Близнюкiвська районна рада

Інформація щодо діяльності Лозівської ОДПІ та органів ДФС України

Переглядів: 959

Картинки по запросу нерухоме майно відмінне від земельної ділянки

І. Інформація щодо діяльності Лозівської ОДПІ та органів ДФС України

У Києві вилучено партію слабоалкогольних напоїв, які незаконно продавали через Інтернет
 http://sfs.gov.ua/media-tsentr/operativni-novini/print-321926.html

В рамках розслідування кримінального провадження, відкритого за ч. 3 ст. 204 КК України, було встановлено, що на одному з Інтернет-порталів розміщені оголошення про продаж лікеро-горілчаних виробів. При цьому у громадянина, який займався збутом і транспортуванням продукції, відсутні дозвільні документи, а саме ліцензія на реалізацію і довідки про місце зберігання алкогольних напоїв. 
В результаті обшуків, проведених за місцем його проживання і в автомобілі, яким здійснювалося транспортування, було вилучено та передано на відповідальне зберігання 7 569 літрів слабоалкогольних напоїв загальною вартістю понад 300 тис. грн.

До місцевих бюджетів Харківщини протягом 2017 року надійшло 11,6 мільярдів гривень податків і зборів 
http://kh.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/print-321898.html

Загальні надходження до місцевих скарбничок за 2017 рік зросли на понад 2,8 млрд.грн. Основою місцевих бюджетів регіону є податок на доходи фізосіб. Його надійшло майже 7,1 млрд. грн. У зрівнянні з 2016 роком, його надходження збільшились на 2,3 млрд. грн. 
Наступним за розміром серед лідерів податкових надходжень до місцевих скарбниць  є єдиний податок. За  2017 рік  його розмір склав близько 2 млрд. грн. Збільшення - на 503,8 млн.грн. 
Третій податок – це плата за землею. За 2017 рік до місцевих бюджетів Харківщини внесено майже 1,5 млрд.грн. плати за землю. Збільшення -  на 252,2 млн.грн.
Акцизний податок з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів вийшов на четверту позицію. Надходження минулого року становлять майже 380 млн.грн. 
В ГУ ДФС області відзначили,  що із загальної суми, що сплачена до місцевих бюджетів у 2017 році – 11,6 млрд.грн., на четверку лідерів припадає майже 11 млрд. грн.

                                               Харківська митниця ДФС про зміни в оформленні електромобілів                                                         http://kh.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/print-322005.html

З 1 січня 2018 року набрав чинності Закон України від 07 грудня 2017 року № 2245-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році».
 Законом передбачено тимчасове (на період до 31 грудня 2018 року) звільнення від оподаткування податком на додану вартість та акцизним податком операцій із ввезення на митну територію України транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома), що зазначені у товарній підкатегорії 8703 90 10 10 згідно з УКТ ЗЕД. 

Стоп корупція!
 http://kh.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/print-321954.html

Головне управління ДФС у Харківській області звертає увагу громадян, з метою упередження проявів корупції, в Державній фіскальній службі України діє інтерактивний антикорупційний сервіс «Пульс». На телефон якого 0-800-501-007 (напрямок 4)  -  можна  цілодобово повідомляти про неправомірні дії або бездіяльність працівників відомства.Не будьте байдужими, проявляйте громадську свідомість та відразу повідомляйте про будь-які антикорупційні прояви, з якими ви зіткнулися. Разом здолаймо корупцію!

Перелік електронних сервісів

          http://tr.sfs.gov.ua/anonsi-ark/print-16775.html

Електронний кабінет платника (оновлена версія)    

- Податковий календар
- Стан розрахунків з бюджетом
- Листування з органами ДФС
- Облікові дані
- Пошук інформації в реєстрах ДФС
- Подання заяв/запитів
- Подання декларації про майновий стан і доходи в електронному вигляді
- Сплата податків (фізичним особам)
- Перегляд даних СЕА ПДВ
- Інші електронні сервіси
https://cabinet.sfs.gov.ua
      
Електронний кабінет платника податків http://sfs.gov.ua/elektronna-zvitnist/  

 - Подання податкової звітності в електронному вигляді

Інформація з реєстрів
https://cabinet.sfs.gov.ua/cabinet/ faces/public/reestr.jspx
 
