Близнюкiвська районна рада

Лозівська ОДПІ інформує

Переглядів: 723

І. Інформація щодо діяльності Лозівської ОДПІ та органів ДФС України

Роман Насіров: Збільшення мінімальної заробітної плати сприятиме детінізації економіки

Про необхідність підвищення мінімальної заробітної плати повідомив Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров.

За його словами, сьогодні одна з найважливіших ініціатив Державної фіскальної служби одержала підтримку Кабінету Міністрів України. Уряд планує збільшення мінімальної заробітної плати – до 3200 гривень.  Це лише перший крок, наступного року заробітна плата має бути збільшена до 5 000 грн., а потім і до 7500 гривень.

«Збільшення мінімальної заробітної плати - ще один важливий крок на шляху до виведення економіки з тіні, повного знищення такого явища як «зарплата у конвертах». А це, в свою чергу, збільшення надходжень до бюджету», - наголосив очільник ДФС.

На сьогодні фіскальна служба перевиконує плани з надходжень до бюджетів всіх рівнів.

 

Нацрада реформ підтримала введення податку на виведений капітал з 2018

Податок на виведений капітал приймуть замість податку на прибуток - таке рішення затверджено Національною радою реформ з 1 січня 2018 року.

Нацрада реформ затвердила підготовлений Мінфіном проект змін в ПК, який передбачає суттєве скорочення повноважень ДФС, введення єдиного реєстру по відшкодуванню ПДВ, перегляд системи електронного адміністрування ПДВ та ліквідацію податкової міліції.

 

Митника виявлено «конопляне» екологічне взуття

На які тільки хитрощі та вигадки не йдуть деякі громадяни, аби перевезти заборонені речі. І схованки вигадують чудернацькі. Один такий «винахідник» не додумався до нічого кращого, ніж сховати «коноплю» в устілки черевиків та представити це, як екологічне взуття.

Напередодні в пункті пропуску «Гоптівка» митниками у громадянина України, який прямував автобусом «Дзержинськ-Москва», було виявлено 20 грамів «коноплі».  При проведенні усного декларування молодик заявив, що не переміщує будь-які заборонені предмети. Але ж службовий собака митників Любомир неодноразово спрацьовував на взуття чоловіка, після огляду якого під устілками черевиків й була виявлена схованка.

Відносно «винахідника» складений протокол про порушення митних правил за частиною 1 статті 483 Митного кодексу України. Предмети правопорушення вилучені.

 

У 2017 році Уряд розробить законопроекти щодо впровадження єдиного рахунка для сплати податків і податку на виведений капітал

25 жовтня 2016 р. на засіданні Національної ради реформ під головуванням Президента України було розглянуто зміни до Податкового кодексу в частині адміністрування податків.

Відповідно до проекту змін до ПКУ, Уряду буде доручено:

  • до 1 березня 2017 року забезпечити передання баз даних та інформаційних ресурсів ДФС до Мінфіну чи держпідприємства, що віднесено до сфери його управління;
  • у 6-місячний період від початку дії запропонованого законопроекту розробити, створити й упровадити в роботу програмне забезпечення електронного кабінету;
  • до 1 липня 2017 року розробити й унести до ВРУ проект закону щодо запровадження єдиного рахунка для сплати податків і зборів;
  • до 1 липня 2017 року розробити й унести до ВРУ проект закону щодо запровадження податку на виведений капітал.

 

Запущено сервіс СМС-інформування про будь-які дії в реєстрі з нерухомістю

За  повідомленням Урядового порталу, Кабінет Міністрів підтримав ініціативу Мін’юсту, яка надає можливість запустити систему інформування українських громадян про будь-які реєстраційні дії, які вчиняються з їхньою нерухомістю, а також сповіщати власників про те, хто з користувачів реєстру цікавився їхнім майном. Щоб скористатися новою послугою, треба зробити лише 3 простих кроки.

Перший із них полягає в отриманні реєстраційного номера об’єкта нерухомості. Він указаний у реєстраційних документах і безпосередньо в реєстрі.

