прим. 1 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від 3 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 грн. до 136 грн.).

В разі неподання декларації та несплати до 01.08.2016 року податкового зобов'язання, окрім зазначеної вище відповідальності будуть проведені перевірки, донараховані податки та застосовані штрафні санкції в розмірі 25 %. 



« повернутися до списку новин