- Дані про взяття на облік платників
- Реєстр страхувальників
- Дані реєстру платників ПДВ
- Реєстр платників єдиного податку
- Інформація про РРО
- Інформація про книги ОРО
- Дані реєстру платників акцизного податку з реалізації пального
- Реєстр осіб, які здійснюють операції з товарами

Митна статистика http://sfs.gov.ua/ms/    

- Зведені дані митної статистики зовнішньої торгівлі України

Дізнайся більше про свого бізнес-партнера http://sfs.gov.ua/businesspartner  

 - Перевірка потенційних бізнес-партнерів щодо сумлінності сплати податків до бюджету

Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс  

 - Запитання – відповіді з Бази знань
- Нормативні та інформаційні документи
- Письмові консультації
- Коментарі та пропозиції, актуальні запитання
http://zir.sfs.gov.ua/       

Антикорупційний сервіс "Пульс"  

 - Можливість цілодобового повідомлення про неправомірні дії або бездіяльність працівників ДФС
http://sfs.gov.ua/others/puls- 

    
Акредитований центр сертифікації ключів http://acskidd.gov.ua/  

 - Надання послуг електронного цифрового підпису

Електронна звітність
http://sfs.gov.ua/elektronna-zvitnist/  

 - Спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до "Єдиного вікна подання електронної звітності"
- Підтримка користувачів

Електронна митниця
http://sfs.gov.ua/baneryi/mitne-oformlennya/subektam-zed/elektronna-mitnitsya/    

- Інформація щодо багатофункціональної комплексної системи "Електронна митниця"


Дані Реєстрів волонтерів АТО http://sfs.gov.ua/volontery    

-  Інформація про фізичних осіб - благодійників

Декларування громадян http://sfs.gov.ua/others/deklaruvannya-gromadyan  

 -  Податкова декларація про майновий стан і доходи

Розпочалася спецоперація «Акциз – 2018»
 http://tr.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/print-322153.html

З метою посилення контролю у сфері виробництва і обігу підакцизних товарів, детінізації та очищення ринку від фальсифікованої продукції, а також незаконного переміщення підакцизних товарів через митний кордон України розпочато проведення спецоперації «Акциз – 2018».
Головне управління ДФС у Харківській області звертається до усіх громадян з проханням повідомляти про виявлені факти незаконного виготовлення чи реалізації підакцизних товарів, телефонуючи на сервіс «Пульс» за телефоном 0-800-501-007 (напрямок 4)  

ІІ. Інформація для бухгалтерів
До уваги платників податку на додану вартість!

http://sfs.gov.ua/anonsi/print-17393.html 

У зв’язку з набранням чинності Закону № 2245 податкові накладні/розрахунки коригування, реєстрацію яких у Єдиному реєстрі податкових накладних  зупинено відповідно до п.201.16 ст. 201 ПКУ з 1 грудня 2017 року до дня набрання чинності Законом № 2245 (з 1 грудня 2017 року по 30 грудня 2017 року включно) та щодо яких платником податку після 1 грудня 2017 року подані пояснення і копії документів відповідно до пп. 201.16.2 ст. 201 ПКУ, реєструються у Реєстрі у порядку, що діяв до набрання чинності Законом № 2245 (до 31 грудня 2017 року) щодо зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування у Реєстрі. 
Пояснення і копії документів до податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрацію яких у Реєстрі зупинено до 1 грудня 2017 року, платниками не подаються.
Також, у зв’язку з виключенням Законом № 2245 пункту 74.2 статті 74 Кодексу, починаючи з 31 грудня 2017 року Таблиця даних платника податку, що є додатком до Критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджених наказом Мінфу від 13.06.2017 №567 (із змінами), до ДФС не подається.