Другий крок — відкрити кабінет власника майна на веб-сайті реєстру, і там поставити майно на відповідний контроль.

Третій крок — указати номер телефона, куди надходитимуть повідомлення.

 

Режим роботи контролюючих органів щодо приймання податкової звітності

Час прийому відвідувачів Центру обслуговування платників (прийом документів, консультування, надання адміністративних послуг) - з понеділка по четвер з 9:00 до 18:0, у п’ятницю - з 9:00 до 16:4, у суботу - з 9:00 до 13:00.  Обідня перерва - з 13:00 до 13:45.

В останній день граничного строку подання звітності, час роботи ЦОП подовжується до 20:00.

У разі значної кількості відвідувачів куратор ЦОП зобов’язаний збільшити час роботи ЦОП з дотриманням вимог трудового законодавства.

Терміни прийняття податкової звітності контролюючим органом в електронному вигляді не відрізняються від термінів прийняття її у паперовому вигляді, за винятком подання податкової звітності в електронній формі в останній день граничного строку подання. В останній день граничного строку подання податкової звітності в електронній формі контролюючі органи приймають податкову звітність до останньої години (до 24-ї години) дня, в якому спливає такий граничний строк.

 

ІІ. Інформація для бухгалтерів

Про подання платниками ПДВ звітності,  якщо господарська діяльність не проводилась

  Декларація подається платником за звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог Кодексу.

Таким чином, якщо платником податку господарська діяльність протягом звітного періоду не проводилась, але такий платник податку має суми від’ємного значення попередніх періодів, що підлягають відображенню в декларації звітного періоду, то декларація за такий звітний період подається.

У разі якщо платником податку господарська діяльність протягом звітного періоду не проводилась та відсутні показники, які підлягають декларуванню (в тому числі суми від’ємного значення попередніх періодів), то декларація за такий звітний період на підставі п. 49.2 ст. 49 Кодексу не подається.

Лист ДФС від 21.10.2016 р. № 22818/6/99-95-42-01-15

 

Щодо обліку у контролюючих органах договору про спільну діяльність

ПКУ визначає, що для цілей оподаткування дві чи більше особи, які здійснюють спільну діяльність без утворення юридичної особи, вважаються окремою особою у межах такої діяльності (пп 14.1.139 ст. 14 ПКУ).

На обліку в контролюючих органах перебувають договори про спільну діяльність на території України без створення юридичних осіб, за якими здійснюються операції з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню  ПДВ  (з урахуванням абз. 2 п.п. 5 п. 180.1 ст. 180 ПКУ).

Взяття на облік договору здійснюється шляхом додаткового взяття на облік як платника податків уповноваженої особи. Після взяття на облік договору про спільну діяльність відомості про нього включаються до Реєстру договорів про спільну діяльність.

Водночас, згідно з абзацом другим п. 64.6 ст. 64 Кодексу у контролюючих органах не обліковуються договори про спільну діяльність, на які не поширюються особливості податкового обліку та оподаткування спільної діяльності, визначені Кодексом. Кожен учасник таких договорів перебуває на обліку у контролюючих органах та виконує обов’язки платника податків самостійно.

Лист ДФС України від 06.10.2016 № 21691/6/99-99-15-02-02-15

 

Щодо визнання осіб пов’язаними

Пов'язаність осіб визначається відповідно до п.п. 14.1.159 ст. 14 ПКУ.  Пов'язаними особами визнаються юридичні та/або фізичні особи, відносини між якими можуть впливати на умови або економічні результати їх діяльності чи діяльності осіб, яких вони представляють, з урахуванням таких критеріїв зокрема, для юридичних осіб одна і та сама юридична або фізична особа безпосередньо та/або опосередковано володіє корпоративними правами у кожній такій юридичній особі у розмірі 20 і більше відсотків.

Наприклад, якщо фізична особа володіє корпоративними правами в одній юридичній особі у розмірі 90% статутного капіталу, а в іншій юридичній особі у розмірі 100% статутного капіталу, то ці юридичні особи між собою вважаються пов’язаними.

