Близнюкiвська районна рада

.

Переглядів: 1005

Картинки по запросу державний фонд регіонального розвитку проекти

 

До 15 вересня 2017 року триває прийом проектів та інвестиційних програм Регіональною комісією з оцінки та забезпечення проведення попереднього конкурсного відбору інвестиційних програм та проектів регіонального розвитку, що можуть реалізуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку.

         З метою залучення коштів з державного бюджету на розвиток інфраструктури в сільській місцевості, органами місцевого самоврядування Близнюківського району, в результаті тісної співпраці фахівців виконавчого апарату районної ради з селищною та сільськими радами, на розгляд регіональної комісії подано сім проектів.

         Традиційно, вже третій рік поспіль органами місцевого самоврядування подаються інвестиційні проекти, включені до плану заходів з реалізації стратегії регіонального розвитку. Не став винятком і цей рік.

          Одним з найважливіших на сьогоднішній день є інвестиційний проект «Реконструкція нежитлової будівлі (гуртожитку) за  адресою: вул. Ткаченка, 35, смт. Близнюки Харківської області в житловий будинок загальною площею  832 м2 з вбудованими нежитловими приміщеннями». Актуальність проекту обумовлена гострою необхідністю забезпечення житлом соціально незахищених верств населення - учасників АТО та  тимчасово вимушених переселенців із зони АТО, учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильскій АЕС, інвалідів.

         На сьогоднішній день в черзі на отримання житла та поліпшення житлових умов лише в Близнюківській селищній раді перебуває 59 родин. З числа мешканців Близнюківської селищної громади 45 чоловік є учасниками АТО, 7 сімей яких стоять в черзі на поліпшення умов проживання  та  отримання первинного житла в зв’язку з його відсутністю у них. Реалізація зазначеного проекту, загальна кошторисна вартість якого складає 11,6 млн.грн. надасть можливість вирішити частково проблему забезпечення даних категорій населення житлом. 

     Облаштування житлового будинку  передбачено здійснити шляхом реконструкції нежитлової будівлі (гуртожитку) за адресою: вул. Ткаченка, 35, що в селищі Близнюки. Дана будівля як гуртожиток не функціонує близько 20 років.  Даним проектом, загальна кошторисна вартість якого складає 11,6 млн.грн., передбачається реконструкція будівлі,  прокладання та будівництво зовнішніх та внутрішніх мереж  водопостачання, каналізації, теплопостачання, системи електропостачання, а також благоустрій території.  

       Задля покращення рівня надання послуг членам Садовської територіальної громади в галузях охорони здоров’я, освіти, культури та спорту фахівцями районної та селищної ради розроблено проект «Створення молодіжного культурно-оздоровчого центру (реконструкція приміщення нежитлової будівлі (бібліотека, ФАП, спортивний тренажерний та гімнастичний зали) за адресою:   вул. Притули, 10, с. Садове Близнюківського району Харківської області)».

      Відповідно до заходів проекту, створення молодіжного культурно-оздоровчого центру передбачено здійснити шляхом реконструкції та зміни функціонального призначення приміщення нежитлової будівлі колишньої контори приватного сільгосппідприємства «Близнюківське», яка знаходиться в центрі села Садове.  

      Проектом, загальна кошторисна вартість якого складає 6,7 млн.грн., передбачається реконструкція будівлі (підсилення несучих конструкцій, влаштування нового перекриття будівлі, заміна вікон та дверей,  внутрішні опоряджувальні роботи та роботи по благоустрою території), в якій буде облаштовано спортивний тренажерний та гімнастичний зали, розміщено фельдшерсько-акушерський пункт та бібліотеку.

      Наступний проект - «Капітальний ремонт покрівлі Садовської ЗОШ Близнюківської районної ради Харківської області за адресою: вул. Шкільна, 1 с. Садове Близнюківського району Харківської області» розроблений з метою створення безпечних умов для організації та здійснення навчально-виховного процесу учнів Садовської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Вартість робіт по капітальному ремонту покрівлі навчального закладу складає 1,4 млн.грн.