Зміни в оподаткуванні податком на прибуток підприємств
http://dp.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/print-322121.html 

01.01.2018 набрав чинності Закон № 2245, яким внесено зміни до ПКУ, зокрема в частині оподаткування податком на прибуток підприємств, а саме:
- змінено визначення безнадійної заборгованості для цілей оподаткування банківських установ;
- уточнено вимоги щодо відповідальності релігійних організацій при порушенні законодавства відповідно до якого вони зареєстровані та включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій;
- передбачено, що податкова декларація з податку на прибуток підприємств, яка розраховується з наростаючим підсумком за рік, подається у 60-ти денний термін;
- уточнено різниці, що виникають при формуванні резервів (забезпечень), при здійсненні фінансових операцій;
- уточнено норми щодо збільшення фінансового результату до оподаткування на суму доходу, отриманого як оплата за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування. 
Положення зазначеної норми не поширюються на платників податків, які були платниками єдиного податку четвертої групи;- уточнена редакція норми щодо звільнення від оподаткування податком на прибуток підприємств суб’єктів літакобудування.

Розраховуємо ставки єдиного податку на новий рік
http://tr.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/print-321990.htm

З 1 січня 2018 року передбачено прожитковий мінімум для працездатних осіб на рівні 1762 грн, а мінімальна зарплата - 3723 грн. 
Фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними та міськими радами для фізичних осіб – підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць. 
• для першої групи платників єдиного податку – в межах до 10% розміру прожиткового мінімуму (тобто в 2018 році ставка єдиного податку буде не більше 176,20 грн на місяць(1762 грн х 10%));
• для другої групи платників єдиного податку – в межах до 20% розміру мінімальної заробітної плати (до 744,60 грн на місяць (3723 х 20%)).
Рішенням Лозівської міської ради від 26.01.2017р. для платників єдиного податку другої групи затверджено ставку 10%  розміру мінімальної заробітної плати, тобто до сплати ( 372,30 грн на місяць (3723 х 10%)).

Ставки єдиного податку для четвертої групи встановлено:
– для ріллі, сіножатей і пасовищ  розмір ставок податку з одного га встановлено на рівні 0,95%;
– для багаторічних насаджень – 0,57%;
– для земель водного фонду ставка залишиться на рівні 2,43;
– для сільськогосподарських угідь, що перебувають в умовах закритого ґрунту, – 6,33.
 

Мінімальна зарплата та прожитковий мінімум у 2018 році

Законом України від 07.12.2017 N 2246-VІІІ«Про Державний бюджет України на 2018 рік» встановлено на 2018 рік мінімальну заробітну плату: у місячному розмірі: з 1 січня - 3723 гривні; у погодинному розмірі: з 1 січня - 22,41 гривні.
Прожитковий мінімум для працездатних осіб встановлений : з 1 січня 2018року -1762 грн, з 1липня - 1841грн, з 1 грудня - 1921грн. 

Власники земельних ділянок, землекористувачі та орендарі земель звітують за новою формою
 http://tr.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/print-321989.html

З 1 січня 2018 року оновила свою форму Податкова декларація з земельного податку та/або орендної плата затверджена наказом Мінфіну від 16.06.2015 р. №560 (у редакції наказу від 23.01.2017 р. №9).
Платники плати за землю самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають декларацію на поточний рік за місцезнаходженням земельної ділянки  з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов’язку подання щомісячних декларацій.
Платник плати за землю має право подавати щомісяця звітну податкову декларацію, що звільняє його від обов’язку подання податкової декларації не пізніше 20 лютого поточного року, протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.
За нововідведені земельні ділянки платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.
При зміні протягом року об’єкта та/або бази оподаткування платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися такі зміни.

Відтепер контролери відповідатимуть за шкоду, завдану платнику податків

Змінами до ПКУ, які набрали чинності з 1 січня 2018 року, госпсуб'єкту гарантується відшкодування шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю посадової або службової особи контролюючого органу за рахунок коштів держбюджету.
Шкода, завдана платнику податків неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю посадової або службової особи контролюючого органу, буде відшкодовуватися за рахунок коштів державного бюджету, передбачених для фінансування цього органу, незалежно від вини цієї особи.
Посадова або службова особа контролюючого органу нестиме перед державою відповідальність в порядку регресу в розмірі виплаченого з бюджету відшкодування через неправомірні рішення, дії чи бездіяльність цієї посадової (службової) особи. 