Лист ДФС України від 06.10.2016 №21689/6/99-99-15-02-02-15

 

Щодо повідомлення про прийняття на роботу

Порядок повідомлення ДФС та її територіальних органів про прийняття працівника на роботу затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 №413.

Відповідно до Постанови №413 повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою до територіальних органів ДФС за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за формою згідно з додатком до постанови №413 до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.

Підприємство не подає повідомлення про прийняття на роботу працівника, який без звільнення від своєї основної роботи виконує на тому ж підприємстві поряд зі своєю основною роботою додаткову роботу за іншою професією (посадою).

          

Щодо використання доходів неприбутковою організацією

Податковий кодекс визначає ознаки для визнання підприємства (установи, організації) неприбутковою.

Зокрема, обов'язковою умовою є використання своїх доходів виключно на реалізацію своєї статутної діяльності без розподілу їх серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб.

Будь-яка виплата доходу засновнику (учаснику), працівнику або члену неприбуткової організації на підставі цивільно-правового договору вважається використанням доходу такої неприбуткової організації для вигоди такого учасника, тобто не за цільовим призначенням.

У разі здійснення розподілу доходу серед засновників (учасників), членів організації, членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб, неприбуткові організації зобов'язані подати у термін, визначений для місячного звітного періоду, звіт про використання доходів неприбуткової організації за період з початку року по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення, та зазначити суму самостійно нарахованого податкового зобов'язання з податку на прибуток, яке розраховується, виходячи із суми операції нецільового використання коштів. Така неприбуткова організація підлягає виключенню контролюючим органом з Реєстру.

Лист ДФС України від 03.10.2016 № 21415/6/99-99-15-02-02-15

 

Якщо сума дивідендів більша ніж об’єкт оподаткування з податку на прибуток

Емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), має нарахувати та внести до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток.

Зокрема, авансовий внесок при виплаті дивідендів за підсумками звітного кварталу, півріччя, трьох кварталів розраховується зі всієї суми дивідендів, що підлягають виплаті, якщо на момент виплати таких дивідендів декларація з податку на прибуток за звітний рік, на який припадають такі періоди, не подана. Якщо ж на момент виплати дивідендів за IV квартал звітного року податкова декларація з податку на прибуток підприємств за такий рік подана та зобов'язання, нараховані у ній, погашені, то авансові внески нараховуються на суму перевищення дивідендів, що підлягають виплаті за IV квартал звітного року, над значенням об'єкта оподаткування податком на прибуток за такий рік, поділеним на 12 та помноженим на 3 (пропорційно кількості місяців, за які виплачуються дивіденди).

Отже, для розрахунку суми перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об'єкта оподаткування Кодексом передбачено використання значення об'єкта оподаткування за відповідний податковий (звітний) рік за умови погашення грошового зобов'язання.

При цьому, звертаємо увагу, у разі якщо дивіденди виплачуються за неповний календарний рік, то для обрахунку суми зазначеного перевищення використовується значення об'єкта оподаткування, обчислене пропорційно кількості місяців, за які сплачуються дивіденди.

 

Якщо виплачувався дохід підприємцю

Його відображення в розрахунок за ф. № 1ДФ є обов’язковим. Дохід виплачений підприємцю  відображається  у графі 3а "Сума нарахованого доходу та є обов'язковим незалежно від того, виплачені такі доходи чи ні.

Довідником ознак доходів встановлено, що дохід, нарахований (виплачений) самозайнятій особі, відображається в податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу "157".

Неподання податковим агентом податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, зокрема фізичної особи - підприємця, є порушенням порядку подання інформації про фізичних осіб - платників податків, і до такого податкового агента застосовуються штрафні санкції, передбачені п. 119.2 ПКУ, у розмірі 510 грн.

У разі повторного притягнення до відповідальності за відповідне порушення протягом року прийдеться сплатити 1020 грн.

Лист ДФС від 21.09.2016 р. N20544/6/99-99-13-01-01-15.