        На території Близнюківського району функціонує досить розгалужена мережа закладів охорони здоров’я, які надають первинну медико-санітарну допомогу мешканцям району - комунальне некомерційне підприємство «Близнюківський районний центр первинної медичної допомоги», у підпорядкуванні якого знаходяться 11 амбулаторій загальної практики сімейної медицини, 4 фельдшерсько-акушерських пункти та 18 фельдшерських пунктів. Дані медичні заклади обслуговують близько 19,1 тис. мешканців, що проживають в 96 населених пунктах району.

        Тож задля підвищення ефективності медичних послуг, їх наближення до кожного мешканця району для участі у конкурсному відборі Близнюківською районною радою подано проект «Створення сприятливих умов для надання первинної медико-санітарної допомоги лікарями загальної практики сімейної медицини мешканцям  Близнюківського району Харківської області)».    

      Даним проектом, загальна кошторисна вартість якого складає 6 млн.грн.,  передбачається оснащення всіх без виключення закладів охорони здоров’я первинної ланки Близнюківського району сучасним медичним обладнанням та 11 амбулаторій загальної практики сімейної медицини автомобілями.

     Вперше цьогоріч, від громад Харківської області, в тому числі і Близнюківського району, для участі в конкурсному відборі були подані проекти, розроблені в рамках співробітництва територіальних громад.

       Особливість цих проектів полягає в тому, що громади однієї сільської ради, не маючи достатньої кількості фінансових та матеріальних ресурсів, задля вирішення нагальних проблем своїх територій об’єднуються з громадами ще декількох сільських рад та спільними зусиллями вирішують  питання місцевого значення.   

      Як результат кропіткої роботи, проведеної в рамках співробітництва Софіївською, Квітневою та Олексіївською сільськими радами, Алісівською та Новонадеждинською сільською радами, а також Близнюківською селищною та Лукашівською сільською радами є підготовка інвестиційних проектів, спрямованих на благоустрій населених пунктів.

      Зокрема, інвестиційним проектом «Створення комплексної системи благоустрою населених пунктів в Близнюківському районі Харківської області», поданим Софіївською сільською радою від імені Софіївської, Квітневої та Олексіївської громад,  передбачається придбання спеціальної техніки, призначеної для виконання робіт з благоустрою населених пунктів, в тому числі вивезення твердих побутових відходів, загальною вартістю 3,3 млн.грн.

      Подібний проект, спрямований на благоустрій населених пунктів Алісівської та Новонадеждинської сільських рад, розробила Алісівська сільська рада. Це проект «Наш край - наша гордість», загальна кошторисна вартість якого становить - 2,0 млн.грн.

      Функції щодо виконання робіт по благоустрою населених пунктів та утриманням спеціальної техніки буде покладено на комунальні підприємства, створення та спільне утримання яких заплановано Софіївською, Олексіївською і Квітневою сільськими радами та Алісівською і Новонадеждинською сільськими радами з січня 2018 року в рамках співробітництва територіальних громад.

      Близнюківська селищна рада разом з Лукашівською сільською радою, підписавши договір про співробітництво у формі реалізації спільного проекту «Поліпшення дорожніх умов та транспортного обслуговування населення», розробили та подали даний проект для участі у конкурсному відборі. Проектом, який буде реалізовано на території населених пунктів вищезазначених рад, передбачається придбання пересувного міні-асфальтного заводу вартістю 2,2 млн.грн. Необхідність розроблення даного проекту викликана тим, що наразі загальний обсяг бюджетних коштів Близнюківської та Лукашівської територіальних громад для утримання та ремонту доріг місцевого значення становить 3,2 млн.грн. В той же час утримання пересувного міні-асфальтного заводу не передбачає значних бюджетних капіталовкладень, бо це мобільний компактний варіант,  з придбанням якого скорочуються значні втрати на транспортування асфальту від стаціонарного асфальтного заводу та покращується часовий показник виробництва, тому що асфальт виготовляється безпосередньо на місці проведення робіт і точно в тому об’ємі, який є необхідним.

           Підготовка та подання інвестиційних програм та проектів на розгляд регіональної комісії – це лише частина роботи. Попереду, в разі успішного відбору проекту – співфінансування заявником (органом місцевого самоврядування, який подавав проект) за рахунок коштів місцевого бюджету не менше 10 відсотків кошторисної вартості проекту, як передбачено умовами конкурсу та забезпечення успішної реалізації заходів  проекту.



« повернутися до списку новин