У новому Реєстрі - 152 моделі РРО
 http://tr.sfs.gov.ua/anonsi-ark/print-16140.html

ДФС України наказом від 7 червня 2017 р. №406 затвердила новий державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій. Нагадаємо: у ньому наводять перелік моделей, модифікації РРО, дозволених до первинної реєстрації, та РРО, первинну модифікацію яких заборонено.
Попередній перелік, який затверджений наказом ДФС від 20.04.17 р. №275, втратив чинність.

НБУ затвердив нову редакцію Положення про ведення касових операцій 
https://news.dtkt.ua/finance/bank-system/46666

У постанові НБУ від 29.12.2017 р. №148 , викладено у новій редакції Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні.   
 Також Положенням передбачено, що використання печатки підприємством не є обов’язковим.
При цьому граничні суми розрахунків готівкою залишилися незмінними, а саме:

  •  між підприємствами (підприємцями) протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами – у розмірі 10 000 гривень;
  •  між підприємством (підприємцем) та фізичною особою протягом одного дня – у розмірі 50 000 гривень;
  • між фізичними особами за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню – у розмірі 50 000 гривень.

 Окрім того, цією постановою також оновлено такі форми документів: відомість на виплату готівки, видатковий касовий ордер, журнал реєстрації прибуткових і видаткових касових документів, касова книга, книга обліку виданої та прийнятої старшим касиром готівки, акт про результати інвентаризації наявних коштів, що зберігаються, акт про перевірку дотримання порядку ведення операцій з готівкою.
 Постанова № 148 набирає чинності з 5 січня 2018 року.

У яких випадках не застосовується штраф за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних

За порушення термінів реєстрації ПН/РК у ЄРПН або у разі її відсутності штрафні санкції не застосовуються винятково до ПН, що не видаються отримувачу (покупцю) та складені на постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування та оподаткування за нульовою ставкою.
 ДФСУ  від  29.12.2017 р. №3246/6/99-95-42-03-15/ІПК

Скасовано ключі ЕЦП: чи будуть штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних

Відповідно до п. 1201.1 ПКУ, порушення платниками ПДВ граничного строку, передбаченого ст. 201 ПКУ, для реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування до такої податкової накладної в ЄРПН (крім податкової накладної, що не надається отримувачу (покупцю), складеної на постачання товарів/послуг для операцій, які звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою), тягне за собою накладення на платника ПДВ, на якого згідно з вимогами ст. 192 і ст. 201 ПКУ покладено обов’язок щодо такої реєстрації, штрафу в розмірах, установлених у вказаному пункті ПКУ.
При цьому нормами ПКУ не передбачено будь-яких винятків для окремих платників податку під час застосування контролюючим органом штрафних санкцій за порушення строків реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування в ЄРПН, у т.ч. й у випадку скасування ключів ЕЦП за заявою платника податку у зв’язку з несанкціонованим доступом до таких ключів із боку сторонніх осіб.
ІПК ДФСУ від 29.12.2017 р. № 3220/6/99-99-15-03-02-15/ІПК
 
Власники авто та платники земельного податку звітують за новими формами декларацій

Наказом Мінфіну «Про внесення змін до форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)» від 23.01.2017 р. № 9 унесено зміни до форми Податкової декларації з плати за землю, затвердженої наказом Мінфну від 16.06.2015 р. № 560, та викладено її в новій редакції — у разі подання декларації в електронному вигляді ідентифікатор форми j0602006.
З 01 січня 2018 року діє оновлена форма Податкової декларації з транспортного податку (затверджена наказом Мінфіну від 10.04.2015 р. № 415, у редакції наказу Мінфіну від 27.06.2017 р. № 595)

Розширено межі ставки ПДВ 7%
http://tr.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/print-322142.html 

З 1 січня 2018 року застосовується ставка ПДВ 7% на операції з постачання та ввезення на митну територію України всіх медичних виробів, які внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення або відповідають вимогам відповідних технічних регламентів, що підтверджується документом про відповідність, та дозволені для надання на ринку та/або введення в експлуатацію і застосування в Україні. 
Нагадаємо, що ПДВ за ставкою 7% оподатковували операції з постачання та ввезення на митну територію України лише медичних виробів, включених до переліку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.09.2014 року №410. До операцій з постачання та ввезення на митну територію України всіх інших медичних виробів застосовується ставка ПДВ в розмірі 20%.