 

Сума дивідендів, нарахована на користь фізособи оподатковується військовим збором

Дивіденди, нараховані на користь фізичних осіб – резидентів (нерезидентів) включаються до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку, такий дохід підлягає оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5%. Об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ (п.п. 1.2 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Відповідно до п. 163.1 ст. 163 ПКУ об’єктом оподаткування резидента (нерезидента) є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого згідно з п.п. 164.2.8 п. 164.2 ст. 164 ПКУ включаються «пасивні доходи» (крім зазначених у п.п. 165.1.41 п. 165.1 ст. 165 ПКУ).

Під терміном «пасивні доходи» для цілей цього розділу слід розуміти, зокрема такі доходи, як дивіденди (п.п. 167.5.3 п. 167.5 ст. 167 ПКУ).

 

Обмеження можливості обрання спрощеної системи оподаткування залежить від обраного виду економічної діяльності.

Нормами п. 291.5 ст. 291 ПКУ визначено перелiк видiв дiяльностi, здiйснення яких не дає права на застосування спрощеної системи оподаткування, облiку та звiтностi. Таким чином, обмеження можливостi обрання спрощеної системи оподаткування залежить вiд обраного виду економiчної дiяльностi.

 Якщо код виду дiяльностi за КВЕД ДК 009:2010 передбачає кiлька видiв господарської дiяльностi, в тому числi тi, якi не дають права на застосування спрощеної системи оподаткування, то платник єдиного податку у заявi про застосування спрощеної системи оподаткування зазначає перелiк видiв дiяльностi, якi вiднесено до вiдповiдного коду, крiм видiв господарської дiяльностi, на якi встановлено заборону.

Лист ГУ ДФС В Одеській області від 19.10. 2016 року № 2272/10/15-32-12-04-22

 

Як коригувати фінрезультат при переході з єдиного податку на сплату податку на прибуток

Якщо в той період такий платник поніс витрати з уцінки основних засобів відповідно до П(С)БО, він зменшує фінансовий результат суми дооцінок основних засобів, проведених після 01.01.2016 у межах попередньо віднесених до витрат уцінок основних засобів, проведених до 01.01.2016р.

Лист ДФС від 20.10.2016 № 22710/6/99-99-15-02-02-15

 

Чи можна розірвати договір суборенди землі у разі несплати орендної плати

Орендована земельна ділянка або її частина може передаватися орендарем у суборенду без зміни цільового призначення, якщо це передбачено договором оренди або за письмовою згодою орендодавця.

Умови договору суборенди земельної ділянки повинні обмежуватися умовами договору оренди земельної ділянки і не суперечити йому. Тобто до умов договору суборенди застосовують положення Закону України «Про оренду землі» від 06.10.1998 № 161-XIV (далі — Закон). При цьому розмір та умови орендної плати, що зазначені в договорі оренди, не можуть суперечити нормативному акту, чинному на час укладення договору оренди. На вимогу однієї зі сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов’язків, передбачених статтями 24 і 25 Закону та умовами договору, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами. Так, підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати. Тож ВСУ дійшов висновку, що положення закону, які регулюють спірні відносини, вимагають саме систематичної несплати орендної плати як підстави для розірвання і договору оренди, і договору суборенди земельної ділянки. Тому разове порушення умов договору у цій частині не є підставою для його розірвання.

Постанова ВСУ від 28.09.2016 № 6-977цс16

 

ЄСВ на премію після звільнення

Нарахування ЄСВ на суму заробітної плати (доходу) за виконану роботу поширюється на осіб, яким після звільнення з роботи нараховано заробітну плату (дохід) за відпрацьований час.

У разі якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки ЄСВ.

Обов’язок нарахування ЄСВ з мінімальної зарплати поширюється також на осіб, яким після звільнення з роботи нараховано заробітну плату (премію) в розмірі, що менший за мінімальну зарплату. Якщо після включення суми премії, нарахованої звільненому працівнику, до відповідних періодів її нарахування загальний дохід за місяць (сума нарахованої заробітної плати за відпрацьований час та сума премії) становить менше мінімального розміру заробітної плати, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної зарплати, встановленої законом за місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та ставки ЄСВ.

 

Коли потрібно подавати ліквідаційний звіт ЄСВ за 2016 рік?

Страхувальник, у разі державної реєстрації припинення господарської діяльності, зобов’язаний подати до дати зняття з обліку звіт за останній звітний період та звіти за попередні звітні періоди, якщо вони не подавались.

 

Коли необхідно переукладати договір про визнання електронних документів

Платнику для створення податкового документа в електронному вигляді та якщо інформація щодо зміни облікових даних суб’єкта господарювання не внесена до системи подання документів в електронному вигляді до закінчення строку дії попередніх сертифікатів шляхом надання Повідомлення за кодом форми J(F)1391102, необхідно переукласти Договір з контролюючим органом за основним місцем обліку у разі:

- зміни облікових даних суб’єкта господарювання (найменування юридичної особи, ПІБ фізичної особи – платника податків, податкової адреси (місцезнаходження юридичної особи, місця проживання фізичної особи), керівника юридичної особи тощо, у т. ч. у межах одного адміністративного району), якщо при цьому платник отримує новий ЕЦП;

- закінчення строку чинності або скасування посилених сертифікатів відкритих ключів;
     зміни керівника юридичної особи (у т.ч. тимчасової) або сертифіката керівника юридичної особи, не внесеного до системи подання документів в електронному вигляді.

Скориставшись електронним сервісом управління ЕЦП, можна внести до автоматизованої системи «Єдине вікно подання електронної звітності» інформацію щодо нового сертифіката (до закінчення строку дії попереднього сертифіката) керівника або бухгалтера, не переукладає Договір. Такий Договір вважається пролонгованим до закінчення терміну чинності нових посилених сертифікатів ключів.

У разі ненадання Повідомлення щодо змін облікових даних до системи «Єдине вікно подання електронної звітності» для створення податкового документа в електронному вигляді платнику необхідно переукласти Договір з контролюючим органом за основним місцем обліку.

 

Працівник звільнився під час оплаченого підприємством навчання: що з ПДФО

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума, сплачена роботодавцем на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за фізичну особу, але не вище розміру, визначеного підпунктом 169.4.1 ПКУ, на кожний повний або неповний місяць підготовки чи перепідготовки такої фізичної особи.

При цьому не має значення, чи перебуває ця особа у трудових відносинах з роботодавцем, але вона має укласти з ним письмовий договір (контракт) про взяті зобов’язання з відпрацювання у такого роботодавця не менше трьох років.

Якщо працівник припиняє трудові відносини з роботодавцем протягом періоду такого навчання або до закінчення третього календарного року від року, в якому закінчується таке навчання, сума, сплачена як компенсація вартості навчання, прирівнюється до додаткового блага, наданого такому працівнику, та підлягає оподаткуванню у загальному порядку.

Під час вирішення питання оподаткування ПДФО вартості навчання, сплаченого роботодавцем за найманого працівника, необхідно враховувати підставу припинення трудових відносин такого працівника з роботодавцем. Якщо такі трудові відносини припиняються за ініціативою роботодавця (наприклад, скорочення), то сума, сплачена роботодавцем за навчання звільненого працівника, не включається до оподатковуваного доходу цього працівника.

 

Якщо єдинник 3 групи скасовує реєстрацію платника ПДВ посеред звітного кварталу

Відповідно до п. 294.1  ПКУ, податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку групи 3 є календарний квартал.

Отже, зміна ставки з 3% на 5% у такого платника єдиного податку на групі 3 відбудеться з нового податкового (звітного) періоду, тобто доходи платника єдиного податку на групі 3, до кінця податкового (звітного) періоду оподатковуватимуться за ставкою 3%.

 

Чи можна самостійно нараховувати й сплачувати штрафи за несвоєчасну сплату ЄСВ

За несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) ЄСВ на платників, які допустили зазначене порушення, накладається штраф. При цьому складається рішення про застосування штрафних санкцій. Розрахунок цієї фінансової санкції здійснюється на підставі даних інформаційної системи органу доходів і зборів.