Зміни у трансфертному ціноутворенні
http://dp.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/print-322115.html 

01.01.2018 набрав чинності (крім окремих положень) Закон № 2245, в частині трансфертного ціноутворення, а саме:
- доповнено перелік господарських операцій, які є контрольованими:
– господарські операції, що здійснюються між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні; доповнено критерії для визнання операцій контрольованими:
– господарські операції, що здійснюються між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні, визнаються контрольованими, якщо обсяг таких господарських операцій, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 10 мільйонів гривень (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік; 
уточнено вимоги до документації з трансфертного ціноутворення, яка подається на запит центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику; змінено термін надсилання запиту центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, для подання документації щодо контрольованих операцій з 01 травня на 01 жовтня року, що настає за календарним роком, в якому таку контрольовану операцію (операції) було здійснено; уточнено строки сплати суми податкового зобов’язання, розрахованого за результатами самостійного коригування ціни контрольованої операції і сум податкових зобов’язань за результатами якого розрахована ціна відповідає принципу «витягнутої руки»; 
уточнено норми щодо укладання договорів за результатами попереднього узгодження ціноутворення у контрольованих операціях, що мають односторонній, двосторонній та багатосторонній характер.

IІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян
Єдиний внесок

Максимальна величина бази нарахування ЄСВ становить з 1 січня 2018 року 15 розмірів мінімальної заробітної плати і дорівнює 55845 грн. (3723грн х15). 
Максимальний розмір нарахованого єдиного внеску становить з 1 січня 2018 року –  12285,90 грн. (55845 х 22%).  Розмір  мінімального страхового внеску - 819,06 грн. на місяць (3723 х 22%), у 2017 року торік цей показник становив 704 грн.
На рівні мінімального страхового внеску мають сплачувати ЄСВ за себе фізособи-підприємці, самозайняті особи та (з 1 січня 2018 року )  члени фермерського господарства в обов’язковому порядку, незалежно від діяльності, обраної системи та доходу. 
У разі якщо ФОП і члени фермерського господарства - пенсіонери за віком або інваліди та отримують пенсію або соціальну допомогу, вони звільняються від сплати ЄСВ за себе. Самозайнятих осіб, як і раніше, виключення не стосується.
З 1 січня фізичні особи - підприємці віднесені до першої групи платників єдиного податку  сплачують ЕСВ на загальних підставах – не менше 819,06 грн. на місяць. 

Терміни сплати єдиного внеску

Терміни сплати єдиного внеску фізичними особами – підприємцями та самозайнятими особами (а тепер і членами фермерського господарства) –щокварталу по строку 19 числа місяця, що настає за звітним кварталом. У 2017році ФОП та самозайняті особи мали право сплачувати внесок раз на рік. 
Дати сплати внеску: за І квартал по строку 19 квітня 2018 року, за ІІ квартал – по строку 19 липня 2018 року, за ІІІ квартал – по строку 19 жовтня 2018 року та за IV квартал – по строку 18 січня 2019 року.
Терміни звітності не змінились. 

Справляння ПДФО і військового збору

Основна ставка ПДФО не змінилась – 18%. Ставка військового збору залишилась 1,5%. 
Головні новації з ПДФО : 
1) звільнення з 1 січня 2018 року від оподаткування 
вартості путівки на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів,
на території України, наданої раз на календарний рік працівнику та/або членам його сім'ї першого ступеня споріднення, роботодавцем - платником податку на прибуток підприємств безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки), якщо така вартість (знижка) не перевищує 5 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня – у 2018 році не більше 18615 грн.
2) дохід від продажу об’єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі – продажу, але не нижче оціночної вартості такого об’єкта,розрахованої відповідним органом та зареєстрованої в єдиній базі даних звітів про оцінку.
3) запроваджено Єдину базу даних звітів про оцінку нерухомого майна з метою запобігання заниження оціночної вартості при продажу нерухомого майна. Звіт про оцінку, не зареєстрований у єдиній базі даних є недійсним.
 