Рішення про нарахування пені та застосування штрафів, у разі недотримання порядку перерахування внеску, приймається  за наслідками розгляду акта про порушення приймає орган доходів і зборів.

За результатами розгляду акта документальної перевірки рішення про нарахування пені та застосування штрафів приймається протягом 10-ти робочих днів із дня, що настає за днем вручення платнику акта перевірки, а за наявності заперечень платника ЄСВ до акта перевірки — приймається з урахуванням висновку про результати розгляду заперечень до акта перевірки.

Зважаючи на це, нарахування штрафних санкцій у разі своєчасно несплачених платником сум ЄСВ здійснюється органом доходів і зборів.

 

Якщо пальне відвантажено для власного споживання»

Акцизна накладна з типом причини «3 — пальне, що відвантажено з метою власного споживання» складається:

1) виробником пального на обсяги пального, переданого в межах одного підприємства з метою власного споживання, із якого сплачується акцизний податок;

2) особою — реалізатором пального на обсяги пального, отриманого від інших платників акцизного податку, із якого вже сплачувалася сума акцизного податку, що підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в Єдиному реєстрі акцизних накладних, і використаного винятково для власних потреб, наприклад, для заправки власної техніки через власні паливо-заправні колонки, за відсутності розрахункових операцій.

Лист ДФСУ від 11.10.2016 р. № 22116/6/99-99-12-02-02-15

 

Вчасно подайте заяву про повернення помилково та/або надміру сплачені податки

Підрозділ, який здійснює облік платежів й інших надходжень, на підставі рішення керівника (заступника керівника) органу ДФС щодня списує помилково та/або надміру сплачені суми платежів, що обліковуються в інтегрованій картці платника більш ніж 1095 днів без руху (відсутні зменшення та нарахування зобов'язань або нарахування, які мають нульове значення, і сплата), за умови відсутності заяви платника про повернення таких сум.

Надміру сплачені грошові зобов'язання — суми коштів, які на певну дату зараховані до відповідного бюджету понад нараховані суми грошових зобов'язань, граничний строк сплати яких настав на таку дату (пп. 14.1.115 ПКУ).

 

Договір оренди транспортного засобу юридичної особи у фізичної особи підлягає нотаріальному посвідченню

Оренда  транспортного засобу юридичною особою у фізичної особи має бути підтверджена договором оренди (найму) транспортного засобу, який обов’язково складається письмово і посвідчується нотаріально (ст. 799, ст. 828 Цивільного кодексу).

Згідно вимог ПКУ платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.Забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами.

Відповідно до пп. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 розділу IІІ ПКУ, об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень цього розділу.

Підприємство може враховувати витрати на паливно-мастильні матеріали при визначенні фінансового результату до оподаткування згідно із правилами бухгалтерського обліку у разі належним чином оформленого та нотаріально завіреного договору оренди (позички) транспортного засобу і підтвердження первинними документами.

 

 ІІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян

Щодо отримання довідки про підтвердження резидентського статусу

Фізична особа – резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи та фізична особа – нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.

Якщо міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені Кодексом, застосовуються правила міжнародного договору. Згідно з положеннями ст. 9 Конституції України чинні міжнародні договори, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України.

З метою застосування міжнародних договорів України про уникнення подвійного оподаткування юридичних та фізичних осіб України, які отримують доходи за межами України та підпадають під дію міжнародних договорів України про уникнення подвійного оподаткування, контролюючий орган за місцезнаходженням юридичної особи (місцем проживання фізичної особи) видає довідку про підтвердження статусу податкового резидента України, форму якої затверджено наказом Державної податкової адміністрації України  від 12.04.2002 № 173 «Про підтвердження статусу податкового резидента України».

Також, слід зауважити, що чинним законодавством України не передбачено надання фізичній особі довідки – підтвердження того, що вона не є податковим резидентом України.

Лист ДФС України від 03.10.2016 р. № 10415/Л/99-99-13-01-03-14

 

Щодо порядку оподаткування доходу фізичної особи від надання в

оренду нерухомості іншій фізособі

Розмір плати за користування житлом встановлюється у договорі найму житла. Укладання договору  найму (оренди) житла на безоплатній основі чинним законодавством України не передбачено.

Доходи платника податку – фізособи від надання майна в лізинг, оренду або суборенду оподатковуються податком на доходи фізосіб у порядку, встановленому Податковим кодексом.

Якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб'єктом господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету, є платник податку – орендодавець. Такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного кварталу. Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації (п.п. 170.1.5 ст. 170 ПКУ).

Об’єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди. Мінімальна сума орендного платежу визначається за методикою, що затверджується Кабміном, виходячи з мінімальної вартості місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомості з урахуванням місця її розташування, інших функціональних та якісних показників, що встановлюються органом місцевого самоврядування села, селища, міста, на території яких вона розташована, та оприлюднюється у спосіб, найбільш доступний для жителів такої територіальної громади. Якщо мінімальну вартість не встановлено чи не оприлюднено до початку звітного (податкового) року, об’єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеного в договорі оренди. Ставка оподаткування – 18%.

Крім того, на суму отриманого доходду нараховується військовий  збір за  ставкою 1,5%.

Податкова декларація подається  до 1 травня року, що настає за звітним. Строки сплати визначено  ПКУ  до 1 серпня року, що настає за звітним.

Лист ДФС України від 18.10.2016 №10941/З/99-99-13-01-03-14

 

Чи варто збільшувати витрати на суму авансів із єдиного внеску

Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування мають право включити до складу витрат суму сплаченого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

 

Як податкова повідомляє про відмову у наданні податкової знижки

Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Кодексом.

На підставі даних, виключно зазначених у податкових деклараціях, посадовими особами у приміщенні контролюючого органу проводиться камеральна перевірка.

На вимогу контролюючого органу та у межах його повноважень, платники податку на доходи фізичних осіб  зобов’язані пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації про майновий стан і доходи.

За результатами камеральної перевірки у разі встановлення порушень складається акт, який вручається або надсилається  платнику податків для підписання протягом 3 робочих днів.

У разі ненадходження протягом 10 робочих днів з дня отримання запиту пояснень та документів, пов’язаних з виникненням права на отримання податкової знижки, керівником контролюючого органу приймається рішення про проведення документальної позапланової перевірки  ( п.78.1 ст.78 ПКУ). При виявленні перевіркою факту заниження (завищення) суми податкового зобов’язання контролюючими органами направляється податкове повідомлення – рішення.

Тобто, контролюючий орган повідомляє про відмову у наданні/зменшенні суми податкової знижки, визначеної платником у податковій декларації, шляхом вручення платнику податків акта перевірки у порядку, визначеному статтею 42 Кодексу та податкового повідомлення – рішення.

 

Стосовно прощення боргу: питання оподаткування ПДФО

 З 07.05.2015року діють зміни до ПКУ у частині звільнення від оподаткування операції з прощення (анулювання) кредитором боржникові заборгованості за фінансовим кредитом в іноземній валюті.

Не вважається додатковим благом платника податку та не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу сума, прощена (анульована) кредитором у розмірі різниці між основною сумою боргу за фінансовим кредитом в іноземній валюті, визначена за офіційним курсом Нацбанку України на дату зміни валюти зобов’язання за таким кредитом з іноземної валюти у гривню, та сумою такого боргу, визначеною за офіційним курсом Нац станом на 1 січня 2014 року, а також сума процентів, комісії та/або штрафних санкцій (пені) за такими кредитами, прощених (анульованих) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним із процедурою його банкрутства, до закінчення строку позовної давності. Норми цього пункту застосовуються до фінансових кредитів в іноземній валюті, непогашених до 1 січня 2014 року.

Лист ДФС від 18.10.2016 №10940/Ч/99-99-13- 02-03-14

 

Податкова соціальна пільга для самотньої матері

Будь - який платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що дорівнює 50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунок на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року.

Платник податку, який є одинокою матір’ю (батьком), вдовою (вдівцем) або опікуном, піклувальником, має право на податкову соціальну пільгу у розмірі 150 % від суми звичайної пільги (у 2014, 2015 роках – 913,5 грн., у 2016 році – 1033,5 грн.), у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років.