Податкова соціальна пільга

Податкова соціальна пільга становить у 2018 році для будь-якого платника 881грн. (50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи у розрахунку на 3 місяць, встановленому законом на 1 січня звітного податкового року). 
Розмір підвищеної податкової соціальної пільги : 150% ПCП = 1321,50 гpн 
200% ПCП = 1762 гpн.
Граничний розмір зарплати, до якої застосовується податкова соціальна пільга, у 2018 році дорівнює 2470 грн. (розмір місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помножений на 1,4 та округлений до найближчих 10 гривень – пп. 169.4.1 ПКУ). 

Добові

З 1 січня по Україні добов добові  -372,30 грн. (не більше 0,1 розміру мінімальної заробітної плати на 1 січня звітного року  Для відряджень за кордон не змінились – не більше 80 євро. 
Незмінною залишились добові для державних службовців і працівників підприємств, установ, організацій, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів – в сумі 60 грн.

Починаючи з 1 січня 2018 року не оподатковується:

-вартість подарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань) не більша 930,75грн. на місяць (у 2017 році – 800 грн. на місяць);
-прощена (анульована) основна сума боргу (кредиту) не більша за 930,75 грн. на рік (у 2017 році – 800 грн. на рік); 
- сума заборгованості за укладеним цивільно-правовим договором, за якою минув строк позовної давності не більша за 881 грн. (у 2017 році – 800 грн.на рік); 
- внески роботодавців на недержавне пенсійне забезпечення за працівника не більше 9307,5 грн. на місяць (у 2017 році – не більше 8000 грн. на місяць);
-оплата  підготовки чи перепідготовки у вітчизняних вишах та професійно-навчальних закладах, спрямована юридичними або фізичними особами на здобуття освіти не більша за 11169 грн. за кожний повний (не повний) місяць навчання ; 
- доходи від продажу власної продукції тваринництва груп 1-5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 186150 грн. (у 2017році- 160000 грн.); 
- кошти або вартість майна (послуг), що надаються роботодавцем за останнім місцем роботи як допомога на поховання платника податку, в сумі що не перевищує 4940 грн.(у 2017 році – 4480 грн.);
-стипендії(включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону) з бюджету учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, аспіранту або ад’юнкту не вища за 2470 грн. (у 2017 році – 2240 грн.);
-суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання, отримуваних платником податку з ПФУ чи бюджету згідно із законом, якщо їх розмір не перевищує 17620 грн. на місяць (у 2017 році – 16000 грн.) ;
- виплати (крім заробітної плати) членам профспілки не оподатковуються в сумі 2470 грн. на рік ; 
-неоподатковувана нецільова благодійна допомога (у тому числі матеріальна) 2470 грн. на рік.

Спрощена система оподаткування

Спрощену систему на 2018 рік збережено. Кількість груп не змінилась – їх чотири, обсяги для кожної групи залишились незмінними. 
Збережений і минулорічний порядок застосування РРО для платників єдиного податку.
Основна зміна – втрата з 1 січня 2018 року ФОП 1 групи платників єдиного податку переваг із сплати єдиного внеску. Тепер сплачують внесок на загальних підставах– не менше 819,06 грн. на місяць. 
Перший термін сплати єдиного внеску 19 квітня 2018 року – за І квартал. 
Максимальний розмір єдиного податку для 1 групи 176,2 грн. на місяць, а для другої 744,6 грн. на місяць. Фіксовані ставки податку на рік встановили сільські,селищні, міські ради, або ради ОТГ залежно від виду діяльності в розрахунку на місяць. Радимо звернутись до рішень і визначити суму податку до сплати. Перший термін сплати для першої та другої груп – 19 січня 2018 року (за січень). 
Для 3 групи ставки залишаються на рівні 3% та 5% від доходу у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.
Ставки єдиного податку для 4 групи не змінились. 

Про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки 

Ставка податку на нерухомість залишилась у розмірі 1,5% за 1 кв.метр. У 2018 році не більша 55,85грн. за 1 кв. метр (не перевищує 1,5 відсотки розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр бази оподаткування) – у 2017 році не більша за 48 грн. 
Ставки на поточний рік встановлюються рішеннями рад . Збережено норму за якою власники житлової нерухомості, загальна площа якої перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), платитимуть додатково 25000 гривень на рік за кожен із вказаних об'єктів житлової нерухомості (його частку). Пільги зі сплати податку на нерухомість для фізичних осіб залишаються на рівні минулого року: база оподаткування об’єктів житлової нерухомості зменшується:
а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів;
б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів;
в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі
одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та
житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на 180 кв. метрів.
Нагадуємо, що особи, які використовують власне майно у підприємницькій діяльності та для отримання доходів не мають пільг. 
Юридичні особи у 2018 році сплачують податок за 2018 рік, а фізичні – за 2017 рік з застосуванням минулорічних ставок і пільг.