У разі якщо платник податку має право на застосування податкової соціальної пільги з двох і більше підстав застосовується одна податкова соціальна пільга з підстави, що передбачає її найбільший розмір, за умови дотримання процедур, визначених ПКУ. Платник податку до заяви про право на застосування податкової соціальної пільги додає відповідні підтвердні документи.

 

У разі своєчасного повернення суми кредиту до складу доходу ФОП вона не включається

Згідно із п. 177.1 ст. 177 розділу IV ПКУ оподаткуванню підлягають доходи фізичних осіб - підприємців, які отримані протягом календарного року від провадження господарської діяльності.

Загальна сума кредиту, яка отримана фізичною особою - підприємцем на розрахунковий рахунок не включається до складу доходу протягом дії договору кредиту. При цьому, слід зазначити, якщо сума кредиту не повертається у визначений у договорі термін, то вона включається до складу доходів фізичної особи – підприємця та оподатковується на загальних підставах.

 

Витрати не відображені у Книзі обліку доходів: чи включати до звітності

Самозайняті особи зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат та мати підтвердні документи щодо походження товару. За підсумком робочого дня, протягом якого отримано дохід, на підставі первинних документів здійснюються записи про отримані доходи та документально підтверджені витрати.

Дані Книги використовуються самозайнятими особами для заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи. Книга зберігається у самозайнятої особи протягом трьох років після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис.

Отже, витрати, понесені фізичною особою — підприємцем або фізичною особою, що провадить незалежну професійну діяльність, підтверджені документально, мають бути відображені у Книзі. Відповідно, витрати, не відображені у Книзі, до податкової звітності не включаються

 

ФОП на загальній системі отримує лікарняні, чи сплачувати ЄСВ?

Отримані суми допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та вагітністю та пологами фізичних осіб - підприємців, в тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, не є базою нарахування єдиного внеску.

 

Чи підлягають поверненню сплачені суми ЄСВ у разі дострокового розірвання договору про добровільну сплату?

Ні. Відповідно до п.п. 3 п. 2 розд. V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 року № 449, із змінами і доповненнями сплачені суми єдиного внеску у разі дострокового розірвання договору про добровільну участь поверненню не підлягають, при цьому період, за який сплачено єдиний внесок, враховується до страхового стажу тільки за умови подання звіту.

 

Для ремонту РРО – 7 днів

Відповідно до ст. 5 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон) на період виходу з ладу реєстратора розрахункових операцій (далі – РРО) та здійснення його ремонту або у разі тимчасового, не більше 7 робочих днів, відключення електроенергії проведення розрахункових операцій здійснюється з використанням книги обліку розрахункових операцій та розрахункової книжки або із застосуванням належним чином зареєстрованого резервного РРО.

Пунктом 2 ст. 14 Закону передбачено, що при виході з ладу РРО центри сервісного обслуговування зобов’язані забезпечувати відновлення його роботи протягом 7 робочих днів.

У разі незабезпечення центром сервісного обслуговування гарантійного ремонту РРО не пізніше сьомого робочого дня з дня прийняття в ремонт РРО ввести в експлуатацію належним чином зареєстрований на суб’єкта господарювання резервний РРО (п. 4 ст. 14 Закону).

 

Новий вид діяльності. Коли можна розпочати ним займатися фізичній особі – підприємцю?

Фізична особа – підприємець на спрощеній системі 3 група має право отримувати дохід за новими видами діяльності КВЕД при умові занесення держреєстратором відповідних змін у держреєстр.

Відповідно до п.298.6 ст.298 ПКУ у разі зміни податкової адреси суб'єкта господарювання, місця провадження господарської діяльності заява подається платниками єдиного податку третьої групи разом з податковою декларацією за податковий (звітний) період, у якому відбулися такі зміни.

До заяви включаються відомості (за наявності) про зміну видів господарської діяльності згідно з п.п.298.3.1 п.298.3 ст.298 Податкового кодексу України. 



« повернутися до списку новин