Новації транспортного податку

Ставка залишилась незмінною – 25000 грн. на рік. 
Об’єктом оподаткування транспортним податком у 2018 році є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше 5 років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового року – понад 1396 тис.грн. (у 2017 році – 1,2 млн.грн.).

За ввезені товари від агресора передбачена відповідальність http://tr.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/print-322141.html

Відповідно до постанови КМУ від 30.12.15 р. №1147 «Про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять з Російської Федерації»  до 31 грудня 2018 року (включно) заборонено ввезення на митну територію України товарів, що походять з РФ (за переліком до Постанови №1147).
Так, за провезення через «зелений коридор» товарів, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством, або товарів в обсягах, що перевищують неоподатковувану норму, накладається штраф у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
А якщо безпосередніми предметами правопорушення є товари, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством, – ці товари також конфіскуються. Якщо переміщення відбувалось поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю, то до порушників застосовується штраф у розмірі 100 відсотків вартості товарів та ці товари конфіскуються. Також конфіскуються й транспортні засоби, що переміщували товари поза митним контролем, або у яких були спеціально виготовлені сховища, тайники. 
При виявленні факту зберігання, перевезення, придбання чи використання товарів, транспортних засобів комерційного призначення, ввезених на митну територію України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю, до правопорушників застосовується стягнення у вигляді штрафу в розмірі 100 відсотків вартості цих товарів, транспортних засобів або їх конфіскації.

Внесено зміни до плати за землю

З 01.01.2018 р. набрав чинності Закон України від 07.12.2017 р. № 2245-VIII, яким внесено зміни до ПКУ, зокрема в частині плати за землю, а саме:
?    встановлено, що річна сума орендної плати за землі державної та комунальної власності не може бути меншою за розмір земельного податку:
– для земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких проведено, – у розмірі не більше 3% їх нормативної грошової оцінки, для земель загального користування – не більше 1% їх нормативної грошової оцінки, для сільськогосподарських угідь – не менше 0,3% та не більше 1% їх нормативної грошової оцінки;
– для земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких не проведено, – у розмірі не більше 5% нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області, для сільськогосподарських угідь – не менше 0,3% та не більше 5% нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області.
?    фізичні особи звільняються від відповідальності, передбаченої Кодексом за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання з плати за землю, якщо контролюючий орган не надіслав  податкове повідомлення-рішення у строки, встановлені нормами Кодексу;
?    встановлено, що індекс споживчих цін за 2017 рік, що використовується для визначення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення, застосовується із значенням 100%.

Чи звільнені з 2018 року від сплати ЄСВ підприємці, які отримують пенсію за вислугу років
Фізособи-підприємці, яким призначено пенсію за вислугу років відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» від 09.04.1992 р. № 2262-ХІІ, не є пенсіонерами за віком у розумінні Закону про ЄСВ і зобов’язані нараховувати та сплачувати ЄСВ на загальних підставах. Зазначена норма діяла до 31.12.2017.
Законом України від 03.10.2017  р. № 2148-VIII унесено зміни до Закону про ЄСВ, зокрема, до п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ, яким установлено, що підприємці звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю чи досягли пенсійного віку, установленого ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV , й отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками ЄСВ винятково за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Зазначена норма набрала чинності з 01 січня 2018 року.
Тобто, 01.01.2018 фізособи-підприємці, які досягли віку, установленого ст. 26 Закону № 1058 (60 років і мають страховий стаж, зокрема з 01.01.2018 по 31.12.2018 — не менш ніж 25 років), й отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу (незалежно від виду пенсії), звільнятимуться від сплати ЄСВ за себе.
ІПК від 26.12.2017 р. № 3135/Д/99-99-13-02-01-14/ІПК
 



« повернутися до списку новин